ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PODSTICAJNIH SREDSTAVA U POLJOPRIVREDI U 2015. GODINI

("Sl. list grada Čačka", br. 6/2015)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava u poljoprivredi u 2015. godini.

Član 2

Sredstva za podsticanje razvoja poljoprivrede (u daljem tekstu: sredstva) koriste se za:

- finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima u pokretanju, obnavljanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, u cilju osavremenjavanja tehnologije proizvodnje poljoprivrednih proizvođača i prilagođavanja standarda i kvaliteta tržištu EU;

- druge svrhe u skladu sa ovom Odlukom.

Član 3

Sredstva za ostvarivanje ciljeva iz člana 2. ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Čačka i koriste se u skladu sa finansijskim planom Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj koji donosi Gradonačelnik.

Član 4

Pravo na podsticajna sredstava ostvaruje se na osnovu objavljenog konkursa.

Odluku o raspisivanju konkursa donosi Komisija za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi (u daljem tekstu: Komisija).

Konkurs se objavljuje u lokalnim sredstvima javnog informisanja.

Član 5

Komisiju obrazuje Gradonačelnik.

Komisiju čine predsednik i 6 članova, od kojih su predsednik i 3 člana iz reda odbornika i 3 člana iz reda istaknutih stručnjaka poljoprivredne proizvodnje.

Komisija donosi Poslovnik o svom radu.

Član 6

Komisija je dužna da podnosi godišnji izveštaj o efektima dodele podsticajnih sredstava Skupštini grada Čačka.

Član 7

Odluku o dodeli podsticajnih sredstava donosi Gradonačelnik na predlog Komisije.

Član 8

Visinu sredstava za finansijsku podršku po jednom zahtevu utvrđuje Gradonačelnik na predlog Komisije u zavisnosti od nivoa obezbeđenih sredstava za ove namene u budžetu Grada, za koji se traži podrška, kao i broja korisnika.

Član 9

Pravne, administrativne i druge stručne poslove u realizaciji ove odluke obavlja Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka.

II PRAVA I OBAVEZE KORISNIKA

Član 10

Korisnici podsticajnih sredstava imaju obavezu da dostave tačne podatke i verodostojne dokaze uz prijavu.

Korisnici su u obavezi da namenski upotrebe dodeljena sredstva o čemu će voditi računa Komisija u saradnji sa Gradskom upravom za lokalni ekonomski razvoj.

Korisnik ne sme da otuđi predmet investicije za koju je ostvario podsticaj u roku od tri godine, od dana isplate podsticaja i u tom periodu predmet investicije mora namenski koristiti.

U slučaju nenamenskog korišćenja, korisnici podsticajnih sredstava su u obavezi da u celosti vrate dodeljena sredstva.

Član 11

Međusobna prava i obaveze grada Čačka i korisnika podsticajnih sredstava uređuju se ugovorom.

III USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Finansijska podrška poljoprivrednim proizvođačima u pokretanju, obnavljanju unapređenju poljoprivredne proizvodnje, u cilju osavremenjavanja tehnologije proizvodnje poljoprivrednih proizvođača i prilagođavanja standarda i kvaliteta tržištu EU.

Član 12

Pravo na finansijsku podršku imaju poljoprivredni proizvođači i članovi njihovog domaćinstva koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom pod uslovom da:

- je poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja registra poljoprivrednih gazdinstava,

- su nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva sa prebivalištem na teritoriji grada Čačka, upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava po osnovu prava svojine odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji grada Čačka i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Član 13

Finansijska podrška koristiće se za:

Šifra investicije

Naziv investicije

101.1.1.

Nabavku kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa ili simentalskog govečeta

101.1.2.

Nabavku opreme za mužu i ishranu životinja (muzilice, hranilice, pojilice itd.)

101.1.10.

Nabavku opreme za hlađenje i skladištenje mleka

101.1.6.

Nabavku opreme za pripremu koncentrovane stočne hrane na gazdinstvu (mešaona stočne hrane)

101.2.1.

Nabavku kvalitetnih goveda, ovaca, koza i svinja tovnih rasa

101.3.1.

Podizanje novih ili obnavljanje postojećih proizvodnih zasada voćaka.

