AUTENTIČNO TUMAČENJE
ODREDBE ČLANA 54. STAV 1. ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU ("SLUŽBENI GLASNIK RS", BR. 76/05, 100/07 - AUTENTIČNO TUMAČENJE, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13 I 99/14)

("Sl. glasnik RS", br. 45/2015)

Prema odredbi člana 54. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju: "Organ poslovođenja univerziteta je rektor, fakulteta - dekan, akademije strukovnih studija - predsednik, visoke škole i visoke škole strukovnih studija - direktor. Organ poslovođenja se bira iz reda nastavnika visokoškolske ustanove koji su u radnom odnosu sa punim radnim vremenom, a izabrani su na neodređeno vreme. Organ poslovođenja bira se na tri godine sa mogućnošću jednog ponovnog izbora."

Ovu odredbu treba razumeti tako da se organ poslovođenja odgovarajuće visokoškolske ustanove - rektor, dekan, predsednik, odnosno direktor bira na tri godine sa mogućnošću samo jednog ponovnog izbora u istoj ustanovi, pri čemu na ukupan broj mandata koji može da ima u toj ustanovi ne utiču promene u imenu i prezimenu tog lica, nazivu visokoškolske ustanove, kao i izmene i dopune zakona ukoliko one ne uređuju na drugačiji način pitanje ukupnog broja mandata poslovodnog organa u istoj ustanovi. Za ukupan broj mandata, koji u istoj ustanovi može da ima organ poslovođenja, nije od značaja da li je taj drugi mandat uzastopan ili je između dva mandata došlo do pauze.

Ovo autentično tumačenje objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".