ODLUKA

O ADEKVATNOSTI KAPITALA DRUŠTVA ZA OSIGURANJE/REOSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 51/2015)

Uvodne odredbe

1. Ovom odlukom propisuju se druge kategorije, odnosno odbitne stavke garantne rezerve koje nisu propisane Zakonom o osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) i bliže se uređuju način i dinamika procene ispunjenosti uslova koji se odnose na adekvatnost kapitala društva za osiguranje/reosiguranje (u daljem tekstu: društvo), odnosno način i dinamika obračuna garantne rezerve, te način obračuna garantnog kapitala i zahtevane margine solventnosti za životna osiguranja, neživotna osiguranja i reosiguranje.

2. Društvo je dužno da pri izračunavanju garantne rezerve, garantnog kapitala i zahtevane margine solventnosti u skladu sa Zakonom i ovom odlukom koristi podatke iz svojih poslovnih knjiga.

Garantna rezerva

3. Društvo je dužno da, radi trajnog izvršavanja obaveza i podnošenja rizika u poslovanju, formira garantnu rezervu, koju čine primarni kapital i dopunski kapital, umanjeni za odbitne stavke, u skladu s članom 124. Zakona i ovom odlukom.

Garantna rezerva iz stava 1. ove tačke obračunava se na način utvrđen u obrascu Adekvatnost kapitala za životna osiguranja (AK-ŽO), odnosno obrascu Adekvatnost kapitala za neživotna osiguranja/reosiguranje (AK-NO/RE), u zavisnosti od poslova osiguranja/reosiguranja koje društvo obavlja.

Obrasci iz stava 2. ove tačke dati su u prilozima 1 i 2, koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

4. Pored kategorija dopunskog kapitala iz člana 124. stav 4. Zakona, dopunski kapital sastoji se i od dugoročnih obaveza koje se prema ugovoru mogu konvertovati u odgovarajući oblik kapitala, u skladu sa zakonom, a koje su iskazane na poslovnom računu 410 u skladu s propisom kojim se uređuju kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za društva za osiguranje.

5. Pored kategorija odbitnih stavki iz člana 124. stav 5. Zakona, odbitne stavke su i:

1) razlika nediskontovanih i diskontovanih rezervisanih šteta neživotnih osiguranja, ako društvo vrši diskontovanje, osim u vrstama osiguranja od posledica nezgode i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, kao i kod rezervisanih šteta u obliku rente;

2) neto iznos ulaganja u instrumente subordiniranog duga i druge dužničke instrumente pravnih lica u kojima društvo ima kontrolno učešće u smislu člana 28. stav 4. Zakona;

3) nelikvidna sredstva, nakon izvršenih ispravki vrednosti a u skladu s propisima kojima se uređuje računovodstvo i internim aktima društva, i to:

- potraživanja od dužnika u stečaju, odnosno potraživanja po osnovu ulaganja u lice nad kojim je otvoren stečaj,

- potraživanja od dužnika koji obaveze po osnovu premije neživotnog osiguranja ne izmiri u roku od mesec dana, a ako je u pitanju Republika Srbija ili pravno lice u državnom vlasništvu - u roku od tri meseca posle isteka perioda osiguranja do godinu dana, a ako je taj period duži od jedne godine - ne plaća ih posle isteka godinu dana od započinjanja perioda osiguranja za tu godinu,

- potraživanja od lica koja obavljaju poslove zastupanja u osiguranju po osnovu sredstava naplaćenih u ime i za račun društva za osiguranje koja nisu preneta u roku od petnaest dana od nastanka tih potraživanja,

- potraživanja od pravnog ili fizičkog lica - akcionara društva koje poseduje kvalifikovano učešće u smislu člana 28. Zakona i s njim povezanih lica u smislu člana 30. Zakona, osim potraživanja po osnovu poslova reosiguranja,

- dužničke hartije od vrednosti, odnosno potraživanja koja nisu direktno povezana sa obavljanjem poslova osiguranja, a koja nisu naplaćena u roku od tri meseca od dana dospelosti, osim potraživanja od Republike Srbije,

- potraživanja sa sumnjivim ili spornim pravnim osnovom,

- ulaganja u korporativne obveznice domaćih pravnih lica kojima se ne trguje na organizovanom tržištu hartija od vrednosti u skladu sa zakonom,

- potraživanja po osnovu uplata u druge svrhe koja su namenjena uzajamnim garancijama za ispunjavanje obaveza više lica,

- imovina pod hipotekom i zalogom.

