ODLUKA

O IZVEŠTAVANJU O POSLOVIMA S HARTIJAMA OD VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 40/2015)

1. Obveznici izveštavanja dužni su da Narodnoj banci Srbije dostavljaju sledeće izveštaje o poslovima s hartijama od vrednosti:

1) izveštaj o izdavanju dužničkih hartija od vrednosti koje rezidenti emituju u inostranstvu - na Obrascu HoV-I1 (Prilog 1);

2) izveštaj o izdavanju vlasničkih hartija od vrednosti koje rezidenti emituju u inostranstvu - na Obrascu HoV-I2 (Prilog 2);

3) izveštaj o zameni, ispisu i dospeću hartija od vrednosti iz odredaba pod 1) i 2) ove tačke, kao i o isplati kamate/kupona i dividende po osnovu tih hartija od vrednosti - na Obrascu HoV-I3 (Prilog 3);

4) izveštaj o ulaganju rezidenata u hartije od vrednosti koje su izdali rezidenti i koje se vode na računima hartija od vrednosti u inostranstvu - na Obrascu HoV-DA1 (Prilog 4);

5) izveštaj o ulaganju rezidenata u hartije od vrednosti koje su izdali nerezidenti i koje se vode na računima hartija od vrednosti u inostranstvu - na Obrascu HoV-DA2 (Prilog 5);

6) izveštaj o rezidentima i nerezidentima - imaocima hartija od vrednosti koje se vode na kastodi, odnosno zbirnim računima (kastodi/zbirni račun - 925/935) rezidentnih investicionih društava, odnosno banaka, članova Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, a koji te račune vode u svoje ime a za račun svojih klijenata imalaca hartija od vrednosti - na Obrascu HoV- DAP (Prilog 6).

2. Izveštaje iz tačke 1. ove odluke Narodna banka Srbije koristi za izradu izveštaja o stanju hartija od vrednosti, finansijskih računa, platnog bilansa i međunarodne investicione pozicije Republike Srbije, kao i za potrebe analiza stabilnosti finansijskog sistema i nadzora nad finansijskim institucijama.

3. Obveznici izveštavanja, u smislu ove odluke, jesu sledeći rezidenti:

- investiciona društva - brokersko-dilerska društva i ovlašćene banke, u smislu zakona kojim se uređuje tržište kapitala;

- banke koje obavljaju kastodi usluge, u smislu zakona kojim se uređuju investicioni fondovi i zakona kojim se uređuju dobrovoljni penzijski fondovi i penzijski planovi, kao i banke koje obavljaju dodatne usluge čuvanja hartija od vrednosti i upravljanja njima za račun svojih klijenata, u smislu zakona kojim se uređuje tržište kapitala;

- društva za upravljanje investicionim fondovima, odnosno dobrovoljnim penzijskim fondovima, u smislu zakona kojim se uređuju investicioni fondovi i zakona kojim se uređuju dobrovoljni penzijski fondovi i penzijski planovi;

- druga pravna lica koja izdaju hartije od vrednosti ili su njihovi imaoci.

4. Hartije od vrednosti, u smislu ove odluke, jesu vlasničke i dužničke hartije od vrednosti u smislu zakona kojim se uređuje tržište kapitala.

5. Ako su hartije od vrednosti izdate u inostranstvu direktno preko stranog agenta, obveznici izveštavanja po izveštajima iz tačke 1. odredbe od 1) do 3) ove odluke jesu pravna lica u čije ime su te hartije od vrednosti izdate.

Ako su hartije od vrednosti izdate u inostranstvu posredstvom investicionog društva, obveznici izveštavanja po izveštajima iz stava 1. ove tačke jesu ta investiciona društva.

Ako se direktno kod stranog agenta vodi račun hartija od vrednosti u inostranstvu, obveznici izveštavanja po izveštajima iz tačke 1. odredbe 4) i 5) ove odluke jesu pravna lica - imaoci hartija od vrednosti koje se vode na računu kod stranog agenta.

Ako se direktno kod stranog agenta vodi račun hartija od vrednosti u inostranstvu čiji su imaoci investicioni ili dobrovoljni penzijski fondovi - obveznici izveštavanja po izveštajima iz stava 3. ove tačke jesu društva za upravljanje tim fondovima.

Ako investiciono društvo, odnosno banka za račun svojih klijenata posredno vodi račun hartija od vrednosti u inostranstvu, obveznici izveštavanja po izveštajima iz stava 3. ove tačke jesu ta investiciona društva, odnosno banke.

Izuzetno od st. 2. i 5. ove tačke, kada investiciono društvo posreduje za drugo investiciono društvo pri izdavanju hartija od vrednosti u inostranstvu, odnosno kada investiciono društvo ili banka pri vođenju računa hartija od vrednosti u inostranstvu posreduju za drugo investiciono društvo ili banku - obveznik izveštavanja je to drugo investiciono društvo koje poseduje podatke o klijentima za čiji se račun hartije od vrednosti izdaju u inostranstvu, odnosno to drugo investiciono društvo ili ta druga banka koji poseduju podatke o klijentima koji su imaoci hartija od vrednosti koje se vode na računu u inostranstvu.

Obveznici izveštavanja po izveštaju iz tačke 1. odredba pod 6) ove odluke jesu investiciona društva, odnosno banke koje vode račune hartija od vrednosti iz tog izveštaja.

6. Obveznici izveštavanja dužni su da izveštaje iz tačke 1. odredbe pod 1) i 2) ove odluke dostave samo ako su u izveštajnom periodu izdavane hartije od vrednosti.

