PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2015. GODINU GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 13/2015)

1. Ovim programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva (u daljem tekstu: Fond) planiranih u budžetu grada Kraljeva za 2015. godinu, namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji grada Kraljeva.

2. Sredstva Fonda iz tačke 1. ovog programa, u ukupnom iznosu od 47.472.000,00 dinara, ostvariće se od naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 20/10) i to:

A. Prihodi od naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u iznosu od 20.000.000,00 dinara (projekcija prihoda za 2015. godinu).

B. Preneta sredstva iz prethodne godine u iznosu od 27.472.000,00 dinara (Budžetom grada Kraljeva biće do rebalansa Budžeta preneto 18.000.000,00 dinara u Budžetski fond).

3. Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa i zaštite zaštićenih prirodnih dobara; naučno istraživačkih projekata i programa; edukacija i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanje podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti za zaštitu životne sredine u gradu Kraljevu i to:

Stavka 1 - Obaveze po Ugovoru iz 2014. godine vezane za merenje emisije zagađujućih materija u vazduh koje potiču od rada postrojenja za tretman patoanatomskog otpada - spaljivanjem, na lokaciji Tehnoekonomskog bloka Zdravstvenog centra "Studenica" Kraljevo.

Stavka 2 - Kontrola kvaliteta vazduha

Kontrola kvaliteta vazduha se vrši u skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha grada Kraljeva za 2015. godinu, na koji saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a koji usvaja Gradsko veće.

Stavka 3 - Kontrola alergenog polena u vazduhu

Na doniranom aparatu se sprovodi dnevno merenje u periodu od februara do novembra, a dostavljene rezultate Odsek za zaštitu životne sredine prezentuje javnosti u vidu sedmodnevnih izveštaja.

Stavka 4 - Praćenje buke u gradu Kraljevu

Merenje buke na 40 mernih mesta na potezu od Mataruške Banje, grada, do Ratine (dan, veče, noć) i izrada mape buke za naselje Moša Pijade.

Stavka 5 - Suzbijanje komaraca na teritoriji grada Kraljeva

Tretman komaraca će se izvoditi u skladu sa Programom suzbijanja komaraca (koji će sačiniti stručne službe) na teritoriji grada Kraljeva.

Stavka 6 - Uništavanje ambrozije na urbanom delu teritorije grada Kraljeva

Cilj programa je sprečavanje korovske biljke ambrozije u urbanom delu grada Kraljeva na površini oko 15 ha. Uništavanje ambrozije izvodiće se mehaničkim i hemijskim putem jednom ili dva puta u toku vegetacije u zavisnosti od stepena njene rasprostranjenosti na datim lokacijama.

Stavka 7 - Povremene ciljane kontrole zagađenja životne sredine na teritoriji grada Kraljeva

Radi efikasnijeg rada gradske ekološke inspekcije i ciljanih nenajavljenih kontrola zagađenja životne sredine (bukom, aerozagađenjem, otpadnim vodama, nejonizujućim zračenjem i sl.), po potrebi, deo Programa se rezerviše za ovu namenu.

Stavka 8 - Sprovođenje režima zaštite nad zaštićenim prirodnim dobrima

Sprovođenje planova upravljanja nad zaštićenim prirodnim dobrima na teritoriji grada Kraljeva i izrada godišnjih programa upravljanja i izveštaja o ostvarenju godišnjih programa, i realizaciju od strane staraoca JKP "Čistoća" Kraljevo.

Stavka 9- Revizija LEAP-a grada Kraljeva

Godine 2015. se radi revizija LEAP-a usvojenog 2005. godine, angažovanjem Odseka za zaštitu životne sredine i stručnih konsultanata za pojedine oblasti.

Stavka 10 - Nabavka 55 kontejnera i pet kištri

Nabavka 55 kontejnera 1,1 m3 za MZ Vrba, za oko 1100 domaćinstava. Nabavka pet kištri 4,5 m3 za MZ Mrsać, MZ Stubal, MZ Ravanica (2 komada) i MZ Bogutovac, u cilju proširenja usluge odnošenja otpada sa teritorije grada Kraljeva.

