PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2015. GODINU

("Sl. glasnik grada Jagodinа", br. 8/2015)

Član 1

Ovim programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond) planiranih Odlukom o budžetu Grada Jagodina za 2015. godinu.

Član 2

Sredstva Fonda iz člana 1. ovog programa, u ukupnom iznosu od 41.165.000,00 dinara, ostvariće se od naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji Grada Jagodina.

Sredstva iz člana 1. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos preostalog neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina i za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim programom.

Član 3

Sredstva Fonda iz člana 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine: za planiranje i realizaciju programa i projekata; za programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring); za programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; za naučnoistraživačke programe i projekte; za programe edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; za informisanja i objavljivanja podataka o stanju životne sredine i podataka o troškovima realizacije programa, kao i za finansiranje drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu, i to:

I. Planiranje i realizacija programa i projekata

14.165.000,00 dinara

Planira se realizacija projekata i programa koji se odnose na:

- očuvanje, unapređenje i proširenje zelenih površina (parkovskih, okolnih prostora sportsko rekreativnih terena u gradskim i seoskim mesnim zajednicama i sl.) u funkciji zaštite životne sredine,

- pripremu Plana kvaliteta vazduha,

- izradu Lokalnog akcionog plana zaštite od buke u životnoj sredini,

- priprema izrade Lokalnog ekološkog akcionog plana grada Jagodina (LEAP),

- mere zaštite životne sredine u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine, u skladu sa zakonom,

- ekološke projekte po predlogu i zahtevu ustanova obrazovanja,

- ekološke projekte po predlogu i zahtevu udruženja građana i

- druge programe i projekte za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz zakona, i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

II. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji Grada Jagodina

15.000.000,00 dinara

Planira se realizacija zakonom utvrđenih obaveza Grada u oblasti monitoringa, kao i drugih programa i projekata praćenja stanja životne sredine:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje nivoa buke u životnoj sredini,

- praćenje kvaliteta površinskih voda,

- praćenje kvaliteta podzemnih voda,

- praćenje elektromagnetskog zračenja,

- praćenje kvaliteta zemljišta,

- merenja u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine,

- upravljanje otpadom (subvencije privatnim preduzećima),

- dezinsekcija,

- eradikacija komaraca,

- ostale specijalizovane usluge.

Za realizaciju navedenih programa i projekata zaključiće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, a u skladu sa propisima.

III Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Jagodina

10.000.000,00 dinara

Aktima Skupštine Grada Jagodina stavljeni su pod zaštitu spomenik prirode "Gradski park Đurđevo brdo" i spomenik prirode: "Park Učiteljskog fakulteta", kao i zaštićena pojedinačna stabla hrasta u Kolaru i Kočinom selu.

U 2015. godini će se razmatrati planovi upravljanja zaštićenim područjima i finansirati ili sufinansirati realizacija prioritetnih programskih aktivnosti, a na osnovu konkretnih projekata rekonstrukcije i revitalizacije zaštićenih dobara.

IV Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

1.000.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Uprava za zaštitu i unapređivanje životne sredine, će samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i događaja, kao što su:

- sajmovi zaštite životne sredine,

- Svetski dan zaštite životne sredine,

- drugi značajni datumi, događaji, manifestacije i akcije.

V Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

1.000.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine; javnosti rada Uprave za zaštitu i unapređivanje životne sredine i jačanja svesti o značaju zaštite životne sredine nastaviće se kontinuirano inoviranje Internet prezentacije. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja, publikacija i drugog štampanog materijala.

- Ukoliko se prihodi i primanja Fonda u toku budžetske godine ne ostvaruju u planiranom iznosu rashodi će se ostvarivati po prioritetima koje utvrdi Gradonačelnik Grada Jagodina, i to: obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

Član 4

Ovaj Program stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Jagodine", a po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine broj 401-00-00524/2015-09 od 24.03.2015. godine, na predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda.