UPUTSTVO
ZA IZVRŠENJE BUDŽETA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2015, 14/2015 - ispr. i 24/2015)

 

I UVODNE ODREDBE

Sadržaj Uputstva

Tačka 1.

Ovim uputstvom bliže se uređuje izvršavanje budžeta Grada Novog Sada, odnosno procedure, aktivnosti, prava, obaveze i odgovornosti subjekata i rokovi u postupku izvršenja budžeta, kao i utvrđivanje prioriteta i dinamike potrošnje planirane iz sredstava budžeta, bez obzira na izvore finansiranja iz kojih potiču, izveštavanje o izvršenju budžeta i druga pitanja od značaja za izvršenje budžeta.

Ovim uputstvom uređuju se i vrste, odnosno sadržaj, namena i korišćenje obrazaca u postupku izvršenja budžeta, koji su dati u prilogu Uputstva i čine njegov sastavni deo.

Donošenje budžeta

Tačka 2.

Budžet, kao sveobuhvatan plan prihoda i primanja i plan rashoda i izdataka, donosi se za period od jedne fiskalne godine i važi za godinu za koju je donet (Zakon dozvoljava mogućnost donošenja budžeta i za period od tri fiskalne godine).

Fiskalna godina je period od dvanaest meseci, od 1. januara do 31. decembra kalendarske godine.

U slučaju da se budžet ne donese u roku utvrđenom budžetskim kalendarom, vrši se privremeno finansiranje u vremenu od najduže prva tri meseca fiskalne godine, a u obimu od najviše jedne četvrtine iznosa planiranih rashoda i izdataka u odluci o budžetu za prethodnu fiskalnu godinu.

Izuzetno, ako se budžet ne donese ni do 15. marta tekuće godine za koju se donosi, privremeno finansiranje može da se produži za još tri meseca, tako da traje ukupno šest meseci, u obimu koji odgovara srazmerno planiranim rashodima i izdacima u istom periodu u budžetu za proteklu godinu.

Po isteku privremenog finansiranja, plaćene i preuzete obaveze u tom periodu, u skladu sa odlukom o privremenom finansiranju, uključuju se u budžet za tekuću godinu.

Izmene i dopune (rebalans) budžeta sprovode se po istom postupku po kojem se donosi, odnosno usvaja budžet.

Učesnici u izvršenju budžeta

Tačka 3.

U postupku izvršenja budžeta Grada Novog Sada učestvuju:

1. organ uprave nadležan za finansije - Gradska uprava za finansije,

2. korisnici budžetskih sredstava (direktni i indirektni),

3. izvršni organi - Gradonačelnik Grada Novog Sada i Gradsko veće Grada Novog Sada i

4. zakonodavni organ - Skupština Grada Novog Sada.

Gradska uprava za finansije priprema nacrte odluka o budžetu i o privremenom finansiranju Grada Novog Sada, o završnom računu budžeta i nacrte drugih odluka i akata koje donosi Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština), Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) i Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće), predlaže upotrebu (korišćenje) stalne i tekuće budžetske rezerve, predlaže i druge akte koje donosi Gradonačelnik i Gradsko veće, donosi akte (pravilnike i uputstva) i vrši druge poslove u postupku izvršenja budžeta Grada Novog Sada, u skladu sa zakonom i drugim propisima Republike Srbije i Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad).

Korisnici budžetskih sredstava (u daljem tekstu: korisnici budžeta) izvršavaju odluku o budžetu ili privremenom finansiranju Grada i druge odluke i akte koje donosi Skupština i Gradonačelnik ili Gradsko veće i obavljaju druge poslove u skladu sa zakonom i drugim propisima Republike Srbije i Grada.

Direktni korisnici budžetskih sredstava (u daljem tekstu: direktni korisnici), u smislu stava 3. ove tačke, su organi Grada (zakonodavni i izvršni i gradske uprave), samostalni organi (Zaštitnik građana i Pravobranilaštvo Grada Novog Sada), posebne organizacije (Biro za pružanje pravne pomoći i Direkcija za robne rezerve) i Služba za zajedničke poslove.

Indirektni korisnici budžetskih sredstava (u daljem tekstu: indirektni korisnici) su ustanove, javna preduzeća, budžetski fondovi, mesne zajednice, fondovi i organizacije osnovani od strane Grada, nad kojima Grad, kao osnivač, preko direktnih korisnika, vrši zakonom utvrđena prava u pogledu upravljanja i finansiranja.

Gradonačelnik, kao naredbodavac za izvršenje budžeta Grada, odlučuje o upotrebi sredstava stalne i tekuće budžetske rezerve, neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine kojima se direktno ili indirektno utiče na izvršenje budžeta, donosi pojedinačne akte za izvršavanje odluka Skupštine, usmerava i usklađuje rad gradskih uprava, posebnih organizacija i službi u smislu ovog uputstva i vrši i druge poslove utvrđene Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao i Statutom Grada i drugim aktima Skupštine.

Gradsko veće, kao izvršni organ, donosi odluku o privremenom finansiranju Grada, u slučaju da Skupština ne donese budžet pre početka fiskalne godine, predlaže odluku o budžetu i o završnom računu budžeta i druge odluke i akte koje donosi Skupština, donosi uputstva i druge akte za izvršavanje odluka Skupštine, neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine kojima se direktno ili indirektno utiče na izvršenje budžeta, vrši nadzor nad radom gradskih uprava i druge poslove utvrđene Statutom Grada.

Skupština, kao zakonodavni organ, donosi odluku o budžetu i o završnom računu budžeta i druge odluke i akte kojima se direktno ili indirektno utiče na izvršenje budžeta, utvrđuje gradske takse, naknade i druge lokalne prihode koji po zakonu pripadaju Gradu i obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom Grada.

Dodeljivanje aproprijacija i godišnji finansijski plan

Tačka 4.

Aproprijacija je, odlukom o budžetu utvrđen, godišnji obim sredstava za određenu namenu, koji je dodeljen korisniku budžeta.

Aproprijacija, u smislu Zakona o budžetskom sistemu, jeste pravo na potrošnju javnih sredstava, vrednosno iskazano, u okviru kojeg se za određenu namenu mogu preuzimati obaveze, odnosno trošiti javna sredstva, a u budžetu se iskazuje kao pozicija budžeta, na trocifrenom nivou ekonomske klasifikacije rashoda i izdataka.

Obaveza je Gradske uprave za finansije - Sektora za budžet da direktne korisnike obavesti o odobrenim (dodeljenim) aproprijacijama u budžetu, kao i o promenama aproprijacija, u skladu sa zakonom, narednog dana od dana usvajanja odluke o budžetu, odnosno akta o promeni aproprijacije.

Odredba stava 1. ove tačke primenjuje se i u periodu privremenog finansiranja Grada.

Tačka 5.

Direktni korisnik, po dobijanju obaveštenja iz tačke 4. stav 3. ovog uputstva, priprema godišnji finansijski plan, u kojem vrši raspored odobrenih sredstava u budžetu po bližim namenama, na četvrtom nivou ekonomske klasifikacije rashoda i izdataka, u skladu sa funkcionalnom i programskom klasifikacijom i klasifikacijom prema izvorima finansiranja.

Direktni korisnici koji su, u budžetskom smislu, odgovorni za indirektne korisnike vrše raspodelu sredstava indirektnim korisnicima u okviru svojih odobrenih aproprijacija i o tome ih obaveštavaju, u skladu sa zakonom, odnosno odlukom o budžetu.

Po dobijanju obaveštenja iz prethodnog stava, a na osnovu izvršene dodele, odnosno odobravanja sredstava od strane direktnog korisnika, nadležni organ indirektnog korisnika donosi godišnji finansijski plan, na koji saglasnost daje nadležni direktni korisnik.

Godišnji finansijski plan direktnog korisnika, u koji je uključen i plan iz stava 3. ove tačke, ukoliko direktni korisnik u svojoj nadležnosti ima indirektne korisnike, donosi starešina direktnog korisnika i dostavlja ga u, odlukom o budžetu, utvrđenom roku Gradskoj upravi za finansije.

Izmene godišnjeg finansijskog plana, u skladu sa izmenama odluke o budžetu i u svim drugim slučajevima izmena u rasporedu i iznosu sredstava, u skladu sa zakonom, direktni korisnik je obavezan da dostavi Gradskoj upravi za finansije.

Planovi izvršenja budžeta za planiranje budžetske likvidnosti

Tačka 6.

Planom izvršenja budžeta direktni korisnik planira izvršenje, tokom budžetske godine, aproprijacija koje su mu dodeljene odlukom o budžetu.

Direktni korisnik priprema plan izvršenja budžeta na osnovu godišnjeg finansijskog plana, raspoređivanjem po mesecima planiranih prihoda i primanja i planiranih rashoda i izdataka, iskazanih na trećem nivou ekonomske klasifikacije, po funkcionalnoj i programskoj klasifikaciji i svim izvorima finansiranja.

Prilikom utvrđivanja mesečnih iznosa u planu izvršenja budžeta, koje za većinu rashoda i izdataka nije moguće iskazati kao jednu dvanaestinu godišnjeg iznosa zbog neujednačene, odnosno neravnomerne dinamike u trošenju budžetskih sredstava u toku godine, direktni korisnik mora da uzme u obzir ciklično kretanje pojedinih rashoda, zbog njihovog izrazito sezonskog karaktera, kao i očekivano vreme realizacije određenih aktivnosti i, shodno tome, izvrši raspored godišnjih iznosa po mesecima.

Direktni korisnik dostavlja Gradskoj upravi za finansije plan izvršenja budžeta, zajedno sa godišnjim finansijskim planom, u roku utvrđenom odlukom o budžetu.

Direktni korisnik, koji u svojoj nadležnosti ima i indirektne korisnike, u plan izvršenja budžeta uključuje i planove izvršenja budžeta indirektnih korisnika i dostavlja ga Gradskoj upravi za finansije na način utvrđen u stavu 4. ove tačke.

Planove izvršenja budžeta direktni korisnici podnose, osim u elektronskoj formi i u pisanoj formi, overene od strane starešine direktnog korisnika, sa tekstualnim delom koji se prilaže uz plan, a koji sadrži obrazloženje potrebnih sredstava, sa bližim objašnjenjem postupka utvrđivanja mesečnih iznosa u planu.

U skladu sa izmenama godišnjeg finansijskog plana, direktni korisnik vrši izmene i plana izvršenja budžeta i dostavlja ga Gradskoj upravi za finansije, uz izmenjen godišnji finansijski plan.

Planovi izvršenja budžeta koriste se za određivanje tromesečnih kvota za izvršenje budžeta, iskazanih po mesecima i planiranje budžetske likvidnosti, odnosno gotovinskih tokova budžeta za fiskalnu godinu za koju je donet budžet.

Određivanje kvota

Tačka 7.

Određivanje kvota, odnosno obima rashoda i izdataka direktnih i indirektnih korisnika u određenom periodu vrši Gradska uprava za finansije - Sektor za budžet.

Kvota predstavlja visinu rashoda i izdataka do koje direktni i indirektni korisnik može da vrši plaćanja u određenom periodu, najčešće tromesečnom.

Gradska uprava za finansije određuje kvote u okviru fiskalne godine na osnovu planova izvršenja budžeta direktnih korisnika, tako što se ukupna masa sredstava utvrđena planom izvršenja budžeta za jednog korisnika budžeta raspoređuje na mesečnom ili tromesečnom nivou u okviru određenog tromesečnog perioda.

Gradska uprava za finansije donosi tromesečne planove za izvršenje budžeta, u kojima utvrđuje tromesečne kvote za potrošnju, to jest za izvršenje rashoda i izdataka, imajući u vidu sredstva planirana u budžetu za direktne korisnike, odnosno odobrene aproprijacije, potrebe korisnika prema planu izvršenja budžeta direktnog korisnika i likvidne mogućnosti budžeta.

Gradska uprava za finansije u obavezi je da pre početka narednog kvartala, u zakonom utvrđenom roku, obavesti direktne korisnike o visini odobrenih kvota, raspoređenih po mesecima, za period na koji se odnose.

