PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU LETOVANJA DECE U ODMARALIŠTU "OVČAR" U ULCINJU 2015. GODINE

("Sl. list grada Čačka", br. 7/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi i način letovanja dece u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju, utvrđuje ekonomska cena letovanja u 2015. godini, finansiranje troškova letovanja, ostvarivanje prava na besplatno letovanje, uslovi i način učešća roditelja u finansiranju troškova letovanja, nosioci aktivnosti realizacije letovanja dece i druga pitanja u vezi letovanja dece u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju 2015. godine.

Član 2

Pravo na letovanje u dečijem odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju pod uslovima i na način propisan ovim pravilnikom ima dete predškolskog i školskog uzrasta i to:

- predškolskog uzrasta od navršene 4. do 7. godine života uključeno u predškolsko obrazovanje ustanova čiji je osnivač grad Čačak.

- učenik osnovne škole do završenog sedmog razreda osnovne škole sa sedištem na teritoriji grada Čačka.

- svršeni učenik osmog razreda osnovne škole sa sedištem na teritoriji grada Čačka nosilac "Vukove diplome" u školskoj godini u kojoj mu je dodeljena diploma.

Član 3

Dete iz člana 2. ovog pravilnika može letovati u dečijem odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju besplatno, odnosno na teret sredstava budžeta grada, po regresiranoj i ekonomskoj ceni letovanja.

Član 4

Ekonomska cena letovanja deteta u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju, u 2015. godini utvrđuje se u iznosu 19.000,00 dinara.

Član 5

Pravo na besplatno letovanje ima dete, odnosno učenik ako je:

1) dete uključeno u sistem predškolskog obrazovanja u ustanove čiji je osnivač grad Čačak i školskog obrazovanja od prvog do četvrtog razreda čiji roditelj je korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć u skladu sa zakonom;

2) dete sa posebnim potrebama uključeno u sistem predškolskog i školskog obrazovanja od prvog do četvrtog razreda;

3) treće i četvrto dete prema redosledu rođenja za koje roditelj ostvaruje pravo na dečiji dodatak uključeno u predškolsko i školsko obrazovanje od prvog do četvrtog razreda;

4) dete ratnog vojnog invalida učesnika oružanih akcija 1991.-1999. godine uključeno u sistem predškolskog i školskog obrazovanja od prvog do četvrtog razreda;

5) dete bez roditeljskog staranja smešteno u hraniteljsku porodicu uključeno u sistem predškolskog i školskog obrazovanja od prvog do četvrtog razreda;

6) dete iz romske porodice uključeno u predškolsko i školsko obrazovanje od prvog do četvrtog razreda;

7) učenik koji je završio osmi razred u školskoj 2014/2015. godini nosilac "Vukove diplome".

Pravo na besplatno letovanje imaju i korisnici usluga ustanove "Zračak" i jedan od roditelja kao pratilac dece prema rasporedu koji utvrdi organizator.

Pravo na letovanje iz prethodnog stava ostvaruje se pod uslovom da stručni tim Ustanove oceni da su korisnik i pratilac sposobni za letovanje.

Ako je broj dece iz stava 1. veći od planiranog broja dece i nivoa obezbeđenih sredstava prednost u ostvarivanju prava na letovanje imaju deca koja to pravo nisu ostvarila u prethodnoj godini.

Član 6

Status deteta korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć, dokazuje se rešenjem o ostvarenom pravu na novčanu socijalnu pomoć.

Član 7

Status deteta sa smetnjama u razvoju dokazuje se rešenjem Interresorne komisije grada Čačka ili rešenjem Komisije za pregled dece ometene u razvoju.

Član 8

Dete bez roditeljskog staranja, u smislu zakona i ove odluke je dete koje nema žive roditelje, čiji su roditelji nepoznati ili nestali i dete čiji roditelji iz bilo kojih razloga privremeno ili trajno ne izvršavaju svoja roditeljska prava i dužnosti.

Status deteta bez roditeljskog staranja dokazuje se uverenjem nadležnog centra za socijalni rad.

Član 9

Redosled rođenja dece u porodici, utvrđuje se prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih.

Redosled rođenja dece iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice koja je prestala, utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi po odluci nadležnog organa.

Redosled rođenja dece koja su u vreme razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice bila punoletna ili za koju je u toku postupak utvrđivanja porodično-pravnog statusa pred nadležnim organom, utvrđuje se prema roditelju sa kojim deca žive.

