PRAVILNIK

O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKTA POKRAJINSKE VLADE "UVOĐENJE DVOJEZIČKE NASTAVE NA SRPSKOM I ENGLESKOM JEZIKU U USTANOVE OBRAZOVANJA I VASPITANJA NA TERITORIJI AP VOJVODINE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i kriterijumi raspoređivanja sredstava za finansiranje i sufinansiranje ustanova obrazovanja koje učestvuju u projektu Pokrajinske vlade "Uvođenje dvojezičke nastave na srpskom i engleskom jeziku u ustanove obrazovanja na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine" (u daljem tekstu: Projekat).

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se za:

1. nabavku opreme u funkciji realizacije Projekta i

2. finansiranje izvršilaca koji učestvuju u realizaciji projekta dvojezične nastave, troškova materijala za obrazovanje, stručnog usavršavanja zaposlenih - obuka nastavnog kadra (u zemlji i inostranstvu), troškova nabavke stručne literature, didaktičkog materijala i nastavnih sredstava didaktičko-metodičke literature, godišnje članarine za licencu Kembridž centra i članarine za međunarodnu maturu - IB kao i svih drugih troškova u funkciji realizacije Projekta.

Sredstva za namene iz stava 2. ovog člana, obezbeđuju se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: budžet AP Vojvodine) i vode se na posebnom budžetskom razdelu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja koje učestvuju u Projektu:

1. ustanove koje su utvrđene projektnom dokumentacijom kao ustanove u projektu;

2. ustanove koje su se priključile Projektu na osnovu odluke lokalne samouprave, a prema Sporazumu, Memorandumu ili Protokolu o saradnji između lokalne samouprave i AP Vojvodine;

3. ustanove koje je Pokrajinska vlada svojom odlukom uključila u Projekat.

Član 3

Projekat iz člana 1. ovog pravilnika finansira se, odnosno sufinansira putem konkursa (u daljem tekstu: konkurs), koji Pokrajinski sekretarijat raspisuje najmanje jednom godišnje, u skladu sa finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata.

Konkurs sadrži podatke o nazivu akta na osnovu kog se raspisuje konkurs, visini ukupnih sredstava predviđenih za dodelu po konkursu, o tome ko može da se prijavi na konkurs i za koje namene, te kriterijume na kojima će se zasnivati ocena prijava na konkurs, odnosno visina i namena sredstava koja se raspodeljuju, način i rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su značajni za sprovođenje konkursa.

Član 4

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata, u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" i u jednom od javnih glasila koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine.

Konkurs se može objaviti i na jezicima nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u radu organa AP Vojvodine.

Član 5

Prijava na konkurs podnosi se u pismenoj formi na jedinstvenom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata i koji sadrži opis, cilj i finansijski plan programa odnosno projekta s rokom njegovog završetka.

Član 6

Uz prijavu na konkurs, podnosi se sledeća dokumentacija:

1) fotokopija akta o uključenju u Projekat;

2) fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju i

3) fotokopija o upisu u registar nadležnog suda.

Pokrajinski sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

Član 7

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa za dodelu sredstava za ustanove u Projektu (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra podnete prijave na konkurs.

Komisija utvrđuje ispunjenost propisanih uslova na konkursu.

Nakon razmatranja podnetih prijava na konkurs, Komisija sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru.

Član 8

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i rešenjem odlučuje o raspodeli sredstava korisnicima.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Rešenje iz stava 1. ovog člana s tabelarnim pregledom, koji sadrži podatke o dodeli sredstava, objavljuje se na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata.

Pokrajinski sekretarijat će o rezultatima konkursa, kada proceni da je to neophodno i pismeno obavestiti podnosioce prijava.

Član 9

Prilikom određivanja visine sredstava za dodelu, primenjuju se sledeći kriterijumi za namene iz člana 1. stav 2. tačka 1. ovog pravilnika:

- Broj dvojezičkih odeljenja - 6 bodova;

- Broj nastavnih predmeta koji se predaju dvojezički - 4 boda.

Prilikom određivanja visine sredstava za dodelu, primenjuju se sledeći kriterijumi za namene iz člana 1. stav 2. tačka 2. ovog pravilnika:

- Broj nastavnika koji učestvuju u dvojezičkoj nastavi - 3 boda;

- Broj nastavnika koji se prvi put uključuju u dvojezičku nastavu - 2 boda;

- Broj učenika u dvojezičkoj nastavi - 5 bodova;

- Opravdanost u smislu daljeg razvijanja projekta - do 200 bodova.

Ukupan broj bodova za svaku školu pojedinačno po nameni, izračunava se tako što se svaki kriterijum množi s brojem bodova i potom se taj iznos sabira. Zbir bodova svih škola predstavlja 100% ukupnih sredstava po namenskim kategorijama, a sredstva se dele po procentima u odnosu na bodove po školama.

