ODLUKA
O USVAJANJU EVROPSKE POVELJE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI NA LOKALNOM NIVOU

("Sl. list grada Užica", br. 6/2015)

Član 1

Usvaja se Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou (u daljem tekstu: Povelja) kao programski osnov za planiranje u oblasti rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou koja će imati funkciju lokalne strategije u oblasti rodne ravnopravnosti.

Član 2

Ovlašćuje se gradonačelnik grada Užica da u ime grada Užica potpiše Povelju.

Član 3

Usvajanjem Povelje grad Užice se obavezuje da će slediti principe rodne ravnopravnosti i da će sprovoditi odredbe Povelje u lokalnoj sredini.

Član 4

Povelja predstavlja okvir za izradu Lokalnog akcionog plana grada Užica za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti (u daljem tekstu: Lokalni akcioni plan).

Član 5

Lokalni akcioni plan biće usklađen sa strateškim pravcima definisanim Nacionalnom strategijom za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti.

Član 6

Sredstva za implementaciju Lokalnog akcionog plana biće obezbeđena tako što će u svim oblastima koje se finansiraju iz budžeta Grada biti obezbeđena sredstva za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti a za aktivnosti koje nisu pokrivene na ovakav način, predvideti iznos u samom Lokalnom akcionom planu.

Član 7

Donošenje svih operativnih odluka neophodnih za izradu Lokalnog akcionog plana do njegovog usvajanja od strane Skupštine grada Užica, su u nadležnosti gradonačelnika i Gradskog veća grada Užica.

Član 8

Grad Užice je u obavezi da obavesti Savet Evropskih opština i regiona i Stalnu konferenciju gradova i opština o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".