ODLUKA

O NAČINU KORIŠĆENJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA, ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA, NEPLODNOG I VODNOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuje se način korišćenja poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta, neplodnog i vodnog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: predmetne nepokretnosti) u svojini Grada Sombora.

Član 2

Poljoprivredno zemljište jeste zemljište koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju (njive, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, livade, pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare) i zemljište koje se može privesti nameni za poljoprivrednu proizvodnju.

Njivom, u smislu ove Odluke, smatra se katastarska parcela na kojoj se stalno ili naizmenično gaje: strna žita, okopavine, krmno bilje, industrijsko bilje i lekovito bilje, bez obzira da li se na parceli usevi gaje svake godine ili parcela povremeno ostaje neobrađena.

Livadom, u smislu ove Odluke, smatra se katastarska parcela na kojoj rastu prirodne trave koje se redovno kose.

Pašnjakom u smislu ove Odluke, smatra se katastarska parcela na kojoj rastu prirodne trave i koja se koristi isključivo za ispašu stoke.

Neplodnim zemljištem, u smislu ove Odluke, smatra se katastarska parcela koja se ne može koristiti za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Pod šumom, podrazumeva se površina zemljišta veća od 5 ari obrasla šumskim drvećem.

Pod šumom se podrazumevaju i šumski rasadnici u kompleksu šuma i semenske plantaže, kao i zaštitni pojasevi drveća površine veće od 5 ari.

Šumsko zemljište jeste zemljište na kome se gaji šuma, zemljište na kome je zbog njegovih prirodnih osobina racionalnije gajiti šume, kao i zemljište na kome se nalaze objekti namenjeni gazdovanjem šumama, divljači i ostvarivanju opštekorisnih funkcija šuma i koje ne može da se koristi u druge svrhe, osim u slučajevima i pod uslovima utvrđenim Zakonom o šumama.

Vodnim zemljištem, u smislu ove Odluke, smatra se zemljište na kome stalno ili povremeno ima vode zbog čega se formiraju posebni hidrološki, geomorfološki i biološki odnosi koje se odražavaju na akvatični i priobalni ekosistem.

Vodno zemljište tekuće vode, u smislu ove Odluke, čini korito za veliku vodu i priobalno zemljište.

Vodno zemljište stajaće vode, u smislu ove Odluke, čini korito i pojas zemljišta uz korito stajaće vode. Vodno zemljište obuhvata i napušteno korito koje voda povremeno plavi.

Član 3

Poljoprivrednim, šumskim, neplodnim, vodnim zemljištem i šumama raspolaže i upravlja Grad Sombor preko Gradskog veća i nadležnih Odeljenja.

Poljoprivredno, šumsko, neplodno, vodno zemljište, kao i šume u javnoj svojini Grada Sombora, mogu se dati na korišćenje bez plaćanja naknade obrazovnim ustanovama (škole, poljoprivredne stručne službe, socijalne ustanove, fakulteti, naučni instituti, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija, udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine, ekologijom, lovom i lovnim turizmom, pravnim licima u državnoj svojini registrovani za poslove u oblasti šumarstva).

Predmetne nepokretnosti mogu se davati u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda putem javnog oglašavanja, a izuzetno neposrednom pogodbom.

Vlasnik susedne parcele za koju se sprovodi postupak javnog nadmetanja, kao i lice koje radi u zakup zemlju od vlasnika susednih parcela, ako prihvati uslove iz ponude najpovoljnijeg ponuđača ima pravo prečeg zakupa.

II USLOVI ZA DAVANJE PREDMETNIH NEPOKRETNOSTI U ZAKUP

Član 4

Predmetne nepokretnosti izdaju se u zakup za određenu namenu.

Vreme korišćenja i visinu naknade za davanje i zakup predmetne nepokretnosti utvrđuje Gradsko veće Grada Sombora.

Predmetne nepokretnosti se koriste prema kulturi zemljišta, a izuzetno, radi povećanja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, Gradsko veće može dozvoliti obavljanje delatnosti kojom se predmetna nepokretnost prevodi u višu katastarsku kulturu.

Prevođenje u drugu katastarsku kulturu vrši se isključivo uz prethodno donete osnove za uređenje poljoprivrednog zemljišta. Verifikaciju ispunjenosti ovih uslova vrši nadležna ovlašćena organizacija.

Član 5

Na osnovu Odluke Gradskog veća, odnosno Ugovorom o zakupu, utvrđuje se delatnost koju će zakupac vršiti na zakupljenoj nepokretnosti.