Obveznici izveštavanja dužni su da izveštaj iz tačke 1. odredba pod 3) ove odluke dostave samo ako je u izveštajnom periodu došlo do zamene, ispisa, isplate kamate/kupona ili isplate dividende po osnovu hartija od vrednosti iz stava 1. ove tačke.

Obveznici izveštavanja dužni su da izveštaje iz tačke 3. odredbe od 4) do 6) ove odluke dostave samo ako je poslednjeg dana izveštajnog perioda stanje na računu klijenta veće od nule.

7. Obveznici izveštavanja dužni su da izveštaje iz tačke 1. ove odluke dostavljaju mesečno, s tim da su izveštaje iz tačke 1. odredbe od 1) do 5) ove odluke dužni da dostave najkasnije dvadesetog dana u mesecu za prethodni mesec, a izveštaj iz tačke 1. odredba pod 6) ove odluke - najkasnije petog radnog dana u mesecu za prethodni mesec.

Izveštaji se dostavljaju elektronskim putem Narodnoj banci Srbije - Sektoru za informacione tehnologije, u skladu sa uputstvom kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije, koje se objavljuje na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

8. Obveznici izveštavanja odgovorni su za tačnost podataka u izveštajima iz ove odluke i dužni su da Narodnoj banci Srbije, na njen zahtev, dostave odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuju tačnost tih podataka.

9. Obveznici izveštavanja dužni su da u izveštajima iz ove odluke podatke koji se odnose na novčane vrednosti iskazuju u valuti u kojoj su izdate hartije od vrednosti na koje se ti podaci odnose.

10. Narodna banka Srbije dužna je da primljene pojedinačne podatke čuva u skladu sa zakonom kojim se uređuje zvanična statistika i ne može ih dostavljati trećim licima.

Narodna banka Srbije podatke iz izveštaja može učiniti dostupnim javnosti samo u agregiranom (zbirnom) obliku.

11. Obveznici izveštavanja dužni su da izveštaje iz tačke 1. odredbe pod 1) i 2) ove odluke, za izdate hartije od vrednosti koje se na dan 31. decembra 2014. godine vode na računu hartija od vrednosti, dostave jednokratno - i to najkasnije 20. juna 2015. godine.

Obveznici izveštavanja dužni su da dostave izveštaje iz tačke 1. odredbe od 1) do 5) ove odluke za izveštajne periode januar, februar, mart, april i maj 2015. godine - i to najkasnije 20. juna 2015. godine.

Investiciona društva, odnosno banke na čijim se računima kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti vode hartije od vrednosti čiji su izdavaoci rezidenti a imaoci nerezidenti - dužni su da najkasnije 20. juna 2015. godine na Obrascu HoV-DP (Prilog 7) jednokratno dostave izveštaj o tim nerezidentima - prema stanju na dan 31. marta 2015. godine.

12. Prilozi iz ove odluke odštampani su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

13. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe tačka 1, alineje od treće do šeste, i tačka 3. Odluke o obavezi izveštavanja u poslovanju sa inostranstvom ("Službeni glasnik RS", broj 87/09), kao i tačka 2. odredbe pod 3) i 4) Uputstva za sprovođenje Odluke o obavezi izveštavanja u poslovanju sa inostranstvom ("Službeni glasnik RS", broj 87/09), uključujući i Obrazac PI i Obrazac HoV, koji su sastavni delovi tog uputstva.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

Obrazac HoV-I1

 

IZVEŠTAJ O IZDAVANJU DUŽNIČKIH HARTIJA OD VREDNOSTI KOJE REZIDENTI EMITUJU U INOSTRANSTVU

Matični broj obveznika izveštavanja ________________________
Naziv obveznika izveštavanja _____________________________
Izveštajni period ________________________________________

1

Identifikacija hartija od vrednosti

1.1

ISIN kod

ISO kod

1.2

Hartije od vrednosti bez ISIN koda

Registracioni broj

2

Država, valuta i datum izdavanja

2.1

Šifra države u kojoj je hartija od vrednosti izdata

ISO kod

2.2

Šifra nominalne valute

ISO kod

2.3

Datum izdavanja

datum

3

Podaci o izdavaocu

3.1

Matični broj izdavaoca

APR

3.2

Šifra delatnosti

APR

3.3

Šifra institucionalnog sektora

ESA 2010

4

Podaci o dužničkoj hartiji od vrednosti

4.1

CFI kod

ISO kod

4.2

Amortizaciona hartija od vrednosti

D

4.3

Ukupan broj ponuđenih hartija od vrednosti

količina

4.4

Ukupan broj prodatih hartija od vrednosti (broj pojedinačnih hartija)

količina

4.5

Nominalna vrednost - glavnica po jednoj hartiji od vrednosti (face value)

iznos

4.6

Stopa diskonta u primarnoj prodaji (%)

%

4.7

Diskontovana cena ili cena s premijom (po jednoj hartiji od vrednosti)

iznos

5

Anuitetni plan

5.1

Vrsta dospeća (kupon, anuitet, glavnica)

K/A/G

5.2

Datumi dospeća (kupon, anuitet, glavnica)

datumi dospeća

5.3

Jedinični iznos isplate (kupon, anuitet, glavnica)

iznos

5.4

Godišnja kuponska stopa (u %)

%

5.5

Učestalost kupona, anuiteta

oznake za učestalost

5.6

Tip kamatne stope

F/V/3

6

Podaci o inicijalnom stranom kupcu

6.1

Šifra države nerezidenta kupca

ISO kod

6.2

Šifra institucionalnog sektora nerezidenta kupca

šifarnik NBS

6.3

Broj kupljenih hartija od vrednosti

količina

Uputstvo za popunjavanje Obrasca HoV-I1:

1 Identifikacija hartija od vrednosti:

1.1 Unosi se jedinstveni identifikacioni broj hartije od vrednosti prema standardu ISO (Intrernational organization for Standardization) 6166.

