PRAVILNIK

O NAČINU, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA IZBOR PROJEKATA U KULTURI KOJI SE FINANSIRAJU I SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 7/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za izbor projekata iz oblasti kulture i umetnosti koji se finansiraju, odnosno sufinansiraju iz budžeta Grada Leskovca (u daljem tekstu: Gradska uprava). Sredstva za ovu namenu i njihov obim planirana su u budžetu Grada Leskovca za tekuću budžetsku godinu (Odluka o budžetu Grada Leskovca).

Član 2

Finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi (u daljem tekstu: projekti) vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs) koji raspisuje Gradska uprava za društvene delatnosti Grada Leskovca (u daljem tekstu: Uprava), najmanje jednom i najkasnije do 1. oktobra u tekućoj budžetskoj godini.

Član 3

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet strani Grada Leskovca, ili u nekom od javnih glasila koje izlazi na teritoriji Grada Leskovca.

Rok za podnošenje prijava na konkurs iz stava 1. ovog člana ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

Konkursi se raspisuju za tekuću budžetsku godinu.

Član 4

O izboru projekata po raspisanom konkursu odlučuje Komisija za odobravanje projekata po konkursu u oblasti kulture. Komisija radi u skladu sa ovim Pravilnikom i svoje Odluke donosi rukovodeći se ocenom projekta na osnovu kriterijuma i merila propisanih ovim Pravilnikom, kao i većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova, gde kvorum čine 3 člana od ukupnog broja, ukoliko dva ili više projekata dobiju isti broj bodova a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje, ili ukoliko primena kriterijuma koji isključuju razmatranje nekog projekta nije rezultat ocene svih članova Komisije pojedinačno. O radu Komisije sačinjava se pismeni zapisnik. Komisija je u obavezi da Odluku o izboru projekata u oblasti kulture donese najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka Konkursa.

Član 5

Komisiju iz člana 4. stav 1. čine predsednik i četiri člana, a obrazuje je Gradsko veće grada Leskovca na osnovu člana 46. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS", broj 129/07), člana 41. Statuta grada Leskovca ("Službeni glasnik grada Leskovca", broj 12/08) i čl. 2. i 4. Poslovnika o radu Gradskog veća grada Leskovca ("Službeni glasnik grada Leskovca", broj 11/08).

Predlog za imenovanje članova komisije daje Gradska uprava za društvene delatnosti grada Leskovca, koja tom prilikom uzima u obzir profesionalnu delatnost i postignute rezultate imenovanih lica u oblasti kulture grada Leskovca.

Član 6

Saglasnost na Odluku Komisije o izboru projekata u oblasti kulture daje Gradsko veće Grada Leskovca imajući, pri tome, u vidu usklađenost projekata sa dokumentima od značaja za Grad Leskovac.

Rezultati konkursa objavljuju se na zvaničnoj internet strani Grada Leskovca ili u lokalnim sredstvima javnog informisanja (na teritoriji grada Leskovca).

Član 7

Neće se razmatrati projekti koji ne ispunjavaju sledeće uslove:

- formalne uslove za kandidovanje projekta (nepotpuna, ili netačna dokumentacija) odnosno neusklađenost projekta sa svim zahtevima iz konkursa;

- predlog projekta je u odgovarajućoj formi, ali nedostaju ključne informacije i činjenice;

- odgovarajući kapacitet podnosioca projekta (ostvareni rezultati rada iz prethodnih godina, materijalna i kadrovska opremljenost, stručnost kadrova uključenih u projekat i dr.);

- održivost projekta;

- izvodljivost projekta (projektnih aktivnosti u okviru predviđenog vremenskog perioda);

- obezbeđeno sopstveno učešće, finansijski ili drugi vid učešća, odnosno obezbeđeno sufinansiranje projekata iz drugih izvora;

- očigledna nesrazmera budžeta projekta i aktivnosti sadržanih u projektu, odnosno nerealan finansijski plan za predloženi projekat;

- nije ispoštovan rok za dostavljanje projekta.

Član 8

Za ocenu projekta prema pozitivnim kriterijumima koristi se skala od 0 do 5 poena za svaki kriterijum pojedinačno.

Svaki član Komisije dodeljuje bodove za svaki od pozitivnih kriterijuma.

Konačna ocena projekta predstavlja zbir bodova svih članova Komisije podeljenih sa brojem članova Komisije.

Ukoliko primena nekog od uslova iz člana 7. ovog pravilnika nije rezultat ocene svih članova Komisije pojedinačno, Odluka o primeni kriterijuma koji isključuju razmatranje nekog projekta donosi se većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova. Kvorum čine 3 člana od ukupnog broja članova Komisije.

Član 9

Komisija donosi Odluku rukovodeći se ocenom projekta na osnovu kriterijuma propisanih ovim pravilnikom.

U slučaju da dva ili više projekata dobiju isti broj bodova, a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje, sredstva će se dodeliti projektu koji po oceni većine glasova prisutnih članova Komisije gde kvorum čine 3 člana od ukupnog broja, uspešnije zadovoljava ili pomaže zadovoljenju jedne od prioritetnijih potreba Grada u delu kulturne produkcije.

