PROGRAM
MERENJA NIVOA BUKE U ŽIVOTNOJ SREDINI NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ZA 2015. I 2016. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 19/2015)

 

I OSNOVE PROGRAMA

Osnovni cilj merenja i praćenja nivoa buke u životnoj sredini je zaštita zdravlja ljudi i očuvanje i unapređenje uslova životne sredine. Praćenje i merenje nivoa buke sprovodiće se na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 135/04, 36/09, 36/09 - dr. zakon, 72/09 - dr. zakon i 43/11 - odluka US) radi utvrđivanja stanja životne sredine, kao i pravilnog odabira preventivnih mera i aktivnosti koje se preduzimaju u cilju smanjenja negativnih uticaja buke i podizanja nivoa kvaliteta životne sredine.

Grad Novi Sad je, kao jedinica lokalne samouprave, prema Zakonu o zaštiti od buke u životnoj sredini, subjekt sistema zaštite životne sredine od buke na teritoriji Republike Srbije i, u okviru svoje nadležnosti, na svojoj teritoriji obezbeđuje i finansira procenu, praćenje i kontrolu nivoa buke u životnoj sredini.

Monitoring nivoa buke vrši se sistematskim merenjem, ocenjivanjem ili proračunom određenog indikatora buke, kojim se opisuje buka u životnoj sredini i koji ukazuje na štetne efekte buke, a u cilju dobijanja rezultata i informacija relevantnih za buku na teritoriji Grada Novog Sada i preduzimanja i planiranja mera zaštite, preventivnog delovanja i redovnog informisanja javnosti.

Programom merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2015. i 2016. godinu definišu se merna mesta, način i učestalost sistematskog merenja, kao i način obrade, analize podataka i izveštavanja.

II MERNA MESTA I DINAMIKA MERENJA

1. Merna mesta

Programom merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2015. i 2016. godinu utvrđuje se sedam mernih mesta, koja su odabrana kao reprezenti pojedinih delova Grada različite namene prostora i na kojima će se pristupiti kontinuiranom merenju nivoa buke u životnoj sredini.

S obzirom da u Gradu Novom Sadu nije urađeno akustičko zoniranje, a da se određivanje akustičkih zona vrši u zavisnosti od namene prostora i na osnovu referentnih karata prostornih i urbanističkih planova na kojima su prikazani namena prostora i pretežna namena površina zemljišta, izbor mernih mesta za merenje nivoa buke u životnoj sredini izvršen je u skladu sa namenom prostora definisanoj u prostorno-planskoj i urbanističkoj dokumentaciji i uvidom u stanje na terenu.

Tabela 1 - Merna mesta za merenje nivoa buke u životnoj sredini u Gradu Novom Sadu razvrstana prema nameni prostora

MERNO MESTO

NAMENA PROSTORA

MM 1

Sajmište - dvorište sportskog centra Sajmište, Hajduk Veljkova 11/a

Višeporodično stanovanje

MM 2

Novo naselje - dvorište vrtića "Guliver", Bate Brkića 1

Predškolska ustanova, trgovi, škole i višeporodično stanovanje

MM 3

Telep - dvorište Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, Vršačka 28

Zdravstvena ustanova, porodično stanovanje, poslovanje sa porodičnim stanovanjem i poslovanje sa višeporodičnim stanovanjem

MM 4

Petrovaradin - dvorište Osnovne škole "Jovan Dučić", Preradovićeva 7

Porodično stanovanje i stanovanje u zoni mešovite namene

MM 5

Stari grad - plato ispred zgrade Vlade AP Vojvodine, Bulevar Mihajla Pupina 16

Gradske saobraćajnice

MM 6

Stari grad - terasa u Zmaj Jovinoj ulici 3/1

Kombinovana (stanovanje, poslovanje, trgovina i ugostiteljstvo), verski objekti i kompleks

MM 7

Salajka - dvorište u Partizanskoj 37

Komercijalno i proizvodno zanatsko poslovanje bez stanovanja, poslovni centar bez stanovanja, komercijalno i uslužno poslovanje sa pratećim stanovanjem i porodično stanovanje

2. Opis mernih mesta

• MM 1 - dvorište sportskog centra Sajmište, Hajduk Veljkova 11/a, Sajmište

Prema Planu generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 39/11) i Planu detaljne regulacije dela sportskog centra "Sajmište" u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 11/20, 12/03 i 14/07) namena prostora u neposrednom okruženju lokacije je višeporodično stanovanje.

