ODLUKA
O RASPOLAGANJU STANOVIMA GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 20/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način i uslovi raspolaganja stanovima na kojima Grad Beograd (u daljem tekstu: grad) ima pravo javne svojine ili je nosilac posebni svojinskih ovlašćenja, utvrđuju sredstva za izgradnju i kupovinu stanova, upravljanje i održavanje stambenih zgrada i stanova i druga pitanja u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i raspolaganjem stanovima.

Član 2

Stanovima u smislu ove odluke smatraju se stanovi i stambene zgrade na kojima grad ima pravo javne svojine ili je nosilac posebni svojinskih ovlašćenja, koje je grad kao investitor izgradio, kupio ili po drugom osnovu stekao, kao i stanovi koji su izgrađeni za potrebe socijalnog stanovanja (u daljem tekstu: gradski stanovi).

Član 3

Evidenciju gradskih stanova vodi organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda, nadležna za imovinsko-pravne poslove.

II SREDSTVA ZA IZGRADNJU I KUPOVINU STANOVA

Član 4

Za sticanje gradskih stanova kupovinom ili izgradnjom sredstva se obezbeđuju iz sledećih izvora:

- od otkupa i prodaje gradskih stanova,

- zakupnine,

- donacija međunarodnih institucija, nevladinih organizacija i domaćih pravnih i fizičkih lica,

- budžeta grada,

- kredita i

- drugih izvora u skladu sa propisima.

Sredstva obezbeđena u skladu sa stavom 1. ovog člana mogu se koristiti i za tekuće i investiciono održavanje stanova i drugih troškova vezanih za raspolaganje stanovima.

III NAČIN RASPOLAGANJA STANOVIMA GRADA BEOGRADA

Program stanovanja

Član 5

Raspolaganje gradskim stanovima vrši se prema odredbama ove odluke i u skladu sa Programom stanovanja (u daljem tekstu: program).

Program donosi Gradsko veće Grada Beograda.

Modaliteti raspolaganja stanovima

Član 6

Stanovi opredeljeni, kupljeni i izgrađeni sredstvima i za potrebe socijalnog stanovanja se prodaju pod neprofitnim uslovima, daju u zakup pod uslovima iz ove odluke, a daju na korišćenje za stanovanje u zaštićenim uslovima po propisima o socijalnoj zaštiti i pod uslovima iz ove odluke.

Stanovima koje je grad kao investitor izgradio, kupio ili po drugom osnovu stekao, osim stanova iz st. 1. ovog člana (u daljem tekstu: ostali stanovi) može se raspolagati pod uslovima iz Zakona o javnoj svojini odnosno Zakona o stanovanju.

Stanovi izgrađeni iz sredstava donacija se daju u zakup odnosno prodaju prema uslovima predviđenim ugovorom o donaciji.

Član 7

Stanovi iz člana 6. opisani u st. 1. se prodaju odnosno daju u zakup odnosno daju na korišćenje za stanovanje u zaštićenim uslovima na osnovu raspisanog konkursa.

USLOVI UČEŠĆA NA KONKURSU

Opšti uslovi

Član 8

Na konkursu iz člana 7. ove odluke mogu učestvovati lica samostalno ili sa članovima svog porodičnog domaćinstva po uslovom:

- da su bez stana odnosno bez stana odgovarajućeg standarda,

- da su prijavljena na teritoriji grada Beograda najmanje tri godine neprekidno pre objavljivanja konkursa,

- da su državljani Republike Srbije,

- da su ostvarila pravo prvenstva na listi za rešavanje stambenih potreba, u skladu sa ovom odlukom.

Lice bez stana

Član 9

Smatra se da je lice bez stana ako:

- ono ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini na teritoriji Republike Srbije useljiv stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu koja je odgovarajućeg standarda za njega i njegovo porodično domaćinstvo u smislu ove odluke;

- ako stan u javnoj svojini koristi po osnovu zakupa na određeno vreme bez prava na kupovinu ili ako ima stanarsko pravo/zakup na neodređeno vreme na stanovima u svojini građana ili svojini zadužbina.

Smatra se da lice nije bez stana ako:

- ako se on ili član njegovog porodičnog domaćinstva u periodu od pet godine pre objavljivanja konkursa svojom voljom lišio svojine ili susvojine na stanu ili stambenoj zgradi čija tržišna vrednost iznosi više od 50% tržišne vrednosti stana odgovarajućeg standarda za njega i njegovo porodično domaćinstvo u smislu ove odluke;

- ako je sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva koristio subvencionisani zajam ili jednokratnu pomoć Republike Srbije za rešavanje stambene potrebe.

Stan odgovarajućeg standarda

Član 10

Pod stanom odgovarajućeg standarda, smatra se stan koji odgovara stambenim potrebama porodičnog domaćinstva u smislu da ispunjava osnovne uslove stanovanja u pogledu opremljenosti električnim, vodovodnim i sanitarnim instalacijama i priključcima.

Ne smatra se stanom odgovarajućeg standarda ako je površina po članu porodičnog domaćinstva manja od 6 m2.

Posebni uslovi

Član 11

Na konkursu iz člana 7. ove odluke mogu učestvovati lica iz člana 8. ove odluke koja ostvaruju prihode kojima ne mogu da obezbede stan po tržišnim uslovima.

Pravo na rešavanje stambene potrebe ima lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva čiji maksimalni prihod za jednočlano domaćinstvo ne prelazi iznos od 1,5 prosečne neto zarade u gradu Beogradu, a za domaćinstva sa više od jednog člana, prihod od 1,5 prosečne neto zarade u gradu Beogradu množi se koeficijentom koji se izračunava po formuli K= 1 + O x 0,7 + D x 0,5 gde je O - svaki sledeći odrasli član domaćinstva, a D dete.

Veličina domaćinstva - po broju osoba

Koeficijent usaglašavanja

1 odrasla

1,0

1 odrasla i 1 dete

1,5

1 odrasla i 2 dece

2,0

2 odraslih

1,7

2 odraslih i 1 dete

2,2

2 odraslih i 2 dece

2,7

2 odraslih i 3 dece

3,2

Prilikom utvrđivanja maksimalnih prihoda porodičnog domaćinstva u sastavu koje nije navedeno u tabeli iz stava 1. ovog člana primenjivaće se koeficijent usaglašavanja kojim je utvrđeno da se za svakog dodatnog odraslog člana koeficijent uvećava za 0,7, a za svako dete 0,5.

Prilikom utvrđivanja maksimalnih kvalifikujućih prihoda porodičnog domaćinstva osobama sa invaliditetom, koeficijent se uvećava za dodatnih 0,5.

Programom iz čl. 5. ove odluke se može odrediti drugi iznos maksimalne zarade.

Pod prihodima iz stava 1. ovog člana smatraju se:

1. primanja i prihodi koji se ostvaruju u mesečnim iznosima i to prihod po osnovu radnog odnosa, odnosno zarada, plata ili naknada zarade, ugovora o delu, penzija, invalidnina i druga primanja po propisima o pravima iz boračko-invalidske zaštite;

2. prihod od registrovanog poljoprivrednog gazdinstva;

3. prihod po osnovu obavljanja registrovane samostalne delatnosti.

Ukupan prihod porodičnog domaćinstva čini prihod ostvaren po osnovama iz prethodnog stava ovog člana u toku šest meseci u odnosu na mesec u kome je raspisan konkurs.