1.2 Za hartije od vrednosti koje nemaju ISIN (International Securities Identification Number) kod, unosi se broj iz odgovarajućeg registra ili CUSIP (Committee on Uniform Securities Identification Procedures) broj.

2 Država, valuta i datum izdavanja:

2.1 Unosi se numerička oznaka države u kojoj je hartija od vrednosti izdata, iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

2.2 Potrebno je uneti numeričku šifru valute nominalnog iznosa na koji glasi izdata hartija od vrednosti, iz Šifarnika valuta (međunarodni standard ISO 4217), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

2.3 Unosi se datum izdavanja hartije od vrednosti.

3 Podaci o izdavaocu:

3.1 Unosi se matični broj pravnog lica - izdavaoca hartije od vrednosti, koji mu je dodelio Republički zavod za statistiku i pod kojim se ono vodi u Registru privrednih subjekata Agencije za privredne registre (APR).

3.2 Šifra delatnosti predstavlja četvorocifrenu šifru pretežne delatnosti koja je upisana u Registru privrednih subjekata APR-a, u skladu sa uredbom Vlade RS kojom se uređuje klasifikacija delatnosti.

3.3 Unosi se šifra institucionalnog sektora iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora ESA 2010 (European System of Accounts 2010), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

4 Podaci o dužničkoj hartiji od vrednosti:

4.1 Unosi se CFI (Classification of Financial Instruments) kod koji predstavlja klasifikaciju hartija od vrednosti i srodnih finansijskih instrumenata - međunarodni standard ISO 10962.

4.2 Ako je u pitanju amortizaciona hartija od vrednosti, unosi se oznaka D.

4.3 Unosi se ukupan broj ponuđenih dužničkih hartija od vrednosti.

4.4 Unosi se ukupan broj izdatih/prodatih dužničkih hartija od vrednosti.

4.5 Nominalna vrednost - glavnica dužničke hartije od vrednosti (face value) jeste iznos na koji glasi pojedinačna hartija od vrednosti.

4.6 Diskontna stopa u primarnoj prodaji jeste stopa diskontovanja, mera vremenske vrednosti novca, odnosno svođenja budućih novčanih iznosa na sadašnju vrednost. Unosi se procentualni iznos umanjenja nominalne vrednosti.

4.7 Unosi se nominalna vrednost, umanjena za iznos diskonta po hartiji. Ako je hartija od vrednosti prodata s premijom, unosi se iznos cene s premijom.

5 Anuitetni plan:

5.1 U zavisnosti od kategorije koja dospeva, unose se oznake K - kupon, A - anuitet ili G - glavnica.

5.2 Unose se datumi dospeća kupona, anuiteta i glavnice.

5.3 Unosi se iznos jedne kuponske isplate (kamate), anuiteta ili glavnice.

5.4 Unosi se godišnja kuponska stopa - procenat koji novčani iznos godišnje kuponske isplate (iznos kamate koji investitor prima kao imalac dužničke hartije od vrednosti) čini u odnosu na nominalnu vrednost dužničke hartije od vrednosti. Za dužničke hartije od vrednosti sa fiksnom kuponskom (kamatnom) stopom unosi se iznos te stope, dok se za dužničke hartije od vrednosti s varijabilnom kamatnom (kuponskom) stopom unosi iznos fiksne marže.

5.5 U zavisnosti od učestalosti isplate kupona, unose se sledeće oznake: 1 - godišnje, 2 - polugodišnje, 4 - tromesečno, 12 - mesečno, 24 - dvonedeljno, 99 - ostalo.

5.6 Unosi se oznaka tipa kamatne stope i to: F - fiksna kamatna stopa, V - varijabilna kamatna stopa ili Z - diskontna kamatna stopa.

6 Podaci o inicijalnom stranom kupcu:

6.1 Unosi se oznaka države stranog kupca iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

6.2 Unosi se šifra institucionalnog sektora iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora za nerezidente, koji je utvrdila Narodna banka Srbije i koji je objavljen na njenoj internet prezentaciji.

6.3 Unosi se ukupan broj hartija od vrednosti koje je strano lice kupilo.

Prilog 2

 

Obrazac HoV-I2

 

IZVEŠTAJ O IZDAVANJU VLASNIČKIH HARTIJA OD VREDNOSTI KOJE REZIDENTI EMITUJU U INOSTRANSTVU

Matični broj obveznika izveštavanja ________________________
Naziv obveznika izveštavanja _____________________________
Izveštajni period ________________________________________

1

Identifikacija hartija od vrednosti

1.1

ISIN kod

ISO kod

1.2

Hartije od vrednosti bez ISIN koda

Registarski broj

2

Država, datum i valuta izdavanja

2.1

Šifra države u kojoj je hartija od vrednosti izdata

ISO kod

2.2

Šifra nominalne valute

ISO kod

2.3

Datum izdavanja

datum

3

Podaci o izdavaocu

3.1

Matični broj izdavaoca

APR

3.2

Šifra delatnosti

APR

3.3

Šifra institucionalnog sektora

ESA 2010

4

Podaci o vlasničkoj hartiji od vrednosti

4.1

CFI kod

ISO kod

4.2

Ukupan broj prodatih hartija od vrednosti na izdavanju (broj pojedinačnih hartija)

količina

4.3

Pojedinačna cena vlasničke hartije od vrednosti pri izdavanju (issue price)

iznos

5

Podaci o dividendi

5.1

Poslednja isplata dividende (ukupno)

iznos

5.2

Poslednja isplata dividende po jednoj vlasničkoj hartiji od vrednosti

iznos

5.3

Valuta plaćanja poslednje dividende

ISO kod

5.4

Isplata dividende u vlasničkim hartijama od vrednosti (ukupan broj izdatih akcija)

broj akcija

5.5

ISIN kod vlasničkih hartija od vrednosti u kojima je poslednja dividenda isplaćena