Redosled rođenja dece u porodici dokazuje se izvodima iz matične knjige rođenih.

Član 10

Status deteta ratnog vojnog invalida učesnika oružanih akcija 1991.-1999. godine dokazuje se rešenjem, odnosno uverenjem nadležnog državnog organa.

Član 11

Status učenika nosioca "Vukove diplome", dokazuje se diplomom ili uverenjem škole.

Član 12

O pravu na besplatno letovanje organizator letovanja odlučuje rešenjem.

Član 13

Roditelj, čije dete nema pravo na besplatno letovanje propisano ovim pravilnikom, sufinansira letovanje deteta, koje je uključeno u sistem predškolskog obrazovanja ustanova čiji je osnivač grad Čačak, odnosno osnovnog obrazovanja ustanove sa sedištem na teritoriji grada Čačka plaćanjem dela ekonomske cene i to:

1. u iznosu 5.000,00 dinara:

- za dete čiji roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo dete uključeno u sistem predškolskog obrazovanja i školskog od prvog do četvrtog razreda,

- za treće i svako naredno dete uključeno u sistem predškolskog i školskog obrazovanja od prvog do četvrtog razreda.

2. u iznosu 11.000,00 dinara:

- dece predškolskog i školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda;

3) u iznosu 19.000,00 dinara:

učenici uključeni u sistem školskog obrazovanja od petog do sedmog razreda.

Deo ekonomske cene plaća roditelj i to:

- iz stava 1. tačka 1. pre polaska deteta na letovanje.

- iz stava 1. tačka 2. u tri jednake mesečne rate (visina jedne mesečne rate je 3.670,00 dinara), prvu ratu pre polaska na letovanje, drugu u roku od 10 dana po povratku sa letovanja i treću ratu u roku od 30 dana po povratku sa letovanja (plaćanje druge i četvrte rate garantuje se sredstvima obezbeđenja koje odredi organizator).

- iz stava 1. tačka 3. u pet jednakih mesečnih rata, prvu ratu pre polaska na letovanje i 4 rate u jednakim mesečnim ratama po povratku (plaćanje rata garantuje se sredstvima obezbeđenja, koje odredi organizator).

Organizator letovanja sa roditeljem iz stava 1. zaključuje ugovor kojim se uređuju prava i obaveze i način plaćanja.

Član 14

(1) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada je drugi roditelj nepoznat, ili je umro, ili je potpuno lišen roditeljskog prava odnosno poslovne sposobnosti.

(2) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada samo on živi sa detetom, a sud još nije doneo odluku o vršenju roditeljskog prava.

(3) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a nisu zaključili sporazum o vršenju roditeljskog prava.

(4) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a zaključili su sporazum o zajedničkom ili samostalnom vršenju roditeljskog prava, ali sud proceni da taj sporazum nije u najboljem interesu deteta.

(5) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život ako zaključe sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

Član 15

Organizovanje letovanja dece poverava se Predškolskoj ustanovi "Radost", Čačak.

Pod organizovanjem letovanja dece iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se poslovi koji se odnose na anketiranje dece, koordinaciju sa direktorima osnovnih škola i zaključivanje sporazuma o organizaciji letovanja sa ustanovama, utvrđivanje rasporeda letovanja po smenama, sastavljanje spiskova dece, odlučivanje o pravu na regresiranje troškova, radno angažovanje lekara pedijatra, medicinske sestre i ostalog osoblja, realizaciju usluga prevoza dece, čuvanje, vaspitanje i brige o deci, nabavku namirnica i drugih neophodnih sredstava za letovanje, rad kuhinjskog i drugog osoblja kao i drugih poslova u vezi realizacije letovanja.

Letovanje se organizuje u periodu od 10. juna do 21. septembra.

Letovanje dece se organizuje u smenama.

Letovanje obuhvata:

- smeštaj na bazi 9 noćenja:

- ishranu (doručak, ručak, užina, večera),

- prevoz autobusom na relaciji: Čačak-Ulcinj-Čačak.

- sportsko rekreativni program

- brigu o zdravlju;

- nadzor vaspitača, odnosno nastavnika, vođe grupe i

- druge aktivnosti u vezi sa odmorom i rekreacijom dece.

Predškolska ustanova "Radost" Čačak, organizuje letovanje dece u skladu sa ovim pravilnikom i programom letovanja dece koji donosi Upravni odbor ustanove i opštim uslovima i normativima za organizovanje letovanja dece (u daljem tekstu: Program).

