ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE REGIONALNOG CENTRA ZA OBUKU JEDINICA ZA MULTINACIONALNE OPERACIJE - BAZA "JUG"

("Sl. glasnik RS", br. 48/2015)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene regionalnog centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije - Baza "Jug" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove područja grada Vranja (cele katastarske opštine: Beli Breg, Vrtogoš (Gornji Vrtogoš, Donji Vrtogoš), Dubnica, Katun, Milivojce, Čestelik (Čestelin) i deo katastarske opštine Davidovac) i opštine Bujanovac (cele katastarske opštine: Bogdanovac, Gornje Novo Selo, Donje Novo Selo, Đorđevac, Muhovac, Negovac, Ravno Bučje, Sebrat i delove katastarskih opština: Biljača, Božinjevac I, Božinjevac II, Borovac, Bujanovac, Žuželjica, Karadnik, Levosoje, Letovica, Lukarce, Ljiljance, Nesalce, Rakovac, Samoljica i Srpska Kuća).

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz područja Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica Prostornog plana biće definisana Nacrtom Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice za ovaj planski dokument koji sadrže planska dokumenta višeg reda i razvojne strategije su:

1) Zakon o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđeno da proces pripreme i uređenja teritorije za potrebe odbrane zemlje podrazumeva stalne aktivnosti na: prilagođavanju ukupne infrastrukture na teritoriji Republike Srbije potrebama odbrane zemlje, kroz usaglašavanje i prilagođavanje prostornih i urbanističkih planova i projekata velikih tehničkih sistema i objekata od značaja za odbranu, kao i planiranje i uređenje sistema i elemenata infrastrukture odbrane, koje koriste Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije za realizaciju svojih aktivnosti i zadataka. U skladu sa strateškim opredeljenjem, vojna baza, u organizacionom, funkcionalnom i prostornom smislu treba da bude osnovni element infrastrukture odbrane. Osnovno strateško opredeljenje prostornog planiranja infrastrukture odbrane jeste: racionalna organizacija, uređenje i korišćenje prostora u skladu sa dugoročnim potrebama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i potencijalima prirodnih i stvorenih vrednosti, čime se postiže racionalnije korišćenje prostora; postizanje većeg stepena integrisanosti prostora za potrebe sistema odbrane i prostora posebne namene u prostor Republike Srbije u cilju stvaranja uslova za dugoročni ekonomski i socijalni razvoj. Za komplekse koje koristi Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, a koji su dugoročno perspektivni, planirana je modernizacija sadržaja. Prostorni plan Republike Srbije od 2010. do 2020. godine predstavlja osnovu za implementaciju sistema i elemenata infrastrukture odbrane i usaglašavanje prostornih i urbanističkih planova, planova razvoja velikih infrastrukturnih sistema i investicionih objekata sa potrebama odbrane zemlje;

2) Uredba o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana opština Južnog pomoravlja ("Službeni glasnik RS", broj 83/10), kojom su utvrđene specifičnosti odbrane zemlje na području Južnog pomoravlja (u daljem tekstu: RPP) kojima su obuhvaćeni, kako pojas Kopnene zone bezbednosti koja zahvata značajne delove teritorija opština Medveđa, Vranje, Bujanovac i Preševo i u kojoj se nalaze objekti i kompleksi od značaja za odbranu zemlje, tako i niz objekata i kompleksa koji su svrstani u sledeće kategorije: "perspektivni", "nisu perspektivni", "predati na korišćenje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u funkciji kontrole državne granice" i Master plan raspolaganja nepokretnostima na teritoriji Republike Srbije koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije. Za perspektivne objekte i komplekse definisani su uslovi zaštite kroz zabrane i različite stepene ograničenja gradnje. Među osnovnim ciljevima i zadacima u funkciji odbrane zemlje nalazi se definisanje zona prostorne zaštite oko perspektivnih vojnih kompleksa kao prostora od posebnog značaja za odbranu zemlje. Uređenje područja RPP za potrebe odbrane i zaštite od ratnih razaranja zasniva se na važećim propisima, stavovima, uslovima i zahtevima Ministarstva odbrane;

3) Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš - granica Republike Makedonije ("Službeni glasnik RS", br. 77/02 i 127/14), kojom je utvrđeno da su uslovi i smernice za obezbeđenje potreba odbrane dati u posebnom delu Dokumentacione osnove tog plana;

