PRAVILNIK

O DODELI SREDSTAVA PO KONKURSU "AKTIVNI RASPUST" PREDVIĐEN PROGRAMSKOM AKTIVNOŠĆU AFIRMACIJA ŠKOLSKOG SPORTA U AP VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i način dodela sredstava, odnosno odobrenja projekata po konkursu "Aktivni raspust" predviđen programskom aktivnošću Afirmacija školskog sporta u AP Vojvodini, te subjekti koji mogu podnositi predloge projekata, izgled i sadržina predloga projekata i dokumentacija koja se podnosi, odlučivanje o predloženim projektima, odobrenim projektima i druga pitanja važna za realizaciju odobrenih projekata.

Član 2

Sve imenice koje se koriste u ovom Pravilniku u muškom rodu, istovremeno obuhvataju imenice ženskog roda u odgovarajućem obliku.

Član 3

Pravo na dodelu sredstava po ovom konkursu imaju javne vaspitno-obrazovne ustanove sa teritorije AP Vojvodine.

Član 4

Sredstva za finansiranje projekata dodeljuju se na osnovu javnog konkursa koji Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu (u daljem tekstu: Sekretarijat) raspisuje dva puta godišnje, pre letnjeg i zimskog raspusta.

Član 5

Predlozi projekata, treba da budu usmereni ka:

- Realizaciji različitih sportskih sadržaja u skladu sa postojećim programom školskih sportskih sekcija;

- Realizaciji sportskih aktivnosti i fizičkog vežbanja koji nisu dostupni učenicima i učenicama kroz redovnu nastavu;

- Promociji zdravih stilova života, negovanja fer-pleja i kulture navijanja;

- Realizaciji neformalnog obrazovanja iz sledećih oblasti: pozorište, film, fotografija, zaštita životne sredine, izviđačke aktivnosti, muzika, slikarstvo, vajarstvo, književnost i sl. (radionice, seminari, treninzi, akcije, koncerti, projekcije filmova, predstave, itd).

Član 6

Zahtevi za dodelu sredstava dostavljaju se na posebnom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Sekretarijata.

Zahtev za dodelu sredstava za projekte pored opštih napomena (pun naziv, sedište, broj računa i sl) treba posebno da sadrži:

- jasno napisan predlog projekta;

- jasnu vezu između ciljeva, zadataka i aktivnosti;

- realan i dostižan cilj;

- realan pristup rešavanju problema;

- celishodnost predloženih rešenja i metoda;

- realan predlog potrebnih sredstava za realizaciju aktivnosti;

- ukoliko postoji aktivno uključivanje zajednice ili uspostavljanje međusektorskih partnerstava, dokaz o potpisanoj saradnji.

Član 7

Prioritet prilikom vrednovanja će imati oni projekti koji imaju interdisciplinarni pristup i koji se realizuju po principu "kampa".

Član 8

Na ovaj konkurs jedan nosilac projekta može dostaviti više predloga projekta, ali može biti odobren samo jedan.

Član 9

Sekretarijat neće odobravati sredstva za:

- zahteve podnosilaca koji nisu u predviđenom roku podneli izveštaj o realizaciji prethodnih projekata i utrošku sredstava dobijenih od Sekretarijata ili nisu ispunili druge ugovorom preuzete obaveze;

- predloge projekata koji nisu podneti blagovremeno, kao i one koji nisu na obrascu koji se nalazi na sajtu Sekretarijata.

Član 10

Komisiju za stručni pregled podnetih predloga projekata za finansiranje projekata po ovom konkursu (u daljem tekstu: Komisija), obrazuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar).

Komisija ima tri (3) člana iz reda zaposlenih u Sekretarijatu.

Komisija obavlja stručan pregled i vrednuje predložene projekte, u skladu sa uslovima i kriterijumima navedenim u ovom pravilniku i konkursu, i dostavlja predlog za odobrenje projekata pokrajinskom sekretaru.

Član 11

Komisija će utvrditi predloge projekata za odobrenje u roku od petnaest dana (15), od dana isteka konkursa.

Nakon utvrđenih predloga Komisije, pokrajinski sekretar donosi rešenje o dodeli sredstava sa iznosom odobrenih sredstava, koje objavljuje na internet sajtu Sekretarijata.

Podnosilac zahteva koji smatra da ispunjava uslove i kriterijume iz Konkursa, a sredstva mu nisu dodeljena, može na rešenje o izboru projekta izjaviti prigovor u roku od osam dana od dana objavljivanja na sajtu Sekretarijata.

Član 12

S nosiocem odobrenog projekta, Sekretarijat zaključuje ugovor o njegovoj realizaciji.

Član 13

Odobrena sredstva, koja se u skladu sa ovom odlukom odobre za realizaciju konkretnog projekta, mogu se koristiti isključivo za realizaciju tog projekta, u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između Sekretarijata i nosioca projekta.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: naziv odobrenog projekta, vreme realizacije, visina dodeljenih sredstava, način praćenja realizacije, kao i obaveze nosioca projekta u pogledu realizacije i podnošenja izveštaja o realizaciji.

Član 14

O odobrenju finansiranja projekta, podnosioci zahteva obaveštavaju se telefonskim putem ili elektronskom poštom.

Ukoliko ovlašćeno lice za zastupanje podnosioca zahteva ili lice koje ono pismeno ovlasti ne pristupi potpisivanju ugovora u roku od osam (8) dana od dana obaveštavanja, smatraće se da je podnosilac odustao od svog zahteva, o čemu će se sačiniti službena beleška koja će biti poslata podnosiocu zahteva.

Član 15

Nosilac odobrenog projekta dužan je da, po završetku projekta, dostavi završni izveštaj o realizaciji i utrošku sredstava na obrascu, koji se nalazi na internet sajtu Sekretarijata, u okviru konkursne dokumentacije, u roku navedenom u ugovoru, uz obavezan prilog overenih fotokopija računa i druge prateće dokumentacije, kao i izvode iz banke za sve nastale rashode.

Sekretarijat može obustaviti dalje finansiranje projekta, odnosno jednostrano raskinuti ugovor o realizaciji projekta, ukoliko se utvrdi da se projekat ne realizuje u skladu sa ugovorom.

Član 16

U slučaju da nosilac projekta ne podnese izveštaj u ugovorenom roku, odnosno ne dostavi potpun izveštaj ili u slučaju sumnje da dodeljena sredstva nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Nosioci projekta dužni su da budžetskoj inspekciji Autonomne pokrajine Vojvodine omoguće nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu APV".