PRAVILNIK

O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 5/2015)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete pretrpljene usled ujeda napuštenih životinja na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Napuštena životinja je ona životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege držaoca i koju je on svesno napustio.

Oštećeno lice je lice koje je pretrpelo štetu od ujeda napuštene životinje na teritoriji Grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Oštećeno lice).

Član 3

Oštećeno lice je u obavezi da se, odmah po nastanku štetnog događaja, javi u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi zbrinjavanja.

Član 4

Oštećeno lice je obavezno da podnese prijavu o nastalom događaju nadležnoj službi JKP "Komunalije" Sremska Mitrovica, odmah nakon nastanka štetnog događaja, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za naknadu štete.

JKP "Komunalije" Sremska Mitrovica dužno je da izda potvrdu oštećenom licu o prijavljenom događaju, kao i da preduzme sve neophodne mere i aktivnosti na pronalaženju, hvatanju i zbrinjavanju napuštene životinje.

JKP "Komunalije" Sremska Mitrovica dužno je da ustroji i uredno vodi evidenciju Zoohigijenske službe o poslovima hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja, kao i evidenciju o podnetim prijavama o ujedima od strane napuštenih životinja i izdatim potvrdama oštećenim licima.

Član 5

Zahtev za naknadu štete podnosi se Komisiji za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale od ujeda napuštenih životinja (u daljem tekstu: Komisija) i isti mora biti u pisanoj formi.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se putem uslužnog centra u zgradi gradskih uprava i to predajom na Gradsku upravu za budžet i finansije.

Zahtev mora da sadrži podatke o podnosiocu zahteva, veran opis i lokaciju događaja, opis pretrpljenih povreda i iznos naknade koja se potražuje.

Član 6

Komisiju iz prethodnog člana obrazuje Gradsko veće Grada Sremska Mitrovica u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Komisiju čini 5 članova i to:

- jedan odbornik Skupštine Grada Sremska Mitrovica - predsednik Komisije,

- jedan predstavnik JKP "Komunalije" Sremska Mitrovica,

- jedan zdravstveni radnik - doktor medicine,

- jedan član Gradskog veća,

- jedan predstavnik Gradske uprave za budžet i finansije.

Član Komisije koji je predstavnik gradske uprave, stara se o dokumentaciji i otpremanju akata Komisije.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuju se poslovi i zadaci koje će Komisija obavljati, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Komisija može angažovati veštaka odgovarajuće specijalnosti u cilju što potpunijeg sagledavanja zahteva oštećenog.

Komisija može sačiniti obrazac zahteva za naknadu štete nastale usled ujeda napuštene životinje.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja Gradska uprava za budžet i finansije.

Komisija o svom radu vodi zapisnik.

Član 7

Uz zahtev iz člana 5. ovog Pravilnika, oštećeno lice je u obavezi da dostavi dokumentaciju, i to:

- Fotokopiju, odnosno elektronski očitanu ličnu kartu;

- Fotokopiju izvoda iz MKR za maloletno oštećeno lice;

- Original ili overenu fotokopiju medicinske dokumentacije koja se odnosi na lečenje:

1. Izveštaj nadležne zdravstvene ustanove primarne zaštite;

2. Izveštaj lekara specijaliste, (epidemiologa);

- Potvrdu o izvršenoj prijavi događaja JKP "Komunalije" Sremska Mitrovica;

- Fotokopiju kartice tekućeg računa;

- Druge dokaze koji su od značaja za rešavanje zahteva;

- Fotokopija zdravstvene knjižice.

Član 8

Komisija je dužna da u roku od 30 dana, od dana podnošenja zahteva, isti razmotri i uzme izjavu na zapisnik od oštećenog lica o okolnostima štetnog događaja i posledicama.

U toku svog rada u cilju pribavljanja dodatnih informacija i utvrđivanja relevantnih činjenica, Komisija može uzimati izjave svedoka događaja, vršiti konsultacije i provere sa nadležnim organima i ustanovama.

Ukoliko Komisija utvrdi da zahtev oštećenog lica nije osnovan, dužna je o tome obavestiti oštećeno lice, u roku od osam dana, od dana uzete izjave.

Ukoliko Komisija utvrdi da je zahtev osnovan sačinjava predlog o visini naknade štete i rokom isplate, te o istom obaveštava oštećeno lice, u roku od osam dana, od dana uzete izjave.

Oštećeno lice, posle prijema predloga Komisije, izjašnjava se da li je saglasno sa dostavljenim predlogom.

Nakon dobijene saglasnosti od oštećenog na predloženu visinu naknade štete, Komisija dostavlja spis predmeta Gradskom pravobranilaštvu Grada Sremska Mitrovica, koje je dužno da zaključi Sporazum o naknadi štete sa oštećenim licem, u roku od 15 dana prijema spisa.

Član 9

Gradsko pravobranilaštvo dužno je da u roku od 5 dana od dana obrazovanja Komisije istoj dostavi spise nerešenih predmeta po zahtevima za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja.

Ustupljeni predmeti iz stava 1. ovog člana okončaće se u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".