ODLUKA
O PORAVNANJU RAZLIKA IZMEĐU OPRAVDANIH I OSTVARENIH PRIHODA I ODOBRENIH TROŠKOVA OPERATORA DISTRIBUTIVNOG SISTEMA ELEKTRIČNE ENERGIJE

("Sl. glasnik RS", br. 45/2015)

1. Predmet

Ovom odlukom bliže se uređuje poravnavanje razlika između opravdanih i ostvarenih prihoda i odobrenih troškova energetskih subjekata koji obavljaju delatnost distribucije električne energije i upravljanja distributivnim sistemom (u daljem tekstu: operator distributivnog sistema).

Poravnanje razlika između prihoda ostvarenih primenom jedinstvene cene (u daljem tekstu: ujednačene cene) pristupa distributivnom sistemu, utvrđene aktom Vlade kojim se određuju jedinstveni tarifni stavovi za obračun cene pristupa distributivnom sistemu za teritoriju Republike Srbije, kako bi svi korisnici usluga u uslovima otvorenog tržišta električne energije imali identične uslove poslovanja u pogledu cene pristupa sistemu za distribuciju električne energije odobrene u skladu sa metodologijom, kojom se određuje cena pristupa sistemu za distribuciju električne energije (u daljem tekstu: Metodologija), vršiće se tako da svakom operatoru distributivnog sistema pripadne odgovarajući deo prihoda obračunat u skladu sa tom Metodologijom, odnosno regulisanom cenom na koju je saglasnost dala Agencija za energetiku Republike Srbije (u daljem tekstu: regulisana cena).

2. Opravdani i ostvareni prihod operatora distributivnog sistema

Opravdani prihod operatora distributivnog sistema u smislu ove odluke je prihod koji je ostvaren pružanjem usluge pristupa sistemu korisnicima sistema koji nemaju pravo na javno snabdevanje i predstavlja proizvod ostvarenih tarifnih elemenata i odobrenih tarifa za pristup sistemu za distribuciju električne energije na koje je Agencija, u skladu sa zakonom i Metodologijom dala saglasnost (u daljem tekstu: opravdani prihod po regulisanoj ceni).

Ostvareni prihod operatora distributivnog sistema u smislu ove odluke je prihod koji je ostvaren pružanjem usluge pristupa sistemu korisnicima sistema koji nemaju pravo na javno snabdevanje i predstavlja proizvod ostvarenih tarifnih elemenata i ujednačenih cena pristupa distributivnom sistemu (u daljem tekstu: ostvareni prihod po ujednačenoj ceni).

Pojmovi: tarifni elemenat, tarifa, obračunski period, korekcioni element, ostali prihodi i opravdani operativni trošak, upotrebljeni u ovoj odluci, imaju isto značenje kao u Metodologiji.

3. Obračun poravnanja razlika prihoda između operatora distributivnog sistema

Predmet poravnanja za jednog operatora distributivnog sistema je razlika između ostvarenog prihoda po ujednačenoj ceni i opravdanog prihoda po Metodologiji - regulisanoj ceni (u daljem tekstu: razlika prihoda), koja se za obračunski period utvrđuje po sledećoj formuli:

gde su:

i = 1,....m;

m - ukupan broj operatora distributivnog sistema;

t - obračunski period;

RP - razlika prihoda;

OPUC - ostvareni prihod po ujednačenoj ceni;

OPM - opravdani prihod po Metodologiji - regulisanoj ceni;

Operator distributivnog sistema koji ima nižu cenu pristupa distributivnom sistemu po Metodologiji od ujednačene cene pristupa distributivnom sistemu, ostvaruje veći prihod po ujednačenoj ceni od opravdanog prihoda po Metodologiji (u daljem tekstu: operator sa višim prihodom).

Operator distributivnog sistema koji ima višu cenu pristupa distributivnom sistemu po Metodologiji od ujednačene cene pristupa distributivnom sistemu, ostvaruje manji prihod po ujednačenoj ceni od opravdanog prihoda po Metodologiji (u daljem tekstu: operator sa nižim prihodom).

Suma razlika prihoda svih operatora distributivnog sistema u obračunskom periodu (u daljem tekstu: suma razlika prihoda) može biti pozitivna, nula ili negativna, i utvrđuje se prema sledećoj formuli:

gde je:

SRP - suma razlika prihoda.

