ODLUKA
O PODIZANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA I SPOMEN OBELEŽJA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 44/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se izgradnja i postavljanje (u daljem tekstu: podizanje) i održavanje spomenika i spomen obeležja i podizanje skulpturalnih dela na površinama javne namene na teritoriji Grada Niša, kao i uslovi i način obezbeđivanja sredstava za njihovo podizanje i održavanje.

Član 2

Spomenik, odnosno spomen obeležje u smislu ove odluke je delo likovne ili primenjene umetnosti - figura, poprsje, bista, reljef, spomen-ploča ili drugo spomen obeležje koje obeležava događaj ili ličnost značajnu za Grad Niš, nacionalnu istoriju i kulturu ili svetsku političku i kulturnu istoriju.

Spomenik, odnosno spomen obeležje može da se podiže samo na površinama javne namene, uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove kulture.

Skulpturalno delo u smislu ove odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na površinama javne namene.

Član 3

Površina javne namene jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa, u skladu sa posebnim zakonom.

Član 4

Spomenik, spomen obeležje i skulpturalno delo (u daljem tekstu: spomenik) se podiže na osnovu odluke Skupštine Grada Niša (u daljem tekstu: Skupština Grada), u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 5

Odredbe ove odluke, osim u pogledu organa nadležnog za donošenje odluke o podizanju spomenika, ne primenjuju se kada se spomenik gradi odnosno postavlja na inicijativu druge države.

II PODIZANJE SPOMENIKA

Član 6

Inicijativu za podizanje spomenika može podneti fizičko ili pravno lice.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, podnosi se Savetu za kulturno stvaralaštvo Grada Niša (u daljem tekstu: Savet), u pisanom obliku, i mora biti obrazložena.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, može da sadrži i predlog lokacije za izgradnju, odnosno postavljanje spomenika.

Član 7

Savet razmatra inicijativu za podizanje spomenika.

U postupku razmatranja inicijative za podizanje spomenika, Savet pribavlja stručno mišljenje Javnog preduzeća Zavod za urbanizam Niš, a u slučaju da se spomenik podiže u prostornoj kulturno-istorijskoj celini ili zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra, Savet pribavlja i uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, radi utvrđivanja lokacije za podizanje spomenika i uslova za njeno uređenje.

Ukoliko Savet prihvati inicijativu iz člana 6. ove Odluke, Odluku o podizanju spomenika, nakon prethodno pribavljene saglasnosti Ministarstva za poslove kulture, na predlog Gradskog Veća Grada Niša, donosi Skupština Grada.

Savet obaveštava podnosioca inicijative o ishodu inicijative.

Član 8

Na osnovu podnetih inicijativa, sopstvene procene i na osnovu procene mogućnosti za realizaciju, Savet predlaže upravi nadležnoj za poslove kulture (u daljem tekstu: Uprava), godišnji program podizanja spomenika, na kraju tekuće za narednu godinu.

Član 9

Skupština Grada, istovremeno sa donošenjem odluke o podizanju spomenika, obrazuje odbor za sprovođenje odluke (u daljem tekstu: odbor).

U odbor se imenuju stručnjaci iz oblasti kulture i urbanizma - istoričari umetnosti, akademski slikari, vajari, književnici, arhitekte, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, predstavnik gradske uprave nadležne za poslove kulture i dr.

U odbor može da se imenuje i lice koje je obezbedilo najmanje 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika.

Aktom o obrazovanju odbora utvrđuje se zadatak odbora, broj članova odbora i druga pitanja od značaja za rad odbora.

Član 10

Izbor idejnog rešenja za spomenik može da se vrši na osnovu konkursa, angažovanjem autora po pozivu uz učešće najmanje tri autora ili korišćenjem već postojećeg dela likovne ili primenjene umetnosti, u skladu sa zakonom.

Odbor donosi odluku o načinu izbora idejnog rešenja i sprovodi postupak izbora idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđen u stavu 1. ovog člana.

Član 11

Ukoliko se sprovodi konkurs za izbor idejnog rešenja za spomenik, konkurs se objavljuje u najmanje jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Radi utvrđivanja bližih uslova konkursa iz stava 1. ovog člana, odbor pribavlja mišljenje stručnih udruženja i organizacija.

Odbor vrši izbor idejnog rešenja za spomenik i utvrđuje iznos sredstava potreban za podizanje spomenika.

