ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 6/2015 i 8/2015)

Član 1

Ovom Odlukom uvodi se boravišna taksa koju plaća lice koje koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj na teritoriji grada Jagodine, za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj, izvan svog prebivališta.

Član 2

Boravišna taksa plaća se za svaki dan boravka u turističkom objektu u iznosu od 100,00 dinara.

Boravišna taksa ne može se naplatiti u iznosu većem ili manjem od propisanog.

Ovlašćuje se Gradsko veće grada Jagodine da u narednom periodu prema ukazanoj potrebi svojim aktom utvrđuje iznos boravišne takse na osnovu kategorizacije ugostiteljskih objekata.

Član 3

Ugostitelj je dužan da istakne iznos boravišne takse u svakoj sobi i na recepciji.

Fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge u domaćoj radinosti dužno je da vidno istakne iznos boravišne takse.

Član 4

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. deca do 7 godina starosti;

2. lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od nadležne lekarske komisije;

3. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije, i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize, multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, osobe obolele od maligne bolesti, insulin zavisne šećerne bolesti, psihoze, epilepsije, hemofilije, trajne hronične bubrežne insuficijencije na dijalizi, osobe koje se leče u vezi sa HIV infekcijom, tuberkulozom, cističnom fibrozom, autoimunim sistemskim bolestima, kao i pratilac navedenih osoba;

4. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 5

Naplatu boravišne takse vrše subjekti koji pružaju uslugu smeštaja, kao i subjekti preko kojih se pruža usluga smeštaja u slučajevima utvrđenim Zakonom o turizmu (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Davalac smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj, dužan je da vodi dnevno i uredno evidenciju o broju prisutnih gostiju.

Član 6

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 7

Davalac smeštaja dužan je da u računu za usluge smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučaju iz člana 4. ove odluke da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse.

Član 8

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse na teritoriji grada Jagodine prihod su budžeta grada Jagodine kao jedinice lokalne samouprave i koriste se za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko-informatavnih centara.

Član 10

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate i prinudne naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije predviđeno ovom Odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija, ako zakonom kojim se uređuje oblast turizma nije drukčije određeno.

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne naplati taksu ili je naplati u iznosu većem ili manjem od utvrđene (član 2. ove odluke),

2. ne naplati taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja (član 5. ove odluke),

3. na računu za usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu ne iskaže posebno iznos takse i ne navede osnov oslobađanja ili umanjenja iznosa takse (član 7. ove odluke), i

4. ne uplati sredstva od takse u propisanom roku (član 8. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu koje pruža usluge smeštaja i fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u domaćoj radinosti, novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 75.000,00 dinara.

Za ponovljeni prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u domaćoj radinosti novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 75.000,00 dinara, a za svaki naredni prekršaj kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 dinara.

Član 12

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove Odluke u delu evidencije, kontrole, obračuna i uplate boravišne takse vrši pored Republičke turističke inspekcije i Komunalna inspekcija grada Jagodine preko komunalnih inspektora.

Član 12

Sa donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Opštinski službeni glasnik opštine Jagodina" broj 13/02 i 13/05).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine", a primenjuje se od 01.05.2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o boravišnoj taksi

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 8/2015)

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju članova, u skladu sa sprovedenom Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o boravišnoj taksi ("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 8/2015).