Prilikom određivanja kvota za indirektne korisnike, za koje je odgovoran u budžetskom smislu, direktni korisnik ima u vidu sredstva odobrena u budžetu i plan izvršenja budžeta, kojim su obuhvaćeni indirektni korisnici iz njegove nadležnosti.

Gradska uprava za finansije - Sektor za trezor (u daljem tekstu: Trezor) u obavezi je da obezbedi da se do početka narednog kvartala odobrene kvote unesu u sistem izvršenja budžeta.

Sistem izvršenja budžeta (u daljem tekstu: sistem), u smislu ovog uputstva, podrazumeva bazu podataka, njeno uspostavljanje, održavanje i korišćenje u postupku izvršenja budžeta, vođenja budžetskog računovodstva, kontrole finansijskih transakcija i izveštavanja, a obuhvata procese, postupke i procedure koje, u skladu sa ovim uputstvom, sprovode Gradska uprava za finansije, odnosno njene osnovne unutrašnje jedinice: Sektor za budžet i Trezor i svi direktni korisnici u izvršavanju rashoda i izdataka korisnika budžeta, utvrđenih u budžetu Grada, odlukom o budžetu, koju donosi Skupština, u skladu sa zakonom, za svaku kalendarsku godinu.

Korišćenje aproprijacija i kvota

Tačka 8.

Korišćenje aproprijacija i kvota znači trošenje sredstava za pokriće rashoda i izdataka, koja se korisniku budžeta dodeljuju za tekuću budžetsku godinu, odnosno kvartalno, bez obzira na izvore finansiranja iz kojih potiču.

Korišćenje aproprijacija nije dozvoljeno direktnom korisniku koji finansijski plan iz tačke 5. ovog uputstva ne dostavi Gradskoj upravi za finansije u roku određenom odlukom o budžetu.

Korišćenje aproprijacija za izdatke za kapitalne projekte i za kapitalne rashode - kapitalne transfere i subvencije, može da se sprovodi, tek po dobijanju saglasnosti Gradskog veća, odnosno Skupštine na plan, odnosno program investicionih aktivnosti.

Direktni i indirektni korisnici mogu da koriste aproprijacije i stvaraju, odnosno preuzimaju obaveze na teret budžeta za tekuću fiskalnu godinu samo do iznosa sredstava utvrđenih za pojedine namene u posebnom delu odluke o budžetu.

Korišćenje aproprijacija iznad ovog iznosa nije dozvoljeno te obaveze preuzete u iznosu većem od iznosa odobrene aproprijacije u budžetu (izuzev obaveza po ugovoru koji se odnosi na kapitalne izdatke) ili u suprotnosti sa zakonom ili drugim propisom koji sadrži pravni osnov za plaćanje iz budžeta, ne mogu da se izvršavaju na teret sredstava budžeta niti sredstva odobrena za jednu vrstu rashoda, odnosno izdatka mogu da se koriste za drugu.

Pri korišćenju aproprijacija, korisnici budžeta dužni su da se rukovode načelom racionalnosti i svrsishodnosti.

Korisnicima budžeta nije dozvoljeno ni stvaranje, odnosno preuzimanje obaveza iznad iznosa kvote utvrđenog na tromesečnom nivou, koji je u sistemu evidentiran, bez prethodno sprovedenog postupka za promenu kvote u skladu sa ovim uputstvom.

Odlukom o budžetu bliže se propisuju postupak i uslovi za određivanje i korišćenje kvota, kao i mere u slučajevima nepoštovanja odobrenih kvota ili u slučaju da direktni korisnik ne dostavi plan izvršenja budžeta u skladu sa tačkom 6. ovog uputstva.

Obaveze i odgovornosti u izvršavanju budžeta

Tačka 9.

Odgovornost direktnih i indirektnih korisnika u postupku izvršavanja budžeta utvrđena je zakonom.

Funkcioner, odnosno rukovodilac direktnog, odnosno indirektnog korisnika odgovoran je za zakonitu, namensku, ekonomičnu i efikasnu upotrebu odobrenih aproprijacija i raspolaganje budžetskim sredstvima, kao i za preuzimanje obaveza, njihovu verifikaciju, izdavanje naloga za plaćanje koje treba izvršiti iz sredstava organa kojim rukovodi i izdavanje naloga za uplatu sredstava koja pripadaju budžetu.

Nalog za uplatu sredstava koja pripadaju budžetu, sa računa za izvršenje budžeta Grada na odgovarajući uplatni račun javnih prihoda, priprema Trezor, na osnovu akta Gradonačelnika, a po predlogu direktnog korisnika, odgovornog za utvrđivanje razlike između stvarnih troškova (stvarno utrošenih sredstava) i akontativno primljenih sredstava za planirane obaveze, odnosno identifikovanje priliva sredstava u budžet Grada, kojim se konstatuje obaveza Gradske uprave za finansije i tog direktnog korisnika da knjigovodstveno stanje prilagodi stvarnom stanju sredstava, to jest imovine i obaveza, u skladu sa kojim se vrši usklađivanje imovine i obaveza u knjigovodstvu sa stvarnim stanjem, po kom osnovu se knjigovodstveni podaci koriguju i svode na stvarne.

Obaveza je direktnog korisnika da akt iz prethodnog stava pripremi i dostavi Gradonačelniku, sa pratećom dokumentacijom, radi donošenja, u roku od pet radnih dana od dana prijema obaveštenja Gradske uprave za finansije o uplati sredstava na račun budžeta Grada.

Lica zadužena za izvršenje budžeta u direktnom korisniku sprovode kontrolu i odgovorna su za:

- ispravnost korišćenja aproprijacija i kvota utvrđenih godišnjim finansijskim planom i tromesečnim planovima za izvršenje budžeta;

- zakonitost, tačnost i ispravnost svih transakcija u vezi sa prihodima i primanjima i rashodima i izdacima budžeta;

- ispravnost dokumentacije i budžetskih klasifikacija za sve transakcije iz nadležnosti korisnika;

- preuzimanje obaveza (zaključivanjem ugovora, na osnovu predračuna i dr.), njihovu verifikaciju i izdavanje i izvršavanje naloga za plaćanje;

- dostavljanje finansijskih izveštaja za svako tromesečje fiskalne godine.

Gradska uprava za finansije odgovorna je za potpuno i blagovremeno praćenje i evidentiranje priliva sredstava na konsolidovani račun trezora Grada Novog Sada (u daljem tekstu: KRT Grada).

Nadzor i evidenciju svih uplata i isplata, odnosno prometa na računu za izvršenje budžeta, kao i na pripadajućim namenskim računima (račun za uplatu naknada po osnovu bolovanja zaposlenih) u okviru KRT-a Grada, vrši Trezor, koji vrši još i investiranje slobodnih budžetskih sredstava, u skladu sa posebnim aktom nadležnog organa, kao i zaduživanje i upravljanje dugom, u skladu sa zakonom.

Trezor vrši i upravljanje gotovinskim sredstvima i likvidnošću na KRT-u Grada, odobrava plaćanja na teret sredstava budžeta i izvršava plaćanja svih obaveza budžeta Grada, vrši i kontrolu i knjiženje računovodstvenih dokumenata, kao i upravljanje i održavanje sistema, a radi praćenja izvršavanja budžeta, obezbeđuje posebnu budžetsku evidenciju, vođenjem glavne knjige trezora i glavne knjige za sve direktne korisnike, kao i evidenciju o dugovanjima i primanjima od zaduživanja, koje su osnova za finansijske izveštaje, koje sačinjava i podnosi, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

II PROCEDURE I AKTIVNOSTI U IZVRŠENJU BUDŽETA

Procedure u postupku izvršenja budžeta

Tačka 10.

Postupak izvršenja budžeta odvija se sprovođenjem odgovarajućih procedura koje se odnose na evidentiranje aproprijacija, planiranje izvršenja budžeta, određivanje kvota, preuzimanje obaveza, kao i na plaćanje i transfer, odnosno prenos sredstava iz budžeta.

Obrasci u postupku izvršenja budžeta

Tačka 11.

U sprovođenju procedura iz tačke 10. ovog uputstva koriste se obrasci koji se odnose na: aproprijacije (Obrazac ZPA), kvote (Obrazac ZPK), preuzimanje obaveze (Obrazac ZPO), promene preuzete obaveze (Obrazac ZPPO), plaćanje i transfer sredstava (Obrazac ZPTZ i ZPTP), transfer sredstava (Obrazac ZTZ i ZTP), otkazivanje plaćanja i transfera sredstava (Obrazac ZOPTZ i ZOPTP), storniranje zahteva za plaćanje i transfer sredstava (Obrazac ZSZZ i ZSZP), evidentiranje izvršenih isplata (Obrazac ZEIZ i ZEIP), isplatu gotovine (Obrazac ZIGP i ZIGZ), isplatu plata za direktne korisnike (Obrazac ZPDZ i ZPDP), odnosno indirektne korisnike (Obrazac ZPIZ i ZPIP) i na ispravku knjiženja (Obrazac ZIK).

Obrasci zahteva iz stava 1. ove tačke pripremaju se na osnovu originalne knjigovodstvene i druge dokumentacije koju poseduje korisnik budžeta, unosom u zahtev odgovarajućih podataka sadržanih u toj dokumentaciji.

Tačka 12.

Pri popunjavanju obrazaca iz tačke 11. ovog uputstva koriste se šifre date u Šifarniku, koji je sastavni deo ovog uputstva.

Procedure za aproprijacije

Tačka 13.

Procedure vezane za aproprijacije odnose se na evidentiranje u sistemu prvobitne aproprijacije (utvrđene odlukom o budžetu ili odlukom o privremenom finansiranju Grada), koje se sprovodi po nalogu Trezora, kao i na evidentiranje promena u aproprijaciji, kada se podnosi Zahtev za promenu aproprijacije (Obrazac ZPA), u slučajevima kada postoji potreba da se aproprijacija, prvobitno evidentirana u sistemu, promeni u skladu sa zakonom i to:

- kada se aproprijacije evidentirane na osnovu privremenog finansiranja zamenjuju aproprijacijama usvojenog budžeta;

- kada se donosi rebalans budžeta, kojim se usklađuju prihodi i primanja i rashodi i izdaci budžeta;

- kada se koriste sredstva tekuće budžetske rezerve, odnosno vrši transfer aproprijacija na teret ili u korist tekuće budžetske rezerve, a zbog neplaniranog povećanja ili smanjenja rashoda i izdataka tokom godine ili zbog rashoda i izdataka koji nisu predviđeni budžetom (zbog promena u obimu poslovanja ili u ovlašćenju direktnog, odnosno indirektnog korisnika, zbog osnivanja novog ili ukidanja postojećeg direktnog, odnosno indirektnog korisnika tokom godine), u skladu sa zakonom;

- kada se koriste sredstva stalne rezerve budžeta u skladu sa zakonom, za finansiranje rashoda u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti, u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih događaja sa štetnim dejstvom na život i zdravlje ljudi;

- kada se unutar direktnog korisnika menja aproprijacija, odnosno vrši transfer (preusmeravanje) sredstava sa jedne ekonomske klasifikacije na drugu i to u zakonom dozvoljenom iznosu, uz uzimanje u obzir salda raspoložive aproprijacije;

- kada se unutar direktnog korisnika menjaju aproprijacije u vezi sa prinudnom naplatom koja se odnosi na razdeo direktnog korisnika, odnosno vrši preusmeravanje sredstava u korist aproprijacije za izvršenje prinudne naplate, uz uzimanje u obzir salda raspoložive aproprijacije;

- kada direktni korisnik u toku godine ostvari sredstva od drugog nivoa vlasti ili iz drugih izvora finansiranja (osim izvora 01), koja nisu predviđena odlukom o budžetu.