Pravo na rešavanje stambenih potreba posebnih grupa lica

Član 12

Osim lica iz člana 11. ove odluke pravo na rešavanje stambenih potreba kao posebne grupe i pod uslovima iz ove odluke imaju i:

1. borci i ratni invalidi, civilni invalidi rata i članovi porodice sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17.8.1990. godine, u skladu sa propisima o boračko-invalidskoj zaštiti i propisima Grada Beograda;

2. lica koja imaju stanarsko pravo/zakup na neodređeno vreme na stanovima u svojini građana, radi vraćanja tih stanova vlasnicima;

3. lica koja imaju stanarsko pravo/zakup na na neodređeno vreme na stanovima u svojini zadužbina;

4. lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu;

5. lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu;

6. zaposleni u Gradskoj upravi i upravama gradskih opština i zaposleni u ustanovama i javnim preduzećima koje je osnovao Grad Beograd;

7. izbegla i raseljena lica;

8. mladi bračni parovi;

9. roditelji ili staratelji lica sa psihofizičkom ometenošću, mentalnom zaostalošću i/ili invaliditetom i smetnjama u razvoju;

10. lica sa invaliditetom;

11. samostalni umetnici;

12. zaslužni sportisti i sportisti međunarodnog razreda.

Mladim bračnim parom u smislu odredaba ove odluke smatraju se supružnici od kojih jedan nije stariji od 35 godina na dan raspisivanja konkursa, a brak im traje najmanje jednu godinu do dana raspisivanja konkursa.

Lica sa invaliditetom su lica sa utvrđenim procentom telesnog oštećenja od 70% do 100%.

Samostalnim umetnikom smatra se lice koje samostalno obavlja umetničku delatnost ili drugu delatnost u oblasti kulture prema evidenciji koju vodi umetničko udruženje, a koja imaju status samostalnog umetnika u kontinuitetu najmanje dve godine do dana raspisivanja konkursa.

Status zaslužnog sportiste i sportiste međunarodnog razreda ima sportista kategorisan prema odredbama Pravilnika o kriterijumima za kategorizaciju sportista koji donosi Sportski savez Srbije.

Izbegla i raseljena lica su lica kojima je u skladu sa zakonom bilo priznato svojstvo izbeglog odnosno raseljenog lica prema evidenciji Komesarijata za izbeglice i migracije.

Programom iz člana 5. ove odluke može se predvideti rešavanje stambenih potreba i drugih lica.

Struktura stana

Član 13

Lice iz člana 11. i 12. ove odluke, u zavisnosti od broja članova porodičnog domaćinstva, može konkurisati za stan sledeće strukture:

1) samac - garsonjeru ili jednosoban stan;

2) dva člana - jednoiposoban ili dvosoban stan;

3) tri člana - dvosoban ili dvoiposoban stan;

4) četiri i više članova - trosoban ili veći stan.

Lice koje je ostvarilo pravo na kupovinu ili zakup stana može da kupi ili zakupi stan čija je struktura manja za jednu sobu od strukture stana koji ima pravo da kupi ili zakupi u skladu sa stavom 1. ovog člana.

OSNOVI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA

Član 14

Za utvrđivanje reda prvenstva za rešavanje stambene potrebe utvrđuju se sledeći osnovi:

1. stambeni status,

2. zdravstveno stanje,

3. invalidnost i telesno oštećenje,

4. broj članova porodičnog domaćinstva,

5. dužina prebivališta na teritoriji grada Beograda.

Stambeni status

Član 15

Za stambeni status utvrđuje se do 190 bodova, i to:

- podstanar

do 5 godina 120 bodova + po 2 boda za svaku sledeću navršenu godinu

- stanovanje u kolektivnom smeštaju

130 bodova

- korisnik sobe ili ležaja u samačkom hotelu

120 bodova

- stanovanje kod svojih roditelja ili roditelja svog supružnika ili vanbračnog partnera i srodnika u pravoj liniji u zajedničkom domaćinstvu ukoliko je površina stambenog prostora manja od 15 m² po članu zajedničkog domaćinstva

120 bodova

- stanovanje kod bliskih srodnika

115 bodova

- stanovanje u zajedničkim prostorijama u stambenoj zgradi u ugovornom odnosu sa Skupštinom stanara

115 bodova + po 1 bod
za svaku navršenu godinu

- korisnik stana ili prostorija za službene potrebe ili po odluci pravnog lica o privremenom korišćenju odnosno zakupu stana ili prostorije

110 bodova

- stanovanje kod svojih roditelja ili roditelja svog supružnika ili vanbračnog partnera i srodnika u pravoj liniji u zajedničkom domaćinstvu ukoliko je površina stambenog prostora veća od 15 m² po članu zajedničkog domaćinstva

100 bodova

- korišćenje stana ili zajedničkih prostorija bez pravnog osnova

100 bodova

- drugi stambeni status

100 bodova

- stanovanje u stanu koji se u smislu ove odluke ne smatra stanom odgovarajućeg standarda

100 bodova

Ne smatra se stanovanjem kod svojih roditelja ili roditelja svog supružnika ili vanbračnog partnera i srodnika u pravoj liniji u zajedničkom domaćinstvu ukoliko ova lica na teritoriji grada Beograda imaju u svojini još jedan ili više stanova ili porodičnih kuća.

Bliskim srodnicima u smislu ove odluke smatraju se rođeni brat i sestra, braće i sestre roditelja oba supružnika ili vanbračnog partnera i njihova deca.

Pod korišćenjem stana bez pravnog osnova smatra se bespravno stanovanje u tuđem stanu ili zajedničkoj prostoriji stambene zgrade i stanovanje u bespravno izgrađenom objektu za koji nije podnet zahtev za legalizaciju ili je doneto rešenje o odbijanju.

Stambeni status dokazuje se:

- ugovorom o podstanarskom odnosu,

- ugovorom i drugim overenim dokumentom o pravu korišćenja,

- overenom izjavom stanodavca o načinu korišćenja stana,

- dokazom o svojini stanodavca na stanu,

- overenom izjavom da nema stan ili porodičnu stambenu zgradu,

- overenom izjavom o stanodavcima, periodima i adresama na kojima je stanovao, prijavom prebivališta, odnosno boravka,

- potvrdom organa upravljanja stambenom zgradom potpisanom od ovlašćenog lica i overenom pečatom stambene zgrade,

- uverenjem Uprave javnih prihoda grada Beograda da se ne duži porezom na stan, porodičnu stambenu zgradu ili kuću za odmor na teritoriji grada Beograda,

- uverenjem službi javnih prihoda iz mesta rođenja odnosno mesta prethodnih prebivališta van teritorije grada Beograda,

- potvrdom preduzeća, ustanove, državnog organa odnosno gradske i opštinske službe da lice koje konkuriše i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu dobili stan odnosno stambeni kredit,

- pravnosnažnom odlukom kojom je raspravljena zajednička imovina razvedenih supružnika i vanbračnih partnera,

- dokazom o vlasništvu na stanu svog ili roditelja supružnika i potvrdom o prijavi prebivališta odnosno boravišta roditelja na stanu,

- pravosnažnom odlukom kojom je okončan ostavinski postupak,

- drugim dokumentima kojima se dokazuje način korišćenja stana.

Vrednuje se samo podstanarski status ostvaren na teritoriji grada Beograda.

Vrednuje se samo poslednji stambeni status na dan podnošenja prijave na konkurs ostvaren u kontinuitetu.

Zdravstveno stanje

Član 16

Zdravstveno stanje učesnika na konkursu ili članova njegovog porodičnog domaćinstva vrednuje se sa 10 bodova.