ISO kod

5.6

Nominalna vrednost vlasničkih hartija od vrednosti izdatih po osnovu dividende, po jedinici

iznos

5.7

Datum isplate poslednje dividende

datum

6

Podaci o inicijalnom stranom kupcu

6.1

Šifra države nerezidenta kupca

ISO kod

6.2

Šifra institucionalnog sektora nerezidenta kupca

šifarnik NBS

6.3

Broj kupljenih hartija od vrednosti

količina

Uputstvo za popunjavanje Obrasca HoV-I2:

1 Identifikacija hartija od vrednosti:

1.1 Unosi se jedinstveni identifikacioni broj hartije od vrednosti prema standardu ISO 6166.

1.2 Za hartije od vrednosti koje nemaju ISIN kod, unosi se broj iz odgovarajućeg registra ili CUSIP broj.

2 Država, datum i valuta izdavanja:

2.1 Unosi se numerička oznaka države u kojoj je hartija od vrednosti izdata iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

2.2 Potrebno je uneti numeričku šifru valute nominalnog iznosa na koji glasi izdata hartija od vrednosti, iz Šifarnika valuta (međunarodni standard ISO 4217), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

2.3 Unosi se datum kada su izdate hartije od vrednosti.

3 Podaci o izdavaocu:

3.1 Unosi se matični broj pravnog lica - izdavaoca hartije od vrednosti, koji mu je dodelio Republički zavod za statistiku i pod kojim se ono vodi u registru Agencije za privredne registre (APR).

3.2 Šifra delatnosti predstavlja četvorocifrenu šifru pretežne delatnosti koja je upisana u Registru privrednih subjekata APR-a, u skladu sa uredbom Vlade RS kojom se uređuje klasifikacija delatnosti.

3.3 Unosi se šifra institucionalnog sektora iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora ESA 2010, koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

4 Podaci o vlasničkoj hartiji od vrednosti:

4.1 Unosi se CFI kod koji predstavlja klasifikaciju hartija od vrednosti i srodnih finansijskih instrumenata (međunarodni standard ISO 10962).

4.2 Unosi se broj prodatih vlasničkih hartija od vrednosti na izdavanju.

4.3 Cena vlasničke hartije od vrednosti na izdavanju jeste cena koju vlasnička hartija od vrednosti postiže na tržištu u momentu izdavanja.

5 Podaci o dividendi:

5.1 Unosi se ukupan iznos poslednje dividende, isplaćen u gotovini, koji je akcionarsko društvo isplatilo akcionarima.

5.2 Unosi se iznos isplaćene dividende po jednoj vlasničkoj hartiji od vrednosti.

5.3 Potrebno je uneti numeričku šifru valute plaćanja poslednje dividende iz Šifarnika valuta (međunarodni standard ISO 4217), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

5.4 Ako je dividenda isplaćena u vlasničkim hartijama od vrednosti, potrebno je uneti ukupan broj tih hartija koje su izdate na ime isplate poslednje dividende.

5.5 Unosi se jedinstveni identifikacioni broj izdatih vlasničkih hartija od vrednosti koje su izdate na ime isplate poslednje dividende, prema standardu ISO 6166. Za hartije od vrednosti koje nemaju ISIN kod, unosi se broj iz odgovarajućeg registra ili CUSIP broj.

5.6 Upisuje se pojedinačna nominalna vrednost vlasničke hartije od vrednosti koja je izdata na ime isplate poslednje dividende.

5.7 Unosi se datum na koji je akcionarsko društvo akcionarima isplatilo poslednju dividendu.

6 Podaci o inicijalnom stranom kupcu:

6.1 Unosi se oznaka države stranog kupca iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

6.2 Unosi se šifra institucionalnog sektora iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora za nerezidente, koji je utvrdila Narodna banka Srbije i koji je objavljen na njenoj internet prezentaciji.

6.3 Unosi se ukupan broj hartija od vrednosti koje je strano lice kupilo.

 

Prilog 3

 

Obrazac HoV-I3

 

IZVEŠTAJ O ZAMENI, ISPISU I DOSPEĆU HARTIJA OD VREDNOSTI, KAO I O ISPLATI KAMATE/KUPONA I DIVIDENDE PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI

Matični broj obveznika izveštavanja ________________________
Naziv obveznika izveštavanja _____________________________
Izveštajni period ________________________________________

1

Identifikacija hartije od vrednosti koja je u periodu za koji se izveštava zamenjena ili ispisana ili na osnovu koje je isplaćena kamata/kupon ili dividende

1.1

Postojeći/važeći ISIN kod

ISO kod

1.2

Hartije od vrednosti bez ISIN koda

Registracioni broj

1.3

Vrsta hartije od vrednosti (dužnička/vlasnička)

D/E

2

Zamena izdatih dužničkih i vlasničkih hartija od vrednosti

 

2.1

Novi ISIN kod

ISO kod

2.2

Novi CFI kod

ISO kod

2.3

Nova nominalna vrednost po hartiji od vrednosti

iznos

2.4

Šifra valute

ISO kod

3

Ispis izdatih vlasničkih i dužničkih hartija od vrednosti

3.1

Ispis zbog izmirenja obaveza po dospeću, za dužničke hartije od vrednosti

D

3.1.1

Isplaćeni iznos po dospeću

iznos

3.2

Ispis zbog povlačenja izdatih hartija od vrednosti pre dospeća:

