ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA EKSPLOATACIJE KOLUBARSKOG LIGNITSKOG BASENA

("Sl. glasnik RS", br. 38/2015)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena ("Službeni glasnik RS", broj 122/08).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena (u daljem tekstu: izmene i dopune Prostornog plana) obuhvata delove gradskih opština grada Beograda, i to: na teritoriji gradske opštine Lazarevac cele katastarske opštine Vrbovno, Leskovac, Stepojevac, Cvetovac, Sokolovo, Veliki Crljeni, Junkovac, Arapovac, Mirosaljci, Sakulja, Vreoci, Šopić, Medoševac, Zeoke, Baroševac, Strmovo, Prkosava, Rudovci, Mali Crljeni, Bistrica, Lukavica, Lazarevac, Petka, Stubica, Šušnjar, Dren i Burovo, i manje delove katastarskih opština Kruševica i Trbušnica.

Na teritoriji gradske opštine Obrenovac cele katastarske opštine Piroman, Brović, Konatice i Poljane.

Na teritoriji opštine Ub cele katastarske opštine Ub, Ruklada, Lončanik, Milorci, Murgaš, Brgule, Liso Polje, Kalenić, Šarbane, Radljevo, Stublenica, Trnjaci i Paljuvi.

Na teritoriji opštine Lajkovac cele katastarske opštine Mali Borak, Skobalj, Jabučje, Lajkovac, Rubribreza, Nepričava i Ćelije.

Na teritoriji opštine Aranđelovac cele katastarske opštine Progoreoci i Partizani (Darosava).

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

U toku izrade Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana definisaće se konačna granica planskog područja.

3. Izmene i dopune Prostornog plana sadrže uslove i smernice planskih dokumenata iz planova višeg reda i razvojnih strategija, i to:

Zakona o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je sagledana mogućnost zamenskih kapaciteta za kopove koji prestaju sa radom u narednom periodu do 2020. godine (Polje "B", "Tamnava - istočno polje" i Polje "D") sa povećanjem proizvodnje na 36 miliona tona uglja godišnje. Predviđene su sledeće aktivnosti: završetak investicionog programa na površinskom kopu "Tamnava - Zapadno polje" i dostizanje nivoa proizvodnje od 12 miliona tona godišnje; zamena zastarele opreme na Polju "B", prelazak u Polje "C" sa postepenim povećanjem kapaciteta na tri, zatim na pet miliona tona uglja godišnje; proširenje eksploatacionih granica površinskog kopa Polje "D" i dislokacija sela Vreoci; priprema koridora za izmeštanje reke Kolubare, pruge Beograd-Bar i državnog puta IB 22; kao i pripreme za otvaranje površinskih kopova Polje "E", "Radljevo" i Polje "G" ("Južno polje").

Odlukom o utvrđivanju Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine ("Službeni glasnik RS", broj 44/05), utvrđen je strateški okvir prostornog razvoja i uređenja planskog područja. Za izmene i dopune Prostornog plana su najvažnije odredbe koje se odnose na: 1) završetak započetih investicija; 2) revitalizaciju postojećih kapaciteta; 3) širenje površinskih kopova na nove lokalitete; 4) ekonomske, socijalne, prostorne/naseljske, pravno-imovinske, tehničko-tehnološke i ekološke konflikte koji se očekuju kod ostvarivanja strateških ciljeva; 5) neophodnost razgraničenja eksploatacije lignita, s jedne strane, i prerade lignita i proizvodnje energije i ostalih pratećih programa, s druge.

Vlada je donela Zaključak o prihvatanju Projekta izrade Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, 05 broj 312-2621/2010 od 15. aprila 2010. godine, čije će se odredbe strateškog okvira prostornog razvoja uzeti u obzir prilikom izrade izmena i dopuna Prostornog plana.

