PRAVILNIK
O KORIŠĆENJU PODSTICAJA ZA SPROVOĐENJE NAUČNOISTRAŽIVAČKIH, RAZVOJNIH I INOVATIVNIH PROJEKATA U POLJOPRIVREDI KROZ UNAPREĐENJE STRUČNOG ZNANJA I USAVRŠAVANJA LJUDSKIH KAPACITETA

("Sl. glasnik RS", br. 49/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje za sprovođenje naučnoistraživačkih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi kroz unapređenje stručnog znanja i usavršavanja ljudskih kapaciteta.

Podsticaji iz stava 1. ovog člana obuhvataju:

1) podsticaje za sprovođenje tehničko-tehnoloških projekata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja radi unapređenja stručnog znanja poljoprivrednih proizvođača;

2) podsticaje za sprovođenje projekata usavršavanja ljudskih kapaciteta u poljoprivrednim stručnim službama koje obavljaju prognozno izveštajne poslove na području Republike Srbije.

Član 2

Podsticaji iz člana 1. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika obuhvataju podršku projektima koji se odnose na unapređenje stručnog znanja u oblasti:

1) ratarstva i povrtarstva;

2) voćarstva i vinogradarstva;

3) stočarstva;

4) organske proizvodnje;

5) upotrebe obnovljivih izvora energije u poljoprivredi;

6) šumarstva.

Član 3

Podsticaji iz člana 1. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika su podsticaji za sprovođenje projekta usavršavanja ljudskih kapaciteta u poljoprivrednim stručnim službama koje obavljaju prognozno izveštajne poslove, kroz angažovanje do dva poljoprivredna inženjera za obavljanje prognozno izveštajnih poslova, na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, u skladu sa zakonom, najduže do 31. decembra tekuće godine.

Podsticaji iz stava 1. ovog člana namenjeni su:

1) za pokriće troškova angažovanja poljoprivrednih inženjera za obavljanje prognozno izveštajnih poslova;

2) za pokriće troškova nastalih sprovođenjem projekta.

Poljoprivredni inženjer iz stava 1. ovog člana je lice koje je steklo visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, iz oblasti zaštite bilja, voćarstva i vinogradarstva, ratarstva ili opšte agronomije.

Član 4

Pravo na korišćenje podsticaja iz člana 1. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika ima naučnoistraživačka ustanova.

Pravo na korišćenje podsticaja iz člana 1. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika ima privredno društvo čiji je osnivač Republika Srbija koje je registrovano u Registru privrednih subjekata za obavljanje ostalih usluga u poljoprivredi, tehnička ispitivanja i analize ili konsalting i menadžment poslove i koje ima zaposlenog poljoprivrednog savetodavca.

Privredno društvo iz stava 2. ovog člana ima pravo na podsticaje iz člana 1. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika ako obavlja prognozno izveštajne poslove.

Član 5

Podsticaji iz člana 1. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika raspodeljuju se konkursom koji za svaku kalendarsku godinu raspisuje ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Konkursom iz stava 1. ovog člana za svaku kalendarsku godinu naročito se utvrđuje pregled prihvatljivih troškova, sadržina projekta, dokumentacija koju zainteresovana lica podnose kako bi dokazala ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na podsticaje, način i kriterijumi za ocenjivanje projekata.

Član 6

Ispunjenost uslova za dodelu podsticaja iz člana 1. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika utvrđuje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: ministar).

Komisija iz stava 1. ovog člana razmatra prijave na konkurs, vrši ocenjivanje projekata po utvrđenim kriterijumima, daje predlog ministru za dodelu podsticaja iz člana 1. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika i ocenjuje izveštaje o realizaciji projekata.

Član 7

Pravo na korišćenje podsticaja iz člana 1. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi Ministarstvu od 20. juna do 30. juna kalendarske godine.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:

1) dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova iz člana 4. st. 2. i 3. ovog pravilnika;

2) kopija diplome, odnosno uverenja kojim se potvrđuje stručna sprema poljoprivrednog inženjera sa kojim će se zaključiti ugovor o privremenim i povremenim poslovima;

3) nacrt ugovora o privremenim i povremenim poslovima koji će se zaključiti sa licem iz tačke 2) ovog stava;

4) plan aktivnosti lica iz tačke 2) ovog stava;

5) plan troškova nastalih realizacijom projekta.

Član 8

Za podsticaje iz člana 1. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika može da se ostvari pravo na korišćenje sredstava u iznosu koji ne može biti veći od 10.000.000 dinara po korisniku, pri čemu je ukupno opredeljen iznos podsticaja za ovu namenu 39.438.350 dinara.

Za podsticaje iz člana 1. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika može da se ostvari pravo na korišćenje:

1) sredstava u iznosu od 40.000 dinara mesečno po jednom angažovanom inženjeru, na koji se obračunavaju i plaćaju pripadajući porezi i doprinosi u skladu sa zakonom, pri čemu je ukupno opredeljen iznos sredstava za ovu namenu 27.313.650 dinara;

2) sredstava za pokriće troškova nastalih realizacijom projekta u iznosu do 8.000 dinara po jednom angažovanom inženjeru mesečno, pri čemu je ukupno opredeljen iznos podsticaja za ovu namenu 3.248.000 dinara.

Član 9

Ministarstvo sa licem kome je rešenjem utvrđeno pravo na podsticaje iz člana 1. ovog pravilnika (u daljem tekstu: korisnik podsticaja) zaključuje ugovor o korišćenju podsticaja kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u pogledu korišćenja podsticaja.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana naročito se uređuje obim aktivnosti, način njihovog izvršavanja, iznos podsticaja, visina naknade za pokriće troškova angažovanja poljoprivrednog inženjera, odnosno iznos sredstava za pokriće troškova nastalih realizacijom projekta, kao i ostala pitanja od značaja za izvršavanje prava i obaveza.

Član 10

Korisnik podsticaja iz člana 1. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika po realizaciji projekta, a najkasnije do 1. decembra tekuće godine dostavlja ministarstvu izveštaj o realizaciji projekta koji sadrži podatke kojima dokazuje da je sproveo sve planirane aktivnosti, kao i dokaze o namenskom korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu podsticaja.

Korisnik podsticaja iz člana 1. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika po realizaciji projekta, a najkasnije do 15. januara naredne godine dostavlja ministarstvu izveštaj o realizaciji projekta koji sadrži podatke kojima dokazuje da je sproveo sve planirane aktivnosti, kao i dokaze o namenskom korišćenju sredstava.

Član 11

Podsticaji iz člana 1. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika isplaćuju se iz dva dela, i to:

1) 50% po potpisivanju ugovora iz člana 9. ovog pravilnika;

2) 50% po oceni izveštaja iz člana 10. stav 1. ovog pravilnika od strane komisije iz člana 6. ovog pravilnika.

Podsticaji iz člana 1. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika isplaćuju se avansno po potpisivanju ugovora iz člana 9. ovog pravilnika.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o korišćenju podsticaja za unapređenje stručnog znanja i usavršavanja ljudskih kapaciteta ("Službeni glasnik RS", br. 59/13 i 63/14).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".