PRAVILNIK
O INSTRUMENTIMA RADI OBEZBEĐENJA POTRAŽIVANJA FONDA

("Sl. list grada Subotice", br. 12/2015 i 14/2015)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se instrumenti koji se traže od korisnika sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice (u daljem tekstu: Fond) radi obezbeđenja potraživanja Fonda.

Član 2

Pod potraživanjem Fonda, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se potraživanje koje Fond ima prema korisniku sredstava po osnovu ugovora koji zaključuje sa korisnikom sredstava (u daljem tekstu: ugovor) i na osnovu kojeg se sredstva potrebna kao učešće za stambeni kredit, odnosno za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja, doznačuju poslovnoj banci kod koje korisnik sredstava zaključuje ugovor o stambenom kreditu, odnosno ugovor o bankarskom kreditu za poboljšanje uslova stanovanja, i sa kojom Fond ima zaključen ugovor o poslovnoj saradnji (u daljem tekstu: Banka).

Potraživanje Fonda je iznos koji je korisnik sredstava, na osnovu ugovora iz stava 1. ovog člana, dužan da vrati Fondu, nakon umanjenja po osnovu ostvarenih povlastica u skladu sa Odlukom o osnivanju Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice ("Službeni list Grada Subotice", br. 31/14 - prečišćeni tekst i 39/14) (u daljem tekstu: Odluka).

Pod potraživanjem Fonda, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se i potraživanje koje nastaje zbog jednostranog raskida ugovora datog od strane Fonda:

- ukoliko se naknadno utvrdi da je korisnik sredstava dobio sredstva odnosno bankarski stambeni kredit na osnovu neistinitih podataka ili na osnovu falsifikovanih dokumenata i kada raskidanjem ugovora korisnik sredstava gubi pravo na povlasticu te je obavezan da Fondu vrati celokupan iznos sredstava koja su mu data, zajedno sa zateznom kamatom računajući od dana prenosa tih sredstava na poseban račun korisnika sredstava kod Banke, ili

- ukoliko korisnik sredstava, protivno odredbama ugovora, kupljenu nekretninu izdaje u zakup ili koristi van namene u periodu u trajanju od pet godina počev od dana zaključivanja ugovora, odnosno ukoliko ne dozvoljava kontrolu namenskog korišćenja sredstava.

Član 3

Izuzetno od člana 2. ovog pravilnika, u slučaju kada je korisnik sredstava, u skladu sa odredbama Odluke, oslobođen od obaveze vraćanja dodeljenih sredstava, pod potraživanjem Fonda, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se potraživanje koje nastaje zbog jednostranog raskida ugovora datog od strane Fonda:

- ukoliko se naknadno utvrdi da je korisnik sredstava dobio sredstva odnosno bankarski stambeni kredit na osnovu neistinitih podataka ili na osnovu falsifikovanih dokumenata i kada raskidanjem ugovora korisnik sredstava gubi pravo na povlasticu te je obavezan da Fondu vrati celokupan iznos sredstava koja su mu data, zajedno sa zateznom kamatom računajući od dana prenosa tih sredstava na poseban račun korisnika sredstava kod Banke, ili

- ukoliko korisnik sredstava, protivno odredbama ugovora, kupljenu nekretninu izdaje u zakup ili koristi van namene u periodu u trajanju od godinu dana počev od dana zaključivanja ugovora, odnosno ukoliko ne dozvoljava kontrolu namenskog korišćenja sredstava.

Instrumenti za obezbeđenje potraživanja iz stava 1. ovog člana (u daljem tekstu: posebni slučajevi) propisuju se posebno.

II INSTRUMENTI OBEZBEĐENJA

1. Hipoteka

Član 4

Osnovni instrument obezbeđenja je hipoteka.

Hipoteka se konstituiše na nekretnini koja se kupuje iz bankarskog stambenog kredita, ili na drugoj odgovarajućoj nekretnini, u visini ukupnog potraživanja po osnovu datih sredstava po ugovoru.

Hipoteka se konstituiše na osnovu založne izjave koju Korisnik sredstava daje u skladu sa članom 16. Odluke, odnosno Fond i Banka zajednički konstituišu hipoteku stim da je Banka hipotekarni poverilac prvog reda, a Fond je hipotekarni poverilac drugog reda.

Nepokretnost nad kojom se konstituiše hipoteka mora biti osigurana na građevinsku vrednost od osnovnih rizika i dopunskog rizika izliva vode, sa vinkulacijom u korist Banke i Fonda.

Sve sudske troškove, troškove procene nepokretnosti koje će na zahtev Banke vršiti ovlašćeni procenitelj, kao i druge troškove koji nastanu u vezi sa zasnivanjem i realizacijom založnog prava snosi korisnik sredstava.

Korisnik sredstava je obavezan da na dan realizacije stambenog kredita ali pre njegove realizacije (pre puštanja u tečaj) dostavi Banci dokaz da je nadležnom organu za evidenciju nepokretnosti (zemljišne knjige, katastar) zajedno sa overenom založnom izjavom predat zahtev za upis hipoteke na odgovarajućoj nekretnini u korist Banke i Fonda i da je uplaćena taksa za upis hipoteke, kao i da u roku od 10 dana od dana realizacije stambenog kredita dostavi Fondu izvod iz evidencije nepokretnosti kao dokaz da je hipoteka upisana.

