PRAVILNIK
O SUBVENCIONISANJU TROŠKOVA KOMUNALNIH USLUGA PORODICI SA TROJE I VIŠE DECE I DETETOM SA SMETNJAMA U RAZVOJU

("Sl. list grada Čačka", br. 7/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi, način, kriterijumi i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranu cenu komunalnih usluga porodici sa troje i više dece i porodici sa detetom sa smetnjama u razvoju.

Član 2

Pravo na subvencionisanje troškova komunalnih usluga ima porodica sa troje i više dece, dok u porodici postoji najmanje troje dece do završetka srednje škole i ako:

- članovi porodice imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Čačka, odnosno boravište za raseljena lica sa Kosova i Metohije, najmanje jednu godinu pre dana rođenja trećeg, odnosno svakog narednog deteta.

- članovi porodice stanuju na adresi stana za koji traže umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga.

- porodica neposredno brine o deci i ako nemaju dece u ustanovi socijalne zaštite i hraniteljstvu.

- uredno izmiruje obaveze plaćanja za izvršene komunalne usluge po računima koji glase na adresu stana u kome stanuje porodica sa decom.

Član 3

Pravo na subvencionisanje troškova komunalnih usluga ima porodica sa detetom sa smetnjama u razvoju do navršene 18. godine života, odnosno dok se dete nalazi na redovnom školovanju u srednjoj školi pod uslovima iz člana 2. ove odluke i ako porodica ostvaruje pravo na dečiji dodatak.

Član 4

Subvencionisanje troškova komunalnih usluga ostvaruje se za komunalne usluge koje vrše javna komunalna preduzeća čiji je osnivač grad (JKP "Vodovod", JKP "Čačak", JKP "Komunalac", JKP "Moravac" ili mesna zajednica (seoski vodovod i kanalizacija, odnošenje smeća) i to:

1) snabdevanje vodom za piće;

2) prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda;

3) proizvodnja i distribucija toplotne energije;

4) odnošenje smeća.

Član 5

Subvencionisanje troškova komunalnih usluga vrši se određivanjem subvencionirane cene komunalnih usluga za usluge iz člana 4. ove odluke.

Subvencioniranu cenu komunalnih usluga iz stava 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće na godišnjem nivou za kalendarsku godinu u zavisnosti od nivoa planiranih sredstava u budžetu grada i broja porodica sa decom koji imaju pravo na subvencioniranu cenu.

Subvencionirana cena komunalnih usluga za porodicu sa troje i više dece utvrđuje se u različitoj visini u zavisnosti da li porodica ostvaruje dečiji dodatak za treće i četvrto dete.

Član 6

Zahtev za ostvarivanje prava na subvencionisanje dela troškova komunalnih usluga (u daljem tekstu: zahtev) podnosi se Centru za socijalni rad.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se:

1. izvod iz matične knjige rođenih za decu u porodici;

2. fotokopija lične karte, odnosno raseljeničke legitimacije za roditelje;

3. uverenje o prebivalištu za podnosioca zahteva i decu;

4. potvrda o redovnom školovanju za decu ako su na školovanju.

Ako porodica ostvaruje pravo na dečiji dodatak i kopiju rešenja o pravu na dečiji dodatak.

Uz zahtev za ostvarivanje prava na subvencioniranu cenu komunalnih usluga za decu sa smetnjama u razvoju pored dokaza iz stava 2. tačka 1., 2., 3. i tačke 4., ako se dete nalazi na redovnom školovanju, ovog člana, prilaže se nalaz i mišljenje Interresorne komisije grada Čačka.

Član 7

Na osnovu podnetih zahteva, Centar za socijalni rad nakon sprovedenog postupka i pribavljanja drugih dokaza po službenoj dužnosti (dokaz da podnosilac zahteva i članovi njegove porodice nemaju neizmirenih obaveza po računima koji glase na adresu stana u kome stanuje porodica sa decom, odnosno vlasnika stana u kome porodica stanuje i drugih dokaza kojima se utvrđuju činjenice od značaja za ostvarivanje prava (da porodica neposredno brine o deci, živi u zajedničkom domaćinstvu, porodica stanuje na adresi označenoj u računu i dr.), donosi rešenje o pravu na subvenciju troškova komunalnih usluga.

Na osnovu rešenja o pravu na subvencionisanje komunalnih usluga, Centar za socijalni rad sačinjava spisak porodica, odnosno lica koje ostvaruju pravo na subvencioniranu cenu komunalnih usluga, koje dostavlja javnom komunalnom preduzeću, odnosno mesnoj zajednici, kod koje porodica ostvaruje pravo na subvencioniranu cenu komunalne usluge i Gradskoj upravi za društvene delatnosti.

Član 8

Pravo na subvenciju troškova komunalnih usluga ostvareno u skladu sa ovim pravilnikom, priznaje se u trajanju od godinu dana od dana podnetog zahteva.

Ako u toku korišćenja prava nastupe promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava, donosi se novo rešenje.

U mesecu pre isteka roka iz stava 1. ovog člana, korisnik obnavlja zahtev i prilaže dokaze samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava.

Na osnovu blagovremeno obnovljenog zahteva donosi se novo rešenje kojim se pravo priznaje u trajanju od godinu dana od dana podnetog zahteva.

Ako korisnik obnovi zahtev po isteku važnosti rešenja o pravu na subvencioniranu cenu komunalnih usluga, pravo na subvenciju priznaje se od dana podnetog zahteva na osnovu dokaza priloženih u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Član 9

Ako porodica neuredno izmiruje obaveze po računu, za izvršenu komunalnu uslugu gubi pravo na subvencioniranu cenu za vreme neurednog izmirenja obaveza za komunalnu uslugu koju neuredno izmiruje.

Javno komunalno preduzeće, odnosno mesna zajednica je dužna da najkasnije u roku od 15 dana obavesti Centar za socijalni rad o neurednom izmirenju obaveza.

Nakon izmirenja zaostalih obaveza porodica nastavlja da koristi pravo na subvencioniranu cenu komunalnih usluga.

Član 10

Javno preduzeće, odnosno mesna zajednica dostavlja nadležnoj gradskoj upravi mesečno, zahtev za regresiranje sredstava na ime manje ostvarenih prihoda po osnovu subvencioniranih cena komunalnih usluga za porodice sa troje i više dece.

Uz zahtev se prilaže spisak korisnika subvencionisanih usluga, iznos zaduženja po ceni utvrđenoj aktom nadležnog organa, iznos zaduženja po subvencioniranoj ceni i iznos sredstava za regresiranje po porodici i zbirno.

Član 11

Ovaj pravilnik biće objavljen u "Službenom listu grada Čačka" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.