Zakupac nema pravo da delatnost utvrđenu Ugovorom o zakupu promeni, odnosno proširi, bez prethodne saglasnosti Gradskog veća.

Član 6

U zakup se daju samo cele parcele osim kod vodnog zemljišta gde postoji mogućnost davanja delova parcela u zakup.

Član 7

Poljoprivredno zemljište se izdaje u zakup na period od jedne do dvadeset godina javnim nadmetanjem ili neposrednom pogodbom na osnovu Zaključka Gradskog veća Grada Sombora u kome se utvrđuju uslovi zakupa.

Zaključak iz stava 1 ovog člana donosi Gradsko veće na predlog nadležnih Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, Odeljenja za komunalne poslove i Službe za imovinsko-pravne poslove Grada Sombora.

Levom ili desnom susedu, odnosno licu kome su izdate parcele u zakup, poljoprivredno zemljište izdaje se po pravu prečeg zakupa samo u slučaju ukoliko učestvuju na javnom nadmetanju.

Ukoliko su i levi i desni sused, odnosno lice kome su izdate parcele u zakup od vlasnika susednih parcela, zainteresovani za uzimanje u zakup, javno nadmetanje se nastavlja do izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Član 8

Šume se izdaju u zakup, na osnovu posebne osnove za gazdovanje šumama neposrednom pogodbom, javnim preduzećima, sa ili bez naknade, sa kojim se graniči šuma koja se izdaje u zakup, na osnovu Zaključka Gradskog veća, kojim se utvrđuju uslovi zakupa.

Ukoliko javno preduzeće iz stava 1. ovog člana nije zainteresovano, šuma se izdaje u zakup javnim nadmetanjem pravnim i fizičkim licima registrovanim za obavljanje poslova iz oblasti šumarstva, s tim da gore pomenuta javna preduzeća imaju pravo prečeg zakupa ako su prisustvovala javnom nadmetanju.

Član 9

Vodno zemljište sa pripadajućom obalom može se izdati u zakup na period od jedne do dvadeset godina javnim nadmetanjem, s tim da vlasnici parcela čija se površina graniči sa parcelama koje se daju u zakup imaju pravo prečeg zakupa ako su učestvovali u javnim nadmetanjima.

Vodno zemljište može se deliti opisno vlasniku gravitirajuće parcele koja se naslanja na parcelu koja se daje u zakup, uključujući pri tom i opisnu deobu zemljišta uz ovo vodno zemljište ako na njoj Grad Sombor ima pravo javne svojine.

U slučaju potrebe za investicionim ulaganjem u vodno zemljište, znatnijeg obima od strane zakupca, koju utvrdi Gradsko veće Grada Sombora, može se odrediti vreme zakupa duže od dvadeset godina, ali ne više od 40 godina.

Član 10

Izuzetno, vodno zemljište i zemljište koje se naslanja uz isto, može se izuzeti od načina raspolaganja vodnog zemljišta predviđeno članom 9 i dati u zakup Turističkoj organizaciji Grada Sombora radi poboljšanja turističke ponude Grada Sombor.

O navedenom, odluku donosi Gradsko veće Grada Sombora.

Član 11

Visina zakupnine utvrđuje se zaključkom Gradskog veća Grada Sombora s tim što početna cena javnog nadmetanja ne može biti niža od 1% od osnovice za utvrđivanje poreza na imovinu - poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta, neplodnog i vodnog zemljišta, propisana odlukom Grada Sombora.

Zakupac je dužan da zakupninu plaća najkasnije do 30.09. svake godine, u visini utvrđenoj ugovorom.

Član 12

Zakupac nema pravo da predmetne nepokretnosti izdaje u podzakup.

Član 13

Zakupac preuzima predmetne nepokretnosti u viđenom stanju nakon potpisivanja Ugovora o zakupu.

O primopredaji predmetne nepokretnosti sačinjava se zapisnik u koji se unose podaci o utvrđenom stanju predmetne nepokretnosti.

Zapisnik o primopredaji potpisuju zakupac i zakupodavac.

Član 14

O primopredaji predmetne nepokretnosti posle prestanka zakupa sačinjava se zapisnik koji potpisuju zakupac i zakupodavac.

III POSTUPAK DAVANJA PREDMETNE NEPOKRETNOSTI U ZAKUP

Član 15

Gradsko veće donosi Odluku o održavanju javnog nadmetanja za dodelu predmetne nepokretnosti u zakup na osnovu predloga Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Odluka o održavanju javnog nadmetanja sadrži:

- podatke o predmetnoj nepokretnosti,

- delatnost za čije obavljanje se nepokretnost može dati u zakup,

- visina jemstva koje polaže svaki učesnik javnog nadmetanja,

- početni iznos za sticanje prava na zakup,

- vreme na koje se predmetna nepokretnost daje u zakup,

- mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja,

- druge podatke po potrebi.

