ODLUKA
O PRUŽANJU POMOĆI U OBNOVI PORODIČNIH STAMBENIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 6/2015)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom, u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije 05 broj: 401-2433/2015-1 od 12.03.2015. godine, uređuje se način, uslovi, nadležnost i mere koje se sprovode u postupku utvrđivanja visine štete i pružanja pomoći u obnovi porodičnih stambenih objekata na teritoriji grada Vranja oštećenih u poplavama tokom januara 2015. godine.

Član 2

Na teritoriji grada Vranja sprovešće se mera pružanja pomoći u obnovi porodičnih stambenih objekata u skladu sa Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije o proglašenju vanredne situacije u gradu i Gradskoj opštini Vranjska Banja broj 217/2015-04 od 23.01.2015. godine.

Član 3

Na osnovu Izveštaja Komisije za utvrđivanje preliminarne štete nastale usled elementarne nepogode preliminarno je utvrđeno da je na teritoriji grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja oštećeno oko 73 objekata koji će biti razvrstani u pet kategorija u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda.

MERA KOJU TREBA PREDUZETI

Član 4

Mera koja se utvrđuje ovom Odlukom jeste davanje bespovratnih novčanih sredstava u cilju obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata, i to:

1. Za prvu kategoriju oštećenja

120.000 dinara

2. Za drugu kategoriju oštećenja

200.000 dinara

3. Za treću kategoriju oštećenja

250.000 dinara

4. Za četvrtu kategoriju oštećenja

350.000 dinara

5. Za petu kategoriju oštećenja

600.000 dinara

Član 5

Prvostepeno rešenje o visini pomoći, uz prethodnu saglasnost Gradskog pravobranilaštva, donosi Sekretarijat za urbanizam, imovinsko-pravne i komunalno-stambene poslove u skladu sa važećim zakonskim propisima. Prvostepeni organ je dužan da utvrdi sve odlučne činjenice i okolnosti koje su od značaja za donošenje rešenja.

Nakon donošenja rešenja o visini pomoći u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom Odlukom, prvostepeni organ rešenje uručuje podnosiocu zahteva, dostavlja Gradskom pravobranilaštvu, Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja Republike Srbije i objavljuje ga na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Vranja.

Na Rešenje iz stava 1. ovog člana, može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Vranja u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Rešenje Gradskog veća je konačno i protiv njega se može voditi upravni spor.

Član 6

U postupku odlučivanja o dodeli pomoći licima, nadležni organ će poštovati sledeće kriterijume:

1. Da je šteta prijavljena u skladu sa ovom Odlukom

2. Da je šteta nastala kao posledica poplava koje su se desile tokom januara 2015. godine. U slučaju sumnje, nadležni organ je dužan da odgovarajućim dokazima utvrdi ove činjenice (proverom na licu mesta, saslušanjem svedoka i izvođenjem drugih dokaza).

3. Da je šteta prijavljena na objektu u kojem je vlasnik - podnosilac prijave stalno živeo, koja činjenica se dokazuje uverenjem o prebivalištu. U slučaju sumnje, odnosno potrebe nadležni organ će ovu činjenicu utvrditi drugim odgovarajućim dokazima (saslušanje svedoka, uverenje o utrošku električne energije, uverenje o zaduženju poreza na imovinu i dr.).

4. Da li je i u koje vrednosti oštećeni u prethodnom periodu primio pomoć za obnovu objekta od direktnih ili indirektnih korisnika budžeta Republike Srbije, subjekta čiji je osnivač ili većinski vlasnik država, odnosno jedinica lokalne samouprave ili iz donacija koje su realizovane posredstvom navedenih subjekata. Ukoliko je primljena pomoć manje vrednosti od visine pomoći koja bi se odredila rešenjem na osnovu kategorizacije i primenom kriterijuma iz ove Odluke, nadležni organ će rešenjem utvrditi pomoć u visini razlike između ta dva iznosa.

5. Da li postoji ugovor o osiguranju koji obuhvata nastalu štetu od poplave kao osigurani slučaj i da li je po osnovu ugovora o osiguranju naplaćena suma osiguranja odnosno ošteta zbog nastupanja osiguranog slučaja. Ukoliko je visina plaćene sume manja od visine pomoći koja bi se odredila rešenjem na osnovu kategorizacije i primenom kriterijuma iz ove Odluke, nadležni organ će rešenjem utvrditi pomoć u visini razlike između ta dva iznosa. Ukoliko postoji ugovor o osiguranju a još nije odlučeno o odštetnom zahtevu, nadležni organ će zaključkom prekinuti postupak do konačne odluke osiguravajuće kuće o odštetnom zahtevu.

6. Nadležni organ će prilikom određivanja redosleda obrade prijava štete voditi računa o socijalnom statusu, broju članova porodičnog domaćinstva, zdravstvenom stanju, broju maloletnih lica u domaćinstvu i drugim činjenicama kako bi pomoć najpre stigla najugroženijim porodicama.

7. Konačno rešenje o visini pomoći predstavlja osnov za isplatu podnosiocu zahteva na njegov tekući račun.

Član 7

Za sprovođenje ove Odluke potrebna finansijska sredstva obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije.

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVE ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA POMOĆI

Član 8

Prijava štete radi ostvarivanja prava na pomoć, u skladu sa ovom Odlukom podnosi se u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke preko pisarnice Gradske uprave grada Vranja.

Prijava štete podneta do dana stupanja na snagu ove Odluke smatra se prijavom podnetom u skladu sa ovom Odlukom.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".