Garantni kapital

6. Garantni kapital društva utvrđuje se tako što se primarni kapital i dopunski kapital u smislu Zakona i ove odluke umanje za:

- odbitne stavke utvrđene članom 124. stav 5. tač. od 1) do 3) Zakona,

- odbitnu stavku utvrđenu tačkom 5. odredba pod 1) ove odluke.

Garantni kapital iz stava 1. ove tačke obračunava se na način utvrđen u obrascu AK-ŽO, odnosno obrascu AK-NO/RE, u zavisnosti od poslova osiguranja/reosiguranja koje društvo obavlja.

Zahtevana margina solventnosti

7. Društvo utvrđuje zahtevanu marginu solventnosti na način utvrđen u obrascima Zahtevana margina solventnosti za životna osiguranja (ZMS-ŽO), Zahtevana margina solventnosti za neživotna osiguranja, reosiguranje i dopunsko osiguranje uz osiguranje života (ZMS-NO/RE), Zahtevana margina solventnosti na osnovu premija (ZMS-P) i Zahtevana margina solventnosti na osnovu šteta (ZMS-Š), u zavisnosti od poslova osiguranja/reosiguranja koje obavlja.

Obrasci iz stava 1. ove tačke dati su u prilozima od 3 do 6, koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

8. Pri utvrđivanju zahtevane margine solventnosti na dan:

- 31. decembra tekuće godine, period za koji se utvrđuje zahtevana margina solventnosti (u daljem tekstu: period) odnosi se na interval od 1. januara tekuće godine do 31. decembra tekuće godine;

- 31. marta tekuće godine, period se odnosi na interval od 1. aprila prethodne godine do 31. marta tekuće godine;

- 30. juna tekuće godine, period se odnosi na interval od 1. jula prethodne godine do 30. juna tekuće godine;

- 30. septembra tekuće godine, period se odnosi na interval od 1. oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine.

Dinamika obračuna garantne rezerve i procene ispunjenosti uslova adekvatnosti kapitala

9. Društvo koje obavlja poslove životnih osiguranja dužno je da tromesečno, sa stanjem na poslednji dan tromesečja, kao i godišnje, sa stanjem na poslednji dan godine, utvrđuje:

1) raspoloživu marginu solventnosti, pod kojom se podrazumeva garantna rezerva obračunata u skladu s članom 124. Zakona i ovom odlukom;

2) zahtevanu marginu solventnosti u skladu s članom 125. Zakona i ovom odlukom;

3) visinu garantnog kapitala u skladu s članom 128. Zakona i ovom odlukom;

4) ispunjenost uslova adekvatnosti kapitala u skladu s članom 129. stav 1. Zakona i ovom odlukom.

10. Društvo koje obavlja poslove neživotnih osiguranja dužno je da tromesečno, sa stanjem na poslednji dan tromesečja, kao i godišnje, sa stanjem na poslednji dan godine, utvrđuje:

1) raspoloživu marginu solventnosti, pod kojom se podrazumeva garantna rezerva obračunata u skladu s članom 124. Zakona i ovom odlukom;

2) zahtevanu marginu solventnosti u skladu s članom 126. Zakona i ovom odlukom;

3) visinu garantnog kapitala u skladu s članom 128. Zakona i ovom odlukom;

4) ispunjenost uslova adekvatnosti kapitala u skladu s članom 129. stav 1. Zakona i ovom odlukom.

11. Društvo koje u skladu s članom 25. Zakona istovremeno obavlja poslove životnih i neživotnih osiguranja dužno je da procenjuje ispunjenost uslova adekvatnosti kapitala u skladu s tač. 9. i 10. ove odluke.

12. Društvo koje obavlja poslove reosiguranja - radi utvrđivanja ispunjenosti uslova adekvatnosti kapitala postupa u skladu s tačkom 10. ove odluke.

13. Društvo je dužno da podatke iz tač. 9. i 10. ove odluke prikazane na obrascima AK-ŽO, AK-NO/RE, ZMS-ŽO, ZMS-NO/RE, ZMS-P i ZMS-Š Narodnoj banci Srbije dostavlja na način i u rokovima utvrđenim propisom kojim se uređuje obaveza redovnog izveštavanja društva.

