MEMORANDUM

O RAZUMEVANJU O SARADNJI MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE JERMENIJE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2015)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Jermenije (u daljem tekstu: strane);

Želeći da dalje ojačaju prijateljske odnose i saradnju Republike Srbije i Republike Jermenije na osnovu principa i odredbi Povelje Ujedinjenih nacija;

Prepoznajući važnost konsultacija i razmene mišljenja na različitim nivoima po pitanjima bilateralnih odnosa i međunarodnih pitanja od zajedničkog interesa;

Želeći da uspostave i dodatno olakšaju saradnju u interesu obe strane;

Postigle su sledeći dogovor:

1. (a) Strane će održavati redovne konsultacije ("konsultacije") o razvoju bilateralnih odnosa, kao i o pitanjima od zajedničkog interesa.

(b) Konsultacije se mogu održavati na nivou ministara, njihovih zamenika, šefova odeljenja, ili na bilo kom drugom nivou oko čega se strane usaglase, i u njima mogu da učestvuju stručnjaci dveju strana.

(c) Konsultacije će se u načelu održavati jednom godišnje, naizmenično u Beogradu i u Jerevanu, ili na drugom mestu oko kojeg se strane usaglase. Dnevni red, termin, mesto, kao i nivo svake runde konsultacija će se ustanoviti na osnovu zajedničke saglasnosti.

(d) Takođe je, moguće osnovati komisije, radne grupe i grupe stručnjaka, oko čijeg će se sastava i procedura strane međusobno usaglasiti.

2. Strane će sarađivati u cilju usaglašavanja svojih stavova o međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, u meri u kojoj je to moguće, kada je to potrebno, u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija i foruma.

3. Strane će podsticati saradnju i neposredne kontakte predstavnika svojih diplomatskih službi. One će olakšati organizaciju i adekvatno izvršavanje zajedničkih aktivnosti i programa, o kojima se zajednički usaglase diplomatskim kanalima.

4. Strane će olakšati saradnju i konsultacije diplomatskih i konzularnih predstavništava Republike Srbije i Republike Jermenije u trećim zemljama.

5. Svi nesporazumi, neslaganja, ili razlike u tumačenju ili sprovođenju ovog memoranduma rešavaće se putem prijateljskih konsultacija dveju strana.

6. Memorandum stupa na snagu danom potpisivanja, i ostaje na snazi u periodu od pet (5) godina, i biće automatski produžen za period od narednih pet (5) godina, osim u slučaju da jedna strana obavesti drugu u pisanom obliku da je donela odluku da raskine Memorandum najmanje šest (6) meseci pre datuma isteka. Može biti izmenjen i dopunjen uz pismenu saglasnost dveju strana.

7. Stupanjem na snagu ovog memoranduma prestaje da važi Protokol o konsultacijama i saradnji između Saveznog ministarstva za inostrane poslove Savezne Republike Jugoslavije i Ministarstva inostranih poslova Republike Jermenije.

Sačinjeno u dva primerka u Jerevanu dana 3. juna 2015. godine, na srpskom, jermenskom i engleskom jeziku, pri čemu su sva tri teksta podjednako verodostojna. U slučaju razlika u tumačenju, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Za
Ministarstvo spoljnih poslova
Republike Srbije
Ivica Dačić, s.r.

 

Za
Ministarstvo spoljnih poslova
Republike Jermenije
Edvard Nalbandijan, s.r.