Pored navedenih, izmene i dopune Prostornog plana sadrže i smernice drugih planskih i strateških dokumenata, kojima se utvrđuju pravci razvoja, uređenja i zaštite Kolubarskog lignitskog basena.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana se zasniva na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak podloga za područje izmena i dopuna Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasnivaće se na principima:

- održivog prostornog, socijalnog i ekonomskog razvoja;

- racionalnom korišćenju postojećih resursa i infrastrukture;

- smanjenju zagađivanja i prilagođavanju klimatskim promenama;

- inkluzivnost - anticipiranje i participacija širokog kruga aktera i građana u kreiranju i upravljanju promenama u domenu ekonomije i socijalnog razvoja;

- horizontalne i vertikalne integrisanosti politika;

- ekonomsko-tržišne opravdanosti i rentabilnosti;

- prostorno-ekološke usklađenosti;

- spajanja potreba i mogućnosti (lokacionih zahteva i lokacionih uslova);

- teritorijalne kohezije radi smanjenja prostornih neravnomernosti;

- promocije ekološkog kvaliteta;

- lokaciono-ekološke selektivnosti i lokacione kompatibilnosti;

- mešovite namene za različite aktivnosti;

- upravljanja transportom i povećanja pristupačnosti (dostupnosti);

- energetske efikasnosti;

- održivosti u planiranju, uređenju i korišćenju prostora;

- korporativne, socijalne i ekološke odgovornosti i dr.

5. Vizija i ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasnivaju se na opštim strateškim pravcima i ciljevima razvoja Republike Srbije:

Vizija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite područja Kolubarskog lignitskog basena je održiv razvoj planskog područja u kome je uspostavljena ravnoteža između ekonomske, društvene i ekološke komponente razvoja i koji je integrisan u regionalno okruženje.

Opšti cilj planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja je obezbeđenje prostornih uslova za održivi prostorni razvoj, ravnomerniji teritorijalni razvoj, zaštitu kvaliteta životne sredine i kvaliteta življenja, smanjenje disproporcije u strukturi privrednog razvoja, obezbeđenje stimulativnih uslova za ostanak stanovništva u seoskim naseljima, racionalnu eksploataciju ležišta lignita i drugih resursa u Kolubarskom basenu, neutralisanje ili ublažavanje negativnih razvojnih, ekoloških i socio-ekonomskih posledica eksploatacije i prerade energetskih i drugih resursa, kao i usklađivanje planskih rešenja sa drugim strateškim dokumentima.

Posebni ciljevi prostornog razvoja planskog područja su:

- stvaranje uslova za efikasno aktiviranje, eksploataciju i preradu mineralnih resursa (prvenstveno lignita);

- obezbeđenje nesmetanog/pravičnog pristupa ležištima uglja;

- neutralisanje razvojnih konflikata i negativnih eksternih efekata;

- restrukturiranje privrede, kroz njenu diverzifikaciju, brži razvoj tercijarnog sektora i prioritetan razvoj propulzivnih i/ili izvozno orijentisanih sekundarnih delatnosti, u prvom redu malih i srednjih preduzeća privatnog sektora;

- obezbeđenje veće integrisanosti područja racionalnim infrastrukturnim povezivanjem mreže naselja, kao i prostorno integrisanje rudarsko-energetskog kompleksa sa ostalim delovima privrede;

- obezbeđenje sigurnosti od prirodnih i stvorenih destruktivnih uticaja i dr.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja:

Izmenama i dopunama Prostornog plana (u strateškom delu) stvara se planski osnov za izradu planskih dokumenata za uže prostorne celine i naselja, razvojnih strategija i programa na regionalnom i lokalnom nivou, strategija i programa razvoja nosilaca razvoja na planskom području.

Izmenama i dopunama Prostornog plana biće definisana pravila uređenja i pravila građenja za određene prostorne celine i koridore posebne namene, stvoren planski osnov za izdavanje lokacijskih uslova i informacija o lokaciji za građevinske objekte, izvoda iz planskog dokumenta za utvrđivanje javnog interesa, uređivanje prostora u drugim namenama (rudarstvo i dr), izradu tehničke dokumentacije i sl, i utvrđen odgovarajući (restriktivni) režim izgradnje iznad ležišta lignita u granicama budućih eksploatacionih polja u cilju zaštite lignitskog ležišta od neplanske izgradnje, a sve u skladu sa dinamikom razvoja (površinske) eksploatacije.