Prelazne i završne odredbe

14. Društvo je dužno da adekvatnost kapitala prvi put obračuna u skladu sa odredbama ove odluke na dan 31. decembra 2015. godine, kao i da na dane 30. juna i 30. septembra 2015. godine garantnu rezervu i marginu solventnosti obračuna na način utvrđen propisima koji su važili do stupanja na snagu ove odluke.

15. Društvo prvi put na dan 31. decembra 2016. godine, u skladu s članom 126. stav 8. Zakona, utvrđuje da li je zahtevana margina solventnosti manja od utvrđene zahtevane margine solventnosti prethodne godine.

16. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o načinu utvrđivanja i praćenju likvidnosti društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 3/05), Odluka o načinu procenjivanja bilansnih i vanbilansnih pozicija društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 3/05) i Odluka o načinu utvrđivanja visine margine solventnosti ("Službeni glasnik RS", br. 31/05 i 21/10).

17. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 27. juna 2015. godine.

 

Prilog 1

Obrazac AK-ŽO

Datum:
Akcionarsko društvo za osiguranje:

ADEKVATNOST KAPITALA ZA ŽIVOTNA OSIGURANJA

 

Broj

OPIS

Iznos u hiljadama dinara (osim pod X)

I

PRIMARNI KAPITAL (1+2+3+4+5)

 

1.

Uplaćeni osnovni kapital po osnovu običnih akcija

 

2.

Rezerve utvrđene statutom i drugim aktima društva, osim rezervi povezanih s preferencijalnim akcijama

 

3.

Revalorizacione rezerve s nerealizovanim rezultatima

 

4.

Neraspoređeni dobitak ranijih godina

 

5.

Neraspoređeni dobitak tekuće godine, do 50%

 

II

DOPUNSKI KAPITAL (6+7+8)

 

6.

Uplaćeni osnovni kapital po osnovu preferencijalnih akcija

 

7.

Rezerve povezane s preferencijalnim akcijama

 

8.

Dugoročne obaveze koje se mogu konvertovati u kapital

 

III

ODBITNE STAVKE, PRVI DEO (9+10+11+12)

 

9.

Nematerijalna imovina (ulaganja)

 

10.

Otkupljene sopstvene akcije

 

11.

Gubitak tekuće godine i nepokriveni gubitak ranijih godina

 

IV

GARANTNI KAPITAL (I+II-III)

 

V

ODBITNE STAVKE, DRUGI DEO (12+13+14)

 

12.

Udeli, odnosno akcije drugih društava za osiguranje sa sedištem u Republici Srbiji

 

13.

Neto iznos ulaganja u instrumente subordiniranog duga i druge dužničke instrumente pravnih lica u kojima društvo ima kontrolno učešće

 

14.

Nelikvidna sredstva

 

VI

GARANTNA REZERVA, PRELIMINARNI REZULTAT (I+II-III-V)

 

15.

Odbitak za slučaj iz člana 124. stav 6. tačka 1) Zakona

 

16.

Odbitak za slučaj iz člana 124. stav 6. tačka 2) Zakona

 

17.

Odbitak za slučaj iz člana 124. stav 6. tačka 3) Zakona

 

VII

GARANTNA REZERVA, KONAČNI REZULTAT, RASPOLOŽIVA MARGINA SOLVENTNOSTI (VI-15-16-17)

 

VIII

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI ZA ŽIVOTNA OSIGURANJA (član 125. Zakona - Obrazac ZMS-ŽO)

 

IX

RAZLIKA RASPOLOŽIVE I ZAHTEVANE MARGINE SOLVENTNOSTI ZA ŽIVOTNA OSIGURANJA (član 127. stav 1. Zakona) VII-VIII ≥ 0

 

X

ODNOS ZAHTEVANE MARGINE SOLVENTNOSTI ZA ŽIVOTNA OSIGURANJA I GARANTNOG KAPITALA (član 128. stav 1. Zakona) VIII/IV ≤ 3

 

XI

IZNOS PROPISAN ČLANOM 27. ZAKONA (u skladu s važećom dozvolom za rad)

 

XII

RAZLIKA GARANTNOG KAPITALA I IZNOSA PROPISANOG ČLANOM 27. ZAKONA (član 128. stav 2. Zakona) IV-XI ≥ 0

 

 

Prilog 2

Obrazac AK-NO/RE

Datum:
Akcionarsko društvo za osiguranje:

ADEKVATNOST KAPITALA ZA NEŽIVOTNA OSIGURANJA/REOSIGURANJE

 

Broj

OPIS

Iznos u hiljadama dinara (osim pod X)

I

PRIMARNI KAPITAL (1+2+3+4+5)

 

1.

