ODLUKA

O IZRADI GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2015)

Član 1

Ovom Odlukom pristupa se izradi Generalnog urbanističkog plana grada Sombora (u daljem tekstu Generalni urbanistički plan).

Član 2

Okvirna granica obuhvata Generalnog urbanističkog plana obuhvata prostor na teritoriji K.O. Sombor 1 i K.O. Sombor 2, po važećem Generalnom planu grada Sombora (Sl. list opštine Sombor br. 5/2007) u okviru i u skladu sa Prostornim planom grada Sombora (Sl. list grada Sombora br. 5/2014).

Sastavni deo Odluke čini grafički prilog okvirne granice obuhvata plana.

Član 3

Uslovi i smernice za izradu Generalnog urbanističkog plana planski su definisani Prostornim planom grada Sombora ("Sl. list grada Sombora", br. 5/2014) na osnovu utvrđenih prostornih rešenja sa planiranim namenama prostora i prikazom saobraćajne i celokupne komunalne infrastrukture.

Član 4

Za potrebe izrade Generalnog urbanističkog plana obezbediće se ažurne geodetske podloge izrađene u razmeri 1:10 000, 1:5000 i 1:2500 od nadležne službe Republičkog geodetskog zavoda - Služba za katastar nepokretnosti Sombor.

Član 5

Principi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja ogledaće se u principu poštovanja jedinstvene prostorne celine grada Sombora, sa ciljem izrade Generalnog urbanističkog plana radi utvrđivanja generalnih urbanističkih rešenja sa namenama površina kao što su: centralni sadržaji, porodično stanovanje, višeporodično i mešovitog stanovanja, industrija, poslovno-proizvodne-uslužne i skladišne funkcije, funkcije društvenih delatnosti i sve druge prateće funkcije uz formiranje novih javnih površina i koridora za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu. Takođe, neophodno je utvrditi osnovne principe podele prostora za dalju plansku razradu.

Član 6

Konceptualni okvir planiranja Generalnog urbanističkog plana je plansko definisanje generalnih urbanističkih namena zemljišta koja su pretežno planirane u građevinskom području sa generalnim pravcima i koridorima za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu komunalnu i drugu infrastrukturu.

Član 7

Rok za izradu Generalnog urbanističkog plana je 30.11.2016. godine.

Član 8

Sredstva za izradu Generalnog urbanističkog plana obezbediće se u budžetu grada Sombora sa okvirnom procenom troškova izrade GUP-a u iznosu od 2.500 000,00 dinara.

Obrađivač Generalnog urbanističkog plana je JP za prostorno i urbanističko planiranje "Urbanizam" i zaštitu spomenika kulture Sombor u skladu sa Odlukom o dodeljivanju isključivog prava javnim preduzećima kojima je osnivač grad Sombor za obavljanje delatnosti pružanja usluga na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje (Sl. list grada Sombora br. 8/2013).

Član 9

Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade Generalnog urbanističkog plana dužni su da po zahtevu nosioca izrade Generalnog urbanističkog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Član 10

Rani javni uvid, nakon donošenja Odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana, objaviće se u javnom glasilu "Somborske novine" i na internet stranici Grada Sombora i trajaće 15 dana od dana objavljivanja.

Nacrt Generalnog urbanističkog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradi Skupštine Grada Sombora.

Član 11

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o nepristupanju izradi izveštaja o strateškoj proceni uticaja Generalnog urbanističkog plana na životnu sredinu koju donosi nadležni organ za pripremu plana po prethodno pribavljenom mišljenju organa nadležnog za poslove zaštite životne sredine Gradske uprave grada Sombora br. V-501-29/2015 od 21.04.2015. godine.

Član 12

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o izmenama i dopunama Generalnog plana grada Sombora sa usklađivanjem Generalnog plana sa Zakonom (Sl. list grada Sombora br. 4/2012).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Sombora.