Pod zdravstvenim stanjem, u smislu ove odluke, podrazumevaju se:

- maligne bolesti i intrakranijalni tumori; hemofilija, teške bolesti krvi koje imaju progresivan tok; insulin zavisni dijabetes melitus (sa sekundarnim komplikacijama retinopatija, nefropatija, neuropatija); multirezistentna tuberkuloza; sistemske autoimune bolesti u odmakloj fazi i/ili sa multisistemskom disfunkcijom; genetske bolesti koje imaju progresivni tok i/ili uzrokuju težak poremećaj metabolizma; hronične psihoze sa nepotpunim remisijama i trajnim izmenama ličnosti; epilepsija sa teškim psihičkim promenama; terminalna bubrežna insuficijencija, na dijalizi i posle transplatacije; progresivna neuromišićna oboljenja; teško trajno oštećenje plućne ventilacije sa hroničnom respiratornom insuficijencijom koja ispunjava kriterijume za dugotrajnu oksigeno - terapiju; teške urođene i stečene srčane mane sa teškim oštećenjem srčane funkcije (eho-kardiografski ili drugim metodama utvrđena EF manje od 30% (ili 40%), druge bolesti srca sa teškim oštećenjem srčane funkcije (EF manje od 30%); bolesti koje dovode do trajnog oštećenja funkcije jetre teškog stepena (portalna hipertenzija, ascites, variksni ezofagusa) i stanja posle transplatacije jetre; težak oblik bronhijalne astme, nekontrolisana, perzistentna i pored redovne terapije; drugi teški oblici bolesti koje dovode do trajno narušenog zdravstvenog stanja.

Zdravstveno stanje se dokazuje mišljenjem odnosno izveštajem zdravstvene ustanove u kojoj je postavljena dijagnoza i/ili u kojoj se leči sa potpisom tri lekara odgovarajuće specijalnosti koji je izdat samo za svrhu konkurisanja za socijalno neprofitne stanove i nije stariji od šest meseci do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs i medicinskom dokumentacijom potrebnom za verifikaciju određene bolesti - otpusne liste, specijalističke nalaze, dijagnostičke testove, laboratorijske nalaze i dr.

Invalidnost i telesno oštećenje

Član 17

Invalidnost i telesno oštećenje se vrednuje do 15 bodova.

Učesniku na konkursu po osnovu lične invalidnosti ili invalidnosti člana porodičnog domaćinstva pripada sledeći broj bodova:

- gubitak radne sposobnosti 10 bodova,

- preostala radna sposobnost 5 bodova.

Invalidnost se dokazuje rešenjem Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje donetim do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs.

Učesniku na konkursu po osnovu ličnog telesnog oštećenja ili telesnog oštećenja člana porodičnog domaćinstva pripada sledeći broj bodova:

- za telesno oštećenje 100%

10 bodova,

- za telesno oštećenje 90%

9 bodova,

- za telesno oštećenje 80%

8 bodova,

- za telesno oštećenje 70%

7 bodova,

- za telesno oštećenje 60%

6 bodova,

- za telesno oštećenje 50%

5 bodova,

- za telesno oštećenje 40%

4 boda,

- za telesno oštećenje 30% i manje

3 boda.

Telesno oštećenje dokazuje se rešenjem Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno drugog nadležnog organa donetim do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs.

Član 18

Učesniku na konkursu i članu njegovog porodičnog domaćinstva pripadaju pojedinačno bodovi samo po jednom osnovu iz čl. 16. i 17.

Članovi porodičnog domaćinstva

Član 19

Za svakog člana porodičnog domaćinstva licu pripada po pet bodova.

Pod članom porodičnog domaćinstva u smislu ove odluke smatraju se:

1. supružnik i vanbračni partner;

2. deca rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad;

3. roditelji lica ili njegovog supružnika ili vanbračnog partnera koji nemaju rešenu stambenu potrebu u skladu ovom odlukom;

4. druga lica koja su lice ili njegov supružnik ili vanbračni partner dužni po zakonu da izdržavaju, a da najmanje dve godine imaju prijavljeno prebivalište na istoj adresi pre objavljivanja javnog poziva.

Vanbračna zajednica dokazuje se na osnovu:

1. uverenjem o zajedničkom prebivalištu na istoj adresi za period od tri godine unazad računajući od dana podnošenja zahteva koju izdaje nadležni organ Policijske uprave; i /ili

2. rešenje o dokazivanju vanbračne zajednice u vanparničnom postupku.

Član 20

Roditelju koji sam vrši roditeljsko pravo pripada dodatnih pet bodova.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo:

- kada je drugi roditelj nepoznat, ili je umro, ili je potpuno lišen roditeljskog prava, odnosno poslovne sposobnosti;

- kada samo on živi sa detetom, a sud još nije doneo odluku o vršenju roditeljskog prava;

- na osnovu odluke suda, kada roditelji ne vode zajednički život, a nisu zaključili sporazum o vršenju roditeljskog prava;

- na osnovu odluke suda, kada roditelji ne vode zajednički život, a zaključili su sporazum o zajedničkom ili samostalnom vršenju roditeljskog prava, ili sud proceni da taj sporazum nije u najboljem interesu deteta;

- na osnovu odluke suda, kada roditelji ne vode zajednički život, ako zaključe sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

Status roditelja koji sam vrši roditeljsko pravo dokazuje se izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog organa o proglašenju nestalog lica za umrlo, odnosno odlukom nadležnog organa o vršenju roditeljskog prava i izvodom iz matične knjige rođenih za dete.

Dužina prebivališta na teritoriji grada Beograda

Član 21

Za svaku godinu prebivališta na teritoriji grada Beograda u neprekidnom trajanju podnosiocu zahteva pripada po 1 bod, a najviše 20 bodova.

Dužina prebivališta se dokazuje uverenjem o prebivalištu.

Posebni uslovi za utvrđivanje liste prvenstva

Član 22

Za utvrđivanje reda prvenstva za roditelja, usvojioca ili staraoca sa psihofizičkom ometenošću, mentalnom zaostalošću i/ili invaliditetom i smetnjama u razvoju vrednovaće se osnovi iz člana 14. ove odluke i sledeći osnovi:

- višestruka ometenost u razvoju

60 bodova

- teška mentalna ometenost, slepilo bez vidne funkcije, telesna invalidnost

40 bodova

- teža mentalna ometenost, slepilo sa oštrinom vida između 0,05 i osećaja svetlosti, gluvoća

30 bodova

- umerena mentalna ometenost, nagluvost - teški gubitak sluha

20 bodova

- nagluvost teži gubitak sluha

10 bodova

- smetnje u socijalno-emocionalnom razvoju razvoju - hiperaktivnost - (senzorna i motorna), autizam, asocijalnost

20 bodova

Broj bodova iz stava 2. ovog člana uvećava se za po pet bodova za slučaj da su u porodici dva ili više lica sa psihofizičkom ometenošću.

Psihofizička ometenost, mentalna zaostalost i/ili invaliditetom i smetnje u razvoju se dokazuju rešenjima odnosno nalazima nadležnih organa.

Za utvrđivanje reda prvenstva za zaslužne sportiste i sportiste međunarodnog razreda vrednovaće se osim osnova iz člana 14. ove odluke i svaka osvojena medalja na Olimpijskim, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim sportovima koje se vrednuju sa po:

 

Zlatna medalja

Srebrena medalja

Bronzana medalja

Olimpijske i Paraolimpijske igre, Šahovska olimpijada

8 bodova

7 bodova

6 bodova

Svetsko prvenstvo

7 bodova

6 bodova

5 bodova

Evropsko prvenstvo

6 bodova

5 bodova

4 boda

Osvojene medalje dokazuju se potvrdom Sportskog saveza Srbije.

Utvrđivanje reda prvenstva

Član 23

Nakon izvršenog bodovanja, primenom merila po svim osnovama utvrđenim ovom odlukom sačinjava se rang-lista.

Broj bodova na rang-listi utvrđuje se sa stanjem na dan isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Član 24

Ako dva ili više lica imaju isti broj bodova, prednost na rang-listi ima lice koje ima veći broj bodova po jednom od osnova po redosledu utvrđenom ovom odlukom.