S obzirom da se na ovom području nalaze rekreativno-sportski centar, bolnice, klinike i klinički instituti medicinskog centra, kao i veliki park, nivo buke na predviđenom mernom mestu treba da bude u skladu sa propisanim graničnim vrednostima indikatora buke za Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijske lokalitete, velike parkove (40 dB za noć i 50 dB za dan i veče), koji su definisani Uredbom o indikatorima buke, graničnim vrednostima, metodama za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke u životnoj sredini ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/10) - u daljem tekstu: Uredba.

• MM 2 - dvorište vrtića "Guliver", Bate Brkića 1, Novo naselje

Prema Planu generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 40/11) i Planu detaljne regulacije Bistrice u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 19/07 i 3/10), definisana je namena prostora lokacije kao predškolska ustanova, a pretežna namena okoline u neposrednom okruženju su trgovi, škole i višeporodično stanovanje.

S obzirom da se na ovom području nalaze stambene zone u blokovskom - ivičnom sistemu izgradnje (pretežno srednje i visoke spratnosti i srednjih i velikih gustina stanovanja), nivo buke na predviđenom mernom mestu treba da bude u skladu sa propisanim graničnim vrednostima indikatora buke u Čisto stambenom području (45 dB za noć i 55 dB za dan i veče), koji su definisani Uredbom.

• MM 3 - dvorište Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, Vršačka 28, Telep

Prema planu generalne regulacije prostora za porodično stanovanje u zapadnom delu Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 3/12, 8/12 i 28/14) i Planu detaljne regulacije Telepa u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 29/07,14/14 i 28/14) definisana je namena lokacije kao zdravstvena ustanova, a pretežne namene okoline u neposrednom okruženju su porodično stanovanje, poslovanje sa porodičnim stanovanjem i poslovanje sa višeporodičnim stanovanjem.

S obzirom da se na ovom području nalaze gradske saobraćajnice, nivo buke na predviđenom mernom mestu treba da bude u skladu sa propisanim graničnim vrednostima indikatora buke za Gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica (55 dB za noć i 65 dB za dan i veče), koji su definisani Uredbom.

• MM 4 - dvorište Osnovne škole "Jovan Dučić", Preradovićeva 7, Petrovaradin

Prema Planu detaljne regulacije Starog Majura u Petrovaradinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 43/09) namene prostora u neposrednom okruženju lokacije su porodično stanovanje i stanovanje u zoni mešovite namene.

S obzirom da se na ovom području nalazi osnovna škola, nivo buke na predviđenom mernom mestu treba da bude u skladu sa propisanim graničnim vrednostima indikatora buke za Turistička područja, kampove i školske zone (45 dB za noć i 50 dB za dan i veče), koji su definisani Uredbom.

• MM 5 - plato ispred zgrade Vlade AP Vojvodine, Bulevar Mihajla Pupina 16, Stari grad

Prema Planu generalne regulacije starog gradskog centra i područja malog Limana u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 45/11) i Planu detaljne regulacije Malog Limana u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 52/09) namena prostora u neposrednom okruženju lokacije su gradske saobraćajnice.

S obzirom da se na ovom području nalazi gradski centar, nivo buke na predviđenom mernom mestu treba da bude u skladu sa propisanim graničnim vrednostima indikatora buke za Gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica (55 dB za noć i 65 dB za dan i veče), koji su definisani Uredbom.

• MM 6 - terasa u Zmaj Jovinoj ulici 3/1, Stari grad

Prema planu generalne regulacije starog gradskog centra i područja malog Limana u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 45/11) i Planu detaljne regulacije zone zaštićenog starog gradskog jezera u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 17/11), namena prostora lokacije i okoline u neposrednom okruženju je kombinovana (stanovanje, poslovanje, trgovina i ugostiteljstvo). U neposrednom okruženju se takođe nalaze verski objekti i kompleks.

S obzirom da se na ovom području nalazi gradski centar nivo buke na predviđenom mernom mestu treba da bude u skladu sa propisanim graničnim vrednostima indikatora buke za Gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica (55 dB za noć i 65 dB za dan i veče), koji su definisani Uredbom.