4) Odluka o usvajanju Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 88/09), kojom je utvrđeno da se Republika Srbija zalaže za regionalnu saradnju u oblastima zajedničke obuke i angažovanja elemenata sistema bezbednosti u multinacionalnim operacijama. Vojska Srbije, u tom smislu, razvija sposobnosti za aktivan doprinos izgradnji povoljnog bezbednosnog okruženja, partnerstva i učešća u multinacionalnim operacijama sa mandatom Ujedinjenih nacija, kao i za podršku civilnim vlastima u suprotstavljanju pretnjama bezbednosti. Odlukom o usvajanju Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije utvrđena je i opredeljenost Republike Srbije da obnovi tradiciju dobrih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i da ove odnose unapređuje u interesu konsolidacije, demokratije, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu;

5) Odluka o usvajanju Strategije odbrane Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 88/09), kojom je utvrđeno da Republika Srbija dozvoljava privremeno stacioniranje stranih oružanih snaga na svojoj teritoriji samo u okviru multinacionalnih operacija, na osnovu rezolucija Ujedinjenih nacija i međunarodnih ugovora koje je potvrdila Narodna skupština, kao i da je opredeljena da delove svojih oružanih snaga angažuje na teritorijama stranih država samo u okviru multinacionalnih operacija, na osnovu rezolucija Ujedinjenih nacija i međunarodnih obaveza.

Spisak podloga za područje Prostornog plana, dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Prostorni plan se izrađuje u skladu sa principima planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, a posebno u skladu sa principima održivog razvoja kroz integralni pristup u planiranju, racionalnog i održivog korišćenja neobnovljivih resursa i optimalnog korišćenja obnovljivih resursa, kao i sa principima uređenja prostora za potrebe odbrane zemlje. Korišćenje, uređenje i zaštita prostora biće omogućena uspostavljanjem odgovarajućeg održivog odnosa između razvoja vojne infrastrukture i ostalih aktivnosti u prostoru, odnosno usklađivanjem posebne namene i prostora na kojem se ona realizuje, otklanjanjem eventualnih konflikata koji se mogu pojaviti između unapređenja postojeće i izgradnje nove vojne infrastrukture i njenih uticaja na prirodne resurse, socio-demografske i privredne tokove, kao i na ekološke promene.

5. Vizija i ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite prostora: Baza "Jug" je osnovna lokacija u Republici Srbiji i okruženju za obuku jedinica koje se angažuju u multinacionalnim operacijama. Njena misija je da obezbedi kapacitete i kvalifikovan personal za izvođenje obuke sa naoružanjem, opremom i uvežbavanje u taktičkim radnjama, procedurama, kao i evaluaciju jedinica. Viziju planiranja predstavlja formiran regionalni centar za multinacionalne operacije sa svim neophodnim sadržajima, koji je istovremeno integrisan u okruženje. Osnovni cilj planiranja podrazumeva iskorišćavanje postojećih, kao i do sada neangažovanih prostornih potencijala za ostvarenje misije Baze "Jug", uz poštovanje principa održivog prostornog razvoja. Posebni ciljevi obuhvataju, između ostalog, obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju, opremanje i funkcionisanje objekata u funkciji obuke, integrisanje objekata i aktivnosti u okviru Baze "Jug" u okruženje, kao i stvaranje uslova za jačanje regionalne saradnje i pozicije Republike Srbije u pogledu angažovanja u mirovnim operacijama.

6. Koncepcija razvoja Baze "Jug" predviđa dogradnju postojećih kapaciteta kompleksa specijalne namene "Cepotina" i "Vrtogoš", izgradnju objekata na kompleksu specijalne namene "Borovac", kao i prostorno uređenje poligona "Rujan". Za svaki od ovih kompleksa utvrdiće se pravila uređenja i građenja, kao i mere zaštite prostora od potencijalnih negativnih uticaja vojne infrastrukture i načina izvođenja obuke. Predmet Prostornog plana je uređenje kompleksa i zona zaštite specijalne namene. Predmet razrade Prostornog plana na nivou plana detaljne regulacije jesu celine u okviru zona i kompleksa specijalne namene "Vrtogoš" i "Borovac", dok će se postupak planiranja i izgradnje realizovati u skladu sa procedurama definisanim Pravilnikom o planiranju, izgradnji i održavanju objekata infrastrukture koje koriste Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ("Službeni vojni list", broj 29/11-457).