Stavka 11 - Plaćanje usluge iznošenja otpada sa teritorije MZ Vrba

Plaćanje usluge iznošenja otpada sa teritorije MZ Vrba, a po važećem cenovniku JKP "Čistoća" za iznošenje otpada po m2 stambenog i dvorišnog prostora sa sanitarnim deponovanjem, u vremenskom periodu do godinu dana, potrebnom za uspostavljanje sistema i stvaranje navika lokalnog stanovništva.

Stavka 12 - Plaćanje usluge iznošenja otpada iz 14 kištri

Pružanje usluge iznošenja otpada iz 14 kištri sa teritorije MZ-a: Vitkovac (2 komada), Vitanovac, Pečenog, Čukojevac, Mrsać, Lađevci, Rudno, Bukovica, Konarevo, Stubal, Ravanica (2 komada) i Bogutovac, koje će se prazniti jednom nedeljno po važećem cenovniku JKP "Čistoća", po prosečnoj ceni za pražnjenje.

Stavka 13 - Čišćenje divljih deponija sa teritorije seoskih mesnih zajednica

Uklanjanje više divljih deponija sa teritorija seoskih mesnih zajednica po predlogu JKP "Čistoća" i po rešenjima nadležne inspekcije, u količini smeća od oko 1850 m3, a po važećem cenovniku JKP "Čistoća".

Stavka 14 - Aktivnosti predviđene LEAP-om seoskih mesnih zajednica na zaštiti, unapređenju i korišćenju vodnih resursa

Nakon poplavnog talasa u 2014. godini i evidentiranog drastičnog pogoršanja kvaliteta vodnih resursa van sistema gradskog vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda, sprovešće se aktivnosti na uspostavljanju održivog sistema zaštite, korišćenja i unapređenja vodnih resursa kao i izrada Elaborata sa popisom potencijalnih zagađivača sa predlogom mera, kao rezultat rada stručnih konsultanata na terenu.

Stavka 15 - Aktivnost na uspostavljanju održivog modela upravljanja nad sistemom korišćenja vodnih resursa van gradskog sistema vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda

Aktivnosti su predviđene LEAP-om seoskih mesnih zajednica i Strategijom odvođenja i tretmana otpadnih voda grada Kraljeva i odnose se na izradu održivog modela upravljanja nad korišćenjem vodnih resursa, sa krajnjim ciljem zaštite izvorišta vodosnabdevanja i uspostavljanja permanentne kontrole kvaliteta vode iz mreže seoskih vodovoda. Aktivnosti se odnose na uspostavljanje modela pravnog uređenja upravljanja nad izvorima javnog vodosnabdevanja u seoskim naseljima, kao i nad sistemima za odvođenje otpadnih voda.

Stavka 16 - Nabavka opreme za seoske vodovode u skladu sa prioritetima iz Izveštaja komisije za obilazak seoskih vodovoda

Na osnovu usvojenog Akcionog plana za rešavanje pitanja vodosnabdevanja na teritoriji grada Kraljeva za period od 2014. do 2019. godine i Izveštaja komisije za obilazak 130 vodovoda, u Aktivnosti 6 je predviđena nabavka i ugradnja merača protoka za vodne objekte lokalnih vodovoda, pumpi, hlorinatora, UV lampi, zaštitne ograde i sl.

Stavka 17 - Izrada Elaborata o geotehničkom ispitivanju zemljišta na lokaciji regionalne deponije

Dana 12.12.2014. godine potpisan je Aneks 1 Sporazuma o saradnji u regionalnom upravljanju otpadom između grada Kraljeva i opština Trstenik, Vrnjačka Banja, Raška (opciono) i Paraćin (opciono). U postupku izrade Prethodne studije opravdanosti grad Kraljevo će finansirati Elaborat o geotehničkim ispitivanjima zemljišta na potencijalnoj lokaciji regionalne deponije na teritoriji grada Kraljeva, kao učešće grada u sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije od strane francuske firme SEURECA, iz donacije Vlade Francuske.

Stavka 18 - Projektno i konkursno finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine

U cilju nastavka partnerske saradnje sa organizacijama civilnog društva, kroz obezbeđenje stručne i finansijske pomoći za realizaciju malih projekata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, raspisaće se konkurs za dodelu sredstava. Kriterijume za odabir i ocenu projekata će definisati Odluka o sufinansiranju programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, koji je u izradi.