U slučaju da su isti bodovi po svim osnovama, prednost ima lice koje ima duži podstanarski status, a u slučaju istog ili nemogućnosti utvrđivanja tačnog trajanja podstanarskog statusa ili u slučaju istog stambenog statusa, prednost će imati lice sa dužim trajanjem prebivališta na teritoriji grada Beograda računajući godine, mesece i dane.

Postupak odlučivanja

Član 25

Postupak po konkursu vodi Komisija za stambena pitanja koju obrazuje gradonačelnik Grada Beograda.

Stručne i administrativne poslove za potrebe komisije vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za imovinsko-pravne poslove.

Član 26

Podnosilac prijave na konkurs i članovi njegovog porodičnog domaćinstva mogu konkurisati i biti pojedinačno bodovani u više kategorija ako je konkurs raspisan za rešavanje stambenih potreba lica iz člana 12, ali će na konačnoj rang-listi biti rangiran samo jedan podnosilac prijave iz porodičnog domaćinstva i to samo u jednoj kategoriji i to po najboljoj poziciji koja se određuje po osnovu koeficijenta rangiranja: mesto na rang-listi/broj stanova.

Po isteku roka iz konkursa, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za imovinske i pravne poslove obradiće podatke po podnetim prijavama i u slučaju sumnje u verodostojnost dokumenata proveriti ih uvidom na licu mesta ili na drugi način. Utvrđeno stanje konstatuje se zapisnički, odnosno službenom beleškom.

Nepotpune prijave se mogu dopuniti u roku od 15 dana od dana prijema poziva za dopunu dokumentacije.

Ako se prijava ne dopuni u roku iz prethodnog stava dokumentima koji se odnose na dokazivanje stambenog statusa, prijava se neće razmatrati.

Bodovanje se neće vršiti po osnovama za koje nisu priloženi odgovarajući dokazi.

Član 27

Na osnovu utvrđenog broja bodova, Komisija sačinjava predlog rang-liste.

Predlog rang-liste sadrži: naziv komisije, pravni osnov na osnovu koga je pripremljen predlog, redni broj, ime i prezime podnosioca prijave, broj bodova po svakom osnovu, ukupan zbir bodova po svim osnovama, datum utvrđivanja predloga, rok i način podnošenja prigovora.

Član 28

Komisija objavljuje predlog rang-liste na način dostupan svim zainteresovanim licima (u sredstvima javnog informisanja, na oglasnoj tabli i na sajtu grada).

Svaki učesnik u konkursu može Gradskom veću grada Beograda preko Komisije uložiti prigovor u roku od 15 dana od dana objavljivanja.

Gradsko veće grada Beograda odlučuje po prigovorima i donosi konačnu rang-listu i odluku o licima koja su ostvarila prioritetno mesto na rang listi koje Komisija objavljuje na način utvrđen u stavu 1. ovog člana.

Protiv odluke iz stava 3. ovog člana može se ostvariti zaštita u sudskom postupku.

PRODAJA GRADSKIH STANOVA

Prodaja stanova za socijalno stanovanje pod neprofitnim uslovima

Član 29

Stanovi izgrađeni iz sredstava za socijalno stanovanje se prodaju pod neprofitnim uslovima.

Prodajna cena stana se utvrđuje na osnovu postignute cene izgradnje stana za neprofitnu prodaju po 1 m² neto stambene površine stana uz uračunavanje svih dokazivih troškova.

Uslovi prodaje stana

Član 30

Stan se prodaje po ceni iz prethodnog člana jednokratnom isplatom ili sa uplatom učešća i preostalim delom na rate sa kamatom koja pokriva troškove obrade i praćenja otplate, u skladu sa odgovarajućim programom.

Ako kupac stana iz ekonomskih razloga ne može da otplaćuje dug, ugovor o kupoprodaji može da se raskine i stekne susvojina na delu stana srazmerno uplaćenom učešću i broju rata u odnosu na ukupan broj ugovorenih rata, ako je isplatio više od polovine kupoprodajne cene.

U slučaju iz stava 2. ovog člana, raniji kupac stana nastavlja da koristi stan u svojstvu zakupca stana u javnoj svojini Grada na delu stana na kojem nije stekao susvojinu.

Pravo na otuđenje stana

Član 31

Lice koje je ostvarilo pravo na kupovinu stana, nema pravo da otuđi predmetni stan u periodu od pet godina od dana isplate stana u celosti.

Prodaja ostalih stanova

Član 32

Stanovi za koje je zaključen ugovor o zakupu na neodređeno vreme po Zakonu o stanovanju, otkupljuju se po odredbama navedenog zakona.

Stanovi za koje je zaključen ugovor o zakupu na određeno vreme po odredbama Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini ("Službeni glasnik RS", br. 102/2010 i 117/2012 - odluka US) se prodaju pod uslovima predviđenim u člana 41. navedene uredbe, a ugovor o kupoprodaji zaključuje Grad Beograd.

Stanovi za koje nije zaključen ugovor o zakupu se prodaju po tržišnoj ceni u skladu sa odredbama Zakona o javnoj svojini i Odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda odnosno na kojima Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja, javnim nadmetanjem odnosno neposrednom pogodbom u skladu sa zakonom.

ZAKUP GRADSKIH STANOVA

Zakup stanova za socijalno stanovanje

Član 33

Stanovi za socijalno stanovanje kojima je programom iz člana 5 ove odluke određena namena izdavanja u zakup, koriste se po osnovu zakupa na određeno vreme na period od tri godine, u skladu sa njihovom namenom bez mogućnosti prodaje, odnosno u skladu sa odredbama zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora kojima se uređuje izgradnja stanova za socijalno stanovanje u Republici Srbiji.

Upravljanje i održavanje stanova koji se izdaju u zakup

Član 34

Upravljanjem i održavanjem stanova u stambenim zgradama izgrađenim za potrebe socijalnog stanovanja, koji se izdaju u zakup, u smislu ove odluke, smatra se:

1) odlučivanje o korišćenju i održavanju stambenih zgrada, stanova i zajedničkih delova;

2) donošenje odluke o kućnom redu koje se trebaju pridržavati svi korisnici stanova (u daljem tekstu: zakupci);

3) obezbeđivanje i korišćenje finansijskih sredstava za održavanje stambenih zgrada, stanova i zajedničkih delova;

4) vođenje svih potrebnih evidencija o stanovima, kao i podataka o zakupcima koji su bitni za korišćenje i efikasno održavanje;

5) obračun i naplata zakupnine;

6) izrada procedura za provođenje održavanja i izbora ovlašćenog predstavnika zakupaca na nivou ulaza ili zgrade;

7) imenovanje upravnika zgrade;

8) druga pitanja značajna za korišćenje i održavanje stanova.

Zakupodavac, u vršenju funkcije upravljanja korišćenjem i održavanjem stambenih zgrada obavlja i sledeće zadatke:

1) donosi godišnji program investicionog održavanja;

2) zaključuje ugovore sa trećim licima koja se angažuju u svrhu održavanja stambenih zgrada, stanova i zajedničkih delova;

3) organizuje naplatu zakupnine utvrđene ugovorom o zakupu;

4) vrši kontrolu i preduzima potrebne mere za realizaciju ugovornih obaveza iz ugovora o zakupu.

Zaključenje ugovora o zakupu stana

Član 35

O zakupu stana zaključuje se ugovor o zakupu stana na određeno vreme između grada kao zakupodavca i lica koje je steklo pravo na zakup stana, kao zakupca.

Ugovor o zakupu stana zaključuje se u pismenoj formi i sadrži naročito: ugovorne strane, vreme i mesto zaključenja ugovora, podatke o stanu koji je predmet zakupa, vreme trajanja zakupa, prava i obaveze ugovornih strana u korišćenju i održavanju stana, visinu zakupnine, način i rokove plaćanja zakupnine, uslove i rokove za otkaz ugovora i lica koja će koristiti stan.