Prostorne celine i koridori posebne namene sa planiranim aktivnostima, za koje se u izmenama i dopunama Prostornog plana utvrđuju pravila uređenja i pravila građenja, odnosno, regulaciona rešenja su:

- uređenje vodotoka i infrastrukturnih koridora: zona retenzija "Bistrica", "Trbušnica", "Darosavica", "Rudovci" i "Kruševica" i kamenolom "Kruševica" u srednjem toku reke Peštan (KO Rudovci, KO Bistrica, KO Trbušnica i KO Kruševica u GO Lazarevac, KO Partizani (Darosava) i KO Progoreoci u opštini Aranđelovac); uređenje vodotoka i zaštita kopova u sklopu otklanjanja posledica poplava iz maja 2014. godine (KO Vreoci i KO Šopić u GO Lazarevac, KO Jabučje i KO Skobalj u opštini Lajkovac); rekonstrukcija dalekovoda 2x35 kV od TS Vreoci 110/35 kV do TS Baroševac (KO Vreoci, KO Medoševac, KO Burovo, KO Zeoke i KO Baroševac); etapno izmeštanje dela državnog puta DP IIB-363 (ranije R-201) Vreoci-Kruševica (KO Zeoke u GO Lazarevac); koridor za snabdevanje pogona "Prerade" u Vreocima tehničkom vodom sa pratećom saobraćajnicom (KO Vreoci u GO Lazarevac i KO Jabučje u opštini Lajkovac);

- uređenje zona rudarskih i pratećih aktivnosti: odlagalište jalovine "Turija" (KO Junkovac, KO Arapovac i KO Sakulja u GO Lazarevac); odlagalište jalovine u PK "Tamnava - istočno polje" (KO Mali Borak u opštini Lajkovac i KO Cvetovac u GO Lazarevac); proširenje deponije uglja sa pratećim objektima pored kompleksa TE "Kolubara B" (KO Stepojevac u GO Lazarevac, KO Poljane u GO Obrenovac i KO Kalenić u opštini Ub) i separacija kvarcnog peska u Vreocima (KO Vreoci u GO Lazarevac);

- uređenje zona uticaja rudarskih aktivnosti: zone zaštite kopa Polje "D" i deponije šljake i mulja iz pogona "Prerade" u delu naselja Medoševac (KO Medoševac u GO Lazarevac) i utvrđivanje zone uticaja kopa Polje "E" u delu naselja Zeoke (KO Zeoke u GO Lazarevac);

- komunalni i sportsko-rekreativni objekti u naseljima na kontaktu sa rudarskim aktivnostima: proširenje izvorišta VS "Kalenić" (KO Radljevo i KO Kalenić u opštini Ub); vodoizvorište "Suva separacija" (KO Vreoci i KO Medoševac u GO Lazarevac); proširenje novog mesnog groblja u Baroševcu (KO Baroševac u GO Lazarevac); postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Baroševcu (KO Baroševac u GO Lazarevac); sportsko-rekreativni kompleks u naselju "Jelav" (KO Baroševac u GO Lazarevac) i sportsko-rekreativni centar u Rudovcima (KO Rudovci u GO Lazarevac);

- druge prostorne celine i lokacije po potrebi.

U planiranoj strukturi namene prostora najveći deo obuhvata poljoprivredno zemljište (66,3%), a manji deo šume (7,9%), rudarstvo (6,9%), rekultivacija (5,8%) i dr.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

9. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dostaviće po zahtevu nadležnog ministarstva, u roku od 30 dana, sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, nosiocu izrade izmena i dopuna Prostornog plana, bez naknade u roku od 30 dana.

10. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuju JP "Elektroprivreda Srbije" i PD RB "Kolubara" d.o.o.

11. Odluka o izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 33/15), sastavni je deo ove odluke.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu je sastavni deo izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u jedinicama lokalne samouprave koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

13. Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o izmenama i dopunama Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena ("Službeni glasnik RS", broj 93/11).

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA

 

 

Prilog 2

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA

Tabela 1. Planovi katastra nepokretnosti gradske opštine Obrenovac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Brović

DKP - vektorski format

1:2500

7

2.

Konatice

DKP - vektorski format

1:2500

12

3.

Piroman

DKP - vektorski format

1:2500

9

4.

Poljane

DKP - vektorski format

1:2500

8

Tabela 2. Planovi katastra vodova gradske opštine Obrenovac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Brović

Rasterski format + vektorski format

1:2500

7

2.