Prilikom popunjavanja Zahteva iz stava 1. ove tačke, za identifikaciju unosa, to jest upisa aproprijacije, odnosno promene aproprijacije, evidentirane u sistemu, koriste se šifre razloga sa opisom i to:

Šifra razloga

Opis razloga za upis ili promenu aproprijacije

Koristi se za

Obrazac Zahteva priprema

01

budžet

evidentiranje početnih aproprijacija iz odluke o budžetu

Sektor za budžet

02

privremeno finansiranje

evidentiranje početnih aproprijacija iz odluke o privremenom finansiranju

Sektor za budžet

03

rebalans budžeta

evidentiranje aproprijacija iz izmenjene (i dopunjene) odluke o budžetu

Sektor za budžet

04

transfer u i iz budžetske rezerve (tekuće i stalne)

evidentiranje promena aproprijacija prema rešenju o korišćenju tekuće i stalne budžetske rezerve

direktni korisnik

05

transferi unutar direktnog korisnika

evidentiranje promena aproprijacija kada se vrši preusmeravanje aproprijacije odobrene direktnom korisniku na ime određenog rashoda u ukupnom iznosu do zakonom dozvoljenog % vrednosti aproprijacije za rashod čiji se iznos smanjuje

direktni korisnik

06

transferi unutar direktnog korisnika radi prinudne naplate

evidentiranje promena aproprijacija u vezi sa prinudnom naplatom, kada se vrši preusmeravanje sredstava umanjenjem druge odgovarajuće aproprijacije za iznos prinudne naplate, a najviše do zakonom dozvoljenog % promene aproprijacije, u korist aproprijacije namenjene za ovu vrstu rashoda

direktni korisnik

07

neplanirani transfer sredstava od drugog nivoa vlasti i drugi izvori prihoda direktnog korisnika

evidentiranje promena u izvorima finansiranja direktnog korisnika

direktni korisnik

Sve zahteve za promenu aproprijacija kontroliše i odobrava organizacioni deo Gradske uprave za finansije nadležan za budžet (u daljem tekstu: Sektor za budžet).

Zahtev za promenu aproprijacija, za šifre razloga 01, 02 i 03, Sektor za budžet priprema i dostavlja Trezoru, radi evidentiranja utvrđenih aproprijacija u sistemu.

Za ostale šifre razloga (04, 05, 06 i 07) direktni korisnik, pošto utvrdi da je promena aproprijacije neophodna, podnosi Sektoru za budžet Zahtev za promenu aproprijacije u tri primerka, sa detaljnim obrazloženjem razloga, kojim se objašnjava zašto je promena potrebna, kao i načina obračuna potrebnih sredstava (iznosa promene).

Ovo obrazloženje mora obavezno da sadrži i iznose promena u aproprijaciji i sve šifre ekonomske klasifikacije koje se povećavaju, odnosno smanjuju.

Samo za šifre razloga 05, 06 i 07, pored dokumentacije iz prethodnog stava, direktni korisnik dostavlja Sektoru za budžet i predlog akta (rešenje) za odobrenje promene aproprijacija, a u obrazloženju predloga obavezno navodi i raspoloživu aproprijaciju za sve izvore finansiranja, koja se izračunava na sledeći način:

aproprijacija ± promena aproprijacije - izvršeni rashodi - neizmirene preuzete obaveze = RASPOLOŽIVA APROPRIJACIJA

Pored toga, za sve šifre izvora finansiranja (osim šifre 01, za prihode iz budžeta), odnosno za šifre od 04 do 16, uključujući i šifru 56 za izvor Finansijske pomoći Evropske unije, prilikom promene aproprijacija, uzimaju se u obzir i raspoloživa sredstva na računu korisnika, odnosno proverava se koji je iznos manji, raspoloživa aproprijacija ili raspoloživa sredstva. Ako su raspoloživa sredstva veća od raspoložive aproprijacije, onda se iznos raspoloživih sredstava koristi kao ograničenje za promenu aproprijacije, a obračunava se na sledeći način:

sredstva prikupljena do dana računanja raspoloživih sredstava - neizmirene preuzete obaveze - neizvršeni zahtevi za plaćanje - izvršena plaćanja = RASPOLOŽIVA SREDSTVA

Sektor za budžet, nakon evidentiranja i kontrole dostavljenog Zahteva, kojom utvrđuje da li Zahtev sadrži sve potrebne potpise, da li postoji raspoloživa aproprijacija da se "pokrije" iznos smanjivanja, da li promena odgovara nameni u budžetu, da li je obrazloženje osnovano, da li su iznosi pravilno izračunati, a za šifru razloga 05, da li promena prelazi 5% (izuzetno, za 2015. i 2016. godinu 10%) kumulativnog ograničenja1, odobrava i overava Zahtev i jedan primerak zadržava, drugi overeni primerak prosleđuje Trezoru, a treći primerak, sa predlogom rešenja, vraća direktnom korisniku, koji ga, uz odobreni Zahtev, dostavlja Gradonačelniku, radi donošenja rešenja.

Za šifru razloga 04, Sektor za budžet, na osnovu podnetog Zahteva korisnika i obrazloženja, koje obavezno sadrži pravni osnov, u skladu sa zakonom i obrazloženje razloga za korišćenje sredstva budžetske rezerve, priprema predlog rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve ili stalne budžetske rezerve, kao i obrazloženje, sa mišljenjem u pogledu raspoloživih sredstava rezerve i dostavlja ih Gradonačelniku, kao nadležnom izvršnom organu koji odlučuje o upotrebi ovih sredstava, radi donošenja predloženog rešenja.

Ukoliko Zahtev za promenu aproprijacija ne bude prihvaćen, Sektor za budžet popunjava polje "Zahtev odbijen", uz navođenje razloga za odbijanje i korisniku vraća Zahtev, sa obrazloženjem razloga zašto je Zahtev odbijen.

Po dobijanju rešenja (za šifru razloga 04) i rešenja o odobrenju promena aproprijacija za šifre razloga 05, 06 i 07, koje donosi Gradonačelnik, Trezor ima obavezu da obezbedi unos promene aproprijacija u sistem.

Ukoliko direktni korisnik želi da izvrši promenu na nižem nivou ekonomske klasifikacije (na četvrtom, petom ili šestom nivou, odnosno na nivou sintetike, analitike i subanalitike), nije potrebno podnositi Zahtev za promenu aproprijacije, već se samo za promenu na nivou sintetike vrši izmena godišnjeg finansijskog plana na način utvrđen u tački 5. ovog uputstva, o čemu se obaveštava Sektor za budžet, kojem se istovremeno dostavlja i izmenjen plan.

Direktni korisnik, koji u svojoj nadležnosti ima indirektne korisnike, može da izvrši transfer, odnosno preusmeravanje sredstava između indirektnih korisnika, ako su u okviru iste klasifikacije rashoda, pod uslovom da se time ne menja aproprijacija direktnog korisnika unutar koje se vrši transfer.

Promena aproprijacija zahteva i promenu plana izvršenja budžeta, kao i promenu kvota, kada se podnosi Zahtev za promenu kvote, po utvrđenoj proceduri (u slučaju da aproprijacija ne može da se smanji zato što je ukupan iznos kvota veći od nove, smanjene, aproprijacije, potrebno je prethodno smanjiti kvote u okviru te aproprijacije, tako da zbir novih kvota bude manji ili jednak odobrenoj (izmenjenoj) aproprijaciji).

_________
1 Računanje kumulativnih 5% vrši se samo za aproprijacije evidentirane po šiframa razloga 01, 02 i 03, odnosno ograničenje od 5% ne odnosi se na šifru razloga 04, stoga je transfer u i iz budžetske rezerve isključen iz ovog ograničenja; Najviši iznos za transfer po šifri razloga 05 ne sme da bude viši od kumulativnog iznosa od 5% aproprijacije koja se smanjuje, posmatrano od početka fiskalne godine; Tokom godine direktni korisnik može da podnese više zahteva za promenu aproprijacija sa šifrom razloga 05, ali ukupan iznos promena ne može da bude veći od 5% vrednosti aproprijacije koja se smanjuje; međutim, iznos promene je uvek ograničen saldom raspoložive aproprijacije.

Procedure za kvote

Tačka 14.

Procedure koje se odnose na kvote su: evidentiranje prvobitnih kvota iz tromesečnog plana za izvršenje budžeta i evidentiranje promena kvota, kada se podnosi Zahtev za promenu kvote (Obrazac ZPK).

Procedure za prvobitne kvote odnose se na evidentiranje tromesečnih ograničenja potrošnje u sistemu, raspoređenih po mesecima, u skladu sa planovima iz tačke 6. ovog uputstva.

Direktni korisnik može da zahteva izmene kvota u slučajevima kada postoji potreba da se prvobitno evidentirane (inicijalne) kvote u sistemu promene, ali kvote moraju da budu manje ili jednake planiranom iznosu aproprijacije.

Promene kvota su obavezne u svim slučajevima promena aproprijacija sa šiframa razloga iz tačke 13. stav 2. ovog uputstva.

Promena kvote može da znači promenu dinamike realizacije odobrene aproprijacije, u slučajevima kada se u okviru odobrenog tromesečnog plana za izvršenje budžeta menja kvota za određenu aproprijaciju (na teret kvote za drugu aproprijaciju), kada se menja i plan izvršenja budžeta iz tačke 6. ovog uputstva, pod uslovom da se time ne ugrozi izmirenje obaveze za namenu na čiji teret se menja (povećava) kvota, za šta je odgovoran direktni korisnik.

Promena kvote može da zahteva promenu tromesečnog nivoa potrošnje i utvrđene dinamike realizacije budžeta, kada se za određenu aproprijaciju povećava kvota na teret narednog perioda, u kom slučaju se menja tromesečni plan za izvršenje budžeta po proceduri koja važi za donošenje tromesečnog plana, kao i plan izvršenja budžeta.

Promena kvote može da znači samo promenu dinamike potrošnje u okviru utvrđene kvote za određenu aproprijaciju, kada se menja kvota na četvrtom nivou ekonomske klasifikacije, pod uslovom da se time ne ugrozi nesmetano funkcionisanje korisnika u periodu na koji se kvote odnose.

Sve zahteve za promenu kvota kontroliše i odobrava Sektor za budžet.

Direktni korisnik dostavlja Sektoru za budžet Zahtev za promenu kvote u tri primerka za sve izvore finansiranja sredstava iz budžeta, sa obrazloženjem razloga potrebne promene, kao i načina obračuna potrebnih sredstava, odnosno iznosa promene.

O Zahtevu za promenu kvote kojim se kvota, čija se izmena traži, uvećava do 10% odlučuje se u roku od tri radna dana, a o Zahtevu za promenu kvote preko 10% odlučuje se u roku od pet radnih dana od dana prijema Zahteva.

Sektor za budžet, nakon kontrole dostavljenog Zahteva, kojom utvrđuje da li je promena u skladu sa namenom utvrđenom u budžetu, da li je promena neophodna, da li je u obrazloženju naveden osnov za promenu i da li je obrazac pravilno popunjen, odobrava Zahtev i jedan primerak zadržava, drugi primerak prosleđuje Trezoru, koji, nakon izvršene kontrole Zahteva, isti evidentira u sistemu, a treći primerak vraća direktnom korisniku, koji vodi evidenciju podnetih zahteva.

Gradska uprava za finansije može da odbije Zahtev za promenu kvote, ako:

- promena kvote nije u skladu sa namenom u odluci o budžetu,

- promena nije u skladu sa projekcijom dinamike prihoda i primanja budžeta,

- zahtev nije pravilno popunjen,

- ne postoji raspoloživa kvota da pokrije iznos promene.

Raspoloživa tromesečna kvota za prihode iz budžeta izračunava se na sledeći način:

odobrena kvota + preneta kvota iz prethodnog meseca ± promena kvote - izvršeni rashodi - neizmirene preuzete obaveze = RASPOLOŽIVA KVOTA

Raspoloživa kvota automatski se prenosi u naredne mesece, osim u januar, jer se preostali iznos kvota na kraju decembra ne prenosi u narednu godinu.

Ukoliko je Zahtev odbijen, Gradska uprava za finansije vraća direktnom korisniku dva primerka zahteva, uz navođenje razloga odbijanja zahteva, a jedan primerak zadržava (za arhivu).

Indirektni korisnik podnosi zahtev za promenu kvote direktnom korisniku koji je za njega odgovoran u budžetskom smislu.