Član 10

Obavezu za dodelu sredstava Pokrajinski sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 11

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi namenski i zakonito, a neutrošena sredstva da vrati u budžet AP Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od utvrđenog roka za realizaciju namene, za koju su sredstva dodeljena, s pripadajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica.

Korisnik je u obavezi da dobijena sredstva vrati u budžet AP Vojvodine, ukoliko se utvrdi da se sredstva ne koriste za realizaciju namene za koju su dodeljena.

Ukoliko korisnik ne dostavi izveštaj iz stava 2. ovog člana, gubi pravo da konkuriše za raspodelu sredstava s novim programima odnosno projektima.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice za finansiranje i sufinansiranje projekta Pokrajinske vlade "Uvođenje dvojezičke nastave na srpskom i engleskom jeziku u ustanove obrazovanja i vaspitanja na teritoriji AP Vojvodine" broj: 128-401-2148/2014 od 16. juna 2014. godine.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", a objaviće se i na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.

PRIJAVA NA KONKURS USTANOVE OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA ZA SUFINANSIRANJE I FINANSIRANJE PROJEKTA VLADE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE "UVOĐENJE DVOJEZIČKE NASTAVE NA SRPSKOM I ENGLESKOM JEZIKU U USTANOVE OBRAZOVANJA I VASPITANJA NA TERITORIJI AP VOJVODINE"

 

I OPŠTI PODACI O PODNOSIOCU

Naziv pravnog lica

 

Sedište

 

Adresa

 

Telefon

 

e-mail adresa

 

Odgovorno lice (direktor ustanove)

 

Odgovorno lice za realizaciju projekta (ime i prezime, adresa, kontakt telefon, e-mail adresa)

 

Matični broj

 

Tekući račun

 

 

II OPŠTI PODACI PROJEKTU

Broj dvojezičkih odeljenja

 

Broj nastavnih predmeta koji se predaju dvojezički

 

Broj nastavnika koji učestvuju u dvojezičkoj nastavi

 

Broj nastavnika koji se prvi put uključuju u dvojezičku nastavu

 

Broj učenika u dvojezičkoj nastavi

 

 

III FINANSIJSKI PLAN PROGRAMA/PROJEKTA

A

PLANIRANI PRIHODI

R. br.

PLANIRANI PRIHODI

Iznos u dinarima

I.

REPUBLIKA SRBIJA

 

2.

AP VOJVODINA - POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE

 

3.

LOKALNA SAMOUPRAVA

 

4.

DONATORI/SPONZORI

 

5.

SOPSTVENI PRIHODI

 

6.

OSTALO

 

UKUPNI PRIHODI

 

 

B

PLANIRANI RASHODI OD POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE ZA OPREMANJE UČIONICA U KOJIMA SE IZVODI DVOJEZIČKA NASTAVA

R. br.

Vrsta rashoda (npr. nabavka smart-table)

Iznos u dinarima

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

UKUPNI RASHODI

 

OBRAZLOŽENJE (navesti opravdanost investicije i vremenski period za realizaciju)

 

C

PLANIRANI RASHODI OD POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE ZA FINANSIRANJE IZVRŠILACA, TROŠKOVI MATERIJALA ZA OBRAZOVANJE, STRUČNO USAVRŠAVANJE ZAPOSLENIH - OBUKA NASTAVNOG KADRA (U ZEMLJI I INOSTRANSTVU), TROŠKOVI NABAVKE DIDAKTIČKO-METODIČKE LITERATURE, GODIŠNJE ČLANARINE ZA LICENCU KEMBRIDŽ CENTRA I ZA ČLANARINU ZA MEĐUNARODNU MATURU - IB

R. br.

Vrsta rashoda

Iznos u dinarima

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

UKUPNI RASHODI

 

OBRAZLOŽENJE (navesti opravdanost investicije i vremenski period za realizaciju)

 

 

 

 

 

IV

IZJAVA

O PRIHVATANJU OBAVEZE UDRUŽENJA/USTANOVE U SLUČAJU DA JE POKRAJINSKI SEKRETARIJAT SUFINANSIJER PROGRAMA/PROJEKTA

Odgovorno lice u udruženju/ustanovi daje izjavu:

1. da će namenski i zakonito utrošiti dodeljena sredstva;

2. da će podneti izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju namene, za koju su sredstva primljena sa odgovarajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica;

3. da će na programu/projektu naznačiti da je njegovu realizaciju sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice;

4. da će, u slučaju štampanja knjige, publikacije, zbornika, CD-a i sl., Sekretarijatu dostaviti jedan primerak do pet primeraka.

 

 

 

Datum

M.P.

Odgovorno lice

 

V

PRILOZI

1) fotokopija akta o uključenju u Projekat;

2) fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju.

3) fotokopija o upisu u registar nadležnog suda