Član 10

Nosioci projekata za koje su dodeljena sredstva u obavezi su da Gradskoj upravi za društvene delatnosti podnesu Izveštaj o realizaciji projekta sa finansijskim izveštajem u roku od 30 dana nakon realizacije projekta.

Član 11

Grad Leskovac može zaključiti ugovor o finansiranju i sufinansiranju projekata u kulturi i bez javnog konkursa kada se radi o izuzetno značajnom projektu koji nije bilo moguće unapred planirati, ukoliko taj projekat ispunjava najmanje tri od kriterijuma utvrđenih u članu 14. ovog pravilnika i u skladu je sa Zakonom o kulturi i sa drugim dokumentima koja su od značaja za Grad Leskovac.

Član 12

Namena Konkursa je finansiranje i sufinansiranje proizvodnje, kako novih, savremenih kulturnih vrednosti i sadržaja, tako i onih koji neguju kulturnu tradiciju i koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i prezentaciji umetnosti i kulture na teritoriji grada Leskovca.

Cilj raspisivanja Konkursa je da se obezbede finansijski uslovi kako bi se omogućila realizacija projekata koji doprinose razvoju kulturne tradicije, stvaranju novih i savremenih vrednosti i afirmaciji stvaraoca, nosioca i organizatora, odnosno, sredine u celini.

Pravo učešća na Konkursu imaju umetnička i druga strukovna udruženja, asocijacije, fondacije, zadužbine, udruženja ili pravna lica registrovana za pretežno ili isključivo izdavačku delatnost, ustanove koje nisu indirektni korisnici sredstava budžeta grada i drugi oblici organizovanja u kulturi koji se ne finansiraju iz javnih prihoda (iz budžeta grada), a registrovani su na teritoriji grada Leskovca.

Član 13

Komisija odobrava projekte za sledeće oblasti kulturne delatnosti, i to:

1) za zaštitu, očuvanje i prezentaciju nepokretnog kulturnog nasleđa

2) za zaštitu, očuvanje i prezentaciju nematerijalnog nasleđa;

3) za književne manifestacije, festivale i nagrade;

10) za izdavačku delatnost - periodične publikacije iz oblasti umetnosti i kulture;

12) za izdavačku delatnost - dela iz oblasti domaće i prevodne književnosti, kao i dela neafirmisanih mladih, talentovanih autora;

13) za muziku (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija);

14) za likovne i vizuelne umetnosti (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija);

15) za primenjene umetnosti, arhitekturu i multimedije;

16) za scensko stvaralaštvo i interpretacije;

17) za kinematografiju i audio-vizuelno stvaralaštvo;

18) za izbor projekata u oblasti naučno-istraživačke i edukativne delatnosti u kulturi;

19) za amatersko kulturno i umetničko stvaralaštvo i izvorno narodno stvaralaštvo.

20) za kulturne delatnosti nacionalnih manjina;

21) za kulturne delatnosti osoba sa invaliditetom;

22) za kulturne delatnosti dece i omladine i za decu i omladinu;

23) za kulturni turizam.

Član 14

Projekti koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Leskovca moraju da ispunjavaju najmanje tri od sledećih kriterijuma:

1) kvalitet, značaj i sadržajnu inovativnost ponuđenog projekta;

2) podsticanje raznolikosti kulturnih izraza;

3) održivost projekta;

4) obezbeđivanje uslova za dostupnost kulturnih vrednosti građanima i omogućavanje njihovog masovnog korišćenja;

5) podsticanje dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu i mlade u kulturi;

6) podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i dostupnost kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom;

7) obezbeđivanje uslova za ostvarivanje i zaštitu kulturnog identiteta nacionalnih manjina;

8) omogućavanje uslova za ravnomeran kulturni razvoj na teritoriji Grada Leskovca i decentralizaciju kulture;

9) primenu novih tehnologija i umrežavanje u kulturi;

10) da su u funkciji obeležavanja najznačajnijih jubileja u kulturi i kulturnih događaja u gradu;

11) dugoročnost projekta;

12) realan finansijski plan i različiti oblici finansiranja (koprodukcija, partnerstvo i slično);

13) da je autor, odnosno organizator projekta, ukoliko je projekat ranijih godina finansiran, izvršio svoje obaveze prema učesnicima u dosadašnjim projektima i prema Gradskoj upravi.

Član 15

Projekti koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada moraju da ispunjavaju sledeća opšta merila:

1. umetnički kvalitet i sadržajnu inovativnost ponuđenog projekta;

2. dostupnost kulturnih vrednosti, odnosno umetničkog stvaralaštva građanima i mogućnost njihovog masovnog korišćenja.