Ukoliko nadležni direktni korisnik odobravanjem tog zahteva za promenu kvote ne premašuje svoju kvotu za određeni period (koja predstavlja konsolidaciju kvota njegovih indirektnih korisnika), tada direktni korisnik može da odobri takav zahtev.

Ukoliko bi se odobravanjem takvog zahteva prekoračila kvota nadležnog direktnog korisnika, tada direktni korisnik priprema zahtev za promenu kvote kojim prvo povećava svoju kvotu, pa pošto takav zahtev odobri Sektor za budžet, na osnovu svoje povećane kvote može da odobri promenu kvote svom indirektnom korisniku.

Procedure za preuzimanje obaveza

Tačka 15.

Preuzimanje obaveza predstavlja rezervisanje aproprijacija i kvota, to jest angažovanje sredstava, od strane direktnog, odnosno indirektnog korisnika, po osnovu ugovora ili drugog obavezujućeg pravnog akta (odluka, rešenje, predračun, račun i dr.) u skladu sa zakonom, za koja se, u momentu angažovanja, očekuje da predstavljaju gotovinski izdatak (trošak), neposredno ili u budućnosti, čime se obezbeđuje osnov za planiranje i upravljanje gotovinskim sredstvima, za dugoročnije i bolje planiranje nabavke i poštovanje propisa kojima se uređuju javne nabavke, kao i za sprečavanje prekomerne potrošnje, odnosno za držanje potrošnje u realnim okvirima.

Korisnici budžeta preuzimaju obaveze na osnovu ugovora ili drugog pravnog akta isključivo u pisanoj formi, osim ako zakonom nije drugačije uređeno.

Ugovor o nabavci dobara i usluga i izvođenju radova ili drugi pravni akt na osnovu kojeg korisnici budžeta, u postupku nabavke dobara i usluga, preuzimaju obaveze mora da bude sačinjen u skladu sa propisima koji uređuju javne nabavke.

Pri preuzimanju obaveza, korisnici budžeta dužni su da postupaju u skladu sa ovim uputstvom, a obaveze mogu da stvaraju samo za rashode i izdatke, planirane za tekuću fiskalnu godinu, za koje su im odlukom o budžetu za tu godinu odobrene aproprijacije.

Prilikom preuzimanja obaveza, korisnici budžeta, posle potpisivanja ugovora ili drugog pravnog akta kojim se preuzima obaveza, moraju da obaveste Gradsku upravu za finansije o preuzimanju obaveze (podnošenjem Zahteva za preuzimanje obaveza) i o predviđenim uslovima i rokovima plaćanja, kao i o svakoj promeni koja se tiče iznosa, rokova i uslova plaćanja, na način predviđen ovim uputstvom, u cilju rezervisanja aproprijacija i kvota u određenom periodu, u kom se očekuje plaćanje preuzete obaveze.

Obaveze koje preuzimaju direktni, odnosno indirektni korisnici moraju da budu u skladu sa odobrenim aproprijacijama u budžetu, odnosno korisnici budžeta ne mogu da stvaraju niti da izvršavaju obaveze koje nisu planirane u budžetu, kao ni obaveze za rashode i izdatke koji nisu u njihovoj nadležnosti niti mogu da stvaraju obaveze u većem iznosu od sredstava odobrenih za tu namenu u toj budžetskoj godini.

Preuzete obaveze čiji je iznos veći od iznosa sredstava predviđenog budžetom za tu namenu ili koje su u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu ili drugim propisom, ne mogu da se izvršavaju na teret sredstava budžeta, odnosno KRT-a Grada.

Dakle, direktni, odnosno indirektni korisnik može da preuzme obavezu pod uslovom da je ukupan iznos sredstava za izmirenje ove obaveze u okviru aproprijacije odobrene u budžetu za tu namenu u toj budžetskoj godini.

Izuzetno, samo u slučaju ugovaranja kapitalnih izdataka, koji zbog svoje prirode zahtevaju realizaciju i plaćanje u više godina, korisnici budžeta mogu, uz saglasnost Gradonačelnika, a na osnovu predloga Gradske uprave za finansije, da preuzmu obavezu koja ukupnim iznosom premašuje aproprijaciju za taj kapitalni izdatak u godini u kojoj se ugovor zaključuje, s tim da obaveza koja dospeva u toj godini bude manja ili jednaka odobrenoj aproprijaciji za tu namenu u utvrđenom budžetu za tu godinu i da su odlukom o budžetu planirana sredstva za realizaciju tog projekta i posle tekuće budžetske godine (u narednim godinama).

Ugovorene obaveze, preuzete u skladu sa odobrenim aproprijacijama u budžetu, a neizvršene u toku godine, odnosno neplaćene do poslednjeg radnog dana u godini, prenose se u narednu budžetsku godinu kao preuzete obaveze i izvršavaju se na teret odobrenih aproprijacija za tu budžetsku godinu.

Direktni korisnik ne može u tekućoj godini da preuzme obavezu sa očekivanim datumom plaćanja koji se odnosi na sledeću fiskalnu godinu.

Preuzete obaveze otkazane u toku fiskalne godine, za koje su prvobitno sredstva bila rezervisana, mogu ponovo da budu preuzete od strane direktnog korisnika za iste svrhe za koje su i ranije bila predviđena sredstva.

Obaveze koje preuzima direktni, odnosno indirektni korisnik moraju da budu u skladu i sa odobrenim kvotama, evidentiranim u sistemu.

Korisnik budžeta, prilikom preuzimanja obaveza, mora da ima u vidu raspoložive aproprijacije i kvote i ukoliko su preuzete obaveze veće od odgovarajuće raspoložive kvote, preuzimanje obaveza ne može da se izvrši, bez prethodno izvršene promene kvota na način utvrđen u tački 14. ovog uputstva niti može, na osnovu takve obaveze, da se sprovede transakcija plaćanja.

U slučaju preuzimanja obaveza čija se realizacija očekuje u narednom periodu za koji nisu utvrđene kvote, preuzete obaveze moraju da budu u skladu sa dinamikom utvrđenom u planu izvršenja budžeta iz tačke 6. ovog uputstva.

Procedure u vezi sa preuzimanjem obaveza odnose se na evidentiranje odobrenih preuzetih obaveza u sistemu, kada se koristi obrazac Zahtev za preuzimanje obaveza (Obrazac ZPO), promene preuzetih obaveza, kada se podnosi Zahtev za promenu preuzete obaveze (Obrazac ZPPO) i na otkazivanje preuzetih obaveza.

Zahtev za preuzimanje obaveza je zahtev kojim se obaveze evidentiraju, to jest uključuju u sistem kao preuzete obaveze od strane budžetskog korisnika.

Zahtevom za preuzimanje obaveza rezerviše se potreban iznos sredstava u okviru evidentirane aproprijacije i kvote za plaćanje te preuzete obaveze, u mesecu u kom se očekuje plaćanje, pri čemu se istovremeno smanjuje iznos raspoložive aproprijacije i kvote.

Zahtev za preuzimanje obaveze popunjava se za sve izvore finansiranja i za sve vrste nabavke ili obaveze plaćanja, koje se ugovaraju i podrazumevaju ispostavljanje fakture od strane dobavljača, odnosno izvršioca posla (radova i usluga), kao druge ugovorne strane i druge isplate iz budžeta za tekuće rashode i izdatke (uključujući i isplate po osnovu zaduživanja), osim u slučajevima:

1) kada je obaveza na teret ekonomske klasifikacije rashoda i izdataka koja ne zahteva preuzimanje obaveza:

- isplate koje rešenjem odobrava starešina direktnog korisnika: isplate plata i troškova prevoza na posao i sa posla zaposlenih (grupe konta 411, 412 i sintetički konto 4131 i 4151 u okviru grupe 413, odnosno 415), isplate naknada za vreme odsustvovanja s posla na teret fondova (sintetički konto 4141) i drugih socijalnih davanja zaposlenima (u okviru grupe 414), koja se tiču ostvarivanja prava iz radnog odnosa u skladu sa zakonom, kao i isplate stalnih troškova iz grupe konta 421,

- redovne mesečne isplate koje zaključkom odobrava Gradonačelnik: isplate prevoza učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, isplate odborničkog dodatka (grupa konta 417), isplate naknada članova radnih tela i komisija, a zatim i

- isplate zakonskih i drugih obaveza po rešenju državnih organa, utvrđene zaključkom Gradonačelnika: isplate obaveznih taksi i poreza, novčanih kazni po rešenju sudova i prinudne naplate;

2) kada je reč o obavezi koja se odnosi na hitne nabavke radi obezbeđivanja osnovnih životnih uslova u slučajevima elementarnih nepogoda, drugih nesreća ili havarija, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita od takvih nepogoda, nesreća, odnosno havarija.

U navedenim slučajevima nije potrebno preuzimanje obaveze, već se popunjava i dostavlja Zahtev za plaćanje i transfer sredstava, odnosno Zahtev za transfer sredstava, u skladu sa procedurama za plaćanje i transfer sredstava, utvrđenim u tački 17. do 22. ovog uputstva.

Direktni korisnik priprema, odnosno popunjava obrazac Zahteva za preuzimanje obaveza, kada identifikuje potrebu za nabavkom, odnosno buduću obavezu plaćanja, a nakon odgovarajuće procedure, propisane zakonom koji uređuje javne nabavke i izbora dobavljača.

Za izmirenje obaveza u stranoj valuti korisnik budžeta sačinjava Zahtev za preuzimanje obaveza u dinarskoj protivvrednosti.

Zahtev za preuzimanje obaveze direktni korisnik mora da odobri i overi, a zatim dostavi u tri primerka Sektoru za budžet, zajedno sa kopijom prateće dokumentacije, koja je u vezi sa preuzimanjem obaveze i pruži dokaze o vrsti, očekivanom datumu plaćanja i iznosu obaveze, uz obrazloženje nabavke, odnosno obaveze plaćanja i potvrdu da je navedeni pravni osnov adekvatan za preuzimanje obaveze, čim odabere dobavljača, a nakon dodeljivanja nabavke, to jest zvaničnog sklapanja ugovora.

Uz Zahtev za preuzimanje obaveze prilaže se sledeća dokumentacija:

- dokaz (overena izjava starešine direktnog korisnika) da je ispoštovan Zakon o javnim nabavkama,

- obrazloženje, odnosno prateći tekstualni deo, u kojem se obrazlaže nabavka (potreba za nabavkom i ciljevi koji će se postići nabavkom), sa detaljnim prikazom i objašnjenjem troškova nabavke, uz ocenu opravdanosti preuzimanja obaveze,

- kopija dokumenta (ugovora) o dodeljivanju nabavke, koji sadrži raspored plaćanja, ako je potrebno više od jednog plaćanja i/ili ukoliko se sredstva raspoređuju na više ekonomskih klasifikacija.

Dostavljeni Zahtev za preuzimanje obaveza zavodi se u posebnu evidenciju (registar) primljenih zahteva za preuzimanje obaveza, koja se u Sektoru za budžet vodi posebno za svakog direktnog korisnika.

U Sektoru za budžet kontroliše se dostavljeni Zahtev, da li je pravilno i u potpunosti popunjen, da li sadrži obrazloženje, da li je nabavka u skladu sa namenom odobrenom u budžetu, da li je obaveza u okviru utvrđene aproprijacije i kvote i, ukoliko je Zahtev u tom smislu ispravan, overava se njegova validnost i Zahtev se prosleđuje Trezoru.

I Trezor vodi posebnu evidenciju primljenih zahteva za preuzimanje obaveza, u koju zavodi svaki zahtev koji prosledi Sektor za budžet. U Trezoru se kontroliše da li dostavljeni Zahtev sadrži validnu dokumentaciju, to jest proverava se ispravnost i tačnost priložene dokumentacije sa formalne i računske strane i iznos obaveze koji iz te dokumentacije proističe, čime se utvrđuje usaglašenost Zahteva sa priloženom dokumentacijom i, ukoliko je Zahtev ispravan, to jest ukoliko su svi uslovi ispunjeni, overava se njegova validnost, čime se Zahtev odobrava i u Trezoru.