Uplaćeni osnovni kapital po osnovu običnih akcija

 

2.

Rezerve utvrđene statutom i drugim aktima društva, osim rezervi povezanih s preferencijalnim akcijama

 

3.

Revalorizacione rezerve s nerealizovanim rezultatima

 

4.

Neraspoređeni dobitak ranijih godina

 

5.

Neraspoređeni dobitak tekuće godine, do 50%

 

II

DOPUNSKI KAPITAL (6+7+8)

 

6.

Uplaćeni osnovni kapital po osnovu preferencijalnih akcija

 

7.

Rezerve povezane s preferencijalnim akcijama

 

8.

Dugoročne obaveze koje se mogu konvertovati u kapital

 

III

ODBITNE STAVKE, PRVI DEO (9+10+11+12)

 

9.

Nematerijalna imovina (ulaganja)

 

10.

Otkupljene sopstvene akcije

 

11.

Gubitak tekuće godine i nepokriveni gubitak ranijih godina

 

12.

Razlika nediskontovanih i diskontovanih rezervisanih šteta

 

IV

GARANTNI KAPITAL (I+II-III)

 

V

ODBITNE STAVKE, DRUGI DEO (13+14+15)

 

13.

Udeli, odnosno akcije drugih društava za osiguranje sa sedištem u Republici Srbiji

 

14.

Neto iznos ulaganja u instrumente subordiniranog duga i druge dužničke instrumente pravnih lica u kojima društvo ima kontrolno učešće

 

15.

Nelikvidna sredstva

 

VI

GARANTNA REZERVA, PRELIMINARNI REZULTAT (I+II-III-V)

 

16.

Odbitak za slučaj iz člana 124. stav 6. tačka 1) Zakona

 

17.

Odbitak za slučaj iz člana 124. stav 6. tačka 2) Zakona

 

18.

Odbitak za slučaj iz člana 124. stav 6. tačka 3) Zakona

 

VII

GARANTNA REZERVA, KONAČNI REZULTAT, RASPOLOŽIVA MARGINA SOLVENTNOSTI (VI-16-17-18)

 

VIII

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI ZA NEŽIVOTNA OSIGURANJA/REOSIGURANJE (član 126. Zakona - Obrazac ZMS-NO/RE)

 

IX

RAZLIKA RASPOLOŽIVE I ZAHTEVANE MARGINE SOLVENTNOSTI ZA NEŽIVOTNA OSIGURANJA/REOSIGURANJE (član 126. stav 9. i član 127. stav 2. Zakona) VII-VIII ≥ 0

 

X

ODNOS ZAHTEVANE MARGINE SOLVENTNOSTI ZA NEŽIVOTNA OSIGURANJA/REOSIGURANJE I GARANTNOG KAPITALA (član 128. stav 1. Zakona)
VIII/IV ≤ 3

 

XI

IZNOS PROPISAN ČLANOM 27. ZAKONA (u skladu s važećom dozvolom za rad)

 

XII

RAZLIKA GARANTNOG KAPITALA I IZNOSA PROPISANOG ČLANOM 27. ZAKONA (član 128. stav 2. Zakona) IV-XI ≥ 0

 

 

Prilog 3

Obrazac ZMS-ŽO

 

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI ZA ŽIVOTNA OSIGURANJA

 

Akcionarsko društvo za osiguranje:

Datum:

 

VRSTA ŽIVOTNOG OSIGURANJA

a

b

v

g

d

Đ

I

II

III

V

VII

1.

Procenat iz člana 125. Zakona

4%

4%

4%

4%

1%

4%

2.

Matematička rezerva u skladu s članom 125. stav 3. tačka 1) Zakona

 

 

 

 

 

 

3.

Matematička rezerva u skladu s članom 125. stav 3. tačka 2) podtačka (1) Zakona

 

 

 

 

 

 

4.

Koeficijent u skladu s članom 125. stav 3. tačka 2) Zakona (max([3]/[2],85%))

 

 

 

 

 

 

5.

Prvi rezultat ([1]*[2]*[4])

 

 

 

 

 

 

6.

Rizični kapital u skladu s članom 125. st. 4. i 5. Zakona

Osiguranje za slučaj smrti s trajanjem ≤ 3 godine

 

 

 

 

 

 

7.