Član 16

Odluka o javnom nadmetanju za dodelu predmetne nepokretnosti u zakup objavljuje se javnim oglasom u "Somborskim novinama" i na oglasnoj tabli u zgradi Skupštine grada.

Javno nadmetanje će se održati najranije osam dana od objavljivanja oglasa o javnom nadmetanju.

Član 17

Na javnom nadmetanju imaju pravo da učestvuju sva fizička i pravna lica koja:

- ispunjavaju sve uslove propisane Oglasom.

Član 18

Javno nadmetanje sprovodi Komisija za sprovođenje javnog nadmetanja (u daljem tekstu: Komisija).

Predsednika i članove Komisije imenuje Gradsko veće grada Sombora na osnovu predloga Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Komisija je prvostepeni organ u postupku dodele predmetne nepokretnosti u zakup.

Tehničke i administrativne poslove oko sprovođenja javnog nadmetanja i zaključenja Ugovora o zakupu obavlja Odeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoja Gradske uprave grada Sombora.

Član 19

Javno nadmetanje otvara predsednik Komisije koji čita tekst javnog oglasa i poziva prisutne da uplate, odnosno prilože dokaz o uplaćenom depozitu i punomoć za zastupanje pravnih ili fizičkim lica.

Komisija utvrđuje koja lica ispunjavaju uslove za učestvovanje na javnom nadmetanju.

Član 20

Kada predsednik Komisije objavi koja lica su ispunila uslove propisane Oglasom, pristupa se javnom nadmetanju tako što učesnici daju svoje ponude koje moraju biti više od početnog iznosa u skladu sa uslovima iz Oglasa.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos nudi i u ime kog ponuđača.

Komisija se stara o redu i dužna je da isključi iz javnog nadmetanja učesnika koji i posle opomene ometa i onemogućava javno nadmetanje.

Predsednik Komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i posle trećeg poziva utvrđuje koji je najveći iznos ponuđen i ime ponuđača.

O javnom nadmetanju vodi se zapisnik koji potpisuju predsednik, članovi Komisije i učesnici javnog nadmetanja.

Član 21

Najpovoljnijim ponuđačem smatra se učesnik javnog nadmetanja koji ponudi najviši iznos za sticanje prava na zakup predmetne nepokretnosti ili lice koje po osnovu prava prečeg zakupa prihvati najviši ponuđeni iznos za zakup.

Predmetna nepokretnost se izdaje u zakup najpovoljnijem ponuđaču.

Član 22

Komisija donosi odluku o najpovoljnijem ponuđaču i usmeno je objavljuje nakon završenog javnog nadmetanja o čemu pismeno obaveštava sve učesnike i Gradsko veće grada Sombora.

Svaki od učesnika javnog nadmetanja ima pravo da odmah nakon javnog nadmetanja podnese prigovor na zapisnik kod Komisije koja je sprovodila postupak javnog nadmetanja, a nakon objavljivanja odluke, podnese prigovor Gradskom veću grada Sombora u roku od tri dana od prijema odluke o rezultatu javnog nadmetanja.

Zaključak Gradskog veća grada Sombora po prigovorima je konačan i pismeno se dostavlja svakom učesniku javnog nadmetanja.

Član 23

Najpovoljniji ponuđač je dužan da u roku od sedam dana od konačnosti odluke o dodeli u zakup predmetne nepokretnosti uplati u korist zakupodavca iznos postignut na javnom nadmetanju i zaključi Ugovor o zakupu u narednom roku od sedam dana od dana uplate.

Depozit uplaćen pre početka javnog nadmetanja najpovoljnijem ponuđaču se uračunava u iznos postignut na javnom nadmetanju, a ostalim učesnicima se vraća u roku od tri dana nakon održanog javnog nadmetanja.

Član 24

Ako najpovoljniji ponuđač u utvrđenom roku ne uplati u korist zakupodavca iznos postignut na javnom nadmetanju i ne zaključi Ugovor o zakupu u roku navedenom u članu 23, gubi pravo na povraćaj uplaćenog depozita.

Ukoliko se steknu uslovi kao iz prethodnog stava ovog člana, javno nadmetanje će se ponoviti.

IV UGOVOR O ZAKUPU

Član 25

O zakupu predmetne nepokretnosti zaključuje se pismeni ugovor.