Zakup počinje da teče od dana primopredaje stana, o čemu su zakupodavac i zakupac dužni da sačine zapisnik o primopredaji stana, koji treba da sadrži podatke o stanu, uređajima i opremi koji se izdaju u zakup i opis stanja u kome se nalaze u trenutku primopredaje.

Prestanak ugovora o zakupu

Član 36

Ugovor o zakupu stana prestaje:

1) istekom vremena na koje je zaključen;

2) sporazumnim raskidom;

3) otkazom.

U slučaju smrti zakupca, članovi porodičnog domaćinstva koji su sa zakupcem stanovali u istom stanu nastavljaju sa korišćenjem tog stana, s tim što ugovor o zakupu zaključuje lice koji oni sporazumno odrede.

Ako lice iz stava 2. ovog člana ne zaključi ugovor o zakupu u roku od 60 dana od dana smrti zakupca, ugovor o zakupu prestaje.

Otkaz ugovora o zakupu

Član 37

Zakupodavac može dati otkaz ugovora o zakupu stana:

1) ako je zakupac u postupku ostvarivanja prava na stan dao netačne podatke;

2) ako zakupac bez saglasnosti zakupodavca koristi stan za obavljanje poslovne delatnosti, izdaje stan u podzakup ili dozvoli korišćenje stana licima koja nisu predviđena Ugovorom, u roku dužem od 60 dana;

3) ako zakupac ne plati zakupninu za najmanje tri meseca uzastopno ili četiri meseca u toku godine;

4) ukoliko zakupac ne plaća sve dažbine u vezi korišćenja stana (struja, voda, grejanje i drugo) u periodu dužem od šezdeset dana predviđenog računom za plaćanje dažbina;

5) ako zakupac, osobe koje sa njim stanuju ili lica kojima dozvoli ulazak u stan izazovu veću štetu u stanu ili zajedničkim delovima zgrade;

6) ako zakupac, osobe koje sa njim stanuju ili lica kojima dozvoli ulazak u stan načinom korišćenja stana grubo krše osnovna pravila susedskog suživota utvrđena kućnim redom, ili načinom korišćenja ometaju druge stanovnike u njihovom mirnom korišćenju stana;

7) ukoliko prestane da koristi stan u periodu dužem od tri meseca;

8) ako zakupac ili neko od članova porodičnog domaćinstva stekne u svojinu stan ili kuću;

9) ako zakupac vrši ili izvrši u stanu i ugrađenoj opremi prepravke, bez prethodno pribavljene saglasnosti zakupodavca;

10) ukoliko zakupac ne dozvoli ulazak u stan u nekom od slučajeva hitnih intervencija;

11) ukoliko zakupac, bez opravdanih razloga, ne preuzme stan i ne otpočne sa njegovim korišćenjem u roku dužem od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu.

Zakupodavac ne može raskinuti ugovor o zakupu ukoliko prethodno nije pismeno opomenuo zakupca o kršenju ugovora o zakupu.

Opomena mora da sadrži: vid kršenja ugovora o zakupu, kao i način otklanjanja razloga za raskid i rok za otklanjanje, koji ne može biti kraći od 10 dana.

Zakupodavac može raskinuti ugovor o zakupu i bez pismene opomene, ukoliko je to ponovljeno kršenje ugovora o zakupu, a od prethodne opomene nije proteklo više od godinu dana.

Objektivne okolnosti

Član 38

Zakupodavac ne može raskinuti ugovor o zakupu stana, iako zakupac nije isplatio zakupninu i dažbine za korišćenje stana, ukoliko se zakupac ili članovi porodičnog domaćinstva koji sa njim koriste stan nađu u izuzetnim okolnostima koje se nisu mogle predvideti i na koje nisu mogli uticati (smrt u porodici, teža bolest, krupnija povreda, gubitak posla i drugo). U takvim prilikama Zakupac je dužan da u roku ne dužem od 30 dana, pismeno obavesti zakupodavca o nastanku nepredviđenih okolnosti i da podnese zahtev za utvrđivanje stambenog dodatka ukoliko ispunjava uslove, ili da zatraži sporazum o reprogramu duga.

Ukoliko zakupodavac proceni da objektivne okolnosti ukazuju na dugotrajnu nemogućnost plaćanja zakupa i ostalih dažbina u vezi korišćenja stana, zakupca može preseliti u drugi stan namenjen za privremeno rešavanje stambenih potreba socijalno ugroženih lica.

Produžetak ugovora o zakupu

Član 39

Zakup se može produžiti ukoliko postoji saglasnost volje obe ugovorne strane i ukoliko su ispunjeni posebni uslovi za produžetak ugovora.

Zakupac zainteresovan za produžetak ugovora o zakupu dužan je da, u roku od 120 dana pre isteka tog ugovora, zakupodavcu dostavi pismeni zahtev za produžetak ugovora o zakupu, uz sledeću dokumentaciju:

1) potvrdu o primanjima članova domaćinstva;

2) potvrdu Uprave javnih prihoda grada Beograda o imovini svih članova domaćinstva;

3) izjavu punoletnih članova porodičnog domaćinstva da ne poseduju stan ili porodičnu kuću na teritoriji grada Beograda (Republike Srbije);

4) overene fotokopije ličnih dokumenata svih članova domaćinstva (legitimaciju izbeglih lica, lične karte, izvode iz matičnih knjiga rođenih za maloletna lica).

Zakupodavac neće produžiti ugovor o zakupu sa zakupcem:

1) ako je on ili član njegovog porodičnog domaćinstva u međuvremenu postao vlasnik stana ili porodične kuće na teritoriji grada Beograd (Republike Srbije);

2) ako primanja porodičnog domaćinstva odstupaju za više od ± 15% od opsega primanja iz uslova za sticanje prava korišćenja po ugovoru o zakupu, a zakupac nije ostvario pravo na subvencionisanje zakupnine;

3) ukoliko mu se broj članova porodičnog domaćinstva uvećao usled nekog drugog razloga, koji nije rođenje deteta ili sklapanje braka.

Dozvola ulaska zakupodavca u stan

Član 40

Zakupac se obavezuje da će zaposlenima koje ovlasti zakupodavac dozvoliti ulazak radi utvrđivanja potrebe i izvođenja neophodnih radova na održavanju stanova, zajedničkih delova i uređaja, instalacije i opreme u zgradi.

Zakupodavac ima pravo da najmanje jednom mesečno, a po potrebi i češće, obiđe stan, proveri da li se stan koristi u skladu sa ugovorom o zakupu i proveri da li je Zakupac platio račune za komunalne usluge.

Prepravke i rekonstrukcije stana

Član 41

Zakupac nije ovlašćen da u stanu vrši bilo kakve prepravke i rekonstrukcije bez pismene saglasnosti zakupodavca.

NAČIN ODREĐIVANJA ZAKUPNINE

Stambena zakupnina

Član 42

Za korišćenje zakupljenog stana zakupac plaća zakupodavcu stana zakupninu, pod uslovima i na način određen ugovorom o zakupu, a u skladu sa odredbama ove odluke.

Zakupnina za socijalne stanove je troškovna (neprofitna).

Obračun zakupnine

Član 43

Troškovna (neprofitna) zakupnina se određuje na osnovu obračuna svih stvarnih troškova pribavljanja i korišćenja stana a obračunava obračunava se u fiksnom dinarskom iznosu za period od godinu dana, i to za drugu polovinu tekuće godine i prvu polovinu naredne godine, a plaća u jednakim mesečnim ratama do 15. u mesecu za tekući mesec.

Mesečna troškovna zakupnina po m² se izračunava po formuli: Z = K x C /100/12, gde je K procenat od vrednosti m² stana u zavisnosti od perioda obračuna datih u tabeli, C je tržišna vrednost m² nepokretnosti na dan 31. decembar godine koja prethodi godini obračuna zakupnine, utvrđena u skladu sa zakonom i drugim propisima koji uređuje poreze na imovinu za lica koja ne vode poslovne knjige.