Osiguranje za slučaj smrti s trajanjem > 3 i < 5 godina

 

 

 

 

 

 

8.

Sva druga životna osiguranja

 

 

 

 

 

 

9.

Ukupno ([6]*0,1%+[7]*0,15%+[8]*0,3%)

 

 

 

 

 

 

10.

Rizični kapital u skladu s članom 125. stav 4. tačka 2) podtačka (1) Zakona umanjen za iznos rizičnog kapitala pokrivenog reosiguranjem (svi ugovori, bez obzira na trajanje osiguranja)

 

 

 

 

 

 

11.

Koeficijent u skladu s članom 125. stav 4. tačka 2) Zakona (max([10]/([6]+[7]+[8]), 50%))

 

 

 

 

 

 

12.

Drugi rezultat ([9]*[11])

 

 

 

 

 

 

13.

Zbir prvog i drugog rezultata ([5]+[12])

 

 

 

 

 

 

14.

Zahtevana margina solventnosti za Ia, IIb, IIIv, Vg, Vd i VIIđ (a13+b13+v13+g13+d13+đ13)

 

 

 

 

 

 

15.

Zahtevana margina solventnosti za IV (Obrazac ZMS-NO/RE a14)

 

 

 

 

 

 

16.

Vrednost kapitalizovane imovine

 

 

 

 

 

 

17.

Zahtevana margina solventnosti za VI (a16*1%)

 

 

 

 

 

 

18.

Rizični kapital u skladu s članom 125. stav 6. tačka 4) Zakona za VIII

 

 

 

 

 

 

19.

Koeficijent u skladu s članom 125. stav 4. tačka 2) Zakona za VIII

 

 

 

 

 

 

20.

Zahtevana margina solventnosti za VIII (a18*a19*0,3%)

 

 

 

 

 

 

21.

Neto administrativni troškovi perioda za IX

 

 

 

 

 

 

22.

Zahtevana margina solventnosti za IX (a21*25%)

 

 

 

 

 

 

23.

Zahtevana margina solventnosti za životna osiguranja (a14+a15+a17+a20+a22)

 

 

 

 

 

 

Način popunjavanja Obrasca ZMS-ŽO:

Iznosi se iskazuju u hiljadama dinara, osim u redovima 4 i 11, u koje se unosi procenat.

Životna osiguranja za koja se obračunava zahtevana margina solventnosti jesu:

- Ia - osiguranje života;

- IIb - osiguranje za slučaj venčanja i rođenja;

- IIIv - rentno osiguranje;

- IV - dopunsko osiguranje uz osiguranje života;

- Vg - životna osiguranja iz člana 8. tač. od 1) do 3) Zakona vezana za jedinice investicionih fondova kod kojih društvo snosi investicioni rizik;

- Vd - životna osiguranja iz člana 8. tač. od 1) do 3) Zakona vezana za jedinice investicionih fondova kod kojih društvo ne snosi investicioni rizik, ali su troškovi upravljanja određeni i nepromenljivi za period duži od pet godina;

- VI - tontine;

- VIIđ - osiguranje s kapitalizacijom isplate;

- VIII - životna osiguranja iz člana 8. tač. od 1) do 3) Zakona vezana za jedinice investicionih fondova kod kojih društvo snosi rizik smrti osiguranika;

- IX - životna osiguranja iz člana 8. tač. od 1) do 3) Zakona vezana za jedinice investicionih fondova kod kojih društvo ne snosi investicioni rizik i troškovi upravljanja nisu određeni i nepromenljivi za period duži od pet godina.

Ukupna matematička rezerva kod društva za osiguranje predstavlja iznos matematičke rezerve sopstvenog portfelja uvećan za iznos matematičke rezerve po osnovu primljenih saosiguranja.

Matematička rezerva umanjena za deo koji pokriva reosiguranje kod društva za osiguranje predstavlja iznos matematičke rezerve sopstvenog portfelja uvećan za iznos matematičke rezerve po osnovu primljenih saosiguranja i umanjen za zbir iznosa matematičke rezerve prenete u saosiguranje i reosiguranje.

Prilog 4

Obrazac ZMS-NO/RE

 

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI ZA NEŽIVOTNA OSIGURANJA, REOSIGURANJE I DOPUNSKO OSIGURANJE UZ OSIGURANJE ŽIVOTA

 

Akcionarsko društvo za osiguranje:

Datum:

 

 

a

NEŽIVOTNO OSIGURANJE, OSIM DOBROVOLJNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U SKLADU S ČLANOM 126. STAV 6. ZAKONA

1.