Koncepcija razvoja i planska rešenja razvoja Baze "Jug" biće usklađeni sa Odlukom o usvajanju Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Odlukom o usvajanju Strategije odbrane Republike Srbije, kao i sa međunarodnim sporazumima čija je Republika Srbija potpisnica, a koji su u funkciji razvoja Baze "Jug" i jačanja regionalne saradnje. Prostornim planom će se definisati posebna i ostale namene prostora, kao i načini njihove realizacije. Prostornim planom stvoriće se odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja, kao i za pribavljanje odgovarajućih dozvola u skladu sa zakonom.

7. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja iz budžeta Republike Srbije. Okvirna procena finansijskih sredstava iznosi 12.000.000,00 dinara.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke, ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, u roku od 30 dana, bez naknade.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u jedinicama gradskih i opštinskih uprava koje su u obuhvatu Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene regionalnog centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije - Baza "Jug" na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 37/15), sastavni je deo ove odluke.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

GRAFIČKI PRIKAZ PODRUČJA PROSTORNOG PLANA

 

Prilog 2.

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE PROSTORNOG PLANA

Opština Bujanovac

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. Listova

1.

Bogdanovac

DKP - vektorski format

 

 

2.

Gornje Novo Selo

DKP - vektorski format

 

 

3.

Donje Novo Selo

DKP - vektorski format

 

 

4.

Đorđevac

DKP - vektorski format

 

 

5.

Muhovac

DKP - vektorski format

 

 

6.

Negovac

DKP - vektorski format

 

 

7.

Ravno Bučje

DKP - vektorski format

 

 

8.

Sebrat

DKP - vektorski format

 

 

9.

Biljača

analogni plan *

1:2500

14

10.

Božinjevac I

Analogni plan *

1:2500

5

11.

Božinjevac II

DKP - vektorski format

 

 

12.

Borovac

analogni plan *

1:2500

8

13.

Bujanovac

analogni plan *

1:1000
1:2500

8
9

14.

Žuželjica

analogni plan *

1:2500

5

15.

Karadnik

analogni plan *

1:2500

7

16.

Levosoje

analogni plan *

1:2500

6

17.

Letovica

analogni plan *

1:2500

8

18.

Ljiljance

analogni plan *

1:2500

9

19.

Nesalce

DKP - vektorski format

 

 

20.

Rakovac

analogni plan *

1:2500

8

21.

Samoljica

analogni plan *

1:2500

9

22.

Srpska Kuća

DKP - vektorski format

 

 

23.

Lukarce

DKP - vektorski format

 

 

* - izrada DKP-a je u završnoj fazi

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Bogdanovac

nema

 

 

2.

Gornje Novo Selo

nema

 

 

3.

Donje Novo Selo

nema

 

 

4.

Đorđevac

vektorski format

 

 

5.

Muhovac

vektorski format

 

 

6.

Negovac

nema

 

 

7.

Ravno Bučje

vektorski format

 

 

8.

Sebrat

nema

 

 

9.

Biljača

vektorski format

 

 

10.

Božinjevac I

vektorski format

 

 

11.

Božinjevac II

nema

 

 

12.

Borovac

nema

 

 

13.

Bujanovac

vektorski format

 

 

14.

Žuželjica

vektorski format

 

 

15.

Karadnik

vektorski format

 

 

16.

Levosoje

vektorski format

 

 

17.

Letovica

nema

 

 

18.

Ljiljance

vektorski format

 

 

19.

Nesalce

nema

 

 

20.

Rakovac

nema

 

 

21.

Samoljica

nema

 

 

22.

Srpska Kuća

nema

 

 

23.

Lukarce

nema

 

 

Grad Vranje

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Beli Breg

DKP - vektorski format

 

 

2.

Gornji Vrtogoš

DKP - vektorski format

 

 

3.

Donji Vrtogoš

DKP - vektorski format

 

 

4.

Katun

DKP - vektorski format

 

 

5.

Milivojce

DKP - vektorski format

 

 

6.

Čestelin

DKP - vektorski format

 

 

7.

Davidovac

DKP - vektorski format

 

 

8.

Dubnica

DKP - vektorski format

 

 

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Beli Breg

nema

 

 

2.

Gornji Vrtogoš

nema

 

 

3.

Donji Vrtogoš

nema

 

 

4.

Katun

nema

 

 

5.

Milivojce

nema

 

 

6.

Čestelin

nema

 

 

7.

Davidovac

nema

 

 

8.

Dubnica

nema