ODLUKA
O FORMIRANJU JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE ZA TERITORIJU GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 2/2015)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinica civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Sombora.

Član 2

Jedinice civilne zaštite opšte namene obrazuju se kao privremeni sastavi od dobrovoljaca i radno sposobnog stanovništva, kao i zaposlenih (komunalna policija, komunalna inspekcija,...).

Član 3

Jedinice civilne zaštite opšte namene osposobljavaju se za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka, a naročito lokalizovanje i gašenje početnih i manjih požara i šumskih požara, učešće u zaštiti od poplava, ukazivanje prve pomoći, održavanje reda, učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, pomoć u asanaciji terena i obavljanje drugih aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 4

U jedinice opšte namene civilne zaštite mogu se rasporediti zdravstveno sposobni vojni obveznici i zdravstveno sposobni muškarci i žene koji nisu vojni obveznici, a starosti su od 18 do 55 (muškarci), odnosno od 18 do 50 godina (žene).

Član 5

Na teritoriji grada Sombora formira se jedinica civilne zaštite opšte namene podeljena na odeljenja sa ukupno 208 obveznika civilne zaštite, koja pokriva sve Mesne zajednice i naseljena mesta na teritoriji Grada Sombora i to:

R. br.

JEDINICA / SEDIŠTE

NASELJENA MESTA KOJA JEDINICA POKRIVA

Odeljenje broj

Broj obveznika civilne zaštite

1

Sombor grad

Crvenka, Gornja Varoš, Mlake, Nova Selenča, Selenča, Stara Selenča, Venac

7 odeljenja sa po 8 pripadnika jedinica

56+1 komandir+ 1 zamenik komandira

2

Aleksa Šantić

Teritorija MZ Aleksa Šantić

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

3

Bački Breg

Teritorija MZ Bački Breg

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

4

Bački Monoštor

Teritorija MZ Bački Monoštor

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

5

Bezdan

Teritorija MZ Bezdan

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

6

Gakovo

Teritorija MZ Gakovo

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

7

Kljajićevo

Teritorija MZ Kljajićevo

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

8

Kolut

Teritorija MZ Kolut

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

9

Rastina

Teritorija MZ Rastina

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

10

Riđica

Teritorija MZ Riđica

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

11

Svetozar Miletić

Teritorija MZ Svetozar Miletić

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

12

Stanišić

Teritorija MZ Stanišić

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

13

Stapar

Teritorija MZ Stapar

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

14

Telečka

Teritorija MZ Telečka

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

15

Čonoplja

Teritorija MZ Čonoplja

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

16

Doroslavo

Teritorija MZ Doroslavo

1 odeljenje sa po 10 pripadnika jedinice

10

UKUPNO

 

 

208

Član 6

Jačina, sastav, struktura, vrsta i zadaci vodova i odeljenja određuje se posebno za svako naseljeno mesto i naselje u kojima se obrazuju jedinice opšte namene vodeći računa u odnosu na njihove specifičnosti u pogledu demografskih, privrednih, infrastrukturnih i drugih karakteristika, a na osnovu procene nastale situacije i po naredbama Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 7

Jedinica civilne zaštite opšte namene ima komandira i zamenika komandira. Samostalna odeljenja po MZ imaju komandire i zamenike komandira odeljenja. Komandire i zamenike komandira rešenjem određuje komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Sombora.

Za izvršenje zadataka komandiri su odgovorni Gradskom štabu za vanredne situacije i poverenicima i zamenicima poverenika u naseljenim mestima.

Član 8

Poverenici i zamenici poverenika u Mesnim zajednicama preduzimaju neposredne mere za učešće građana u sprovođenju mera i zadataka civilne zaštite i lične, uzajamne i kolektivne zaštite i rukovode i koordiniraju jedinicama civilne zaštite opšte namene.

Član 9

Obrazovanje (formiranje) jedinice opšte namene (popuna ljudstvom, opremom i sredstvima) izvršiće se u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Rešenje o angažovanju pripadnika u jedinicama civilne zaštite opšte namene donosi komandant ili zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 10

Odsek za vanredne situacije i odbranu Odeljenja za privredu vrši popunu, opremanje i obuku, stručne i druge administrativne poslove, na taj način što vodi evidenciju o pripadnicima, sredstvima i opremi jedinica opšte namene, planira, organizuje i sprovodi mobilizaciju jedinica opšte namene, organizuje i sprovodi obuku i osposobljavanja pripadnika jedinica u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama, Odlukom o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Sombora, Planom i programom obuke, vrši i druge poslove u skladu sa nadležnostima i naredbama Štaba za vanredne situacije.

Član 11

O zaštiti prava i obaveza pripadnika civilne zaštite opšte namene u prvom stepenu rešavaće Odsek za vanredne situacije i odbranu Odeljenja za privredu.

Rešavanje u drugostepenom postupku o pravima i obavezama pripadnika jedinica opšte namene vrši Gradsko veće Grada Sombora.

Član 12

Jedinice civilne zaštite opšte namene Grada Sombora, u otklanjanju posledica vanrednih situacija iz člana 3. ove odluke, učestvuju u sadejstvu sa specijalizovanim jedinicama za zaštitu i spasavanje sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kao i jedinicama civilne zaštite opšte namene susednih opština u koordinaciji sa Okružnim štabom za vanredne situacije.

Član 13

Pripadnik jedinice civilne zaštite opšte namene ima pravo na primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama.

Član 14

Pripadnik civilne zaštite koji je angažovan, nakon izvršenog zadatka, ima pravo na naknadu koja se isplaćuje iz sredstava koja su predviđena u budžetu Grada Sombora za ovu namenu, u visini 3% od osnovice koju čini prosečna mesečna neto zarada u Republici Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ostvarena u mesecu koji prethodi mesecu u kome je angažovan, za svaki dan proveden na izvršenju zadataka civilne zaštite.

Član 15

Grad Sombor za vreme izvršenja zadatka snosi troškove prevoza, smeštaja i ishrane pripadnika civilne zaštite opšte namene.

Član 16

Naknada iz ovog člana Odluke isplaćuje se na osnovu evidencije koju vodi Odsek za vanredne situacije i odbranu Odeljenja za privredu.

Iznos naknade na osnovu evidencije iz prethodnog stava utvrđuje i isplaćuje Odeljenje za finansije Gradske uprave Sombor.

Član 17

Za realizaciju ove Odluke odgovoran je načelnik Gradske uprave Grada Sombora.

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".