POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O ZAKLJUČIVANJU SPORAZUMA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE SA ODGOVARAJUĆIM TERITORIJALNIM ZAJEDNICAMA DRUGIH DRŽAVA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2015)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuju se pojam, vrsta, postupak zaključivanja i izvršavanja sporazuma koje Autonomna pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: AP Vojvodina) zaključuje sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, kao i druga pitanja u vezi sa zaključivanjem sporazuma.

Član 2

Sporazum sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država (u daljem tekstu: međuregionalni sporazum) jeste sporazum koji AP Vojvodina zaključi u pisanom obliku s jednom ili više regija ili drugih oblika teritorijalnih zajednica drugih država ili s jednom ili više međunarodnih organizacija koje okupljaju regionalni i lokalni nivo vlasti.

Međuregionalni sporazumi u vezi sa ovom odlukom jesu: sporazum o saradnji, memorandum o saradnji, protokol, izjava o namerama, i drugo.

Član 3

Pokrajinski organ uprave nadležan za poslove međuregionalne saradnje, Odlukom o pokretanju postupka za vođenje pregovora i zaključivanje međuregionalnog sporazuma, pokreće postupak zaključivanja međuregionalnog sporazuma i o pokretanju postupka obaveštava odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju.

Odlukom o pokretanju postupka, pokrajinski organ uprave nadležan za poslove međuregionalne saradnje odlučuje da li će sam sačinjavati nacrt međuregionalnog sporazuma, ili će inicijativu radi sačinjavanja nacrta uputiti pokrajinskom organu uprave u čiji delokrug pretežno spadaju pitanja koja se uređuju međuregionalnim sporazumom.

Zadatak pokrajinskog organa uprave nadležnog za međuregionalnu saradnju ili pokrajinskog organa uprave u čiji delokrug pretežno spadaju pitanja koja se uređuju međuregionalnim sporazumom jeste da vodi pregovore i da sačini usaglašeni tekst međuregionalnog sporazuma.

Ukoliko nacrt međuregionalnog sporazuma sačinjava pokrajinski organ uprave u čiji delokrug pretežno spadaju pitanja koja se uređuju međuregionalnim sporazumom, ovaj organ dužan je da zatraži mišljenje pokrajinskog organa uprave nadležnog za međuregionalnu saradnju.

Član 4

Na osnovu usaglašenog teksta, pokrajinski organ uprave nadležan za međuregionalnu saradnju sačinjava nacrt međuregionalnog sporazuma i dostavlja ga Pokrajinskoj vladi radi utvrđivanja predloga međuregionalnog sporazuma. Pokrajinska vlada u tom predlogu sporazuma predlaže lice koje će u ime AP Vojvodine potpisati međuregionalni sporazum.

Član 5

Na osnovu predloga Pokrajinske vlade, Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština AP Vojvodine) zaključuje međuregionalni sporazum i ovlašćuje lice za potpisivanje međuregionalnog sporazuma.

Član 6

Međuregionalni sporazum po pravilu sadrži:

- Ugovorne strane,

- Cilj međuregionalnog sporazuma koji se želi postići,

- Predmet međuregionalnog sporazuma,

- Odredbe o potpisnicima međuregionalnog sporazuma,

- Jezike na kojima se međuregionalni sporazumi zaključuju,

- Stupanje na snagu,

- Uslove za raskid,

- Prestanak međuregionalnih sporazuma.

Član 7

Skupština AP Vojvodine zaključuje sporazume o parlamentarnoj saradnji s parlamentima odgovarajućih teritorijalnih zajednica drugih država.

Odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju utvrđuje tekst sporazuma o parlamentarnoj saradnji s parlamentima odgovarajućih teritorijalnih zajednica drugih država i upućuje ga Skupštini AP Vojvodine radi zaključivanja.

Predsednik Skupštine ili lice koje Skupština ovlasti, potpisuje sporazume o parlamentarnoj saradnji sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država.

Član 8

Međuregionalni sporazumi i sporazumi o parlamentarnoj saradnji s parlamentima odgovarajućih teritorijalnih zajednica drugih država, objavljuju se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Član 9

Pokrajinska vlada nadležna je za zaključivanje sporazuma, protokola, zapisnika i drugih međuregionalnih akata koji proističu iz osnovnog međuregionalnog sporazuma, koji je zaključila Skupština AP Vojvodine.

Odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju, zaključuje sporazume, protokole, zapisnike i druga međuregionalna akta koja proističu iz sporazuma o parlamentarnoj saradnji s parlamentima odgovarajućih teritorijalnih zajednica drugih država, koji je zaključila Skupština AP Vojvodine.

Član 10

Originalni primerci potpisanih međuregionalnih sporazuma evidentiraju se i čuvaju u pokrajinskom organu uprave nadležnom za međuregionalnu saradnju.

Originalni primerci potpisanih sporazuma o parlamentarnoj saradnji s parlamentima odgovarajućih teritorijalnih zajednica drugih država evidentiraju se i čuvaju u Službi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 11

O izvršavanju međuregionalnih sporazuma stara se Pokrajinska vlada.

Međuregionalne sporazume kojima se stvaraju obaveze za AP Vojvodinu izvršavaju organi AP Vojvodine u čijem su delokrugu obaveze koje se uređuju tim sporazumima.

Član 12

Nadležni pokrajinski organi uprave prate izvršavanje međuregionalnih sporazuma i o tome obaveštavaju Pokrajinsku vladu.

Pokrajinski organ uprave nadležan za međuregionalnu saradnju dva puta godišnje izveštava odbor Skupštine AP Vojvodine nadležan za međuregionalnu saradnju o aktivnostima u vezi sa izvršavanjem međuregionalnih sporazuma.

Član 13

Pokrajinska vlada izveštava za proteklu godinu, najkasnije do isteka prvog kvartala tekuće godine, Skupštinu AP Vojvodine o izvršavanju međuregionalnih sporazuma koje je zaključila Skupština AP Vojvodine.

Član 14

Na postupak izmene međuregionalnih sporazuma shodno se primenjuju odredbe ove pokrajinske skupštinske odluke koje se odnose na zaključivanje međuregionalnih ugovora.

Član 15

Međuregionalni sporazumi koji su zaključeni do donošenja ove pokrajinske skupštinske odluke, smatraju se zaključenim od strane Skupštine AP Vojvodine i realizovaće se u skladu sa ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom.

Član 16

Ova pokrajinska skupštinska odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".