Član 16

Organizator letovanja sporazumom sa predškolskom ustanovom "Moje detinjstvo" Čačak, osnovnim školama i drugim ustanovama čiji korisnici ili zaposleni učestvuju u realizaciji Programa letovanja uređuje način i uslove realizacije Programa letovanja dece i angažovanja vaspitača, nastavnika i ostalog osoblja u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju.

Član 17

Organizacija letovanja organizuje se po grupama.

Broj dece u grupi je za decu predškolskog uzrasta najmanje 10 a za decu školskog uzrasta najmanje 15.

Broj vaspitača, nastavnika i ostalog osoblja određuje se na bazi broja grupa i propisanog normativa.

Član 18

Troškovi realizacije Programa naknađuju se iz budžeta grada Čačka i iz sredstava ostvarenih od uplate roditelja.

Troškovi realizacije Programa obuhvataju: troškove prevoza dece, troškove ishrane, plate prema važećim propisima, druga primanja i naknade za rad u skladu sa opštim aktima ustanove, ovom odlukom i zaključenim ugovorima sa fizičkim i pravnim licima u skladu sa zakonom, troškovi vode, struje, komunalni troškovi, troškovi osiguranja, troškovi poreza na imovinu za odmaralište i drugi troškovi u vezi sa realizacijom Programa odmora i rekreacije.

Rashod i izdatak iz budžeta za realizaciju programa letovanja zasnivaju se na računovodstvenoj dokumentaciji u skladu sa zakonom.

Pravni osnov u skladu sa zakonom i iznos preuzetih obaveza, koji proističu iz izvorne računovodstvene dokumentacije, moraju biti sačinjeni i potvrđeni u pisanoj formi pre plaćanja obaveze, odnosno transfera sredstava.

Dobra, usluge i radovi za realizaciju Programa pribavljaju se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012).

Član 19

Organizator letovanja odlučuje o načinu naplate učešća roditelja u ekonomskoj ceni letovanja u skladu sa ovim pravilnikom, visini i načinu isplate naknada za izvršene usluge i naknade troškova angažovanog osoblja u skladu sa zakonom, opštim aktima, kalkulacijama troškova u određivanju ekonomske cene letovanja i obezbeđenim sredstvima.

Član 20

Dokumentaciju u organizovanju odmora i rekreacije čini dokumentacija na nivou:

- odmarališta, svake grupe, kao i

- odgovarajući izveštaji i analize koje se pripremaju godišnje.

Osnovnu dokumentaciju čine:

- spiskovi dece koja su letovala ime, prezime, matični broj, ime roditelja, adresa i osnov besplatnog letovanja, sufinansiranje i obaveza plaćanja ekonomske cene od strane roditelja.

- rešenje o pravu na besplatno, odnosno subvencionisano letovanje,

- ugovor o letovanju,

- zdravstveni protokol,

- knjiga realizacije programskih sadržaja.

Član 21

Broj i kompetencije angažovanih radnika za organizovanje letovanja utvrđuju se prema normativu za letovanje - odnosno odmor i rekreaciju a koji su ukalkulisani u cenu letovanja po jednom detetu/učeniku u jednoj smeni.

Član 22

Predškolska ustanova sačinjava raspored dece po smenama vodeći računa o interesima i potrebama dece i kapaciteta odmarališta.

Predškolska ustanova je dužna da o zainteresovanosti za letovanje dece pod uslovima propisanim ovom odlukom sprovede anketu u svim dečijim vrtićima i osnovnim školama na teritoriji grada Čačka i o rezultatima ankete pisanim putem podnese izveštaj Gradskom veću.

Ako je broj zainteresovane dece veći od kapaciteta odmarališta prednost u ostvarivanju prava na letovanje imaju deca koja to pravo nisu ostvarila u prethodnoj godini.

Član 23

O realizaciji Programa letovanja u 2015. godini, predškolska ustanova organizator letovanja podnosi Gradskom veću pisani izveštaj najkasnije do 20. oktobra tekuće godine.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži narativni i finansijski izveštaj, o realizaciji Programa letovanja dece, broju dece i osoblja angažovanog na realizaciji Programa, efektima realizacije Programa sa predlogom mera za planiranje sredstava i realizaciju Programa u narednoj budžetskoj godini.

Član 24

Ovaj pravilnik biće objavljen u "Službenom listu grada Čačka" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.