ODLUKA

O AKUSTIČKOM ZONIRANJU I MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 43/2012 i 6/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom, u cilju što potpunije zaštite životne sredine od buke:

- vrši se akustičko zoniranje teritorije grada Vranja obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom; i

- utvrđuju uslovi i propisuju mere zaštite od buke.

Član 2

Bukom se, u smislu ove odluke, smatra svaki neželjeni zvuk.

Specifična buka nekog izvora jeste buka koju taj izvor stvara na datom mestu i predstavlja udeo datog izvora u ukupnoj buci koja vlada na tom mestu u datom trenutku. Određivanje nivoa specifične buke vrši se prema standardu SRPS. ISO 1996-1 i SRPS ISO 1996-2.

Sva privredna društva, pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: pravna i fizička lica) koji u obavljanju privredne delatnosti emituju buku dužna su da se staraju o tome da svojom delatnošću odnosno ponašanjem ne ugrožavaju okolinu bukom.

Član 3

Izvorima buke, u smislu ove odluke, smatraju se:

a) motorna vozila, uređaji, sredstva za rad, instalacije, postrojenja, tehnološki postupci i elektroakustički uređaji;

b) pokretni i nepokretni objekti koji pod određenim okolnostima generišu zvuk, otvoreni i zatvoreni prostori za sport, igru, ples, predstave, koncerte, slušanje muzike i slično, kao i ugostiteljski objekti, garaže, parking prostori i drugi slični objekti.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE TERITORIJE GRADA VRANJA

Član 4

Na osnovu odredaba Pravilnika o metodologiji za određivanje akustičkih zona ("Sl. glasnik RS", br. 72/10), izvršeno je akustičko zoniranje teritorije grada u smislu ove odluke.

Prema maksimalno dopuštenom nivou buke, teritorija grada Vranja podeljena je na 6 zona i to:

1. Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno istorijski lokaliteti, veliki parkovi;

2. Turistička područja, kampovi i školske zone;

3. Čisto stambena područja;

4. Poslovno stambena područja, trgovačko stambena područja i dečija igrališta;

5. Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica;

6. Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada. Na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

Član 5

Granične vrednosti indikatora buke na otvorenom prostoru po zonama:

zona

Namena prostora

nivo buke u dB(A)

za dan i veče

za noć

1.

Područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

50

40

2.

Turistička područja, kampovi i školske zone

50

45

3.

Čisto stambena područja

55

45

4.

Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

60

50

5.

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica

65

55

6.

Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada

Na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

 

 

III MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 6

Subjekti zaštite životne sredine od buke odgovorni su za svaku aktivnost ili nepreduzimanje mera kojima se prouzrokuje izloženost buci iznad graničnih vrednosti.

U zanatskim i drugim radionicama i pogonima za obradu metala, drveta, kamena, plastike i sl., u kojima se obavljaju bučne radne operacije: kovanje, zakivanje, rezanje, brušenje, drobljenje, mlevenje, zavarivanje, farbanje i sl., zabranjuje se rad na otvorenom prostoru, kao i pri otvorenim vratima ili prozorima.

Izuzetno od odredbe st. 2. ovog člana, kada priroda delatnosti to zahteva, rad se može obavljati i na otvorenom prostoru, uz sprovođenje odgovarajućih mera zaštite od buke, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 7

Izvori buke (mašine, postrojenja, aparati, instrumenti, ozvučenja, sprave i drugi uređaji i alati čije korišćenje u poslovnim i drugim objektima, u zatvorenom ili otvorenom prostoru, dovodi do proizvodnje i emitovanja zvuka, odnosno prouzrokuje buku u sredini u kojoj čovek boravi) moraju imati podatke o nivou zvučne snage koju emituju pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja.

Izvori buke moraju se upotrebljavati i održavati tako da buka ne prelazi dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj čovek boravi.

Izuzetno, izvori buke se mogu koristiti i kad prouzrokuju buku iznad dozvoljenog nivoa, u slučaju elementarne nepogode i druge nepogode i otklanjanja kvarova koji bi mogli izazvati veće materijalne štete, ali samo za vreme dok te okolnosti postoje, o čemu je korisnik dužan da obavesti Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: nadležan organ za zaštitu životne sredine).

Član 8

Pravna lica i preduzetnici koji obavljanjem svojih delatnosti utiču ili mogu uticati na izloženost buci dužni su da obezbede: učešće u troškovima zaštite od buke u životnoj sredini u okviru investicionih, tekućih i proizvodnih troškova; praćenje uticaja svoje delatnosti na buku; sprovođenje odgovarajućih mera zaštite od buke, u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita od buke i zaštita životne sredine.

Pravno lice ili preduzetnik koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke, dužno je da na propisan način obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke i snosi troškove merenja buke u zoni uticaja.

Član 9

U ugostiteljskim objektima - u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru - u baštama otvorenog i zatvorenog tipa ugostiteljskih ili drugih objekata, muzički program se može izvoditi radnim danima i nedeljom najduže do 23.00 sata, a u periodu od 15. juna do 15. septembra, u dane vikenda-petak i subota najduže do 24.00 sata, u skladu sa Odlukom o radnim vremenom ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Vranja i ovom odlukom.

Član 10

U određenoj akustičnoj zoni, usled korišćenja izvora buke ili obavljanja drugih delatnosti, zabranjeno je emitovanje buke iznad propisanih graničnih vrednosti.