Korisnik sredstava potpisom ovog Ugovora prihvata da Banka i Fond mogu kredit odnosno sredstva data po ovom Ugovoru proglasiti dospelim odmah, ukoliko zahtev za upis hipoteke bude odbijen ili se nakon upisa hipoteke uspostavi da je upisana hipoteka drugačijeg reda od onog kako je to ugovorom o stambenom kreditu predviđeno.

U slučaju iz prethodnog stava ovog člana, ukoliko korisnik sredstava u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja da je zahtev za upis odbijen ili da je upisana hipoteka drugačijeg reda od onog kako je to ugovorom o stambenom kreditu predviđeno, otkloni nedostatke zbog kojih je zahtev odbijen i dostavi Banci rešenje o upisu hipoteke na odgovarajućoj nekretnini odnosno rešenje o upisu hipoteke odgovarajućeg reda, smatraće se kao da je upisana hipoteka po podnetom prvom zahtevu.

Za hipoteku drugog reda upisanu u korist Fonda radi obezbeđenja potraživanja Fonda, na zahtev Korisnika sredstava, nakon izmirenja svih obaveza prema Fondu po osnovu ugovora o dodeli sredstava, izdaće se brisovna dozvola.

2. Dodatni instrumenti obezbeđenja

Blanko sopstvena menica korisnika sredstava sa meničnim ovlašćenjem i administrativnom zabranom

Član 5

Korisnik sredstava je dužan da radi obezbeđenja novčanog potraživanja Fonda dostavi Banci, za potrebe Fonda:

1) jednu blanko sopstvenu menicu, potpisanu od strane korisnika sredstava, uz potpisano menično ovlašćenje,

2) dva primerka administrativne zabrane.

Instrumenti obezbeđenja iz stava 1. ovog člana vratiće se korisniku sredstava nakon izmirenja obaveza prema Fondu po osnovu ugovora o dodeli sredstava.

Ugovor o jemstvu

Član 6

Korisnik sredstava je dužan da radi obezbeđenja novčanog potraživanja Fonda dostavi Banci, pre potpisivanja ugovora, za potrebe Fonda, ugovor o jemstvu sa licem koje se kao jemac, i to kao solidarni dužnik i jemac platac, jemci za sve obaveze korisnika sredstava iz ugovora i svih budućih aneksa, izmena i dopuna tog ugovora koji budu zaključeni između Fonda i korisnika sredstava, kao i svih ugovora kojima se vrši prenov obaveze korisnika sredstava kao i ugovora o preuzimanju duga na koji je Fond pristao.

Jemac je po pravilu bračni drug, odnosno vanbračni drug korisnika sredstava, a može da bude i bilo koje treće lice.

Blanko sopstvena menica jemca sa meničnim ovlašćenjem i administrativnom zabranom

Član 7

Jemac je dužan da radi obezbeđenja novčanog potraživanja Fonda dostavi Banci, pre potpisivanja ugovora, za potrebe Fonda:

1) jednu blanko sopstvenu menicu, potpisanu od strane jemca, uz potpisano menično ovlašćenje kao i

2) dva primerka administrativne zabrane.

Instrumenti obezbeđenja iz stava 1. ovog člana vratiće se korisniku sredstava nakon izmirenja obaveza prema Fondu po osnovu ugovora o dodeli sredstava.

3. Instrumenti obezbeđenja u izuzetnim slučajevima

Član 8

Upravni odbor Fonda može odlučiti da u izuzetnim slučajevima, kada je to opravdano, od korisnika sredstava se pre potpisivanja ugovora zatraži drugačija vrsta instrumenta obezbeđenja od onog koji je ovim pravilnikom propisan.

4. Zamena instrumenta obezbeđenja

Član 9

Ukoliko se u toku otplate duga izmene okolnosti te se ukaže potreba za zamenom instrumenta obezbeđenja, zamena je moguća samo sa instrumentom koji obezbeđuje veću sigurnost naplate potraživanja.

III INSTRUMENTI OBEZBEĐENJA U POSEBNIM SLUČAJEVIMA

Član 10

U slučaju kada je korisnik sredstava, u skladu sa odredbama Odluke, oslobođen od obaveze vraćanja dodeljenih sredstava (posebni slučajevi), korisnik sredstava je dužan da za obezbeđenje eventualnog potraživanja Fonda, dostavi Banci, pre potpisivanja ugovora, za potrebe Fonda, sledeće instrumente:

1) blanko sopstvenu menicu, potpisanu od strane korisnika sredstava, uz potpisano menično ovlašćenje, i

2) blanko sopstvenu menicu, potpisanu od strane jemca, uz potpisano menično ovlašćenje, kao i ugovor o jemstvu.

Instrumenti obezbeđenja iz stava 1. ovog člana vratiće se korisniku sredstava nakon isteka godinu dana od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava.

Kod posebnih slučajeva kod kojih je po ugovorima zaključenim pre stupanja na snagu ovog pravilnika, upisana hipoteka drugog reda radi obezbeđenja potraživanja Fonda, nakon isteka godinu dana od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava, na zahtev Korisnika sredstava, izdaće se brisovna dozvola.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".