PRAVILNIK

O VOĐENJU REGISTRA OBAVEZNIH REZERVI NAFTE I DERIVATA NAFTE I SASTAVLJANJU MESEČNIH STATISTIČKIH IZVEŠTAJA O KOLIČINI, KVALITETU, STRUKTURI I RAZMEŠTAJU OBAVEZNIH I DRUGIH REZERVI NAFTE I DERIVATA NAFTE

("Sl. glasnik RS", br. 38/2015)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje sadržaj i način vođenja registra obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, sadržaj i način sastavljanja obrazaca mesečnih statističkih izveštaja o količini, kvalitetu, strukturi i razmeštaju obaveznih i drugih rezervi nafte i derivata nafte, kao i obaveznih rezervi drugih država koje se na osnovu međudržavnih sporazuma skladište na teritoriji Republike Srbije, rokove i način dostavljanja registra obaveznih rezervi i mesečnih statističkih izveštaja, u skladu sa preduzetim međunarodnim obavezama.

Član 2

Druge rezerve nafte i derivata nafte iz člana 1. ovog pravilnika su rezerve sirove nafte i derivata nafte koje nisu obavezne rezerve u smislu zakona kojim se uređuju robne rezerve (dalje u tekstu: Zakon), nisu robne rezerve u smislu Zakona i ne čuvaju se za potrebe Vojske Srbije, u vlasništvu su energetskih subjekata i komercijalne su prirode, a čuvaju ih energetski subjekti koji obavljaju energetsku delatnost proizvodnje derivata nafte i/ili obavljaju energetsku delatnost trgovine naftom, derivatima nafte, biogorivima i komprimovanim prirodnim gasom i/ili obavljaju energetsku delatnost skladištenja nafte, derivata nafte i biogoriva i/ili obavljaju energetsku delatnost proizvodnje električne energije i/ili obavljaju energetsku delatnost kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije i/ili obavljaju energetsku delatnost proizvodnje toplotne energije.

II REGISTAR OBAVEZNIH REZERVI

Član 3

Ministarstvo nadležno za poslove energetike (u daljem tekstu: Ministarstvo), vodi i kontinuirano ažurira registar obaveznih rezervi nafte i derivata nafte (u daljem tekstu: Registar), u skladu sa Zakonom. Registar se vodi u pisanoj i u elektronskoj formi.

Registar sadrži:

- podatke na osnovu kojih se može precizno utvrditi gde su, po količini i kvalitetu, uskladištene obavezne rezerve nafte i derivata nafte Republike Srbije (u daljem tekstu: obavezne rezerve), koje formira Ministarstvo;

- popis svih ugovora o skladištenju obaveznih rezervi;

- popis ugovora o pravima na opcijsku kupovinu određenih količina nafte i derivata nafte;

- podatke o skladištima u kojima su uskladištene obavezne rezerve, uključujući i rezerve koje su predmet ugovora o pravu na opcijsku kupovinu (adresa skladišta, ime vlasnika skladišta, ime operatora skladišta, trajanje ugovora o skladištenju, trajanje prava na opcijsku kupovinu, ime vlasnika derivata nafte koji su predmet ugovora opravu na opcijsku kupovinu, oznake rezervoara u kojima su obavezne rezerve uskladištene, nominalnu i efektivnu zapreminu rezervoara u kojima su obavezne rezerve, poreski i carinski status skladišta, kapacitet istovara/utovara i pristup (voz, autocisterna, plovilo, cevovod);

- podatke o količini i kvalitetu obaveznih rezervi, s upućivanjem na kategorije derivata nafte saglasno propisu kojim se uređuje metodologija prikupljanja i obrade podataka i obračun prosečnog dnevnog neto uvoza, prosečne dnevne potrošnje i količina obaveznih rezervi.

Član 4

Republička direkcija za robne rezerve, energetski subjekti koji koriste rezervoare u javnoj svojini i skladištari, odnosno pravna lica koja na osnovu ugovora o skladištenju zaključenog sa Ministarstvom čuvaju obavezne rezerve i/ili su sa Ministarstvom zaključili ugovor o pravima na opcijsku kupovinu određenih količina nafte i derivata dostavljaju Ministarstvu tražene podatke iz člana 3. ovog pravilnika najkasnije u roku od pet dana, u cilju formiranja i vođenja Registra u skladu sa Zakonom i međunarodno preuzetim obavezama saglasno Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice između Evropske zajednice i Republike Albanije, Republike Bugarske, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Crne Gore, Rumunije, Republike Srbije i Privremene Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ("Službeni glasnik RS", broj 62/06) (u daljem tekstu: Ugovor o osnivanju Energetske zajednice).

Ukoliko dođe do izmene podataka, lica iz stava 1. ovog člana, izmene sa obrazloženjem, bez odlaganja dostavljaju Ministarstvu.

Član 5

Ministarstvo, dostavlja kopiju sažetog godišnjeg Registra međunarodnim telima do 25. februara tekuće godine za prethodnu godinu.