Zahtev za preuzimanje obaveze postaje važeći posle odobravanja od strane ovlašćenog lica u Trezoru zato što overa Trezora znači, praktično, potvrdu da je dostavljeni Zahtev ispravan prema svim proverama, to jest aspektima kontrole koja se vrši u Gradskoj upravi za finansije, imajući u vidu da Sektor za budžet prosleđuje Trezoru samo zahteve koje je odobrio. Pre odobravanja Zahteva u Trezoru, Zahtev je samo evidentiran, to jest zaveden u evidenciji primljenih zahteva u Sektoru za budžet i u Trezoru, ali nije važeći i ne unosi se u sistem te može još da se menja ili briše kod korisnika koji je Zahtev uputio.

Kada preuzeta obaveza, posle odobravanja od strane Trezora, postane važeća i, kao takva, uneta u sistem, korisnik, ukoliko je potrebno, može da izvrši izmenu očekivanog datuma plaćanja ili iznosa u preuzetoj obavezi ili izmenu datuma i iznosa istovremeno, korišćenjem Zahteva za promenu preuzete obaveze, pri čemu vremenska razlika između dana podnošenja Zahteva za promenu preuzete obaveze i očekivanog datuma plaćanja ne može da bude manja od deset radnih dana. I izmena u preuzetoj obavezi postaje važeća kada je odobri ovlašćeno lice u Trezoru.

Posle odobravanja preuzete obaveze, u Trezoru se jedan primerak odobrenog i overenog Zahteva zadržava (za arhivu), dok se drugi primerak prosleđuje (dostavlja) Sektoru za budžet, a treći primerak vraća direktnom korisniku na dalji postupak, vodeći računa da ukupno vreme za sprovođenje kontrole zahteva u Gradskoj upravi za finansije ne bude duže od pet radnih dana, odnosno da je za povraćaj Zahteva direktnom korisniku, ovim uputstvom, utvrđen rok od pet radnih dana od dana prijema Zahteva u Gradskoj upravi za finansije - Sektoru za budžet.

Posle odobravanja preuzete obaveze, u Trezoru se preuzeta obaveza evidentira u sistemu, čime se potreban iznos sredstava za plaćanje te preuzete obaveze rezerviše u okviru evidentirane aproprijacije i kvote, s tim da se istovremeno smanjuje i iznos raspoložive aproprijacije i odgovarajuće kvote.

Po prijemu Zahteva, odobrenog od strane Trezora, direktni korisnik priprema predlog zaključka za odobravanje, to jest preuzimanje obaveze, koji dostavlja Gradonačelniku, sa odobrenim Zahtevom za preuzimanje obaveze i dokumentacijom, uz obrazloženje, radi donošenja predloženog zaključka.

Pošto dobije zaključak Gradonačelnika, direktni korisnik može da započne proceduru za plaćanje i transfer sredstava, u skladu sa tač. 17. do 22. ovog uputstva, radi realizacije zaključenog ugovora sa odabranim dobavljačem, odnosno izvršiocem usluga.

Samo u slučaju kapitalnih projekata, koji zahtevaju višegodišnju realizaciju, korisnici budžeta dužni su da obaveste Gradsku upravu za finansije o nameri preuzimanja obaveze, popunjavanjem za to predviđenog obrasca (Obrazac ZOPO - Zahtev za odobrenje preuzimanja obaveze), koji je ovim uputstvom propisan, a koji direktni korisnik dostavlja Sektoru za budžet u tri primerka, uz odgovarajuće obrazloženje Zahteva.

Kako je za podnošenje ovog zahteva kreiran dvostrani obrazac, direktni korisnik je obavezan da popuni, overi i Gradskoj upravi za finansije dostavi samo prednju stranu obrasca, koja se odnosi na korisnike budžeta jer sadrži podatke o samom projektu koje popunjavaju korisnici budžeta, dok je poleđina obrasca namenjena za Gradsku upravu za finansije, koja na ovoj strani obrasca odobrava dostavljeni Zahtev. Radi toga je obaveza direktnog korisnika da ovaj zahtev, osim u štampanom obliku, dostavi Gradskoj upravi za finansije i putem elektronske pošte.

Obaveza je direktnog korisnika, prilikom preuzimanja obaveza za finansiranje kapitalnih projekata (čija realizacija i finansiranje traje više godina, to jest i posle tekuće budžetske godine), koje, u smislu propisane ekonomske klasifikacije rashoda i izdataka, čini izdatak klase 5, da u obrazloženju zahteva detaljno navede, hronološkim redom, planirane aktivnosti na realizaciji projekta, od početka izrade projekta do početka korišćenja sredstava, odredi okvirne rokove za početak izrade projekta i ukupno vreme potrebno za njegovu realizaciju, dinamiku realizacije, kao i očekivani datum za finalizaciju projekta i početak korišćenja osnovnog sredstva, odnosno druge imovine, uz procenu budućih troškova u vezi sa korišćenjem i održavanjem sredstava, po završetku projekta.

Ako je projekat ranije započet, u godinama koje prethode budžetskoj godini, potrebno je u obrazloženju navesti još i iznos utrošenih sredstava na realizaciji projekta do te budžetske godine.

Ovakav slučaj preuzimanja obaveza, zahteva tako detaljno obrazloženje korisnika budžeta, s obzirom na zakonsku odredbu o preuzimanju obaveza na osnovu predloga organa nadležnog za poslove finansija, uz saglasnost nadležnog izvršnog organa lokalne vlasti2 i, u tom smislu, obavezu Gradske uprave za finansije.

Dostavljeni Zahtev zavodi se u posebnu evidenciju primljenih zahteva za preuzimanje obaveza, koja se u Sektoru za budžet vodi posebno za svakog direktnog korisnika.

Pošto razmotri Zahtev i overi ga kao ispravan, Sektor za budžet zadržava dva primerka Zahteva (jedan za arhivu, drugi kao prilog uz predlog akta koji će biti dostavljen Gradskom veću), a treći primerak vraća direktnom korisniku i, potom, na osnovu priloženog obrazloženja Zahteva od strane direktnog korisnika, priprema predlog rešenja kojim se odobrava preuzimanje obaveze u iznosu većem od dodeljene aproprijacije za tu vrstu izdatka u budžetu tekuće godine i dostavlja ga Gradskom veću na donošenje, uz odobreni Zahtev, najkasnije do kraja petog radnog dana od dana prijema Zahteva korisnika.

Pošto Gradsko veće donese rešenje, direktni korisnik može, tek po prijemu rešenja, da pristupi odabiru izvođača radova i ugovaranju posla u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a nakon zaključenja ugovora, postupa po pravilima ovog uputstva koja se odnose na podnošenje Zahteva za preuzimanje obaveza.

Zahtev za preuzimanje obaveza može da bude odbijen, ukoliko preuzeta obaveza nije u skladu sa budžetom ili premašuje utvrđene aproprijacije i kvote.

U slučaju odbijanja Zahteva zbog navedenih razloga, Sektor za budžet vraća dva primerka Zahteva direktnom korisniku, sa obrazloženjem, a treći primerak zadržava za arhivu.

Neispravne, odnosno nepotpune zahteve i priloženu dokumentaciju Sektor za budžet, odnosno Trezor vraća direktnom korisniku, radi ispravke, odnosno dopune, uz obrazloženje, koje proizilazi iz navedene šifre razloga odbijanja Zahteva na samom obrascu.

Preuzeta obaveza, odnosno rashod ili izdatak po preuzetoj obavezi, može da bude neizvršen iz više razloga, to jest u sledećim slučajevima:

- ako je porudžbina otkazana, ali preuzeta obaveza nije otkazana;

- ako dobavljač nije isporučio robu, odnosno izvršio uslugu očekivanog datuma;

- ako je dobavljač isporučio robu, odnosno izvršio uslugu, azor još nije izvršio plaćanje,

ali ostaje evidentirana u sistemu i rezerviše sredstva sve dok je direktni korisnik ne otkaže na način propisan ovim uputstvom.

Direktni korisnik može da preuzima obaveze, odnosno da dostavi Sektoru za budžet zahteve za preuzimanje obaveza najkasnije do 20. novembra tekuće fiskalne godine.

Obaveza korisnika budžeta je da podnese Zahtev za preuzimanje obaveze 30 dana pre dospeća obaveze, a najkasnije 10 radnih dana pre očekivanog datuma plaćanja, da bi Sektor za budžet, odnosno Trezor odobrio Zahtev, a obaveza Trezora je da naloge za plaćanje koji proističu iz preuzetih obaveza izvrši sa očekivanim datumom plaćanja.

Direktni korisnik je dužan da vodi hronološku evidenciju podnetih zahteva za preuzimanje obaveza i da arhivira originalnu dokumentaciju.

Dužnost je svakog direktnog korisnika da prati i neizvršene preuzete obaveze iz svoje nadležnosti, odnosno da vodi evidenciju o neizvršenim preuzetim obavezama.

Obaveza je Trezora da svakog meseca sačini izveštaj o neizvršenim preuzetim obavezama i da ga dostavi Sektoru za budžet i direktnom korisniku, koji mora da:

- utvrdi preuzete obaveze kod kojih je prošlo više od mesec dana od očekivanog datuma dospeća;

- utvrdi razlog neizvršenja;

- otkaže ili izvrši reviziju preuzete obaveze i o tome obavesti Sektor za budžet, po proceduri za promenu preuzete obaveze.

___________
2 član 54. stav 2. Zakona o budžetskom sistemu

Procedure za promenu preuzete obaveze

Tačka 16.

Procedure za promenu preuzete obaveze, kada se koristi Obrazac ZPPO - Zahtev za promenu preuzete obaveze, odnose se na promene postojeće preuzete obaveze, već evidentirane u sistemu, koje utiču na obavezu plaćanja, a moraju da se pripreme i sprovedu kada se identifikuje potreba za promenom neizvršene preuzete obaveze, zavedene u evidenciji Sektora za budžet i Trezora.

Preuzeta obaveza, evidentirana u sistemu u okviru aproprijacije opredeljene za određenu namenu, može da se izmeni od momenta preuzimanja obaveze do njenog finalnog plaćanja, jednom ili više puta u toku fiskalne godine.

Zahtev za promenu preuzete obaveze koristi se za:

- izmenu iznosa neizvršene preuzete obaveze;

- izmenu očekivanog datuma plaćanja;

- druge izmene u Zahtevu, ukoliko se menja bilo koji od elemenata Zahteva (šifre budžetske klasifikacije, brojevi zahteva, nazivi i drugo).

Zahtev za promenu preuzete obaveze popunjava se za svaki Zahtev za preuzimanje obaveze koji treba da se menja i podnosi se Sektoru za budžet, zajedno sa njim.

Procedura za promenu preuzete obaveze u daljem je istovetna proceduri za preuzimanje obaveze, što se tiče overavanja i odobravanja obrasca od strane odgovornih lica i prosleđivanja ovog obrasca Sektoru za budžet i Trezoru.

Zahtev za promenu preuzete obaveze direktni korisnik mora da pripremi, odobri i overi, pošto utvrdi da je promena neophodna i osnovana, da odgovara nameni odobrenoj budžetom i da je obrazac ispravno popunjen, a zatim u tri primerka da ga dostavi Sektoru za budžet, zajedno sa Zahtevom za preuzimanje obaveze koji se menja i pratećom dokumentacijom, nakon zvanične izmene dodeljenog ugovora ili drugog akta kojim se preuzima obaveza, ukoliko promena zahteva i njihovu izmenu.

Prilikom podnošenja ovog zahteva Gradskoj upravi za finansije, direktni korisnik podnosi i sledeću dokumentaciju:

- overenu izjavu korisnika da je promena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ukoliko se promena odnosi na nabavku dobara i usluga,

- obrazloženje opravdanosti promene,

- kopiju aneksa ugovora, kojim se menja prethodno zaključeni ugovor, odnosno akt o izmeni dokumenta kojim je preuzeta obaveza, ukoliko promena zahteva i njihovu izmenu.