Projekti iz stava 1. ovog člana, pored opštih merila moraju da ispunjavaju i najmanje jedno od sledećih posebnih merila, i to:

- doprinos za razvoj i podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva od lokalnog značaja,

- doprinos istraživanju, zaštiti, afirmaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa,

- afirmacija kulture, odnosno umetnosti i raznolikosti kulture, odnosno umetnosti Grada u zemlji i inostranstvu,

- doprinos očuvanju, stvaranju, razvoju i predstavljanju kulture nacionalnih manjina,

- doprinos stvaranju kulturnih sadržaja namenjenih deci i mladima, kao i podsticanje stvaralaštva dece i mladih (pod pojmom "mladi" podrazumeva se uzrast od 15-25 godina),

- podrška projektima mlađih, nedovoljno afirmisanih kulturnih i umetničkih stvaraoca,

- podrška projektima koji doprinose jačanju kapaciteta, umrežavanju i profesionalizaciji rada udruženja i drugih oblika organizovanja u kulturi koji se ne finansiraju iz javnih prihoda,

- doprinos razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i dostupnost širem krugu konzumenata,

- širenje i unapređivanje edukacije u oblasti kulture,

- kvalitet i sadržajnu inovativnost ponuđenog projekta, odnosno originalnost, kreativnost i značaj dela,

- nastavak višegodišnjih projekata koji su imali značajne rezultate u prethodnom periodu,

- doprinos održivom razvoju,

- doprinos decentralizaciji kulture,

- doprinos saradnji i umrežavanju sa istorodnim, odnosno raznorodnim oblicima organizovanja u kulturi, obrazovanju i nauci,

- značaj projekta za razvoj i unapređenje struke i postizanje novih naučnih rezultata,

- doprinos projekta razvoju regionalne i međunarodne saradnje,

- promocija savremenih umetničkih formi i izraza,

- trajnost, održivost, inovativnost i osmišljenost manifestacija, festivala, koncerata, izdavačke delatnosti, jubileja, likovnih kolonija, stručnih skupova;

- podrška projektima retrospektivnog karaktera od značaja za kulturnu sredinu i njeno pamćenje;

- podrška projektima koji doprinose očuvanju odnosno prezentaciji kulturne baštine;

- doprinos razvijanju kulturnog turizma;

- otvorenost i dostupnost kulturnih sadržaja javnosti i građanima.

U oblasti književnog stvaralaštva i izdavaštva neophodno je ispunjenje sledećih kriterijuma: da knjiga ima umetničku, književnu ili naučnu vrednost, da je knjiga originalno i kreativno delo i da, naročito, promoviše mlade neafirmisane stvaraoce.

U oblasti izdavačke delatnosti - periodične publikacije iz oblasti umetnosti i kulture neophodno je ispunjenje sledećih kriterijuma: značaj časopisa u kulturnoj javnosti, objavljivanje novih tekstova značajnih za oblast koju časopis tretira, redovnost izlaženja publikacija.

Član 16

Konkurs sadrži:

- oblasti kulturnih delatnosti za koje se sprovodi konkurs;

- učesnike iz oblasti kulture koji imaju pravo učešća na konkursu;

- rok za podnošenje prijave na konkurs;

- način prijavljivanja na konkurs;

- obrazac prijave;

- merila i kriterijume za dodelu sredstava;

- koju dokumentaciju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs;

- ostale podatke u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 17

Prijava na konkurs podnosi se Gradskoj upravi za društvene delatnosti grada Leskovca na obrascu prijave koja je sastavni deo konkursa (predaje se na pisarnici Gradske uprave, ili se šalje poštom u zatvorenoj koverti sa naznakom "za konkurs"). Obrazac prijave biće dostupan svim učesnicima konkursa u vidu formulara na sajtu Grada Leskovca. Komisija iz člana 4. ovog pravilnika neće razmatrati neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, kao i prijave upućene faksom ili elektronskom poštom.

Član 18

Učesnici na konkursu iz člana 12. stav 3. ovog pravilnika, uz prijavu i potrebnu dokumentaciju, podnose projekat koji sadrži:

- naziv i opis projekta (značaj, mesto, vreme, način realizacije, očekivane rezultate projekta);

- podatke o podnosiocu projekta;

- podatke o korisniku sredstava (odobrena sredstva ne mogu biti uplaćena na žiro račun fizičkog lica);

- poreski identifikacioni broj;

- dokumenta o pravnom statusu;

- fotokopiju rešenja o upisu u Registar u Agenciji za privredne registre (APR);

- finansijski plan (pregled pojedinačnih aktivnosti predviđenih projektom sa neophodnim sredstvima za njihovu realizaciju i sa specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda i drugih izvora);

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i korišćenje sredstava.

Član 19

Podnosioce izabranih projekata iz člana 6. ovog pravilnika, Gradska uprava za društvene delatnosti, u roku od 15 dana od dobijanja saglasnosti Gradskog veća na odluku Komisije, u pisanoj formi obaveštava o njihovim pravima i obavezama u realizaciji odobrenog projekta.

Član 20

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Leskovca".

Član 21

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Leskovca broj 110-12/13-05 od 15.05.2013. godine.

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju tačaka u članu 13. ovog pravilnika onako kako je objavljeno u "Sl. glasniku grada Leskovca", br. 7/2015.