Stavka 19 - Propagandne aktivnosti, štampanje strateških dokumenata i saradnja sa vaspitno-obrazovnim, naučnim ustanovama i drugim organizacijama u cilju realizacije projekata vezanih za ekološku edukaciju i finansiranje aktivnosti Saveta za zaštitu životne sredine

Stavka 20 - Nabavka 3.100 kanti od 120 l za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica.

Stavka 21 - Nabavka 25.000 eko kesa za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica.

Stavka 22 - Štampanje 3.100 lifleta za edukaciju stanovništva u naselju Ribnica za implementaciju projekta selakcije otpada.

Stavka 23 - Štampanje 3.100 uputstava za razvrstavanje otpada za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica.

Stavka 24 - Nabavka Barkod čitača sa sopstvenom memorijom (za očitavanje eko kesa) za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica.

Stavka 25 - Nabavka Barkod štampača za kodiranje eko kesa za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica.

 

Program

Finansijski plan

1.

Obaveze po Ugovoru iz 2014. godine

783.800,00

2.

Kontrola kvaliteta vazduha

5.359.000,00

3.

Kontrola alergenog polena u vazduhu

963.000,00

4.

Praćenje buke u gradu Kraljevu

500.000,00

5.

Suzbijanje komaraca na teritoriji grada Kraljeva

1.500.000,00

6.

Uništavanje ambrozije na urbanom delu teritorije grada Kraljeva

1.200.000,00

7.

Povremene ciljane kontrole zagađenja životne sredine na teritoriji grada Kraljeva

200.000,00

8.

Sprovođenje režima zaštite nad zaštićenim prirodnim dobrima

400.000,00

9.

Revizija LEAP-a grada Kraljeva

2.000.000,00

10.

Nabavka 55 kontejnera i pet kištri

2.550.000,00

11.

Plaćanje usluge iznošenja otpada sa teritorije MZ Vrba

2.895.000,00

12.

Plaćanje usluge iznošenja otpada iz 14 kištri

3.850.000,00

13.

Čišćenje divljih deponija sa teritorije seoskih mesnih zajednica

2.155.000,00

14.

Aktivnosti predviđene LEAP-om seoskih mesnih zajednica na zaštiti, unapređenju i korišćenju vodnih resursa

4.050.000,00

15.

Aktivnost na uspostavljanju održivog modela upravljanja nad sistemom korišćenja vodnih resursa van gradskog sistema vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda

700.000,00

16.

Nabavka opreme za seoske vodovode u skladu sa prioritetima iz izveštaja komisije za obilazak seoskih vodovoda

5.174.200,00

17.

Izrada Elaborata o geotehničkom ispitivanju zemljišta na lokaciji regionalne deponije

4.000.000,00

18.

Projektno i konkursno finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine

1.500.000,00

19.

Propagandne aktivnosti, štampanje strateških dokumenata i saradnja sa vaspitno-obrazovnim, naučnim ustanovama i drugim organizacijama u cilju realizacije projekata vezanih za ekološku edukaciju i finansiranje aktivnosti Saveta za zaštitu životne sredine

400.000,00

20.

Nabavka 3.100 kanti od 120 l za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica

6.900.000,00

21.

Nabavka 25.000 eko kesa za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica

300.000,00

22.

Štampanje 3.100 lifleta za edukaciju stanovništva u naselju Ribnica za implementaciju projekta selekcije otpada

20.000,00

23.

Štampanje 3.100 uputstava za razvrstavanje otpada za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica

6.000,00

24.

Nabavka Barkod čitača sa sopstvenom memorijom (za očitavanje eko kesa) za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica

42.000,00

25.

Nabavka Barkod štampača za kodiranje eko kesa za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada u naselju Ribnica

24.000,00

 

UKUPNO:

47.472.000,00

4. Ukoliko se prihodi i primanja u toku budžetske godine ne ostvaruju u planiranom iznosu rashodi će se ostvariti po prioritetima koje utvrdi gradonačelnik grada Kraljeva i to najpre obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

5. Sredstva iz tačke 2. ovog programa mogu da se uvećaju i za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim programom.

6. Cene u finansijskom planu su izražene sa PDV-om, osim u stavci 4. Programa.

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2015. godinu stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".