PRAVILNIK
O NAČINU, POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU CRKVE I VERSKE ZAJEDNICE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA U 2015. GODINI

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2015)

Član 1

Ovim Pravilnikom se utvrđuje način, postupak i kriterijumi za izbor programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Program), postupak sprovođenja javnog konkursa za izbor programa, prava i obaveze korisnika čiji je program izabran da bude sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Smedereva, postupak rada Komisije za sprovođenje javnog konkursa za sufinansiranje programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva u 2015. godini (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Izbor programa koji se sufinansiraju sredstvima budžeta grada Smedereva vrši se na osnovu javnog konkursa.

Član 3

Sufinansiranje programa po ovom Pravilniku odnosi se na:

1. program izgradnje i održavanje crkava, verskih objekata i parohijskih domova;

2. program adaptacije ili rekonstrukcije crkava, verskih objekata i parohijskih domova;

3. program zaštite i brige o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja;

4. program podrške organizaciji verskih manifestacija od značaja za grad Smederevo;

5. program unapređivanja saradnje lokalne samouprave sa crkvama i verskim zajednicama na obrazovnom, istorijskom, kulturnom, socijalno - humanitarnom i drugom planu.

Član 4

Izbor programa koji su navedeni u članu 3. ovog Pravilnika, vrši se na osnovu javnog konkursa, a u skladu sa potrebama i mogućnostima budžeta grada Smedereva.

Sredstva iz budžeta grada Smedereva za sufinansiranje izabranih programa, prenose se na osnovu ugovora koji zaključuje grad Smederevo, koga zastupa gradonačelnik, sa podnosiocem izabranog programa.

Član 5

Javni konkurs za izbor programa koji su navedeni u članu 3. ovog Pravilnika, sprovodi se jednom godišnje, a raspisuje ga Gradsko veće grada Smedereva, ukoliko su budžetom grada Smedereva obezbeđena sredstva za ovu namenu.

Pravo učešća na javnom konkursu imaju crkve i verske zajednice čiji se objekti nalaze na teritoriji grada Smedereva.

Prilikom raspodele sredstava između učesnika koji imaju pravo učešća na javnom konkursu prednost ima crkva ili verska zajednica sa većim brojem vernika na teritoriji grada Smedereva.

Član 6

Javni konkurs za izbor programa koji su navedeni u članu 3. ovog Pravilnika objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva (www.smederevo.org.rs).

Javni konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- nazive programa za koje se sprovodi javni konkurs,

- moguće učesnike na javnom konkursu,

- planiran iznos sredstava budžeta grada opredeljen za ovu namenu,

- rok za podnošenje prijava na javni konkurs,

- način prijavljivanja na javni konkurs,

- obrazac prijave na javni konkurs, koji je sastavni deo ovog Pravilnika,

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti,

- adresu na koju se dostavlja prijava i kontakt telefon.

Član 7

Učesnici na javnom konkursu iz člana 5. stav 2. ovog Pravilnika koji se prijavljuju za Program izgradnje, održavanja, adaptacije ili rekonstrukcije crkava, verskih objekata i parohijskih domova i Program zaštite i brige o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja, podnose:

- prijavu na javni konkurs,

- odluku organa crkve, crkvene opštine ili verske zajednice o izvođenju radova,

- potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih organa predviđene zakonom i drugim propisima koji regulišu oblast planiranja i izgradnje,

- detaljan opis radova na izgradnji, održavanju, adaptaciji ili rekonstrukciji crkve, verskog objekta ili parohijskog doma sa finansijskim planom programa (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju odlukom organa sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa iz sopstvenih sredstava, ukupan iznos sredstava iz budžeta grada i drugih izvora),

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju programa i korišćenja sredstava,

- odluku organa crkve, crkvene opštine ili verske zajednice o učestvovanju na javnom konkursu.

Član 8

Merila i kriterijumi za izbor projekata za izgradnju, održavanje, adaptaciju ili rekonstrukciju crkava, verskih objekata su:

- kategorizacija crkve, verskog objekta kao kulturnog dobra (izuzetan značaj, veliki značaj, spomenik kulture),

- značaj crkve, verskog objekta za kulturu, umetnost, istoriju i slično, ukoliko crkva ili verski objekat nisu utvrđeni za spomenik kulture, ako je u postupku pripreme za proglašenje ili je dobro koje uživa prethodnu zaštitu,

- stepen ugroženosti crkve, verskog objekta.

Član 9

Učesnici na javnom konkursu iz člana 5. stav 2. ovog Pravilnika koji se prijavljuju za Program podrške organizaciji verskih manifestacija od značaja za grad Smederevo i Program unapređivanja saradnje lokalne samouprave sa crkvama i verskim zajednicama na obrazovnom, istorijskom, kulturnom, socijalno - humanitarnom i drugom planu, podnose:

- prijavu na javni konkurs,

- odluku organa crkve, crkvene opštine ili verske zajednice o učestvovanju na javnom konkursu,

- detaljan opis programa i vreme realizacije programa.