Konatice

Rasterski format + vektorski format

1:2500

12

3.

Piroman

Rasterski format + vektorski format

1:2500

9

4.

Poljane

Rasterski format + vektorski format

1:2500

8

Tabela 3. Planovi katastra nepokretnosti opštine Lajkovac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Mali Borak

DKP - vektorski format

1:2500

11

2.

Jabučje

DKP - vektorski format

1:1000
1:2500

7
25

3.

Rubribreza

DKP - vektorski format

1:1000
1:2500

7
8

4.

Nepričava

DKP - vektorski format

1:2500

11

5.

Skobalj

Analogni plan

1:2500

6

6.

Lajkovac

Analogni plan

1:1000
1:2500

9
8

7.

Ćelije

Analogni plan

1:2500

6

Tabela 4. Planovi katastra vodova opštine Lajkovac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Mali Borak

Vektorski format

1:2500

11

2.

Jabučje

Vektorski format

1:1000
1:2500

7
25

3.

Rubribreza

Vektorski format

1:1000
1:2500

7
8

4.

Nepričava

Vektorski format

1:2500

11

5.

Skobalj

Analogni plan

1:2500

6

6.

Lajkovac

Analogni plan

1:1000
1:2500

9
8

7.

Ćelije

Analogni plan

1:2500

6

Tabela 5. Planovi katastra nepokretnosti opštine Aranđelovac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Partizani (Darosava)

Analogni plan, rasterski format

1:2500

18

2.

Progoreoci

Analogni plan, rasterski format

1:2500

13

Tabela 6. Planovi katastra vodova opštine Aranđelovac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Partizani (Darosava)

Analogni plan

1:2500

18

2.

Progoreoci

Analogni plan

1:2500

13

Tabela 7. Planovi katastra nepokretnosti opštine Ub:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Ub

DKP - vektorski format

1:1000
1:2500

8
7

2.

Ruklada

DKP - vektorski format

1:2500

8

3.

Lončanik

DKP - vektorski format

1:2500

8

4.

Milorci

DKP - vektorski format

1:2500

6

5.

Murgaš

DKP - vektorski format

1:1000
1:2500

5
7

6.

Brgule

DKP - vektorski format

1:2500

11

7.

Liso Polje

DKP - vektorski format

1:2500

6

8.

Kalenić

DKP - vektorski format

1:2500

11

9.

Šarbane

DKP - vektorski format

1:2500

9

10.

Radljevo

DKP - vektorski format

1:2500

10

11.

Stublenica

DKP - vektorski format

1:2500

12

12.

Trnjaci

DKP - vektorski format

1:2500

7

13.

Paljuvi

DKP - vektorski format

1:2500

13

Tabela 8. Planovi katastra vodova opštine Ub:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Ub

DKV - vektorski format

1:1000
1:2500

8
7

2.

Ruklada

Analogni katastarski plan

1:2500

8

3.

Lončanik

Analogni katastarski plan

1:2500

8

4.

Milorci

Analogni katastarski plan

1:2500

6

5.

Murgaš

DKV - vektorski format

1:1000
1:2500

5
7

6.

Brgule

DKV - vektorski format

1:2500

11

7.

Liso Polje

Analogni katastarski plan

1:2500

6

8.

Kalenić

DKV - vektorski format

1:2500

11

9.

Šarbane

Analogni katastarski plan

1:2500

9

10.

Radljevo

DKV - vektorski format

1:2500

10

11.

Stublenica

DKV - vektorski format

1:2500

12

12.

Trnjaci

Analogni katastarski plan

1:2500

7

13.

Paljuvi

DKV - vektorski format

1:2500

13

Tabela 9. Planovi katastra nepokretnosti gradske opštine Lazarevac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Vrbovno

DKP - vektorski format

1:2500

8

2.

Leskovac

DKP - vektorski format

1:2500

10

3.

Stepojevac

DKP - vektorski format

1:2500
1:1000

14
5

4.

Cvetovac

DKP - vektorski format

1:2500

8

5.

Sokolovo

DKP - vektorski format

1:2500

7

6.

Veliki
Crljeni

DKP - vektorski format

1:2500

14

7.