U svakom obračunskom periodu, osim u prvom kada je iznos kumuliranog stanja iz prethodnog obračunskog perioda jednak nuli, suma razlika prihoda iz obračunskog perioda se koriguje (umanjuje, odnosno uvećava) za iznos kumuliranog stanja iz prethodnog obračunskog perioda tako što se koriguju razlike prihoda odgovarajućih (ili sa višim ili sa nižim prihodom) operatora distributivnog sistema.

U slučaju kada je zbir kumuliranog stanja iz prethodnog obračunskog perioda i sume razlika prihoda obračunskog perioda pozitivan, utvrđuju se korigovane razlike prihoda operatora distributivnog sistema sa višim prihodom prema sledećoj formuli:

gde su:

j = 1,....n;

n - broj operatora sa višim prihodom;

OVP - operatori sa višim prihodom;

KRP - korigovana razlika prihoda.

Obaveze operatora distributivnog sistema sa višim prihodom prema operatorima distributivnog sistema sa nižim prihodom utvrđuju se prema sledećoj formuli:

gde su:

k = 1,....o;

o - broj operatora sa nižim prihodom;

Oovp - obaveze operatora sa višim prihodom prema operatorima sa nižim prihodom;

ONP - operatori sa nižim prihodom;

m = n + o.

U slučaju kada je zbir kumuliranog stanja iz prethodnog obračunskog perioda i sume razlika prihoda obračunskog perioda negativan, utvrđuju se korigovane razlike prihoda operatora distributivnog sistema sa nižim prihodom prema sledećoj formuli:

gde su:

Obaveze operatora distributivnog sistema sa višim prihodom prema operatorima distributivnog sistema sa nižim prihodom utvrđuju se prema sledećoj formuli:

4. Tretman kumuliranog stanja u postupku davanja saglasnosti na odluku o ceni pristupa sistemu za distribuciju električne energije

Ukoliko je, u postupku davanja saglasnosti na odluku o ceni pristupa sistemu za distribuciju električne energije u skladu sa Metodologijom, na dan donošenja odluke o davanju saglasnosti na odluku o ceni pristupa sistemu za distribuciju električne energije:

1) kumulirano stanje iz prethodnog obračunskog perioda pozitivno, smatra se ostalim prihodom prilikom obračuna korekcionog elementa za operatore sa višim prihodom,

2) kumulirano stanje iz prethodnog obračunskog perioda negativno, smatra se kao opravdan operativni trošak prilikom obračuna korekcionog elementa za sve operatore sa višim i nižim prihodom.

5. Primena akta, način, postupak i rokovi za dostavu dokumentacije i podataka

Operatori distributivnog sistema istovremeno sa izdavanjem računa za pristup sistemu po ujednačenoj ceni obračunavaju razliku u odnosu na regulisanu cenu na koju je Agencija dala saglasnost prema Metodologiji i obračun tako utvrđene razlike, sa dokumentacijom na osnovu koje je razlika obračunata, dostavljaju osnivaču operatora distributivnih sistema (u daljem tekstu: osnivač) najkasnije do desetog u mesecu za prethodni obračunski period.

Pod dokumentacijom, u smislu prethodnog stava, podrazumevaju se isprave o obračunatom iznosu razlike, naknadne korekcije obračuna i druga dokumentacija na osnovu kojih je obračun izvršen.

Na osnovu obračuna koji dostave operatori distributivnog sistema, osnivač utvrđuje pojedinačne iznose za poravnanje razlika, odnosno iznose pojedinačnih obaveza i potraživanja za svakog operatora distributivnog sistema, najkasnije do petnaestog u mesecu za prethodni obračunski period.

Operatori sa nižim prihodom fakturišu iznos razlike operatorima sa višim prihodom najkasnije do dvadesetog u mesecu za prethodni obračunski period.

Rezultate konačnog obračuna poravnanja međusobnih razlika operatora distributivnog sistema, osnivač dostavlja Agenciji najkasnije do dvadesetog u mesecu za prethodni obračunski period.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije" i ona stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjuje se od 1. jula 2015. godine.