Sektor za budžet će odobriti Zahtev, pošto proveri i utvrdi da je Zahtev pravilno popunjen, da se u potpunosti odnosi na prvobitni Zahtev za preuzimanje obaveza koji se menja i da je izmenjena obaveza u okviru utvrđene aproprijacije i kvote, a Trezor, pošto proveri i utvrdi da po tom osnovu nije već izvršeno plaćanje, da je ukupan iznos obaveze pravilno izračunat, da je prateća dokumentacija ispravna i odgovarajuća i da raspoloživa aproprijacija, odnosno kvota odgovara iznosu obaveze.

Sektor za budžet zavodi dostavljeni Zahtev u evidenciju primljenih zahteva za promenu preuzete obaveze, proverava ga i odobrava, a zatim prosleđuje Trezoru, radi odobravanja Zahteva i unošenja podataka sa obrasca u sistem.

Zahtev za promenu preuzete obaveze postaje važeći posle odobravanja od strane ovlašćenog lica u Trezoru, iz istog razloga kao i Zahtev za preuzimanje obaveza.

Pošto proveri i odobri Zahtev, Trezor zadržava jedan primerak Zahteva, drugi primerak dostavlja Sektoru za budžet, a treći primerak direktnom korisniku u roku od pet dana od dana prijema Zahteva za promenu preuzete obaveze u Sektoru za budžet, na osnovu kojeg direktni korisnik priprema predlog zaključka, sa neophodnim izmenama prethodno donetog zaključka i isti dostavlja Gradonačelniku, sa odobrenim Zahtevom za promenu preuzete obaveze, radi donošenja predloženog zaključka, a po dobijanju zaključka, obaveštava dobavljača o potrebi promene ugovora, nakon čega započinje procedura za plaćanje i transfer sredstava.

Zbog problema u vezi sa dinamikom isporuke robe i usluga ili sa raspoloživim sredstvima za plaćanje, može se desiti da se plaćanje na osnovu neke preuzete obaveze odloži, odnosno planira posle prvobitno očekivanog dana plaćanja koji je unet u sistem. U tom slučaju, direktni korisnik mora da ažurira očekivani datum plaćanja, odnosno mora prethodno da izvrši izmenu prvobitno unetog datuma u okviru preuzete obaveze, da bi plaćanje moglo da se sprovede drugog (novog) datuma.

U slučaju otkazivanja celokupne preuzete obaveze, direktni korisnik je obavezan da o tome blagovremeno obavesti Sektor za budžet, a Sektor za budžet će obavestiti Trezor, radi storniranja, odnosno otkazivanja prethodne obaveze.

Procedure za plaćanje i transfer sredstava

Tačka 17.

Plaćanje podrazumeva sve finansijske transakcije koje dovode do izdavanja naloga za plaćanje i, po tom osnovu, prenosa sredstava sa računa nalogodavca na račun korisnika i smanjenja salda sredstava na računu (tekući, žiro i drugi računi) nalogodavca, kao i evidentiranja izvršenih rashoda, odnosno izdataka.

Sprovođenje transakcija plaćanja može da se obavi plaćanjem iz budžeta ili povraćajem (refundacijom) sredstava na određenu aproprijaciju.

Izuzetno, plaćanje u postupku sprovođenja prinudne naplate označava direktno zaduženje odgovarajuće aproprijacije korisnika budžeta.

Svako plaćanje iz budžeta (u formi isplate ili prenosa sredstava iz budžeta) zasniva se na finansijskoj, odnosno knjigovodstvenoj dokumentaciji, a pravni osnov, u skladu sa zakonom i iznos obaveze koji proističe iz zaključenih ugovornih odnosa, a formalno - iz izvorne knjigovodstvene dokumentacije (računi, predračuni, ugovori i ostale vrste izvorne dokumentacije), moraju da budu potvrđeni u pisanoj formi, pre izmirivanja obaveze, zaključkom ili rešenjem nadležnog organa.

U postupku plaćanja i transfera sredstava iz budžeta, zavisno od vrste transakcija, izdvajanje sredstava iz budžeta može dvojako da utiče na kretanje salda na KRT-u Grada.

Eksterno plaćanje, odnosno plaćanje dobavljaču ili drugom primaocu sredstava rezultira umanjenjem salda na KRT-u Grada, a u slučaju transfera sredstava, odnosno internog plaćanja, kada je plaćanje usmereno ka korisniku budžeta u okviru KRT-a Grada, ne dolazi do umanjenja salda na KRT-u Grada.

Tačka 18.

Zavisno od vrste transakcija, u postupku plaćanja i transfera sredstava iz budžeta koriste se sledeći obrasci:

- Zahtev za plaćanje i transfer sredstava -

zbirni (ZPTZ) i pojedinačni (ZPTP),

- Zahtev za transfer sredstava -

zbirni (ZTZ) i pojedinačni (ZTP),

- Zahtev za otkazivanje plaćanja i transfera sredstava -

zbirni (ZOPTZ) i pojedinačni (ZOPTP),

- Zahtev za storniranje zahteva za plaćanje i transfer sredstava -

zbirni (ZSZZ) i pojedinačni (ZSZP),

- Zahtev za evidentiranje izvršenih isplata -

zbirni (ZEIZ) i pojedinačni (ZEIP),

- Zahtev za isplatu plata direktnih korisnika -

zbirni (ZPDZ) i pojedinačni (ZPDP),

- Zahtev za transfer sredstava za plate indirektnih korisnika -

zbirni (ZPIZ) i pojedinačni (ZPIP) i

- Zahtev za isplatu gotovine -

zbirni (ZIGZ) i pojedinačni (ZIGP).

Tačka 19.

Pojedinačne i zbirne zahteve u procedurama za plaćanje i transfer sredstava iz tačke 18. ovog uputstva na odgovarajućim obrascima priprema, overava i odobrava direktni korisnik i to:

1) Ovlašćeno lice za pripremu obrasca, koje odgovara za verodostojnost i tačnost podataka i njihovu usklađenost sa pripadajućom dokumentacijom;

2) Ovlašćeno lice za overavanje obrasca, koje sprovodi kontrolu unetih podataka i odgovara za njihovu usklađenost sa propisanim budžetskim klasifikacijama i za ispravnost korišćenja aproprijacija i kvota, u skladu sa budžetom, godišnjim finansijskim planom i tromesečnim kvotama, kao i sa propisima o javnim nabavkama i drugim, za plaćanje iz budžeta, relevantnim propisima;

3) Ovlašćeno lice za odobravanje zahteva, odnosno starešina direktnog korisnika ili njegov zamenik, koji odgovara, saglasno Zakonu o budžetskom sistemu, za zakonitu, namensku, ekonomičnu i efikasnu upotrebu budžetskih aproprijacija.

Tačka 20.

Obrazac Zahteva za plaćanje i transfer sredstava koristi se u svim slučajevima plaćanja, kako za plaćanja kod kojih postoji prethodno odobrena preuzeta obaveza, evidentirana u sistemu, kada se Zahtev poziva na odgovarajuću odobrenu preuzetu obavezu, već unetu u sistem, tako i za posebno odobrena plaćanja, bez prethodnog preuzimanja obaveza na način utvrđen ovim uputstvom, kada sistem automatski uključuje, to jest preuzima obavezu sa Zahteva za plaćanje i transfer sredstava.

Zahtev za plaćanje i transfer sredstava koristi se za plaćanje troškova direktnih korisnika, za transfer sredstava korisnicima drugog nivoa vlasti (osnovne i srednje škole, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite) i za prenos sredstava korisnicima dotacija (organizacije u oblasti kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, sportske i druge organizacije) i korisnicima subvencija (javna komunalna i druga javna preduzeća i organizacije čiji je osnivač Grad).

Plaćanje i transfer sredstava sa KRT-a Grada, za realizaciju obaveza korisnika budžeta koji su uključeni u KRT Grada, neće se vršiti ukoliko ovi korisnici nisu dobili saglasnost na godišnji finansijski plan, na način propisan Zakonom, odnosno odlukom o budžetu i ukoliko taj plan nisu dostavili Gradskoj upravi za finansije.

Plaćanje može da tereti samo klase 4, 5 i 6 ekonomske klasifikacije rashoda i izdataka, osim (u okviru klase 4) kategorije rashoda 49 - Administrativni transferi iz budžeta od direktnih budžetskih korisnika indirektnim budžetskim korisnicima ili između budžetskih korisnika na istom nivou.

Kategoriju rashoda 49, u smislu ovog uputstva, može da tereti samo transfer sredstava indirektnim korisnicima, za koji se koriste obrasci Zahteva za transfer sredstava.

Pojedinačne i zbirne zahteve za plaćanje i transfer sredstava na odgovarajućim obrascima priprema, overava i odobrava direktni korisnik.

Kako bi se obezbedile odgovarajuće provere u procesu plaćanja i prenosa sredstava iz budžeta, obrasce zahteva potpisuju ovlašćena lica u direktnom korisniku za pripremu i overavanje obrasca i starešina, kao odgovorno lice za odobravanje zahteva.

Ovlašćeno lice za pripremu obrasca, pre unosa podataka u obrazac Zahteva za plaćanje i transfer sredstava, pregleda prispelu dokumentaciju na osnovu koje se podnosi Zahtev, to jest proverava da li je dokumentacija odgovarajuća i tačna, a pošto popuni Zahtev, proverava njegovu ispravnost, odnosno tačnost unetih podataka, kako bi svojim potpisom mogao da potvrdi da su iznosi u Zahtevu tačno iskazani i da odgovaraju iznosima u dokumentaciji na koju se Zahtev odnosi i, potom, arhivira kopiju dokumentacije i dostavlja Zahtev na potpis licu ovlašćenom za overavanje obrasca, zajedno sa originalnom pratećom dokumentacijom.

Ovlašćeno lice za overavanje obrasca, pošto izvrši kontrolu dostavljenog Zahteva, u smislu tačke 19. podtačka 2. ovog uputstva, odnosno proveri da li je Zahtev pravilno popunjen, da li je zahtevano plaćanje, odnosno transfer sredstava u skladu sa zakonom ili drugim propisom Republike Srbije i/ili Grada i da li se pravni osnov za plaćanje ili prenos sredstava nalazi u priloženoj dokumentaciji, overava Zahtev i dostavlja ga na potpis starešini, kao licu ovlašćenom za odobravanje zahteva, sa prethodno pripremljenim predlogom rešenja (ako je u pitanju plaćanje koje odobrava starešina, to jest isplate navedene u tački 15. stav 19. podtačka 1), alineja prva ovog uputstva) ili predlogom zaključka (za sva druga plaćanja), kojim se odobrava isplata, odnosno transfer sredstava iz budžeta.

Predlog rešenja, u kojem se navodi pravni osnov za odobrenje sredstava iz budžeta i bliže određuju korisnici, svrha, namena i način na koji je utvrđen iznos sredstava, sadrži obavezno i obrazloženje dispozitiva rešenja.

I zaključak, čiji predlog priprema direktni korisnik, mora da sadrži pravni osnov za odobrenje sredstava iz budžeta, bližu namenu i krajnje korisnike sredstava.

Pre odobravanja zahteva, odgovorno lice u direktnom korisniku (starešina organa, organizacije, Službe) ceni da li navedeni rashod, odnosno izdatak predstavlja zakonitu, namensku, efikasnu i svrsishodnu upotrebu budžetskih sredstava, odnosno aproprijacija i da li je u funkciji rada resora i oblasti za koje je direktni korisnik zadužen.

Pošto starešina direktnog korisnika odobri Zahtev, donosi rešenje za odobrenje sredstava iz budžeta (samo u slučaju plaćanja za koja je nadležan), koje će, zajedno sa Zahtevom i originalnom pratećom dokumentacijom, biti dostavljeno Gradskoj upravi za finansije, radi realizacije.

U slučaju plaćanja, odnosno prenosa sredstava iz budžeta, za koje je prethodno preuzeta obaveza ili transakcija koje se prethodno ugovaraju, a koje zaključkom odobrava Gradonačelnik, ovlašćeno lice za overavanje Zahteva priprema predlog zaključka, koji će biti dostavljen Gradonačelniku, sa pripremljenim i overenim Zahtevom za plaćanje i transfer sredstava, radi donošenja zaključka, to jest odobravanja plaćanja. Takav Zahtev, uz originalnu pripadajuću dokumentaciju, direktni korisnik dostavlja Gradskoj upravi za finansije, tek pošto Gradonačelnik donese zaključak kojim se odobrava predložena transakcija.