3.2.1

Delimično povlačenje hartija od vrednosti:

D

3.2.1.1

Broj hartija od vrednosti koji je povučen

količina

3.2.1.2

Nominalna vrednost pojedinačne hartije od vrednosti koja je povučena

iznos

3.2.2

Povlačenje celokupne emisije hartija od vrednosti

D

3.2.2.1

Nominalna vrednost povučene celokupne emisije hartija od vrednosti

iznos

3.2.3

Uzrok ispisa hartija od vrednosti

oznaka ispisa

4

Isplata kamate/kupona

4.1

Ukupna nominalna vrednost isplaćene kamate/kupona

iznos

4.2

Datum dospeća sledeće kamate/kupona

datum

5

Isplata dividende

5.1

Ukupni iznos dividende koji je isplaćen u periodu za koji se izveštava

iznos

5.2

Isplaćena dividenda po vlasničkoj hartiji od vrednosti

iznos

5.3

Šifra valute plaćanja poslednje dividende

ISO kod

5.4

Datum isplate poslednje dividende

datum

5.5

Raspodela vlasničkih hartija od vrednosti po osnovu dividende

D

5.6

ISIN kod vlasničke hartije od vrednosti izdate po osnovu poslednje dividende

ISO kod

6

Podaci o trenutnom imaocu hartije od vrednosti

6.1

Šifra države imaoca

ISO kod

6.2

Šifra institucionalnog sektora imaoca

ESA 2010/šifarnik NBS

6.3

Broj kupljenih hartija od vrednosti

količina

Uputstvo za popunjavanje Obrasca HoV-I3:

1 Identifikacija hartije od vrednosti koja je u periodu za koji se izveštava zamenjena ili ispisana ili na osnovu koje je isplaćena kamata/kupon ili dividenda:

1.1 Unosi se jedinstveni (postojeći/važeći) identifikacioni broj hartije od vrednosti prema standardu ISO 6166.

1.2 Za hartije od vrednosti koje nemaju ISIN kod, unosi se broj iz odgovarajućeg registra ili CUSIP broj.

1.3 Potrebno je uneti oznaku D za dužničke ili E za vlasničke hartije od vrednosti.

2 Zamena izdatih dužničkih i vlasničkih hartija od vrednosti:

Kada izdavalac izdaje hartije od vrednosti radi zamene postojećih hartija od vrednosti zbog promene njihove nominalne vrednosti, pri čemu se broj hartija od vrednosti koje pripadaju zakonitim imaocima ne menja - potrebno je da obveznik izveštavanja popuni polja 2.1, 2.2 i 2.3.

2.1 Unosi se novi identifikacioni broj koji hartija od vrednosti dobija (standard ISO 6166).

2.2 Unosi se novi CFI kod u skladu s međunarodnim standardom ISO 10962.

2.3 Potrebno je uneti novu jediničnu nominalnu vrednost hartije od vrednosti.

2.4 Potrebno je uneti numeričku šifru valute nominalnog iznosa na koji glasi izdata hartija od vrednosti iz Šifarnika valuta (međunarodni standard ISO 4217), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

3 Ispis izdatih vlasničkih i dužničkih hartija od vrednosti:

3.1 U ovo polje obveznici izveštavanja unose oznaku D ako su po dospeću izvršili ispis dužničke hartije od vrednosti na osnovu izmirenja obaveza po toj hartiji.

3.1.1 Unosi se iznos isplaćene glavnice po dužničkoj hartiji od vrednosti, tj. ispisani iznos.

3.2 Povlačenje izdatih hartija od vrednosti pre dospeća može biti delimično povlačenje ili povlačenje celokupne emisije hartija od vrednosti.

3.2.1 Ako je povučen samo deo izdatih hartija od vrednosti, potrebno je u ovo polje upisati oznaku D i popuniti polja 3.2.1.1 i 3.2.1.2, koja slede.

3.2.1.1 Unosi se broj hartija od vrednosti koje su povučene iz opticaja.

3.2.1.2 Unosi se nominalna vrednost pojedinačne hartije od vrednosti koja je povučena iz opticaja, glavnica pojedinačne dužničke hartije od vrednosti (face value) i pojedinačna cena vlasničke hartije od vrednosti pri izdavanju (issue price).

3.2.2 Ako je povučena celokupna emisija hartija od vrednosti potrebno je u ovo polje upisati oznaku D i obavezno popuniti polje 3.2.2.1.

3.2.2.1 Unosi se nominalna vrednost povučene celokupne emisije hartija od vrednosti.

3.2.3 Potrebno je uneti odgovarajuću oznaku uzroka ispisa hartija od vrednosti, i to: A1 - promena pravne forme, A2 - stečaj i likvidacija, A3 - statusna promena i A4 - otkup dužničke hartije od vrednosti pre roka dospeća.

4 Isplata kamate/kupona:

Ovaj odeljak obveznici izveštavanja popunjavaju za sve dužničke hartije od vrednosti za koje se isplaćuje kamata/kupon.

4.1 Potrebno je uneti ukupnu nominalnu vrednost koja je po osnovu kamate/kupona isplaćena imaocu dužničke hartije od vrednosti u toku izveštajnog perioda.

4.2 Unosi se datum dospeća sledeće kamate/kupona.

5 Isplata dividende:

Ovaj odeljak se popunjava za sve vlasničke hartije od vrednosti za koje se isplaćuje dividenda.