Kopija sažetog godišnjeg registra iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o količini i vrsti obaveznih rezervi koje su zavedene u Registru poslednjeg dana prethodne kalendarske godine, u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela Republika Srbija.

Kopiju celovitog Registra Ministarstvo dostavlja međunarodnim telima, u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela Republika Srbija.

Na osnovu zahteva iz stava 3. ovog člana mogu se dostaviti samo podaci iz prethodnih pet godina od dana prijema zahteva.

U kopijama registra iz stava 3. ovog člana uklanjaju se poverljivi podaci koji se odnose na lokacije na kojima se nalaze obavezne rezerve.

III MESEČNI STATISTIČKI IZVEŠTAJI

Član 6

Podaci o količini obaveznih rezervi i drugih rezervi nafte iz člana 2. ovog pravilnika, dostavljaju se Ministarstvu, jednom mesečno, na Obrascu - Rezerve nafte i derivata nafte u Republici Srbiji, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: obrazac).

Obrazac sadrži: podatke o obaveznim rezervama koje formira Ministarstvo, u skladu sa Zakonom; podatke o obaveznim rezervama nafte i derivata nafte drugih država koje se skladište na teritoriji Republike Srbije u skladu sa međudržavnim sporazumima i podatke o drugim rezervama nafe iz člana 2. ovog pravilnika, radi utvrđivanja količina i lokacija na kojima je uskladištena nafta i derivati nafte zadnjeg dana u mesecu na koji se podaci odnose.

Obrazac ne obuhvata podatke o rezervama za potrebe Vojske Srbije, robnim rezervama, rezervama u cevovodima, u kamion cisternama i vagon cisternama, u rezervoarima brodova, na benzinskim stanicama, brodovima na otvorenom moru.

U obrascu, nafta i derivati nafte koji su predmet ugovora o opcijskoj kupovini, prikazuju se kao obavezne rezerve za vreme trajanja ugovora o opcijskoj kupovini i ne prikazuju se istovremeno kao druge rezerve nafte iz člana 2. ovog pravilnika.

Obrazac se koristi i za izradu zbirnog mesečnog izveštaja o rezervama nafte i derivata nafte u Republici Srbiji, iz člana 9. ovog pravilnika.

Član 7

Obveznici dostave obrazaca su Republička direkcija za robne rezerve, energetski subjekti koji koriste rezervoare u javnoj svojini i skladištari (energetski subjekti koji obavljaju energetsku delatnost skladištenja nafte, derivata nafte i biogoriva kada skladište obavezne rezerve nafte), kao i drugi energetski subjekti kada skladište druge rezerve nafte i derivata nafte iz člana 2. ovog pravilnika, u skladu sa Zakonom i međunarodno preuzetim obavezama saglasno Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice.

Član 8

Obrazac se dostavlja Ministarstvu jednom mesečno, najkasnije do desetog dana u mesecu za prethodni mesec, i to u pisanoj i elektronskoj formi u excel formatu na e-mail adresu objavljenu na web stranici Ministarstva.

Obveznik dostave obrasca iz člana 7. ovog pravilnika koji čuva obavezne rezerve na osnovu ugovora o skladištenju obaveznih rezervi sa Ministarstvom, kao i za potrebe druge države u skladu sa međudržavnim sporazumima, uz obrazac, dostavlja i izveštaj akreditovane nezavisne kontrolne organizacije sa sedištem u Republici Srbiji o količini i kvalitetu obaveznih rezervi koje se čuvaju u pojedinom skladištu, zadnjeg dana meseca za koji se podnosi obrazac.

Ukoliko dođe do izmene podataka, obveznici dostave obrasca, izmene sa obrazloženjem, bez odlaganja dostavljaju Ministarstvu.

Član 9

Ministarstvo prikuplja obrasce, u skladu sa Zakonom, na osnovu čega se izrađuje zbirni mesečni izveštaj o rezervama nafte i derivata nafte na nivou Republike Srbije radi sastavljanja izveštaja za Vladu i međunarodne organizacije u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela Republika Srbija.

Izveštaji za međunarodne organizacije ne sadrže podatke o lokacijama na kojima su uskladištene obavezne rezerve i druge rezerve nafte iz člana 2. ovog pravilnika.

IV KONAČNI MESEČNI STATISTIČKI IZVEŠTAJI

Član 10

Ministarstvo svakog meseca sastavlja konačni mesečni statistički izveštaj o količini obaveznih rezervi koje čuva i količini drugih rezervi iz člana 2. ovog pravilnika zadnjeg dana kalendarskog meseca i dostavlja ga međunarodnim telima, u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela Republika Srbija.

Ministarstvo u konačnom mesečnom statističkom izveštaju o količini drugih rezervi nafte iz člana 2. ovog pravilnika ne uključuje rezerve koje prijavljuju energetski subjekti koji obavljaju energetsku delatnost proizvodnje električne energije i/ili obavljaju energetsku delatnost proizvodnje toplotne energije i/ili obavljaju energetsku delatnost kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije.