Zahtevana margina solventnosti na osnovu premija - član 126. stav 2. Zakona (Obrazac ZMS-P a15)

 

2.

Zahtevana margina solventnosti na osnovu šteta -
član 126. stav 3. Zakona (Obrazac ZMS-Š a12)

 

3.

Zahtevana margina solventnosti (max(a1, a2))

 

DOBROVOLJNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U SKLADU S ČLANOM 126. STAV 6. ZAKONA

4.

Zahtevana margina solventnosti na osnovu premija -
član 126. stav 2. Zakona (Obrazac ZMS-P a30)

 

5.

Zahtevana margina solventnosti na osnovu šteta -
član 126. stav 3. Zakona (Obrazac ZMS-Š a20)

 

6.

Zahtevana margina solventnosti - član 126. stav 6. Zakona (max(a4, a5))

 

NEŽIVOTNO OSIGURANJE

7.

Zahtevana margina solventnosti u skladu s članom 126. Zakona (a3+a6)

 

8.

Zahtevana margina solventnosti istog perioda prethodne godine

 

Ako je a7<a8, popuniti redove od a9 do a13

9.

Rezervisane štete na kraju perioda umanjene za iznos koji pokriva reosiguranje

 

10.

Rezervisane štete na kraju istog perioda prethodne godine umanjene za iznos koji pokriva reosiguranje

 

11.

Koeficijent iz člana 126. stav 8. Zakona (a9/a10)

 

12.

Koeficijent iz člana 126. stav 8. Zakona (min(a11,1))

 

13.

Zahtevana margina solventnosti iz člana 126. stav 8. Zakona (a8*a12)

 

14.

Zahtevana margina solventnosti perioda (a7 ako je a7≥a8, u suprotnom a13)

 

Način popunjavanja Obrasca ZMS-NO/RE:

Iznosi se iskazuju u hiljadama dinara, osim u poljima a11 i a12, u koja se unosi procenat.

Zahtevana margina solventnosti za društva za reosiguranje obračunava se u skladu s članom 126. Zakona, s tim da se u deo obrasca koji se odnosi na neživotno osiguranje, osim dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u skladu s članom 126. stav 6. Zakona, unose podaci za sve vrste osiguranja, dok se deo obrasca koji se odnosi na dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu s članom 126. stav 6. Zakona - ne popunjava.

Zahtevana margina solventnosti za dopunsko osiguranje uz osiguranje života obračunava se u skladu s članom 126. Zakona, popunjavanjem isključivo dela obrasca koji se odnosi na neživotno osiguranje, osim dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u skladu s članom 126. stav 6. Zakona, podacima koji se odnose na dopunsko osiguranje uz osiguranje života, dok se deo obrasca koji se odnosi na dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu s članom 126. stav 6. Zakona - ne popunjava.

Prilog 5

Obrazac ZMS-P

 

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI NA OSNOVU PREMIJA

 

Akcionarsko društvo za osiguranje:

Datum:

 

 

a

b

v

g

d

NEŽIVOTNO OSIGURANJE, OSIM DOBROVOLJNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U SKLADU S ČLANOM 126. STAV 6. ZAKONA

Period

    t    

  t-1  

  t-2  

  t-3  

ukupno

1.

Iznos ukupne premije bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

2.

Ukupne rezerve za prenosne premije bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje na kraju perioda

 

 

 

 

 

3.

Iznos ostvarene premije bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje (a1+b2-a2)

 

 

 

 

 

4.

Premija bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje (max(a1, a3))

 

 

 

 

 

5.

Premija iz a4 do iznosa 50 mil. evra*18%

 

 

 

 

 

6.

Premija iz a4 iznad iznosa 50 mil. evra*16%

 

 

 

 

 

7.

Zbir premija a5+a6

 

 

 

 

 

8.

Rešene štete umanjene za iznos koji pokriva reosiguranje

 

 

 

 

 

9.

Rezervisane štete umanjene za iznos koji pokriva reosiguranje

 

 

 

 

 

10.

Ukupni rashodi za štete umanjeni za iznos koji pokriva reosiguranje (d8+a9-g9)

 

 

 

 

 

11.

Rešene štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

12.

Rezervisane štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

13.

Ukupni rashodi za štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje (d11+a12-g12)

 

 

 

 

 

14.