IV NADZOR

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine.

Inspekcijski nadzor nad izvršavanjem poslova poverenih Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini, vrši gradski inspektor za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: inspektor), u skladu sa ovim zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita od buke.

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor ima pravo i dužnost da utvrđuje:

1) da li se sprečavanje, smanjivanje i otklanjanje štetnih efekata buke vrši u skladu sa rešenjem nadležnog organa kojim su utvrđene mere zaštite od buke;

2) da li se merenje buke obavlja u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita od buke;

3) da li su nivoi buke u akustičkoj zoni iznad propisane granične vrednosti;

4) da li se sprovode posebne mere zaštite od buke u životnoj sredini;

5) preduzima druge mere u skladu sa zakonom.

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor je ovlašćen da, u skladu sa zakonom:

1) naredi, u određenom roku, otklanjanje nepravilnosti;

2) zabrani ili ograniči na određeno vreme korišćenje izvora buke ili vršenje delatnosti i drugih aktivnosti koje predstavljaju izvor buke na određenom području, odnosno u određenoj akustičkoj zoni iznad propisanih graničnih vrednosti;

3) naredi sprovođenje akustičkih mera zaštite od buke;

4) zabrani, odnosno ograniči upotrebu izvora buke dok se ne preduzmu mere zaštite od buke;

5) zabrani obavljanje delatnosti, odnosno aktivnosti ako su iste započete bez rešenja nadležnog organa kojim se utvrđuje da su sprovedene mere zaštite od buke;

6) naredi izvršavanje drugih propisanih obaveza u određenom roku;

7) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;

8) privremeno oduzme predmete, opremu ili uređaje čija upotreba nije dozvoljena, ili koji su nastali, odnosno kojima su izvršene nedozvoljene radnje;

9) preduzima druge mere, u skladu sa ovlašćenjima iz zakona i drugih propisa kojima se uređuje zaštita od buke.

O merama iz st. 4. ovog člana, inspektor donosi rešenje.

Na rešenje inspektora može se izjaviti žalba ministru nadležnom za zaštitu životne sredine, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba ne zadržava izvršenje rešenja.

Član 12

Komunalno-policijski nadzor nad primenom ove odluke vrši komunalna policija grada Vranja, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i gradskim propisima.

U vršenju komunalno-policijskog nadzora, komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom odlukom propisana novčana kazna u fiksnom iznosu;

2) podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, i

3) obavesti drugi nadležan organ da preduzima mere iz svoje nadležnosti.

V KAZNENE ODREDBE

Član 13

Novčanom kaznom od 40.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1) muzički program izvodi protivno odredbi čl. 9. ove Odluke;

2) organizovanje javnih skupova vrši bez prijave, u skladu sa odredbom čl. 17. st. 3. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara, za prekršaj iz st. 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 20.000.00 dinara, za prekršaj iz st. 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

U prostornim i urbanističkim planovima obezbeđuju se mere i uslovi zaštite od buke, u skladu sa zakonom.

U postupku procene uticaja projekata na životnu sredinu predviđaju se mogući neposredni i posredni štetni efekti buke na životnu sredinu, u skladu sa zakonom.

Član 15

U izvršavanju poverenih poslova, Grad Vranje sarađuje sa drugim subjektima zaštite životne sredine, radi usklađivanja u donošenju i sprovođenju mera i odluka, u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita od buke i zaštita životne sredine.

Član 16

Odredbe ove odluke se ne odnose na zaštitu od buke na radnom mestu, koja je regulisana posebnim propisima i na zaštitu od buke od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 17

Odredbe ove odluke ne odnose se na održavanje javnih skupova i javnih manifestacija u organizaciji Grada Vranja.

Prilikom organizovanja javnih skupova i javnih manifestacija iz stava 1. ovog člana, muzika koja se emituje na javnim prostorima posredstvom elektroakustičkih uređaja može se koristiti na osnovu posebnih mera i uslova zaštite od buke koje određuje nadležni organ za zaštitu životne sredine, a na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti.

Za organizovanje drugih javnih skupova, zabavnih i sportskih priredbi i drugih aktivnosti na otvorenom i zatvorenom prostoru, odnosno javnih skupova i aktivnosti koje nisu u organizaciji Grada, organizatori istih su dužni da uz prijavu za njihovo održavanje dostave podatke o merama za zaštitu od buke, ukoliko upotreba zvučnih i drugih uređaja može da prekorači propisane granične vrednosti.

Mere zaštite od buke određuje nadležan organ za zaštitu životne sredine, na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti iz stava 3. ovog člana.

Zahtev za organizovanje javnih skupova i javnih manifestacija podnosi se nadležnom organu iz stava 2. i 4. ovog člana, najkasnije pet dana pre dana predviđenog za održavanje istih.

Organizator javnih skupova i aktivnosti je dužan da u potpunosti sprovodi mere i uslove propisane od strane nadležnog organa za zaštitu životne sredine.

Član 18

Pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade poslovanje sa ovom odlukom u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 19

Na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini i drugih propisa kojima se uređuje zaštita od buke i zaštita životne sredine.

Član 20

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o akustičkom zoniranju i merama za zaštitu od buke na teritoriji grada Vranja

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 6/2015)

Član 11

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".