Junkovac

DKP - vektorski format

1:2500
1:1000

15
2

8.

Arapovac

DKP - vektorski format

1:2500

12

9.

Mirosaljci

DKP - vektorski format

1:2500

9

10.

Sakulja

DKP - vektorski format

1:2500

5

11.

Vreoci

DKP - vektorski format

1:2500

13

12.

Šopić

DKP - vektorski format

1:2500
1:1000

11
25

13.

Medoševac

DKP - vektorski format

1:2500

11

14.

Zeoke

DKP - vektorski format

1:2500

10

15.

Baroševac

DKP - vektorski format

1:2500

10

16.

Strmovo

DKP - vektorski format

1:2500

4

17.

Prkosava

DKP - vektorski format

1:2500

3

18.

Rudovci

DKP - vektorski format

1:2500

19

19.

Mali Crljeni

DKP - vektorski format

1:2500

8

20.

Bistrica

DKP - vektorski format

1:2500

9

21.

Lukavica

DKP - vektorski format

1:2500

9

22.

Lazarevac

DKP - vektorski format

1:1000

25

23.

Petka

DKP - vektorski format

1:2500
1:1000

9
17

24.

Stubica

DKP - vektorski format

1:2500

8

25.

Šušnjar

DKP - vektorski format

1:2500

7

26.

Dren

DKP - vektorski format

1:2500
1:1000

4
13

27.

Burovo

DKP - vektorski format

1:2500

5

28.

Kruševica

DKP - vektorski format

1:2500

9

29.

Trbušnica

DKP - vektorski format

1:2500

16

Tabela 10. Planovi katastra vodova gradske opštine Lazarevac:

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Vrbovno

Rasterski format +vektorski format

1:2500

8

2.

Leskovac

Rasterski format +vektorski format

1:2500

10

3.

Stepojevac

Rasterski format +vektorski format

1:2500
1:1000

14
5

4.

Cvetovac

Rasterski format +vektorski format

1:2500

8

5.

Sokolovo

Rasterski format +vektorski format

1:2500

7

6.

Veliki Crljeni

Rasterski format +vektorski format

1:2500

13

7.

Junkovac

Rasterski format +vektorski format

1:2500

15

8.

Arapovac

Rasterski format +vektorski format

1:2500

12

9.

Mirosaljci

Rasterski format +vektorski format

1:2500

9

10.

Sakulja

Rasterski format +vektorski format

1:2500

5

11.

Vreoci

Rasterski format +vektorski format

1:2500
1:1000

9
32

12.

Šopić

Rasterski format +vektorski format

1:2500
1:1000

9
25

13.

Medoševac

Rasterski format +vektorski format

1:2500

11

14.

Zeoke

Rasterski format +vektorski format

1:2500

10

15.

Baroševac

Rasterski format +vektorski format

1:2500

10

16.

Strmovo

Rasterski format +vektorski format

1:2500

4

17.

Prkosava

Rasterski format +vektorski format

1:2500

3

18.

Rudovci

Rasterski format +vektorski format

1:2500

10

19.

Mali Crljeni

Rasterski format +vektorski format

1:2500

7

20.

Bistrica

Rasterski format +vektorski format

1:2500

9

21.

Lukavica

Rasterski format +vektorski format

1:2500
1:1000

6
18

22.

Lazarevac

Rasterski format +vektorski format

1:1000

25

23.

Petka

Rasterski format +vektorski format

1:2500
1:1000

8
17

24.

Stubica

Rasterski format +vektorski format

1:2500
1:1000

4
15

25.

Šušnjar

Rasterski format +vektorski format

1:2500
1:1000

3
11

26.

Dren

Rasterski format +vektorski format

1:2500
1:1000

4
22

27.

Burovo

Rasterski format +vektorski format

1:2500

5

28.

Kruševica

Rasterski format +vektorski format

1:2500

9

29.

Trbušnica

Rasterski format +vektorski format

1:2500

16

Napomena: Svi podaci katastra vodova za grad Beograd su u digitalnom obliku - hibridni format: skenirani i georeferencirani analogni planovi (ekst. ECW) + vektor, održavanje kartiranjem u "MapSoft"-u (ekst. DXF).