Koeficijent iz člana 126. stav 2. tačka 2) Zakona (max((a10/a13),50%))

 

 

 

 

 

15.

Rezultat iz člana 126. stav 2. Zakona (a7*a14)

 

 

 

 

 

DOBROVOLJNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U SKLADU S ČLANOM 126. STAV 6. ZAKONA

Period

t

t-1

t-2

t-3

ukupno

16.

Iznos ukupne premije bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

17.

Ukupne rezerve za prenosne premije bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje na kraju perioda

 

 

 

 

 

18.

Iznos ostvarene premije bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje (a16+b17-a17)

 

 

 

 

 

19.

Premija bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje (max(a16, a18))

 

 

 

 

 

20.

Premija iz a19 do iznosa 50 mil. evra*18%*(1/3)

 

 

 

 

 

21.

Premija iz a19 iznad iznosa 50 mil. evra*16%*(1/3)

 

 

 

 

 

22.

Zbir premija a20+a21

 

 

 

 

 

23.

Rešene štete umanjene za iznos koji pokriva reosiguranje

 

 

 

 

 

24.

Rezervisane štete umanjene za iznos koji pokriva reosiguranje

 

 

 

 

 

25.

Ukupni rashodi za štete umanjeni za iznos koji pokriva reosiguranje (d23+a24-g24)

 

 

 

 

 

26.

Rešene štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

27.

Rezervisane štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

28.

Ukupni rashodi za štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje (d26+a27-g27)

 

 

 

 

 

29.

Koeficijent iz člana 126. stav 2. tačka 2) Zakona (max((a25/a28),50%))

 

 

 

 

 

30.

Rezultat iz člana 126. stava 2. Zakona (a22*a29)

 

 

 

 

 

Način popunjavanja Obrasca ZMS-P:

Iznosi se iskazuju u hiljadama dinara, osim u poljima a14 i a29, u koja se unosi procenat.

Ukupna premija osiguranja/reosiguranja predstavlja iznos premije bez poreza utvrđen ugovorom o osiguranju/reosiguranju (polisirana premija).

Ostvarena premija kod društva za osiguranje predstavlja iznos ukupne premije perioda uvećan za iznos ukupne rezerve za prenosne premije na početku perioda i umanjen za iznos ukupne rezerve za prenosne premije na kraju perioda, a kod društva za reosiguranje - iznos ukupne premije perioda po aktivnom poslu reosiguranja uvećan za iznos ukupne rezerve za prenosne premije po aktivnom poslu reosiguranja na početku perioda i umanjen za iznos ukupne rezerve za prenosne premije po aktivnom poslu reosiguranja na kraju perioda.

Otpisana premija jeste premija osiguranja koja je isknjižena iz poslovnih knjiga društva zbog prestanka osiguranja.

Iznos u evrima iz člana 126. stava 2. Zakona utvrđuje se u dinarskoj protivvrednosti prema zvaničnom srednjem kursu na dan obračuna.

Ukupni rashodi za štete odnose se na iznos ukupno rešenih šteta (konačno ili delimično) za poslednja tri perioda uvećan za iznos troškova u vezi s rešavanjem i isplatom štete i za iznos ukupno rezervisanih šteta na kraju perioda, a umanjen za iznos ukupno rezervisanih šteta na kraju perioda t-3.

Zahtevana margina solventnosti za društva za reosiguranje obračunava se u skladu s članom 126. Zakona, s tim da se u deo obrasca koji se odnosi na neživotno osiguranje, osim dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u skladu s članom 126. stav 6. Zakona, unose podaci za sve vrste osiguranja, dok se deo obrasca koji se odnosi na dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu s članom 126. stav 6. Zakona - ne popunjava.

Zahtevana margina solventnosti za dopunsko osiguranje uz osiguranje života obračunava se u skladu s članom 126. Zakona, popunjavanjem isključivo dela obrasca koji se odnosi na neživotno osiguranje, osim dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u skladu s članom 126. stav 6. Zakona, podacima koji se odnose na dopunsko osiguranje uz osiguranje života, dok se deo obrasca koji se odnosi na dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu s članom 126. stav 6. Zakona - ne popunjava.

Prilog 6

Obrazac ZMS-Š

 

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI NA OSNOVU ŠTETA

 

Akcionarsko društvo za osiguranje:

Datum:

 

 

a

b

v

g

d

đ

e

ž

z

BROJ GODINA U SKLADU S ČLANOM 126. ST. 3, 4. I 5. ZAKONA

1.