U slučaju javne nabavke, direktni korisnik, uz Zahtev za plaćanje i transfer sredstava koji se odnosi na nabavku dobara, usluga i izvođenje radova (i u slučaju javne nabavke male vrednosti), podnosi i izjavu kojom potvrđuje da je postupak javne nabavke sproveden u skladu sa propisima kojima se uređuje postupak javne nabavke.

Za direktne korisnike koji nemaju izvršioce za finansijske poslove, zahteve za plaćanje i transfer sredstava, uključujući i predlog rešenja za odobrenje sredstava iz budžeta (za plaćanja bez preuzimanja obaveze, koja odobrava starešina direktnog korisnika, a koja se odnose na prava iz radnog odnosa, čije je ostvarivanje uređeno zakonom i na plaćanja stalnih troškova po računima javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća), odnosno predlog zaključka (za sva druga plaćanja), priprema Služba za zajedničke poslove (u daljem tekstu: Služba), na osnovu dokumentacije koju pribavi od direktnih korisnika kojima obavlja finansijske poslove.

Zahteve iz prethodnog stava potpisuju ovlašćena lica za pripremu i overavanje obrasca u Službi, a odobrava ih starešina tog direktnog korisnika, koji donosi i rešenja za odobrenje sredstava iz budžeta (za plaćanja za koja je nadležan starešina direktnog korisnika).

Služba, u ime korisnika za kojeg obavlja finansijske poslove, dostavlja Gradonačelniku predlog zaključka za odobrenje sredstava iz budžeta, koji je, za potrebe korisnika, pripremila, a Gradskoj upravi za finansije zahteve direktnog korisnika, na način i po proceduri koji su ovim uputstvom utvrđeni.

Sve obrasce zahteva, osim u direktnom korisniku, potpisuju i u Gradskoj upravi za finansije i to lica ovlašćena za kontrolu i odobravanje zahteva.

U Sektoru za budžet vrši se kontrola primljenog Zahteva za plaćanje i transfer sredstava, proverom da li je Zahtev u skladu sa odlukom o budžetu, odnosno kvartalnim planom za izvršenje budžeta i ukoliko je Zahtev u tom smislu ispravan, ovlašćeno lice ga overava svojim potpisom i prosleđuje ga Trezoru.

U Trezoru ovlašćeno lice može da stavi overu da je Zahtev validan, tek nakon izvršene provere Zahteva i priložene dokumentacije, koja se svodi na sagledavanje da li je dokumentacija ispravna sa formalne i računske strane, da li je naveden pravni osnov u skladu sa zakonom i da li je Zahtev usklađen sa dokumentacijom.

Gradskoj upravi za finansije direktni korisnik dostavlja istovremeno i pojedinačne i zbirne zahteve za plaćanje i transfer sredstava, na odgovarajućim obrascima, koje priprema po pravilima ovog uputstva.

Na osnovu pojedinačnih zahteva, u kojima se rashodi i izdaci iskazuju na šestocifrenom nivou ekonomske klasifikacije, direktni korisnik priprema zbirne zahteve, koji iste rashode i izdatke iskazuju na trećem, odnosno četvrtom nivou ekonomske klasifikacije.

Rashodi i izdaci iz budžeta iskazuju se na šestocifrenom nivou ekonomske klasifikacije, radi njihove realizacije, odnosno plaćanja ili transfera sredstava, na četvrtom nivou iskazuju se radi praćenja realizacije godišnjeg finansijskog plana direktnog korisnika, a na trećem nivou, radi praćenja realizacije budžeta.

Za transfer sredstava osnovnim i srednjim školama i drugim indirektnim korisnicima republičkog budžeta pripremaju se zbirni zahtevi po vrsti troška (za ekonomsku klasifikaciju 463 - Transferi ostalim nivoima vlasti) i zbirni zahtevi po korisnicima - školama, odnosno drugim korisnicima transfera, uz specifikaciju troškova iskazanih na četvrtom nivou ekonomske klasifikacije, koja se koristi za knjiženje u pomoćnim knjigama korisnika, u cilju praćenja izvršenja budžeta, odnosno godišnjeg finansijskog plana.

Za plaćanje troškova iz svoje delatnosti, direktni korisnik dostavlja Gradskoj upravi za finansije, uz rešenje starešine ili zaključak Gradonačelnika, pojedinačne zahteve u tri primerka, zajedno sa originalnom knjigovodstvenom dokumentacijom (obračun troškova prevoza na posao i sa posla, dnevnica za službena putovanja, socijalnih davanja zaposlenima, računi, ugovori i dr.) i tri primerka odgovarajućih zbirnih zahteva.

Za transfer sredstava osnovnim i srednjim školama, direktni korisnik priprema i dostavlja Gradskoj upravi za finansije, pored zaključka Gradonačelnika, tri primerka zbirnih zahteva po vrsti troška i tri primerka zbirnih zahteva po korisnicima, odnosno školama, kao i specifikaciju troškova na četvrtom nivou ekonomske klasifikacije, pošto od škola prikupi zahteve za prenos sredstava iz budžeta, sa kopijom odgovarajuće dokumentacije.

Za prenos sredstava korisnicima subvencija iz svoje nadležnosti, koji po posebnim odlukama Skupštine ostvaruju pravo na dodelu sredstava iz budžeta putem subvencija, a za realizaciju posebnih godišnjih programa, direktni korisnik priprema i dostavlja Gradskoj upravi za finansije, uz zaključak Gradonačelnika, pojedinačne zahteve u tri primerka i tri primerka odgovarajućih zbirnih zahteva, kao i tri primerka zbirnih zahteva po korisnicima, pošto od korisnika subvencija primi zahtev za prenos sredstava iz budžeta, radi realizacije određenih rashoda ili izdataka, sa kopijom odgovarajuće dokumentacije i potvrdom da je za izmirenje tih rashoda ili izdataka utrošio sredstva iz drugih izvora finansiranja.

Za prenos sredstava korisnicima dotacija iz svoje nadležnosti, koji, prema posebnim aktima Gradskog veća, ostvaruju pravo na dodelu sredstava iz budžeta putem dotacija, direktni korisnik dostavlja Gradskoj upravi za finansije pojedinačne zahteve u tri primerka i tri primerka odgovarajućih zbirnih zahteva, kao i tri primerka zbirnih zahteva po korisnicima, radi dodele dotacija, u skladu sa tim aktima i priloženim zaključkom Gradonačelnika.

Samo za rashode po osnovu subvencija i dotacija korisnicima koji ostvaruju pravo na dodelu sredstava iz budžeta putem subvencija, odnosno dotacija, u predlogu zaključka za odobrenje sredstava iz budžeta, koji će doneti Gradonačelnik, direktni korisnik mora da navede odredbu da li sredstva za ove namene predstavljaju državnu pomoć u smislu člana 2. tačka 1. Zakona o kontroli državne pomoći ("Službeni glasnik RS", broj 51/09).

Za dotacije i subvencije iz budžeta, direktni korisnik dostavlja mesečno zahteve Gradskoj upravi za finansije, osim ako to posebnim aktom nije drugačije uređeno, a za sve druge troškove iz svoje redovne delatnosti, direktni korisnik dostavlja zahteve Gradskoj upravi za finansije u rokovima utvrđenim u tački 32. ovog uputstva ili po potrebi, u vreme nastanka troškova.

Za izgradnju i kapitalno održavanje zgrada i objekata, projektno planiranje i opremanje objekata u oblasti obrazovanja, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, nadležni direktni korisnik dostavlja zahteve Gradskoj upravi za finansije, postupajući u skladu sa posebnim godišnjim programima investicionih aktivnosti koje donosi Gradsko veće.

Da bi se podstaklo uredno izvršavanje obaveza, direktni korisnici podnose Gradskoj upravi za finansije sve zahteve za plaćanja i transfer sredstava i prateću dokumentaciju, uzimajući u obzir da je krajnji rok za realizaciju zahtevanog plaćanja ili transfera sredstava pet radnih dana, računajući od narednog radnog dana od dana prijema urednog (ispravnog) zahteva.

Kako bi preuzete obaveze i drugi planirani rashodi i izdaci bili izvršeni, po pravilima ovog uputstva, do kraja kalendarske godine, direktni korisnik može da dostavlja zahteve Gradskoj upravi za finansije najkasnije do 20. decembra tekuće godine ili (u slučaju da ovaj datum pada u neradni dan) prvog narednog radnog dana, odnosno Gradska uprava za finansije nije u obavezi da uzme u razmatranje zahteve prispele posle tog datuma.

Po prijemu i evidentiranju zahteva, ovlašćeno lice u Sektoru za budžet vrši kontrolu zahteva i overava da se dostavljeni zahtev može realizovati sa stanovišta usklađenosti sa budžetom i raspoloživog prava na potrošnju za određenu vrstu rashoda, utvrđenog tromesečnim planom za izvršenje budžeta.

Nakon izvršene kontrole zahteva i overe, odnosno potvrde o izvršenoj kontroli i ispravnosti zahteva, sa aspekta plana, Sektor za budžet sva tri primerka overenog zahteva, sa pratećom dokumentacijom, dostavlja Trezoru, radi kontrole i overe zahteva.

Po prijemu zahteva iz prethodnog stava, pošto proveri i overi dostavljeni zahtev, na način propisan ovim uputstvom, Trezor vraća jedan primerak overenog zahteva sa kopijom prateće dokumentacije Sektoru za budžet, koji ga arhivira, drugi primerak dostavlja direktnom korisniku koji je zahtev uputio, a treći primerak zadržava, kao i prateću originalnu dokumentaciju, radi realizacije zahteva, odnosno sprovođenja odobrenog plaćanja ili transfera sredstava, po rešenju starešine direktnog korisnika ili zaključka Gradonačelnika, u Odeljenju za budžetsko računovodstvo i izveštavanje (u daljem tekstu: Računovodstvo) u okviru Trezora, za koje je nadležan organizacioni deo Računovodstva koji obavlja poslove likvidature, tačnije Grupa za obradu plaćanja.

Gradska uprava za finansije dužna je da u roku od pet radnih dana od dana prijema zahteva i kompletne dokumentacije, u okviru koje je i rešenje starešine direktnog korisnika ili zaključak Gradonačelnika, kojima se odobrava plaćanje ili transfer sredstava iz budžeta, izvrši zahtevani prenos sredstava, odnosno plaćanje.

Grupa za obradu plaćanja u Računovodstvu, na osnovu rešenja, odnosno zaključka o odobrenju sredstava iz budžeta, tačnije plaćanja ili transfera sredstava, a prema pojedinačnim zahtevima direktnog korisnika, priprema naloge za prenos sredstava koje, po potpisivanju od strane ovlašćenih lica, dostavlja Ministarstvu finansija - Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava za trezor) na realizaciju.

Nakon plaćanja, odnosno realizovanja naloga za prenos sredstava, u Trezoru se narednog radnog dana dokumentacija relevantna za plaćanja od prethodnog dana kompletira i prosleđuje na knjiženje.

Trezor, po prijemu izvoda Uprave za trezor, sprovodi odgovarajuća knjiženja, a nakon knjiženja, direktni korisnik može da proveri i koristi podatke o izvršenom plaćanju, koristeći pravo uvida u podatke iz svoje nadležnosti u elektronskoj bazi podataka.

U slučaju da se naknadno utvrdi da za izvršenje određenog plaćanja nije postojao pravni osnov, direktni korisnik je obavezan da odmah izvrši povraćaj sredstava u budžet.

Protiv korisnika koji ne postupi u skladu sa prethodnom odredbom preduzeće se mere u skladu sa zakonom.

U slučaju odbijanja zahteva, po sprovedenoj kontroli u Sektoru za budžet ili u Trezoru, zbog njegove neispravnosti, koja može da bude uzrokovana nepravilnostima bilo koje vrste pri unosu podataka u obrazac zahteva, Gradska uprava za finansije vraća zahtev korisniku, uz navođenje razloga za odbijanje, u za to predviđeno polje na samom obrascu zahteva.