Ugovor u ime zakupodavca potpisuje gradonačelnik grada Sombora ili lice ovlašćeno od Gradskog veća.

Član 26

Ugovor iz člana 25. Odluke sadrži naročito:

- podatke o predmetnoj nepokretnosti,

- vreme na koje se nepokretnost izdaje u zakup,

- visinu zakupnine,

- odredbu da zakupac plaća zakupninu unapred u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu evra NBS na dan uplate,

- da zakupac zakupninu plaća jednom godišnje, za svaku godinu unapred,

- da zakupac nema pravo da izda nepokretnost u podzakup,

- da zakupac na osnovu zapisnika o primopredaji preuzima predmetnu nepokretnost u viđenom stanju,

- za ugovore čiji je rok trajanja duži od jedne godine, pored dokaza o plaćenoj zakupnini za prvu godinu zakupa, sastavni deo ugovora je i ugovor o jemstvu jemca - pravnog lica sa blanko solo menicom i meničnom izjavom ili Garancija poslovne banke u visini godišnje zakupnine poljoprivrednog zemljišta ili Rešenje o upisu hipoteke na nepokretnosti u visini dvostruke vrednosti godišnje zakupnine poljoprivrednog zemljišta,

- uslove za zaključivanje Aneksa ugovora o zakupu,

- uslove pod kojima se Ugovor o zakupu raskida,

- uslove za plaćanje troškova i naknada koji nastupaju povodom realizacije potpisanog ugovora u periodu njegovog važenja.

Član 27

Zakupac je dužan da posle isteka ugovorenog roka zakupa, ili isteka otkaznog roka, ukoliko ne napusti predmetnu nepokretnost, za sve vreme posedovanja plaća naknadu za bespravno korišćenje, koju odredi Gradsko veće grada Sombora.

Član 28

Ako u trajanju zakupnog odnosa zakupac koji je pravno lice, prestane da postoji, ili u slučaju smrti zakupca, koje je fizičko lice, njegov pravni sledbenik ili naslednik, ima pravo na zaključenje ugovora o zakupu i stupanja u prava i obaveze zakupca, ako u roku od 30 dana od nastanka statusne promene o tome obavesti zakupodavca.

Član 29

Na ime obezbeđenja potraživanja zakupodavca iz zakupa, ugovorom o zakupu ugovorne strane će ugovoriti jedno od sredstava obezbeđenja: hipoteku, jemstvo, osiguranje ili bankarsku garanciju.

Kod postojećih ugovora o zakupu kad su stečeni uslovi za otkaz Gradsko veće može odlučiti da se otkaz ne daje pod uslovom da zakupac isplati dospelu zakupninu u roku koji utvrdi Gradsko veće grada Sombora.

Član 30

Ugovor o zakupu može se raskinuti izjavom zakupca najkasnije 60 dana pre nastupanja sledeće ekonomske godine koja podrazumeva obavezu izmirenja obaveza plaćanja po predmetnom ugovoru.

Ugovor o zakupu može se raskinuti i izjavom zakupodavca, sa otkaznim rokom od 30 dana ako je Zaključkom Gradskog veća utvrđeno da postoji poseban interes za parcele koje su sastavni deo ugovora.

Ukoliko usled jednostranog otkaza druga strana trpi štetu, davalac otkaza dužan je drugoj strani nadoknaditi celokupnu štetu nastalu jednostranim otkazom.

Član 31

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Odeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj u saradnji sa Odeljenjem za komunalne poslove, Odeljenjem za finansije i Službom za imovinsko-pravne poslove zaduženom za poslove evidencije nepokretnosti u javnoj svojini na kojima je Grad Sombor nosilac prava korišćenja.

Član 32

Evidenciju naplate zakupa vrši Odeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj u saradnji sa Odeljenjem za finansije.

Odeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odeljenje za finansije jednom godišnje podnose izveštaj o naplati zakupnine Gradskom veću grada Sombora.

Član 33

Nakon isteka Ugovora o zakupu komisija sastavlja zapisnik o preuzimanju poseda i stanju poseda.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Ugovori o zakupu zemljišta bez plaćanja naknade, koji su do sada sklopljeni, a nisu u suprotnosti sa ovom Odlukom, ostaju na snazi do isteka ugovorenog roka.

Član 35

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".

Član 36

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o načinu korišćenja njiva, šuma, livada, pašnjaka, neplodnog i vodnog zemljišta na kojima je nosilac prava korišćenja Opština Sombor, objavljena u "Sl. listu Opštine Sombor br. 17" od 02.12.2002. godine.