POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O POKRETANJU I NAČINU SPROVOĐENJA POSTUPKA ZADUŽIVANJA EMITOVANJEM DUGOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI ZA POTREBE FINANSIRANJA NABAVKE OPREME ZA OPREMANJE OBJEKTA "KAMENICA 2"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2015)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se pokretanje i način sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Emitovanje dugoročnih hartija od vrednosti vrši se radi pribavljanja sredstava za finansiranje nabavke opreme s ciljem poboljšavanja kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina.

Član 2

Dugoročne hartije od vrednosti iz člana 1. ove odluke jesu dugoročne obveznice (u daljem tekstu: obveznice).

Obveznice iz stava 1. ovog člana, u ime AP Vojvodine, emitovaće Pokrajinska vlada.

Član 3

Sredstvima pribavljenim zaduživanjem - emitovanjem obveznica u skladu sa ovom odlukom, finansiraće se prevashodno nabavka opreme za opremanje Instituta za onkologiju Vojvodine, Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine i Instituta za plućne bolesti Vojvodine (objekat "KAMENICA 2").

Član 4

Zaduživanje po osnovu ove odluke (za glavnicu duga) iznosiće najviše do 2.080.000.000,00 (slovima: dve milijarde osamdeset miliona) dinara.

Član 5

Obveznice će se emitovati u nematerijalizovanom obliku i registrovati kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Obveznice će se emitovati u domaćoj valuti dinar (RSD), indeksirane u stranoj valuti evro (EUR), sa fiksnom kamatnom stopom najviše do 6%, s polugodišnjom isplatom kamatnog kupona.

Rok dospeća obveznice biće do 15 godina.

Obveznicama će se moći trgovati na sekundarnom tržištu.

Član 6

Zaduživanje emitovanjem obveznica izvršiće se kroz jednu ili više pojedinačnih emisija.

Kriterijumi za zaduživanje izdavanjem obveznica definisaće se u granicama utvrđenim ovom odlukom.

Član 7

Ovlašćuje se Pokrajinska vlada da donese jednu ili više odluka o emisiji obveznica, ukupne nominalne vrednosti najviše do iznosa iz člana 4. ove odluke.

Ovlašćuje se Pokrajinska vlada da, procenjujući javni interes AP Vojvodine, a u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta i tržišnim uslovima, utvrdi uslove pod kojima će se obveznice emitovati, datum emisije, nominalnu vrednost obveznica, datum dospeća, kupon i druge elemente neophodne za realizaciju emisije u skladu sa zakonom i drugim aktima koji regulišu tržište kapitala.

Ukoliko bude donosila više pojedinačnih odluka o emisiji obveznica, Pokrajinska vlada će svaku pojedinačnu emisiju, u smislu uslova pod kojima će obveznice emitovati i ostalih elemenata obveznica navedenih u prethodnom stavu ovog člana, prilagođavati tržišnim mogućnostima i dinamici potreba za plaćanjem opreme iz člana 3. ove odluke.

Član 8

Ovlašćuje se Pokrajinska vlada da preduzme sve aktivnosti i donese akta, u skladu sa ovom odlukom, zakonom i drugim propisima, potrebna za sprovođenje ove odluke, sve do njene konačne realizacije.

Član 9

Zaduživanje iz ove odluke sprovešće se u skladu sa zakonom kojim se uređuje izdavanje hartija od vrednosti i zakonom kojim se uređuje javni dug.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Pokrajinska skupštinska odluka o pokretanju i načinu sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti ("Službeni list AP Vojvodine", broj 26/2013).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".