5.1 Unosi se ukupan iznos dividende koji je isplaćen u izveštajnom periodu.

5.2 Unosi se isplaćen iznos dividende po jednoj vlasničkoj hartiji od vrednosti.

5.3 Potrebno je uneti numeričku šifru valute u kojoj je isplaćena poslednja dividenda, iz Šifarnika valuta (međunarodni standard ISO 4217), koji je objavljen na Internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

5.4 Unosi se datum isplate poslednje dividende. Navedeni datum mora biti iz meseca za koji se izveštava.

5.5 Ako je izdavalac u izveštajnom periodu isplatio dividende u vlasničkim hartijama od vrednosti društva, potrebno je da obveznik izveštavanja u ovo polje unese oznaku D i da o novoj emisiji vlasničkih hartija od vrednosti obavesti Narodnu banku Srbije dostavljajući obrazac HoV-I2.

5.6 Potrebno je uneti jedinstveni identifikacioni broj hartije od vrednosti, ISIN kod vlasničke hartije od vrednosti prema standardu ISO 6166, koja je izdata po osnovu isplate dividende. Za hartije od vrednosti koje nemaju ISIN kod, unosi se broj iz odgovarajućeg registra ili CUSIP broj.

6 Podaci o trenutnom imaocu hartije od vrednosti:

6.1 Unosi se oznaka države imaoca hartije od vrednosti na poslednji dan izveštajnog perioda - iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

6.2 Unosi se šifra institucionalnog sektora imaoca hartije od vrednosti iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora ESA 2010 (za rezidente) i Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora za nerezidente (koji je utvrdila Narodna banka Srbije), a koji su objavljeni na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

6.3 Unosi se ukupan broj hartija od vrednosti koje imalac poseduje.

 

Prilog 4

 

Obrazac HoV-DA1

(odnos REZIDENT IMALAC - REZIDENT IZDAVALAC u inostranstvu)

IZVEŠTAJ O ULAGANJU REZIDENATA U HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SU IZDALI REZIDENTI I KOJE SE VODE NA RAČUNIMA HARTIJA OD VREDNOSTI U INOSTRANSTVU

Matični broj obveznika izveštavanja ________________________
Naziv obveznika izveštavanja _____________________________
Izveštajni period ________________________________________

PODACI O REZIDENTU - IMAOCU HARTIJE OD VREDNOSTI

OSNOVNI PODACI O HARTIJI OD VREDNOSTI I IZDAVAOCU

Matični broj imaoca hartije od vrednosti

Šifra institucionalnog sektora imaoca hartije od vrednosti

ISIN kod

Hartije od vrednosti bez ISIN koda

CFI kod

Šifra nominalne valute

Izdavalac hartije od vrednosti

Šifra institucionalnog sektora izdavaoca

Država sedišta stranog depozitara kod koga se vode hartije od vrednosti

Datum izdavanja hartije od vrednosti

Datum dospeća hartije od vrednosti

Pozicija na kraju meseca

Procenat učešća u kapitalu

Nominalna vrednost po jednoj hartiji od vrednosti

Broj hartija od vrednosti na kraju meseca

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Agencija za privredne registre

ESA 2010

ISO kod

Reg. broj

ISO kod

ISO kod

Naziv

ESA 2010

ISO kod

Datum

Datum

Iznos

Količina

%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Obrasca HoV-DA1:

Obveznici izveštavanja koji su imaoci dužničkih i vlasničkih hartija od vrednosti koje su rezidenti izdali u inostranstvu, a koji bez posredstva rezidentnog investicionog društva, odnosno banke direktno trguju u inostranstvu i imaju račun hartija od vrednosti kod stranog agenta - obavezni su da pri izveštavanju dostave/popune samo jedan obrazac HoV-DA1, u kome će navesti sve hartije od vrednosti koje drže u svom portfoliju.

Ostali obveznici izveštavanja pri izveštavanju dostavljaju po jedan obrazac HoV-DA1 za svakog klijenta pojedinačno, s podacima o svim hartijama od vrednosti koje se vode na računu hartija od vrednosti. U slučaju izveštavanja o portfoliju fizičkih lica, potrebno je na jednom obrascu dati stanje za sve pojedinačne hartije od vrednosti (sa istim ISIN kodom, odnosno brojem iz odgovarajućeg registra ili CUSIP brojem) agregirano po državama ulaganja.

Podaci o rezidentu - imaocu hartije od vrednosti:

1 Unosi se matični broj privrednog subjekta, koji mu je dodelio Republički zavod za statistiku i pod kojim se on vodi u registru Agencije za privredne registre. Ako je imalac hartije od vrednosti dobrovoljni penzijski fond ili investicioni fond, unosi se registarski broj koji je izdala Narodna banka Srbije, odnosno Komisija za hartije od vrednosti. Za fizička lica unosi se broj 14.

2 Unosi se šifra institucionalnog sektora imaoca hartije od vrednosti iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora ESA 2010, koji je objavljen na Internet prezentaciji Narodne banke Srbije. Za fizička lica unosi se broj 14.

Osnovni podaci o hartiji od vrednosti i izdavaocu:

3 Unosi se jedinstveni identifikacioni broj hartije od vrednosti prema standardu ISO 6166.

4 Za hartije od vrednosti koje nemaju ISIN kod, unosi se broj iz odgovarajućeg registra ili CUSIP broj.

5 Potrebno je uneti CFI kod, koji predstavlja klasifikaciju hartija od vrednosti i srodnih finansijskih instrumenata (međunarodni standard ISO 10962).