Ukoliko odbor ne izvrši izbor idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđen u članu 10. ove odluke, postupak se ponavlja.

Ukoliko odbor izvrši izbor idejnog rešenja za spomenik na jedan od načina utvrđen u članu 10. ove odluke, pristupa se, u skladu sa važećim propisima iz oblasti planiranja i izgradnje, podizanju spomenika.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe odbora, obavlja Uprava.

Član 12

Izuzetno od odredaba ove odluke, na teritoriji Grada Niša može se podići replika spomenika značajne umetničke i kulturno-istorijske vrednosti.

O podizanju replike, na predlog Gradskog Veća Grada Niša, Odluku donosi Skupština Grada.

Član 13

Spomenik se može premestiti, odnosno ukloniti, ako za to postoje opravdani razlozi.

Odluku o premeštanju, odnosno uklanjanju spomenika, na predlog Gradskog Veća Grada Niša, donosi Skupština Grada.

Član 14

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš vodi evidenciju o podignutim spomenicima na teritoriji Grada Niša, podignutim u skladu s ovom odlukom.

Odbor je dužan da u roku od osam dana pre otpočinjanja radova na podizanju spomenika, o tome obavesti Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, kao i da ovom Zavodu prijavi da je spomenik podignut u roku od 30 dana od dana završetka radova na podizanju spomenika.

III FINANSIRANJE

Član 15

Sredstva za podizanje spomenika se obezbeđuju u godišnjem programu uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje.

Sredstva za izradu idejnog rešenja i sredstva za podizanje spomenika, mogu se obezbediti iz priloga, poklona, donacija ili na drugi način u skladu sa zakonom.

Član 16

Pravno ili fizičko lice, koje obezbedi više od 51% potrebnih sredstava za podizanje spomenika, ima pravo da mu se ime upiše na postament ili pored spomenika.

IV ODRŽAVANJE SPOMENIKA

Član 17

Spomenici koji su proglašeni za kulturno dobro održavaju se u skladu sa programom rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

O održavanju spomenika koji nije proglašen za kulturno dobro stara se Grad Niš.

Član 18

Sredstva za održavanje spomenika se obezbeđuju godišnjim programom održavanja komunalne infrastrukture.

Član 19

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika obuhvata redovno održavanje čistoće, negu javnih zelenih površina, kontrolu rasvete, popravku prilazne staze ili puta i po potrebi, sprovođenje mera konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika.

Član 20

Održavanje spomenika i prostora oko spomenika vrše nadležna javna preduzeća.

Mere konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika sprovode se na osnovu uslova koje utvrđuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Član 21

Građani su dužni da čuvaju spomenike i da se prema njima odnose sa dužnom pažnjom.

Spomenici se ne smeju prljati, oštetiti ili uništiti.

Član 22

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni, ošteti ili uništi spomenik, dužno je da uspostavi pređašnje stanje pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, odnosno ukoliko to nije moguće, da nadoknadi nastalu štetu.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana, ne uspostavi pređašnje stanje, to će, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, o trošku tog lica, učiniti Grad Niš.

Član 23

Škole, preduzeća, ustanove ili drugi organi i organizacije, uz saglasnost Uprave, mogu da čuvaju i održavaju jedan ili više spomenika.

V NADZOR

Član 24

Nadzor nad primenom ove odluke vrši gradska uprava nadležna za poslove kulture.

Poslove inspekcijskog nadzora nad podizanjem i održavanjem spomenika vrše Gradske opštine na čijem se području spomenici nalaze putem komunalnih inspektora.

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izdaje prekršajni nalog i podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 25

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac, koji pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izdaje prekršajni nalog i podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Ukoliko komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, u obavljanju svojih poslova uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome pisanim putem nadležni organ.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 26

Novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 do 1.000.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako podigne spomenik suprotno odredbama ove odluke (član 4.),

- ako premesti ili ukloni spomenik suprotno odredbama ove odluke (član 22.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 25.000,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 25.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 27

Novčanom kaznom od 25.000,00 do 75.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice:

- ako prlja, ošteti ili uništi spomenik (član 21.).

Član 28

Za prekršaje propisane ovom odlukom, novčana kazna za koju komunalni policajac ili komunalni inspektor može izdati prekršajni nalog, za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu iznosi 5.000,00 dinara, a za pravna lica i preduzetnike iznosi 20.000,00 dinara.

VII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 29

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".