101.3.2.

Nabavku voćarsko-vinogradarskih traktora manjih dimenzija (do 100 kw) rigolera, podrivača i mašina za rezidbu, tarupiranje

101.3.3.

Nabavku mehanizacije i opreme za setvu, sadnju, zaštitu bilja i navodnjavanje za voćarsku proizvodnju, i povrtarsku proizvodnju na otvorenom polju, nabavku mehanizacije za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju (visokokvalitetnih prskalica ili atomizera za zaštitu od bolesti, korova i štetočina; nabavku protivgradnih mreža i prateće opreme; nabavku sistema kap po kap, kopanje bunara i opremu za navodnjavanje; nabavku plastičnih folija, agrotekstila i prskalica za navodnjavanje)

101.3.4.

Izgradnju plastenika (nabavka konstrukcija za plastenike, visoko kvalitetnih višegodišnjih, višeslojnih folija za plastenike, sistema za navodnjavanje)

101.3.5.

Izgradnju kapaciteta za skladištenje voća i povrća (izgradnja hladnjača manjeg kapaciteta i opreme za preradu i pakovanje i sortiranje)

101.4.1.

Nabavku traktora za ratarsku proizvodnju

101.4.3.

Nabavku priključnih mašina za žetvu i berbu (sitnilica, malčer, tarup, kosačica, setvospremač, podrivač, drljača, freza, berač, finišer, prevrtač sena, prese za sena)

101.4.5.

Nabavku sejalica

101.4.6.

Nabavku prskalica za prihranu i zaštitu biljaka od bolesti, štetočina i korova

101.5.1.

Nabavku novih pčelinjih društava

101.5.2.

Nabavku opreme za pčelarstvo (košnice i centrifuge)

601.

Nabavku hrane i veterinarske usluge za ostavljenu žensku telad.

Za sve investicije intenzitet pomoći je od 30% do 50% od vrednosti investicije, osim za nabavku hrane i veterinarske usluge za ostavljenu žensku telad, gde je intenzitet pomoći 50% od cene veterinarskih usluga i do 50% za kupljenu stočnu hranu za 10 meseci.

Član 14

Podsticajna sredstva koristiće se kao direktna, bespovratna podsticajna sredstva usmerena isključivo na registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Iznos bespovratnih sredstava ne može da bude veći od 400.000,00 dinara po jednom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu.

Podsticajna sredstva se mogu koristiti samo po jednom osnovu u toku godine, osim onih koji konkurišu i za nabavku hrane i veterinarske usluge za ostavljenu žensku telad, a uslov za korišćenje pored drugih kriterijuma koji će biti navedeni u konkursnoj dokumentaciji je da podnosilac zahteva nema neizmirenih obaveza prema budžetu grada Čačka u momentu podnošenja zahteva.

Poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili pravo na korišćenje podsticajnih sredstava u poljoprivredi u 2013. i 2014. godini nemaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava u 2015. godini, osim onih koji konkurišu za nabavku hrane i veterinarske usluge za ostavljenu žensku telad.

Član 15

Nakon zaključenja ugovora o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi, poljoprivredni proizvođači pristupaju realizaciji aktivnosti prikazanih u konkursnom obrascu koje prati finansijska dokumentacija od tog perioda realizacije.

Član 16

Konkurs za finansijsku podršku sadrži:

- uslove za dodelu sredstava,

- dokaze koji se prilažu uz zahtev,

- rok za podnošenje zahteva,

- rok do kada će učesnici konkursa biti obavešteni o rezultatima konkursa,

- druge podatke i dokaze od značaja za ostvarivanje prava na finansijsku podršku u skladu sa ovom Odlukom.

Član 17

Prijava na konkurs se podnosi Komisiji.

Uz prijavu se podnosi:

- popunjen konkursni obrazac sa obaveznim potpisom podnosioca,

- dokaz o vlasništvu ili drugom načinu korišćenja obradivog poljoprivrednog zemljišta (list nepokretnosti, ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta zaključen na period od najmanje 5 godina ili biljna struktura),

- potvrda o registraciji poljoprivrednog gazdinstva (aktivan status),

- potvrda nadležnih poreskih organa da je podnosilac prijave izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".