• MM 7- dvorište u Partizanskoj 37, Salajka

Prema planu generalne regulacije zone rekonstrukcije u nasleđenim ambijentalnim celinama u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 52/11) i Planu detaljne regulacije blokova između Ulica Koste Šokice i Partizanske u Novom Sadu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 1/10) namena prostora u neposrednom okruženju lokacije je komercijalno i proizvodno zanatsko poslovanje bez stanovanja, poslovni centar bez stanovanja, komercijalno i uslužno poslovanje sa pratećim stanovanjem i porodično stanovanje.

S obzirom da se na ovom području nalaze zone i objekti sa stambenim (i u stambenim) objektima namenjeni za poslovnu i trgovačku delatnost, nivo buke na predviđenom mernom mestu treba da bude u skladu sa propisanim graničnim vrednostima indikatora buke za Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta (50 dB za noć i 60 dB za dan i veče), koji su definisani Uredbom.

3. Dinamika merenja i merni intervali

Praćenje celodnevnog (dnevnog, večernjeg i noćnog) nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada i određivanje vrednosti indikatora ukupne buke vršiće se prema propisanoj metodologiji i u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

Merenje nivoa buke na predviđenim mernim mestima vršiće se jednom u toku meseca, kontinuirano 24 časa, prema rasporedu koji, za svaki mesec, odredi Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Merni intervali su izabrani tako da se njima obuhvati ceo ciklus promena nivoa merene buke u toku dnevnog, večernjeg i noćnog perioda, u skladu sa Uredbom. Period od 24 sata deli se na tri referentna intervala:

• dan - od 6 do 18 časova;

• veče - od 18 do 22 časa;

• noć - od 22 do 6 časova.

III OBRADA, ANALIZA PODATAKA I IZVEŠTAVANJE

1. Obezbeđivanje kvaliteta podataka i metodologija rada

Sistematsko merenje nivoa buke u životnoj sredini vršiće se prema utvrđenim standardima SRPS ISO 1996-1 i SRPS ISO 1996-2, u skladu sa Pravilnikom o metodama merenja buke, sadržini i obimu izveštaja o merenju buke ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/10) i Uredbom.

Merenje, obrada, analiza podataka i interpretacija rezultata biće poverena ovlašćenoj stručnoj organizaciji koja poseduje rešenje ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine o ispunjenosti uslova za merenje nivoa buke u životnoj sredini, u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini i Pravilnikom o uslovima koje mora da ispunjava stručna organizacija za merenje buke, kao i o dokumentaciji koja se podnosi uz zahtev za dobijanje ovlašćenja za merenje buke ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/10).

2. Redovno izveštavanje

Ovlašćena stručna organizacija biće u obavezi da izrađuje mesečne izveštaje, izveštaje o rezultatima merenja za svaku kalendarsku godinu u kojoj su vršena merenja i izveštaj o izmerenom nivou buke u životnoj sredini u toku ugovornog perioda.

Mesečne izveštaje ovlašćena stručna organizacija će dostavljati do 12. u mesecu za prethodni mesec, a izveštaj o izmerenom nivou buke u životnoj sredini u toku ugovornog perioda najkasnije 30 dana od dana isteka ugovora.

Izveštaje o rezultatima merenja za svaku kalendarsku godinu u kojoj su vršena merenja organizacija će dostavljati u roku od 15 dana od poslednjeg dana u mesecu u kom je izvršeno merenje u jednoj kalendarskoj godini.

U dostavljenim izveštajima biće opisana metodologija rada praćenja nivoa buke, a rezultati prikazani u skladu sa važećim podzakonskim aktima.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine je dužna da izveštaje dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine, u skladu sa zakonom.

Podatke o merenju nivoa buke u životnoj sredini u Gradu Novom Sadu Gradska uprava za zaštitu životne sredine objavljivaće na internet prezentaciji Gradske uprave za zaštitu životne sredine - www.environovisad.org.rs.

IV IZVORI FINANSIRANJA

Sredstva za sprovođenje Programa merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2015. i 2016. godinu obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada - Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i Godišnjim finansijskim planom Gradske uprave za zaštitu životne sredine opredeljuju se sredstva prema bližim namenama i isplaćuju na osnovu ugovora zaključenih u skladu sa zakonom.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Ovaj program se primenjuje od 11. juna 2015. godine. Danom primene ovog programa prestaje da važi Program merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2015. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 20/14).

Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".