Ukupna premija neživotnih osiguranja bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Ukupna premija osiguranja kredita, rizika oluje, grada ili mraza bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Učešće a2 u a1 u procentima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

3 ako je a3≤50% ili 7 ako je a3>50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEŽIVOTNO OSIGURANJE, OSIM DOBROVOLJNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U SKLADU S ČLANOM 126. STAV 6. ZAKONA

Period

    t    

  t-1  

  t-2  

  t-3  

t-4

  t-5  

  t-6  

  t-7  

ukupno

5.

Ukupno rešene štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Ukupno rezervisane štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Prosečan godišnji iznos rashoda za štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje ((z5+a6-g6)/a4 ili (z5+a6-ž6)/a4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Prosečan godišnji iznos rashoda za štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje iz a7 do iznosa 35 mil. evra*26%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Prosečan godišnji iznos rashoda za štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje iz a7 iznad iznosa 35 mil. evra*23%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

Ukupno a8+a9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.

Koeficijent iz člana 126. stav 3. tačka 2) Zakona (Obrazac ZMS-P a14)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

Rezultat iz člana 126. stav 3. Zakona (a10*a11)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOBROVOLJNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U SKLADU S ČLANOM 126. STAV 6. ZAKONA

Period

t

t-1

t-2

t-3

ukupno

 

 

 

 

13.

Ukupno rešene štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.

Ukupno rezervisane štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.

Prosečan godišnji iznos rashoda za štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje ((d13+a14-g14)*(1/3))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.

Prosečan godišnji iznos rashoda za štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje iz a15 do iznosa 35 mil. evra*26%*(1/3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

Prosečan godišnji iznos rashoda za štete bez umanjenja za iznos dat u reosiguranje iz a15 iznad iznosa 35 mil. evra*23%*(1/3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.

Ukupno a16+a17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.

Koeficijent iz člana 126. stav 3. tačka 2) Zakona (Obrazac ZMS-P a29)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.

Rezultat iz člana 126. stav 3. Zakona (a18*a19)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Način popunjavanja Obrasca ZMS-Š:

Iznosi se iskazuju u hiljadama dinara, osim iznosa u poljima a3, a11 i a19, u koja se unosi procenat, kao i iznosa u polju a4, u koje se unosi celobrojna vrednost.

Ukupna premija osiguranja/reosiguranja odnosi se na iznos premije bez poreza utvrđen ugovorom o osiguranju/reosiguranju (polisirana premija).

Iznos u evrima iz člana 126. stav 3. Zakona utvrđuje se u dinarskoj protivvrednosti prema zvaničnom srednjem kursu dinara na dan obračuna.

Prosečan godišnji iznos rashoda za štete odnosi se na iznos ukupno rešenih šteta (konačno ili delimično) za poslednja tri (odnosno poslednjih sedam) perioda uvećan za iznos troškova u vezi s rešavanjem i isplatom štete i za iznos ukupno rezervisanih šteta na kraju perioda, a umanjen za iznos ukupno rezervisanih šteta na kraju perioda t-3 (odnosno t-7).

Pri utvrđivanju prosečnog godišnjeg iznosa ukupnih rashoda za štete u smislu člana 126. stav 4. Zakona, popunjavaju se polja a5, b5, v5, z5, a6 i g6, a u smislu člana 126. stav 5. Zakona - popunjavaju se polja a5, b5, v5, g5, d5, đ5, e5, z5, a6 i ž6.

Zahtevana margina solventnosti za društva za reosiguranje obračunava se u skladu s članom 126. Zakona, s tim da se u deo obrasca koji se odnosi na neživotno osiguranje, osim dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u skladu s članom 126. stav 6. Zakona, unose podaci za sve vrste osiguranja, dok se deo obrasca koji se odnosi na dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu s članom 126. stav 6. Zakona - ne popunjava.

Zahtevana margina solventnosti za dopunsko osiguranje uz osiguranje života obračunava se u skladu s članom 126. Zakona, popunjavanjem isključivo dela obrasca koji se odnosi na neživotno osiguranje, osim dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u skladu s članom 126. stav 6. Zakona, podacima koji se odnose na dopunsko osiguranje uz osiguranje života, dok se deo obrasca koji se odnosi na dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu s članom 126. stav 6. Zakona - ne popunjava.