6 Unosi se numerička šifra valute nominalnog iznosa na koji glasi izdata hartija od vrednosti iz Šifarnika valuta (međunarodni standard ISO 4217), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

7 Potrebno je uneti poslovno ime izdavaoca hartije od vrednosti.

8 Unosi se šifra institucionalnog sektora izdavaoca hartije od vrednosti iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora ESA 2010, koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

9 Unosi se numerička oznaka države sedišta stranog investicionog društva ili banke kod kojih se vodi hartija od vrednosti, iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

10 Unosi se datum kada je izdata hartija od vrednosti.

11 Unosi se datum dospeća glavnice obaveze, u slučaju dužničkih hartija od vrednosti.

Pozicija na kraju meseca:

12 Potrebno je uneti jediničnu nominalnu vrednost dužničke ili vlasničke hartije od vrednosti. Ako je imalac u toku meseca za koji izveštava prodao sve hartije od vrednosti koje nose isti ISIN kod (odnosno broj iz odgovarajućeg registra, odnosno CUSIP broj) a bile su predmet ulaganja imaoca, ili ako ih je izdavalac otkupio - potrebno je da obveznik izveštavanja u ovo polje unese nulu.

13 Unosi se broj hartija od vrednosti koje imalac poseduje na kraju meseca za koji izveštava.

14 Unosi se procenat učešća u kapitalu izdavaoca koji je stečen ukupnim ulaganjem u vlasničke hartije od vrednosti.

 

Prilog 5

 

Obrazac HoV-DA2

(odnos REZIDENT - NEREZIDENT u inostranstvu)

IZVEŠTAJ O ULAGANJU REZIDENATA U HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SU IZDALI NEREZIDENTI I KOJE SE VODE NA RAČUNIMA HARTIJA OD VREDNOSTI U INOSTRANSTVU

Matični broj obveznika izveštavanja ________________________
Naziv obveznika izveštavanja _____________________________
Izveštajni period ________________________________________

PODACI O REZIDENTU - IMAOCU HARTIJE OD VREDNOSTI

PODACI O HARTIJI OD VREDNOSTI I IZDAVAOCU

Matični broj imaoca hartije od vrednosti

Šifra institucionalnog sektora imaoca hartije od vrednosti

ISIN kod

Hartije od vrednosti bez ISIN koda

CFI kod

Šifra nominalne valute

Država izdavanja hartije od vrednosti

Država sedišta stranog depozitara kod koga se vode hartije od vrednosti

Datum izdavanja hartije od vrednosti

Datum dospeća hartije od vrednosti

Pozicija na kraju meseca

Nominalna/tržišna vrednost po jednoj hartiji od vrednosti

Broj hartija od vrednosti na kraju meseca

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Agencija za privredne registre

ESA 2010

ISO kod

Reg. broj

ISO kod

ISO kod

ISO kod

ISO kod

dd-mm-gggg

dd-mm-gggg

Iznos

Količina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Obrasca HoV-DA2:

Obveznici izveštavanja koji su imaoci dužničkih i vlasničkih hartija od vrednosti koje su nerezidenti izdali u inostranstvu, a koji bez posredstva rezidentnog investicionog društva, odnosno banke direktno trguju u inostranstvu i imaju račun hartija od vrednosti kod stranog agenta - obavezni su, pri izveštavanju, da dostave/popune samo jedan obrazac HoV-DA2, u kome će navesti sve hartije od vrednosti koje drže u svom portfoliju.

Ostali obveznici izveštavanja pri izveštavanju dostavljaju po jedan obrazac HoV-DA2 za svakog klijenta pojedinačno s podacima o svim hartijama od vrednosti koje se vode na računu hartija od vrednosti. U slučaju izveštavanja o portfoliju fizičkih lica, potrebno je na jednom obrascu dati stanje za sve pojedinačne hartije od vrednosti (sa istim ISIN kodom, odnosno brojem iz odgovarajućeg registra ili CUSIP brojem), agregirano po državama ulaganja.

Podaci o rezidentu - imaocu strane hartije od vrednosti:

1 Unosi se matični broj privrednog subjekta, koji mu je dodelio Republički zavod za statistiku i pod kojim se on vodi u registru Agencije za privredne registre. Ako je imalac hartije od vrednosti dobrovoljni penzijski fond ili investicioni fond, unosi se registracioni broj koji je izdala Narodna banka Srbije, odnosno Komisija za hartije od vrednosti. Za fizička lica unosi se broj 14.

2 Unosi se šifra institucionalnog sektora imaoca strane hartije od vrednosti iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora ESA 2010 koji je objavljen na Internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

Podaci o hartiji od vrednosti i izdavaocu:

3 Unosi se jedinstveni identifikacioni broj hartije od vrednosti prema standardu ISO 6166.

4 Za hartije od vrednosti koje nemaju ISIN kod, unosi se broj iz odgovarajućeg registra ili CUSIP broj.

5 Potrebno je uneti CFI kod koji predstavlja klasifikaciju hartija od vrednosti i srodnih finansijskih instrumenata (međunarodni standard ISO 10962), ako je taj podatak dostupan obvezniku izveštavanja.

6 Unosi se numerička šifra valute nominalnog iznosa na koji glasi hartija od vrednosti kojom se trgovalo, iz Šifarnika valuta (međunarodni standard ISO 4217), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

7 Unosi se numerička oznaka države u kojoj je izdata hartija od vrednosti, iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

8 Unosi se numerička oznaka države sedišta stranog investicionog društva, odnosno banke kod kojih se vodi hartija od vrednosti, iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

9 Unosi se datum izdavanja hartije od vrednosti, ako je taj podatak dostupan obvezniku izveštavanja.

10 Unosi se datum dospeća glavnice obaveze, u slučaju dužničkih hartija od vrednosti.

Pozicija na kraju meseca:

11 Nominalna vrednost - glavnica dužničke hartije od vrednosti jeste iznos na koji je izdata pojedinačna hartija od vrednosti i na koju se obračunava pripadajuća kamata. Kad su u pitanju vlasničke hartije od vrednosti, unosi se tržišna cena na zatvaranju poslednjeg dana u mesecu (closing price).