Statistički izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavljaju se međunarodnim telima u roku od 55 dana od završetka meseca na koji se podaci odnose.

Ostale statističke izveštaje koji se odnose na obavezne rezerve, Ministarstvo dostavlja međunarodnim telima, u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela Republika Srbija, u roku od 60 dana od dana prijema zahteva.

Na osnovu zahteva iz stava 4. ovog člana mogu se dostaviti samo podaci iz prethodnih pet godina od dana prijema zahteva.

Član 11

Konačni mesečni statistički izveštaj iz člana 10. ovog pravilnika sastavlja se na osnovu podataka iz zbirnog mesečnog izveštaja o rezervama nafte i derivata nafte u Republici Srbiji iz člana 9. stav 1. ovog pravilnika.

Ako se deo obaveznih rezervi koje je formiralo Ministarstvo čuva izvan teritorije Republike Srbije, konačni mesečni statistički izveštaj iz člana 10. ovog pravilnika obuhvata i podatke o količini i kvalitetu rezervi koje se čuvaju po pojedinim državama, zadnjeg dana meseca za koji se podaci odnose, kao i podatke o obaveznim rezervama koje su formirane na osnovu ugovora o opcijskoj kupovini.

Ako se na teritoriji Republike Srbije čuvaju obavezne rezerve drugih država, konačni mesečni statistički izveštaj iz člana 10. ovog pravilnika obuhvata i podatke o količini i kvalitetu obaveznih rezervi koje se čuvaju za pojedinu državu zadnjeg dana meseca za koji se podaci odnose.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

REZERVE NAFTE I DERIVATA NAFTE U REPUBLICI SRBIJI

 

Mesec za koji se dostavljaju
podaci

mmm

yyy

 

Naziv kompanije:

 

Matični broj:

 

PIB:

 

Broj licence:

 

   

Zalihe na početku meseca moraju odgovarati zalihama na kraju prethodnog meseca

u tonama

 

Sirova nafta

Kondenzati prirodnog gasa

Rafinerijske sirovine

 

Ostali ugljovodonici

Ukupno
(A do Đ, bez D)

Etan

TNG

Primarni benzin

 

Avionski benzin

Gorivo za mlazne motore benzinskog tipa

Aditivi/oksigenati

Od čega biogoriva

Ukupno motorni benzin

Biobenzin

Benzin mineralnog porekla

A

B

V

G

D

Đ

E

Ž

Z

I

J

K

L

LJ

M

a)

Obavezne rezerve nafte i derivata nafte koje se čuvaju u ime ministarstva nadležnog za poslove energetike

Na početku

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacije skladišta1

 

Na kraju

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

Obavezne rezerve nafte i derivata nafte koje se čuvaju u ime druge države na osnovu međudržavnog ugovora

Na početku

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacije skladišta1

 

Na kraju

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v)

Druge rezerve nafte na području Republike Srbije2

Na početku

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacije skladišta1

 

Na kraju

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________
1 Upisati lokaciju skladišta i količinu pojedine kategorije koja se čuva u predmetnom skladištu. Obveznik, po potrebi, samostalno u tabelu dodaje redove za upis lokacija.
2 Sve zalihe nafte i derivata nafte koje nisu obavezne rezerve iz člana 15. Zakona o robnim rezervama ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 104/13 i 154/14 - dr. zakon), rezerve za potrebe Vojske Srbije i rezerve Republičke direkcije za robne rezerve. Količine pod ugovorima o opcijskoj kupovini se ne beleže na ovoj stavci nego kao obavezne rezerve pod a) ili b)

 

 

Ostali kerozin

 

 

Naftni koks

Ostali proizvodi

Ukupno proizvodi

Ukupno nafta

Ukupno gorivo za mlazne motore kerozinskog tipa

Biokerozin

Kerozin mineralnog porekla

Dizel za transport

Gasna ulja za loženje i ostala gasna ulja

Ukupno dizel/gasna ulja

Biodizel

Dizel/gasna ulja mineralnog porekla

Ukupno ulje za loženje

Ulje za loženje
(<1%)

Ulje za loženje (>=1%)

N

NJ

O

P

R

S

T

Ć

U

F

H

C

Č

Š

AA

a)

Obavezne rezerve nafte i derivata nafte koje se čuvaju u ime ministarstva nadležnog za poslove energetike

Na početku

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacije skladišta1

 

Na kraju

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

Obavezne rezerve nafte i derivata nafte koje se čuvaju u ime druge države na osnovu međudržavnog ugovora

Na početku

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacije skladišta1

 

Na kraju

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v)

Druge rezerve nafte na području Republike Srbije2

Na početku

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacije skladišta1

 

Na kraju

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum:

M.P.

potpis odgovornog lica

Odgovorno lice je fizičko lice koje je u odgovarajućem registru upisano kao zakonski zastupnik energetskog subjekta koji je obveznik dostave obrasca, ili fizičko lice koga je zakonski zastupnik ovlastio da potpisuje predmetni obrazac