Član 10

Visina sredstava za sufinansiranje programa iz člana 3. ovog Pravilnika utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Smedereva za 2015. godinu.

Sredstva iz člana 5. ovog Pravilnika se dodeljuju na osnovu javnog konkursa.

Javni konkurs za izbor programa koji su navedeni u članu 3. ovog Pravilnika, sprovodi Komisija koju Rešenjem obrazuje gradonačelnik grada Smedereva.

Komisija iz stava 2. ovog člana ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i dva zamenika člana.

Član 11

Komisija radi u sednicama i odlučuje konsenzusom, a radom rukovodi predsednik Komisije.

O sednicama se vodi zapisnik. Dokumentacija se arhivira i čuva 5 (pet) godina.

Član 12

Komisija obavlja sledeće poslove:

- priprema Predlog Pravilnika o načinu, postupku i kriterijumima za izbor programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva u 2015. godini i isti dostavlja Gradskom veću grada Smedereva na odlučivanje;

- priprema Predlog teksta javnog konkursa za sufinansiranje programa i nakon dobijanja saglasnosti od strane Gradskog veća grada Smedereva isti objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva (www.smederevo.org.rs);

- razmatra podnete prijave na raspisan javni konkurs i donosi Predlog odluke o izboru programa i isti dostavlja Gradskom veću grada Smedereva na odlučivanje;

- prima prigovore i priprema Predloge odluka na prigovore i prosleđuje ih Gradskom veću grada Smedereva, na odlučivanje i dostavlja Predlog konačne Odluke.

Član 13

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u zatvorenoj koverti na čijoj poleđini se navode osnovni podaci o podnosiocu prijave na javni konkurs.

Za svaki program predaje se posebna prijava, u posebnoj zatvorenoj koverti.

Prijave se predaju na pisarnici Gradske uprave grada Smedereva ili poštom na adresu: Gradska uprava grada Smedereva - Komisiji za sprovođenje javnog konkursa za izbor programa crkava i verskih zajednica, koji se sufinansiraju iz budžeta grada Smedereva, Ulica Omladinska broj 1, 11300 Smederevo.

Prilikom otvaranja prijava Komisija vodi zapisnik o otvaranju prijava, nakon čega se pristupa razmatranju prijava.

Nepotpune, neblagovremene i nedopuštene prijave neće biti razmatrane.

Član 14

Nakon razmatranja prispelih prijava Komisija utvrđuje Predlog odluke o izboru Programa i dostavlja je Gradskom veću grada Smedereva na donošenje.

Član 15

Odluka o sufinansiranju programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Rok za podnošenje prigovora na navedenu Odluku je 8 (osam) dana od dana objavljivanja Odluke.

Prigovori na Odluku podnose se Gradskom veću grada Smedereva, a predaju Komisiji.

Po isteku roka za prigovore Komisija proverava da li su prigovori blagovremeni, dopušteni i izjavljeni od strane ovlašćenog lica.

Ako je uložen prigovor, Odluka je konačna posle odlučivanja Gradskog veća grada Smedereva, po prigovoru.

Ako nije uložen nijedan prigovor, Odluka je konačna kad istekne rok za prigovor.

Član 16

Kad Odluka postane konačna objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Član 17

Na osnovu konačne Odluke, grad Smederevo, koga zastupa gradonačelnik, zaključuje pojedinačne Ugovore o sufinansiranju programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva, po dobijanju saglasnosti Gradskog pravobranilaštva na tekst Ugovora.

Ugovorima iz prethodnog stava ovog člana uređuju se međusobna prava i obaveze ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju programa, obaveza podnošenja izveštaja o utrošenim sredstvima, način rešavanja sporova, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 18

Crkve i verske zajednice dužne su da sredstva koriste isključivo za namene za koje su im sredstva dodeljena.

Crkve i verske zajednice kojima su dodeljena sredstva dužne su da do kraja budžetske godine podnesu izveštaj gradonačelniku grada Smedereva, sa dokazima o namenskom trošenju sredstava u skladu sa zaključenim Ugovorima.

Član 19

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".

 

PRIJAVA
NA JAVNI KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU CRKVE I VERSKE ZAJEDNICE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA U 2015. GODINI

 

Naziv programa za koji se konkuriše

 

Naziv i sedište učesnika javnog konkursa

 

Matični broj učesnika javnog konkursa

 

PIB učesnika javnog konkursa

 

Broj telefona

 

E-mail adresa

 

Broj računa i naziv banke

 

Ime i prezime odgovornog lica

 

Funkcija odgovornog lica

 

Telefon/e-mail odgovornog lica

 

Ime i prezime lica zaduženog za kontakt

 

Telefon /e-mail lica zaduženog za kontakt

 

Iznos sredstava za sufinansiranje iz budžeta grada Smedereva za program

 

Iznos sopstvenih sredstava koji se ulaže u realizaciju programa

 

Iznos sredstava potreban za potpunu realizaciju programa

 

Broj vernika na teritoriji crkve i verske zajednice

 

 

U _________________,

 

_________________

   _________________ 2015. godine

 

Odgovorno lice

 

M.P.