12 Unosi se broj hartija od vrednosti koji imalac poseduje na kraju meseca za koji izveštava.

 

Prilog 6

 

Obrazac HoV- DAP

(odnos REZIDENT - REZIDENT/NEREZIDENT u zemlji)

IZVEŠTAJ O REZIDENTIMA I NEREZIDENTIMA - IMAOCIMA HARTIJA OD VREDNOSTI KOJE SE VODE NA KASTODI, ODNOSNO ZBIRNIM RAČUNIMA REZIDENTNIH INVESTICIONIH DRUŠTVA, ODNOSNO BANAKA, ČLANOVA CRHoV, KOJI TE RAČUNE VODE U SVOJE IME A ZA RAČUN SVOJIH KLIJENATA, IMALAC HARTIJA OD VREDNOSTI

(RAČUN 925/935)

Izveštajni period ______________

PODACI O OBVEZNIKU IZVEŠTAVANJA

PODACI O REZIDENTU I NEREZIDENTU IMAOCU HARTIJE OD VREDNOSTI NA KASTODI/ZBIRNOM RAČUNU INVESTICIONOG DRUŠTVA, ODNOSNO BANKE

Matični broj člana CRHoV

Šifra člana CRHoV

Poslovno ime člana CRHoV

Matični broj imaoca HoV

Šifra računa

Šifra institucionalnog sektora imaoca HoV

Država sedišta imaoca HoV

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Obrasca HoV- DAP:

Obveznici izveštavanja dostavljaju jedan obrazac HoV- DAP za sve račune onih hartija od vrednosti svojih klijenata, rezidenata i nerezidenata koje se vode na zbirnim, odnosno kastodi računima (računi 925/935).

Podaci o obvezniku izveštavanja:

1 Unosi se matični broj obveznika izveštavanja koji mu je dodelio Republički zavod za statistiku i pod kojim se on vodi u registru Agencije za privredne registre.

2 Unosi se šifra pod kojom se obveznik izveštavanja vodi u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti.

3 Unosi se poslovno ime obveznika izveštavanja.

Podaci o rezidentu i nerezidentu - imaocu hartija od vrednosti:

4 Potrebno je uneti matični broj klijenta koji mu je dodeljen u sistemu Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti kad je obveznik izveštavanja otvorio račun.

5 Unosi se oznaka 925 za kastodi račun, odnosno 935 za zbirni račun.

6 Unosi se šifra institucionalnog sektora imaoca hartije od vrednosti iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora ESA 2010 i Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora za nerezidente (koji je utvrdila Narodna banka Srbije), a koji su objavljeni na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

7 Unosi se numerička oznaka države sedišta imaoca hartije od vrednosti, iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

 

Prilog 7

 

OBRAZAC HoV-DP

(odnos NEREZIDENT - REZIDENT u zemlji)

IZVEŠTAJ O NEREZIDENTIMA - IMAOCIMA HARTIJA OD VREDNOSTI ČIJI SU IZDAVAOCI REZIDENTI, A KOJE TI NEREZIDENTI DRŽE NA RAČUNIMA HARTIJA OD VREDNOSTI REZIDENTNIH INVESTICIONIH DRUŠTAVA, ODNOSNO BANAKA, ČLANOVA CRHoV

PODACI O OBVEZNIKU IZVEŠTAVANJA

PODACI O NEREZIDENTU - IMAOCU HARTIJE OD VREDNOSTI

Matični broj obveznika izveštavanja

Poslovno ime obveznika izveštavanja

PIB u Srbiji

Poslovno ime stranog investitora

Šifra institucionalnog sektora imaoca HoV

Država sedišta imaoca HoV

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Obrasca HoV-DP:

U ovaj izveštaj unose se podaci o nerezidentu - imaocu hartije od vrednosti čiji su izdavaoci rezidenti, a koje nerezidenti drže na računima hartija od vrednosti domaćih investicionih društava ili banaka.

U slučaju izveštavanja o fizičkim licima, obveznici izveštavanja izveštavaju pod jedinstvenom šifrom sektora stanovništva iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora za nerezidente, koji je utvrdila Narodna banka Srbije i koji je objavljen na njenoj internet prezentaciji.

Podaci o obvezniku izveštavanja:

1 Unosi se matični broj obveznika izveštavanja, koji mu je dodelio Republički zavod za statistiku i pod kojim se on vodi u registru Agencije za privredne registre.

2 Unosi se poslovno ime obveznika izveštavanja.

Podaci o nerezidentu - imaocu hartije od vrednosti:

3 Obveznici izveštavanja unose poreski identifikacioni broj - PIB, koji nerezidentu dodeljuje Poreska uprava. Podatke o hartijama od vrednosti koje drže nerezidenti - fizička lica potrebno je agregirati po državama u kojima se nalaze prebivališta imalaca i uneti šifru 24 (sektor stanovništva).

4 Potrebno je uneti poslovno ime stranog investitora - imaoca hartija od vrednosti. Ovo polje ne treba popuniti ako se izveštava o fizičkim licima.

5 Unosi se šifra institucionalnog sektora imaoca hartije od vrednosti iz Šifarnika klasifikacije institucionalnih sektora za nerezidente, koji je utvrdila Narodna banka Srbije i koji je objavljen na njenoj internet prezentaciji.

6 Unosi se numerička oznaka države sedišta nerezidenta - imaoca hartije od vrednosti, iz Šifarnika zemalja (međunarodni standard ISO 3166 za geografsko kodiranje imena države), koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.