JEDINSTVENA TARIFA

NAKNADA ZA REEMITOVANJE FONOGRAMA I NA NJIMA ZABELEŽENIH INTERPRETACIJA

("Sl. glasnik RS", br. 53/2015)

Član 1

Ovom jedinstvenom tarifom naknada za reemitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija (u daljem tekstu: Tarifa) utvrđuje se visina i način određivanja naknade za reemitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija.

Član 2

Naknada za reemitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija se utvrđuje u procentu od prihoda od reemitovanja koji predstavlja proizvod mesečne pretplate bez PDV i broja pretplatnika konkretnog korisnika.

Ukoliko korisnik pored usluge reemitovanja nudi i druge usluge kao što su telefonija i internet, osnovicu za obračun naknade za reemitovanje čini osnovna cena usluge reemitovanja svakog pojedinog korisnika pomnožena sa brojem pretplatnika.

Ako korisnik ne ostvaruje prihod, naknada se određuje u procentu od troškova, a trošak predstavlja zbir svih napravljenih troškova koje korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje iskorišćava fonograme i na njima zabeležene interpretacije.

Naknada za reemitovanje iznosi 1% od prihoda/troška korisnika.

Naknada određena primenom procenta na prihod/trošak ne može biti niža od minimalne naknade, koja predstavlja najniži iznos naknade za reemitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija. Minimalna naknada na mesečnom nivou se određuje na taj način što se broj pretplatnika konkretnog korisnika pomnoži sa brojem kanala i 0,010 bodova za reemitovanje do 70 radio i TV kanala, odnosno 0,0035 bodova za reemitovanje svakog kanala preko 70-og kanala.

Vrednost boda iznosi 11 dinara, uvećano za PDV.

Vrednost boda se svakog 1. januara usklađuje sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, prema zvaničnim podacima republičkog organa za poslove statistike.

Član 3

Korisnik je dužan da do petog dana u mesecu za prethodni mesec dostavlja kolektivnoj organizaciji koja ubira naknadu podatke o broju pretplatnika i popis radio i TV kanala u prethodnom mesecu, odnosno izveštaj o broju domaćinstava/priključaka, izveštaj o broju domaćinstava/dekodera (set-top-box-ova) i popis radio i TV kanala koje reemituje, kao i visinu mesečne pretplate po paketima bez PDV.

Popis kanala mora sadržati sve radio i TV kanale koji čine ponudu korisnika.

U slučaju da dostave podatke koji se razlikuju od podataka koje Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge ili Regulatorno telo za elektronske medije dostave organizaciji koja ubira naknadu ili od javnih podataka koje objave na zvaničnim internet stranicama, kao i od podataka o broju kanala sa internet stranica korisnika, kolektivna organizacija koja ubira naknadu zadržava prava da izvrši ispravku obračuna za prethodnu godinu na osnovu tih podataka.

Član 4

Naknada za reemitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija se plaća mesečno.

Član 5

Ova tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se počevši od prvog dana meseca koji sledi za mesecom u kojem je ova tarifa stupila na snagu.

Stupanjem na snagu ove tarife prestaju da važe odredbe Tarife naknada koju od korisnika naplaćuje OFPS ("Službeni glasnik RS", br. 94/09 i 30/11) koje se odnose na kablovsko reemitovanje i emitovanje/reemitovanje putem satelita, kablovskih sistema, IPTV i drugih digitalnih tehnologija (dvbt, total TV, D3, Wi Fi i sl.).