Period obračuna

01.07.2014.
30.06.2015.

01.07.2015.
30.06.2016.

01.07.2016.
30.06.2017.

01.07.2017.
i dalje

Procenat vrednosti m²

3,15

3,35

3,55

3,75

Gradsko veće Grada Beograda može svojom odlukom odrediti i niže stope pojedinih elemenata zakupnine.

Subvencionisanje zakupnine (stambeni dodatak)

Član 44

Subvencionisanje zakupnine je namenjeno zakupcu stana za socijalno stanovanje u javnom stambenom sektoru, ukoliko iznos neto troškovne zakupnine prelazi iznos od 30% od prosečnog mesečnog prihoda njegovog porodičnog domaćinstva, na način utvrđen u skladu sa zakonom ostalim propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite.

Gradsko veće Grada Beograda odlučuje o subvencionisanju zakupnine Zakupcu stana za socijalno stanovanje.

Najviši iznos subvencije (stambenog dodatka) može iznositi do razlike između iznosa od 30% od prihoda porodičnog domaćinstva iz stava 1. ovog člana do visine iznosa neto troškovne zakupnine za predmetni stan, u zavisnosti od iznosa raspoloživih sredstava za te namene.

Odobravanje stambenog dodatka vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za socijalnu zaštitu na bazi materijalnih prilika kvalifikovanih domaćinstava, za period od godinu dana.

Za odobreni iznos stambenog dodatka zakupodavac stana smanjuje iznos zakupnine Zakupcu, a taj iznos naplaćuje iz fonda za stambene dodatke.

Bliži uslovi i postupak odobravanja stambenog dodatka se utvrđuju propisima o socijalnoj zaštiti.

Po isteku perioda za koji je odobren stambeni dodatak zakupac može ponovo podneti molbu za stambeni dodatak, ukoliko ispunjava uslove.

IV KORIŠĆENJE STANOVA ZA STANOVANJE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

Opšti uslovi

Član 45

Korisnici programa za stanovanje u zaštićenim uslovima su socijalno ugrožena lica i članovi njihovog porodičnog domaćinstva, izbeglice i interno raseljena lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe ili u kolektivnom smeštaju (u daljem tekstu: korisnici) koji su bez stana i zainteresovani za ovaj vid stambenog rešenja.

Socijalno ugroženo lice u smislu odredaba ove odluke je:

- lice čiji prihodi po članu porodičnog domaćinstva ne prelaze osnovicu za utvrđivanje novčane socijalne pomoći za pojedince;

- samohrani roditelji;

- stara lica;

- porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju;

- porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana;

- porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem;

- žrtve porodičnog nasilja.

Ukupan prihod porodičnog domaćinstva čini prihod ostvaren po svim osnovama u prethodnih šest meseci u odnosu na mesec u kome je objavljen javni poziv.

Korisnici su i domaćin/ca socijalnog stanovanja i članovi njegove/njene porodice.

Programom iz člana 5. ove odluke može se predvideti rešavanje stambenih potreba i drugih lica.

Porodično domaćinstvo

Član 46

Porodično domaćinstvo korisnika u smislu ove odluke čine roditelji, odnosno staratelji, hranitelji, usvojitelji i deca, kao i srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu. Zajedničko domaćinstvo jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Postupak za izbor korisnika

Član 47

Postupak za izbor korisnika socijalnog stanovanja vrši komisija koju obrazuje gradonačelnik grada Beograda, koja u svom sastavu pored predstavnika Grada Beograda i Gradskog centra za socijalni rad i ma i predstavnike donatora zavisno od programa iz člana 5. ove odluke.

Komisija radi u sednicama i odlučuje većinom.

Mandat komisije traje do završetka postupka za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Na sednici vodi se zapisnik koji potpisuju prisutni članovi komisije.

Zapisnici se dostavljaju stranama čiji su predstavnici članovi komisije.

Nakon okončanja postupka za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, komisija zapisnički predaje dokumentaciju o svom radu i materijal o izboru korisnika Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

Kriterijumi i merila za utvrđivanje liste reda prvenstva

Član 48

Lista reda prvenstva se utvrđuje na osnovu sledećih kriterijuma i merila:

1. socio-ekonomska ugroženost;

2. samohrani roditelji;

3. stara lica;

4. porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju;

5. porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana;

6. porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem;

7. žrtve porodičnog nasilja;

8. porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju.

Socio-ekonomska ugroženost

Član 49

Po osnovu socio-ekonomske ugroženosti korisniku pripada do 20 bodova.

Ako prihodi po članu porodice ne prelaze iznos nivoa socijalne sigurnosti za jednočlanu porodicu po propisima iz socijalne zaštite uvećan za 20 procenata korisniku pripada 20 bodova.

Ako prihodi prelaze iznos iz prethodnog stava korisniku pripada 10 bodova.

Dokaz o prihodima i primanjima:

- uverenje o nezaposlenosti izdato od Nacionalne službe za zapošljavanje ili listing Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih o prijavama i odjavama na osiguranje;

- uverenje o isplaćenoj naknadi za slučaj nezaposlenosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje ne starije od 30 dana do dana prijavljivanja na oglas;

- potvrda poslodavca o visini primanja prethodna tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev na oglas za zaposlene članove ili izjava da podnosilac odnosno član porodice ostvaruje neke povremene prihode data pred dva svedoka, overena u sudu ili opštini, ne starija od 30 dana do dana prijavljivanja na oglas;

- ček od penzije, odnosno potvrda PIO o visini prihoda na ime penzije za tri meseca koja prethode mesecu u kom je podnet zahtev na oglas, odnosno uverenje nadležnog organa PIO da nisu korisnici penzije, osim u slučaju izbeglica koje dostavljaju i dokaz za pribavljanje potvrde nadležnog organa u prethodnom prebivalištu da ne ostvaruju prihode na ime penzije i overenu izjavu da lice ne ostvaruje navedene prihode.

Samohrani roditelj

Član 50

Samohranom roditelju pripada 20 bodova.

Samohrani roditelj, jeste roditelj koji sa decom rođenom u braku ili van braka živi u nepotpunoj porodici odnosno ako je drugi roditelj preminuo, nepoznat ili ako mu je nepoznato prebivalište, odnosno boravište duže od šest meseci, a očigledno je napustio dete i kada drugi roditelj ne učestvuje ili nedovoljno učestvuje u izdržavanju deteta.

Detetom se smatra dete starosti do 18 godina odnosno starosti do 26 godina ako je na redovnom školovanju.

Dokazuje se: izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog suda o proglašenju nestalog lica za umrlo, rešenjem ili drugim aktom nadležnog organa, izvodom iz matične knjige rođenih deteta, pravosnažnom presudom o vršenju roditeljskog prava. U drugim slučajevima roditelj daje izjavu, overenu u opštinskom organu uprave ili sudu, da se neposredno brine o detetu i da samostalno obezbeđuje sredstva za izdržavanje deteta, da u međuvremenu nije zasnovao bračnu ili vanbračnu zajednicu, da drugi roditelj nedovoljno učestvuje, odnosno učestvuje iznosom manjim od 50% od nadoknade koja je predviđena za izdržavanje deteta na porodičnom smeštaju.

Stara lica

Član 51

Za jednočlano i višečlano porodično domaćinstvo koje čine stara lica pripada 10 bodova.

Starim licima smatraju se lica koja su navršila 60 godina života za žene i 65 godina života za muškarce. Godine starosti dokazuju se fotokopijom važeće lične karte ili izbegličke legitimacije.

Porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju

Član 52

Porodičnom domaćinstvu koje ima dete/decu sa smetnjama u razvoju po detetu sa smetnjama u razvoju pripada po 40 bodova.

Stepen ometenosti u razvoju dokazuje se rešenjem nadležnog organa koje je postalo konačno do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs ili odlukom suda o lišenju poslovne sposobnosti ili produženju roditeljskog prava.

Porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana

Član 53

Porodičnom domaćinstvu koje ima teško bolesnog člana po bolesnom članu pripada po 20 bodova.

Porodično domaćinstvo sa teško bolesnim članom se podrazumevaju lica koja boluju od sledećih bolesti: maligne bolesti i intrakranijalni tumori; hemofilija, teške bolesti krvi koje imaju progresivan tok; insulin zavisni dijabetes melitus (sa sekundarnim komplikacijama retinopatija, nefropatija, neuropatija); multirezistentna tuberkuloza; sistemske autoimune bolesti u odmakloj fazi i/ili sa multisistemskom disfunkcijom; genetske bolesti koje imaju progresivni tok i/ili uzrokuju težak poremećaj metabolizma; hronične psihoze sa nepotpunim remisijama i trajnim izmenama ličnosti; epilepsija sa teškim psihičkim promenama; terminalna bubrežna insuficijencija, na dijalizi i posle transplatacije; progresivna neuromišićna oboljenja; teško trajno oštećenje plućne ventilacije sa hroničnom respiratornom insuficijencijom koja ispunjava kriterijume za dugotrajnu oksigeno-terapiju; teške urođene i stečene srčane mane sa teškim oštećenjem srčane funkcije (ehokardiografski ili drugim metodama utvrđena EF manje od 30% (ili 40%), druge bolesti srca sa teškim oštećenjem srčane funkcije (EF manje od 30%); bolesti koje dovode do trajnog oštećenja funkcije jetre teškog stepena (portalna hipertenzija, ascites, variksni ezofagusa) i stanja posle transplatacije jetre; težak oblik bronhijalne astme, nekontrolisana, perzistentna i pored redovne terapije; drugi teški oblici bolesti koje dovode do trajno narušenog zdravstvenog stanja.

Zdravstveno stanje dokazuje se mišljenjem odnosno izveštajem zdravstvene ustanove u kojoj je postavljena dijagnoza ili u kojoj se leči sa potpisom tri lekara odgovarajuće specijalnosti, koji je izdat samo za svrhu konkurisanja za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i nije stariji od šest meseci do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs i medicinskom dokumentacijom potrebnom za verifikaciju određene bolesti - otpusne liste, specijalistički nalazi, dijagnostički testovi, laboratorijski nalazi i dr.

Porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem

Član 54

Porodičnom domaćinstvu koje ima člana sa telesnim oštećenjem pripada:

- po članu sa potpunim gubitkom radne sposobnosti

 

30 bodova

- po članu sa telesnim oštećenjem i to:

100 %

20 bodova

 

90 %

18 bodova

 

80 %

16 bodova

Invalidnost i telesno oštećenje se dokazuju rešenjem Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koje je postalo konačno do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs, a boduje se po povoljnijem osnovu za člana porodičnog domaćinstva.

Žrtve porodičnog nasilja

Član 55

Žrtvama porodičnog nasilja pripada po zlostavljanom članu 20 bodova.

Dokazuje se sudskom presudom.

Porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju

Član 56

Porodičnom domaćinstvu koje ima decu na školovanju po učeniku ili studentu pripada po 10 bodova.

Dokazuje se potvrdom nadležne obrazovne institucije o redovnom školovanju.

Postupak za utvrđivanje liste reda prvenstva

Član 57

Komisija objavljuje javni poziv za izbor korisnika u štampanim medijima, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i na sajtu grada Beograda.

Zainteresovana lica podnose prijave na javni poziv sa potrebnim dokazima Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, u roku od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Po isteku roka za podnošenje prijava na javni poziv, Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu, prijave dostavlja komisiji.

Stručne i administrativne poslove za potrebe komisije vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 58

Komisija razmatra prijave na javni poziv, vrši bodovanje u skladu sa ovom odlukom i na osnovu utvrđenog broja bodova sačinjava listu reda prvenstva za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Prvenstvo se ostvaruje najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Ako dva ili više lica i porodičnih domaćinstava imaju isti broj bodova, prednost ima lice ili porodično domaćinstvo koji ima veći broj bodova po jednom od osnova po redosledu utvrđenom ovom odlukom i to:

1. socio-ekonomska ugroženost;

2. samohrani roditelji;

3. stara lica;

4. porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju;

5. porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana;

6. porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem;

7. žrtve porodičnog nasilja;

8. porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju.

Predlog liste reda prvenstva sadrži: naziv komisije, pravni osnov za pripremu predloga, redni broj, ime i prezime podnosioca prijave na konkurs, broj bodova po svakom kriterijumu, ukupan zbir bodova, datum utvrđivanja predloga, rok i način podnošenja prigovora.

Komisija objavljuje predlog liste reda prvenstva za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u štampanim medijima u kojima je objavljen javni poziv, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Na predlog liste reda prvenstva podnosilac prijave može uložiti prigovor Gradskom veću grada Beograda, preko Komisije, u roku od osam dana od dana objavljivanja predloga liste reda prvenstva.

Komisija, nakon sprovedenog postupka po prigovoru, utvrđuje konačnu listu reda prvenstva u roku od 30 dana i objavljuje je u štampanim medijima u kojima je objavljen javni poziv, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i na sajtu Grada Beograda.

Protiv konačne liste reda prvenstva može se ostvarivati zaštita u sudskom postupku.

Na osnovu konačne liste reda prvenstva direktor Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu donosi rešenje o priznavanju prava na uslugu stanovanja u zaštićenim uslovima, a gradonačelnik grada Beograda ili lice koje on ovlasti zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Obaveze pružaoca usluga

Član 59

Stručne poslove na poslovima socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima obavljaju po potrebi radnici Gradskog centra za socijalni rad (u daljem tekstu: Centar).

Stručni radnik Centra može biti imenovan za voditelja slučaja ili biti član Tima za korisnika.

Član Tima za korisnika može biti i stručni radnik drugih specijalnosti (lekari određenih specijalnosti i drugi) koji nisu zaposleni u Centru.

Članove Tima za korisnika određuje voditelj slučaja.

Tim za korisnika se formira u slučajevima kada po proceni voditelja slučaja postoji potreba za formiranjem stručnog Tima.

Prava i obaveze korisnika

Član 60

Prava korisnika su sva prava regulisana Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao i Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite grada Beograda.

Obaveze korisnika

Član 61

Korisnik smeštaja je obavezan da:

1. stambenu jedinicu odnosno objekat koristi sa namenom prostora i opreme, s pažnjom dobrog domaćina, kao i da poštuje utvrđeni kućni red;

2. zajedničke prostorije, instalacije i otvoreni dvorišni prostor koristi isključivo prema nameni, kao i da se odnosi prema istom s pažnjom dobrog domaćina;

3. iz svojih sredstava nadoknadi svaku prouzrokovanu štetu na objektu, instalacijama, zajedničkim prostorijama, stvarima i opremi, kao i štetu nastalu nepravilnim korišćenjem, koju pričini on ili neko od članova domaćinstva.

Korisnik je dužan da:

1. na poziv ovlašćenih lica i stručnih službi Centra, a najmanje jednom godišnje, omogući ulazak u stambenu jedinicu odnosno objekat, u cilju provere namenskog i pravilnog korišćenja smeštaja, kao i stanja zaduženih stvari i opreme;

2. sarađuje sa ovlašćenim licima i stručnom službom Centra, kao i sa domaćinom objekta;

3. da obavesti Centar o svakoj promeni koja je od uticaja na korišćenje stambene jedinice odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od nastale promene.

Član 62

Korisnici socijalnog stanovanja su dužni da ukoliko imaju prihode veće od nivoa socijalne sigurnosti utvrđene zakonom, iz dela prihoda iznad nivoa socijalne sigurnosti, plaćaju srazmerni deo troškova za utrošenu struju, vodu, grejanje i komunalne usluge. Način i rokovi plaćanja regulišu se ugovorom koji zaključuju Centar za socijalni rad i korisnik, odnosno domaćin.

Član 63

Za korisnike čiji su prihodi na nivou socijalne sigurnosti ili ispod njih, troškove boravka u objektu snosi Centar za socijalni rad u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Član 64

Domaćin socijalnog stanovanja sam snosi troškove za utrošenu električnu energiju, grejanje, vodu, telefon i komunalne usluge.

Član 65

Visinu učešća korisnika u troškovima smeštaja utvrđuje Centar za socijalni rad posebnim rešenjem.

Prestanak smeštaja

Član 66

Korisniku prestaje pravo na korišćenje socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u slučaju:

1. ako ispuni uslove za neki drugi oblik socijalne zaštite (institucionalni ili vaninstitucionalni vid zbrinjavanja),

2. ako dođe do promene u njegovom porodičnom, radnopravnom ili imovinsko-pravnom statusu koji je od uticaja na korišćenje prava smeštaja u stambenoj jedinici,

3. ako nenamenski koristi prostor i opremu, ako svojim ponašanjem remeti kućni red i time ometa druge korisnike u nesmetanom korišćenju smeštaja,

4. ako se u toku korišćenja smeštaja utvrdi da je bilo koja dokumentacija, činjenice ili okolnosti na osnovu kojih je Centar doneo rešenje pogrešna, lažna ili je Centar u pogledu njegovih istinitosti bio doveden u zabludu,

5. ako na bilo koji način stekne u svojinu, odnosno raspolaže nepokretnosti (pribavi, razmeni, pokloni, otuđi i dr.) na teritoriji Republike Srbije van mesta prebivališta, kojom može da reši svoje stambeno pitanje,

6. ako ne izvršava ili neuredno izvršava svoje ugovorne obaveze domaćina socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima,

7. ako korisnik ili članovi porodičnog domaćinstva prestanu da koriste stambenu jedinicu duže od tri meseca neprekidno,

8. usled smrti korisnika.

Član 67

O prestanku prava korišćenja stambene jedinice odlučuje Centar za socijalni rad svojim rešenjem, ukoliko su se stekli uslovi za prestanak korišćenja ovog prava.

Član 68

Korisnici ne mogu biti iseljeni iz objekta ukoliko objekat namenski koriste.

Preispitivanje uslova za korišćenje prava na smeštaj u stambenoj jedinici, vrši Centar za socijalni rad jednom godišnje, a po potrebi i češće.

Član 69

Korisnik smeštaja ne može steći pravo svojine na stambenoj jedinici koja mu je dodeljena na korišćenje, ne može preneti pravo korišćenja na drugo lice, niti je može otuđiti.

Član 70

Članovi porodice domaćina socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima koji koriste stan i žive u zajedničkom domaćinstvu mogu, uz saglasnost Centra za socijalni rad, koristiti stan i posle smrti nosioca domaćinstva, uz preuzimanje obaveze domaćina socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, bez prava nasleđivanja i otuđivanja.

Član 71

Posle prestanka prava na smeštaj u objekat socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, prilikom napuštanja objekta korisnik je dužan da iznese sve predmete lične svojine.

U slučaju smrti korisnika, svi predmeti lične svojine stavljaju se na raspolaganje rodbini umrlog korisnika.

U slučajevima prestanka prava korisnika na smeštaj u objekte socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, predmete iz stava 1. ovog člana korisnik može da iznese iz objekta tek nakon sačinjavanja službene beleške od strane domaćina socijalnog stanovanja.

U slučaju smrti korisnika, predmeti iz stava 2. ovog člana se predaju njegovim srodnicima nakon sačinjavanja službene zabeleške od strane domaćina.

Domaćinska porodica

Član 72

Domaćinska porodica je radno sposobna socijalno ugrožena izbeglička porodica nastanjena u kolektivnom centru ili porodica iz lokalnog stanovništva iste kategorije, uključujući i raseljena lica smeštena u kolektivnom centru na teritoriji grada.

Član 73

Izbor domaćinske porodice vrši Centar za socijalni rad na osnovu stručne obrade Centra. Prilikom izbora domaćinske porodice uzimaju se u obzir sledeći kriterijumi: zdravlje kako fizičko tako i mentalno, generalni optimistički stav, tolerancija u odnosima s ljudima koji potiču iz različitih kultura, uklopljenost u okruženje, dobra porodična atmosfera, praktične sposobnosti za popravke u kući radovima ispred objekta, kao i u bašti.

Član 74

Centar sprovodi obuku domaćinske porodice. Pre stupanja na dužnost Stručne službe Centra nadgledaju i kontrolišu rad domaćinske porodice.

Domaćin socijalnog stanovanja ima pravo na novčanu naknadu za svoj rad koja se isplaćuje mesečno iz sredstava budžeta grada Beograda, a u visini iznosa socijalne sigurnosti za porodicu sa četiri člana.

Član 75

Domaćinska porodica ima sledeće dužnosti:

- da obezbeđuje podršku korisnicima u smislu "dobrosusedske pomoći",

- da ostvaruje redovan kontakt sa Centrom za socijalni rad radi obezbeđivanja potrebnih usluga i podrške korisnicima,

- da vodi računa o objektu i okolini, kao i da informiše Centar o eventualnim problemima i potrebama.

Član 76

Međusobna prava i dužnosti regulišu se ugovorom koji zaključuju domaćin socijalnog stanovanja i Centar za socijalni rad.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 77

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o uslovima i načinu raspolaganja stanovima izgrađenim prema projektu izgradnje 1.100 stanova u Beogradu ("Službeni list Grada Beograda", br. 20/2003, 9/2004, 11/2005, 4/2007, 29/2007, 6/2010, 16/2010, 37/2010, 17/2012, 8/2013 i 77/2014), Odluka o uslovima prodaje 2.050 socijalno neprofitnih stanova u Beogradu ("Službeni list Grada Beograda", br. 7/2005 i 25/2005, "Službeni glasnik RS", br. 109/2006 - odluka USRS i "Službeni list Grada Beograda", br. 29/2007 i 32/2010) i Pravilnik o kriterijumima i merilima za utvrđivanje liste reda prvenstva za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima ("Službeni list Grada Beograda", br. 19/2012 i 39/2013).

Član 78

Ugovori o zakupu na određeno vreme zaključeni po odredbama Odluka o uslovima i načinu raspolaganja stanovima izgrađenim prema projektu izgradnje 1.100 stanova u Beogradu se produžavaju u skladu sa odredbama ove odluke, osim zakupnine koja se utvrđuje prema Pravilniku o o načinu utvrđivanja zakupnine za stanove koji se daju u zakup licima u stanju socijalne potrebe ("Službeni list Grada Beograda", broj 46/2012).

Lica koja su do stupanja na snagu ove odluke zaključila ugovor o zakupu stana na određeno vreme prema propisima iz boračko-invalidske zaštite, mogu steći svojinu na tom stanu pod uslovima iz ove odluke u skladu sa zakonom.

Član 79

Postupci prodaje stanova započeti po konkursu raspisanom pre stupanja na snagu ove odluke po odredbama Odluke o uslovima prodaje 2.050 socijalno neprofitnih stanova u Beogradu, u kojima nisu zaključeni ugovori o prodaji stanova, završiće se po propisima koji su bili na snazi u vreme raspisivanja konkursa.

Član 80

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".