Ukoliko se u postupku kontrole i overe dostavljenog zahteva konstatuje i da su stvorene obaveze na teret budžeta mimo nadležnosti direktnog korisnika, ovlašćeno lice u Sektoru za budžet ili u Trezoru neće odobriti podneti Zahtev za plaćanje i transfer sredstava i o tome će, pisanim putem, obavestiti direktnog korisnika, navodeći razloge za neodobravanje Zahteva, odnosno isplate.

Kada je zahtev, iz bilo kojih razloga, odbijen, direktni korisnik mora da preduzme aktivnosti na otklanjanju nedostataka na koje je ukazala Gradska uprava za finansije, koje uključuju i pripremu predloga rešenja, odnosno zaključka za ispravku ranije donetog rešenja, odnosno zaključka za odobrenje sredstava iz budžeta, a rezultiraju dostavljanjem Gradskoj upravi za finansije Zahteva za otkazivanje plaćanja i transfera sredstava, po proceduri utvrđenoj u tački 22. ovog uputstva, kada starešina direktnog korisnika, odnosno Gradonačelnik donese rešenje, odnosno zaključak kojim se ispravlja prethodno rešenje, odnosno zaključak, a može i da odustane od prethodnog, neispravnog, zahteva, dostavljajući Zahtev za storniranje zahteva za plaćanje i transfer sredstava, na način utvrđen u tački 23. ovog uputstva.

Ukoliko direktni korisnik ne prihvati razloge za odbijanje Zahteva za plaćanje i transfer sredstava, može da obavesti Gradonačelnika o tome.

Gradska uprava za finansije u obavezi je da jednom mesečno obavesti Gradonačelnika o svim odbijenim zahtevima direktnih korisnika, najkasnije do 10. u tekućem mesecu, za prethodni mesec.

Tačka 21.

Obrazac Zahteva za transfer sredstava koristi se za prenos sredstava indirektnim korisnicima, a pripremaju ga i Gradskoj upravi za finansije dostavljaju nadležni direktni korisnici, preko kojih se vrši finansiranje indirektnih korisnika.

Za transfer sredstava indirektnim korisnicima pripremaju se (pored pojedinačnih) i zbirni zahtevi po vrsti troška i zbirni zahtevi po korisnicima - nosiocima troškova, uz specifikaciju troškova iskazanih na četvrtom nivou ekonomske klasifikacije koja se koristi za knjiženje u pomoćnim knjigama korisnika, u cilju praćenja izvršenja budžeta, odnosno godišnjeg finansijskog plana.

Indirektni korisnik, pošto identifikuje potrebu za plaćanjem svojih troškova, odnosno određenog rashoda ili izdatka, obraća se nadležnom direktnom korisniku, postupajući u skladu sa ovim uputstvom, uz poštovanje svih procedura propisanih zakonom koji uređuje javne nabavke.

Finansijska služba u indirektnom korisniku prikuplja dokumentaciju (računi za komunalne i druge usluge javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća i drugi računi, to jest fakture i predračuni), odnosno (ukoliko račun nije osnova za plaćanje) priprema (internu) dokumentaciju (obračun plata, naknade troškova prevoza, socijalnih davanja i drugih naknada zaposlenima, u skladu sa zakonom), na osnovu koje će ovlašćeno lice u indirektnom korisniku, posle provere ispravnosti dokumentacije, popuniti, a odgovorno lice odobriti zahtev.

Popunjen zahtev, po pravilima ovog uputstva, uz obrazloženje i kopiju dokumentacije na koju se zahtev odnosi, finansijska služba u indirektnom korisniku prosleđuje nadležnom direktnom korisniku, dostavljajući istovremeno i potvrdu da je u izmirenju rashoda ili izdataka indirektni korisnik postupio u skladu sa zakonom, odnosno da je za njihovo izmirenje prvo utrošio sredstva iz drugih izvora finansiranja.

Direktni korisnik preuzima zahteve od indirektnih korisnika, za koje su, u budžetskom smislu, odgovorni, zavodi ih u evidenciju (registar) primljenih zahteva i proverava da li su u skladu sa propisima koji uređuju budžetski sistem, sa budžetom, odnosno godišnjim finansijskim planom i tromesečnim planom za izvršenje budžeta, da li je sproveden postupak javnih nabavki i da li je prateća dokumentacija ispravna i odgovarajuća i pošto utvrdi, u tom smislu, ispravnost dostavljenih zahteva, popunjava odgovarajući zbirni Zahtev za transfer sredstava, overava ga svojim potpisom i odobrava na način koji je određen tačkom 19. ovog uputstva i u daljem postupa po istim pravilima koja se primenjuju kod Zahteva za plaćanje i transfer sredstava.

Ukoliko zahtev indirektnog korisnika ne sadrži sve potrebne elemente ili, iz bilo kog razloga, nije ispravan, direktni korisnik vraća zahtev indirektnom korisniku, uz obrazloženje i evidentira ga u evidenciju odbijenih zahteva.

Indirektni korisnici moraju blagovremeno da podnose zahteve nadležnom direktnom korisniku, kako bi obaveze bile izvršene u roku.

Direktni korisnik će za programske troškove indirektnih korisnika, dostavljati mesečno zahteve Gradskoj upravi za finansije, osim ako to posebnim aktom nije drugačije uređeno, a za sve druge troškove iz svoje i iz redovne delatnosti indirektnih korisnika za koje je nadležan, direktni korisnik dostavlja zahteve Gradskoj upravi za finansije u rokovima utvrđenim u tački 32. ovog uputstva ili po potrebi, u vreme nastanka troškova.

U slučaju da se naknadno utvrdi da za izvršenje određenog plaćanja nije postojao pravni osnov, direktni, odnosno indirektni korisnik obavezan je da odmah izvrši povraćaj sredstava u budžet.

Tačka 22.

U slučaju da je u postupku plaćanja odbijen Zahtev za plaćanje i transfer sredstava, kao neispravan, direktni korisnik mora taj zahtev da otkaže i pripremi novi, sa tačnim podacima.

Isto pravilo važi i za Zahtev za transfer sredstava.

Zahtev za otkazivanje plaćanja i transfera sredstava može da se koristi u slučajevima kada je Trezor odobrio transakciju plaćanja, ali nalog za plaćanje još nije odobren te ni plaćanje nije (još) izvršeno ili kada Sektor za budžet, odnosno Trezor nije odobrio dokument za plaćanje te se on nalazi među nezavršenim (nerealizovanim) dokumentima, a za otkazivanje svih ili bilo koje šifre ili drugog podatka u Zahtevu za plaćanje i transfer sredstava, odnosno Zahtevu za transfer sredstava. Ovaj zahtev može da se podnese sve dok se ne odobri nalog za plaćanje (prenos sredstava) po određenom zahtevu za plaćanje ili transfer sredstava.

Zahtev za otkazivanje plaćanja i transfera sredstava priprema lice ovlašćeno i za pripremu Zahteva za plaćanje i transfer sredstava, odnosno Zahteva za transfer sredstava, kada se identifikuje Zahtev koji treba da se otkaže. Razlozi za otkazivanje navode se u odgovarajućem polju Zahteva i moraju da se dokumentuju i obrazlože.

Popunjen Zahtev za otkazivanje plaćanja i transfera sredstava, sa kopijom prateće dokumentacije i obrazloženjem razloga za otkazivanje, ovlašćeno lice za pripremu zahteva dostavlja na potpis licu ovlašćenom za overavanje zahteva u okviru direktnog korisnika, a originalnu dokumentaciju, koja je u vezi sa otkazivanjem plaćanja ili transfera sredstava, odlaže u arhivu.

Ovlašćeno lice za overu zahteva, pre overavanja, pregleda zahtev i prateću dokumentaciju da proveri da li je obrazac pravilno popunjen, da li je razlog za otkazivanje ispravan i opravdan, a nakon overavanja, dostavlja ga starešini na potpis, radi odobravanja.

Za direktne korisnike koji nemaju izvršioce za finansijske poslove, zahteve za otkazivanje plaćanja i transfera sredstava priprema Služba, koja za njih priprema i zahteve za plaćanje i transfer sredstava i potom ih dostavlja Gradskoj upravi za finansije, po utvrđenoj proceduri.

Zahteve iz prethodnog stava potpisuju ovlašćena lica za pripremu i overavanje obrasca u Službi, a odobrava ih starešina direktnog korisnika čiji se zahtev otkazuje.

Ukoliko Sektor za budžet i Trezor prihvate Zahtev za otkazivanje plaćanja i transfera sredstava, podaci iz Zahteva unose se u sistem, koji automatski otkazuje odgovarajući Zahtev za plaćanje i transfer sredstava ili Zahtev za transfer sredstava i nalog za plaćanje označava kao otkazan, čime se obaveza smanjuje i menja se iznos raspoložive aproprijacije i kvote.

Tačka 23.

U slučaju da Gradska uprava za finansije odbije Zahtev za plaćanje i transfer sredstava ili Zahtev za transfer sredstava, kao neispravan, direktni korisnik može da odustane od tog zahteva, podnošenjem Zahteva za storniranje zahteva za plaćanje i transfer sredstava.

Ovaj zahtev se podnosi i u slučaju kada odobreni nalog za plaćanje, odnosno prenos sredstava, radi realizacije odobrenog zahteva, koji je u sistemu automatski označen kao realizovan, iz bilo kojih razloga nije obrađen u Upravi za trezor, što pokazuje izvod Uprave za trezor narednog radnog dana, zbog čega je potrebno izvršiti storniranje takvog naloga, odnosno zahteva, kako bi knjigovodstveno stanje odgovaralo stvarnom stanju sredstava.

Zahtev za storniranje zahteva za plaćanje i transfer sredstava priprema lice ovlašćeno i za pripremu Zahteva za plaćanje i transfer sredstava, odnosno Zahteva za transfer sredstava. Razlozi za storniranje navode se u odgovarajućem polju Zahteva i moraju da se dokumentuju i obrazlože.

Popunjen Zahtev za storniranje zahteva za plaćanje i transfer sredstava, sa kopijom prateće dokumentacije i obrazloženjem razloga za storniranje, ovlašćeno lice za pripremu zahteva dostavlja na potpis licu ovlašćenom za overavanje zahteva u okviru direktnog korisnika, a originalnu dokumentaciju, u vezi sa storniranim plaćanjem ili transferom sredstava, odlaže u arhivu.

Ovlašćeno lice za overu zahteva, pre overavanja, pregleda zahtev i prateću dokumentaciju da proveri da li je obrazac pravilno popunjen, da li je razlog za storniranje obrazložen, a nakon overavanja, dostavlja ga starešini na potpis, radi odobravanja Zahteva, uz predlog rešenja ili predlog zaključka za ispravku, odnosno stavljanje van snage, ranije donetog rešenja ili zaključka.

Za direktne korisnike koji nemaju izvršioce za finansijske poslove, sve poslove u vezi sa storniranjem zahteva za plaćanje i transfer sredstava, dakle, pripremu i overu zahteva za storniranje zahteva za plaćanje i transfer sredstava i pripremu predloga rešenja, odnosno zaključka, obavlja Služba, koja za njih priprema i zahteve za plaćanje i transfer sredstava.

Zahteve iz prethodnog stava potpisuju ovlašćena lica za pripremu i overavanje obrasca u Službi, a odobrava ih starešina direktnog korisnika, čiji se zahtev stornira, nakon čega Služba dostavlja zahtev Gradskoj upravi za finansije, po utvrđenoj proceduri.

Po prijemu Zahteva za storniranje zahteva za plaćanje i transfer sredstava u Sektoru za budžet i u Trezoru, podaci iz Zahteva unose se u sistem, koji automatski stornira odgovarajući Zahtev za plaćanje i transfer sredstava ili Zahtev za transfer sredstava, odnosno određeni rashod ili izdatak prikazan u Zahtevu i nalog za plaćanje (prenos sredstava) označava kao storniran.

Tačka 24.

Za isplatu plata, dodataka i naknada zaposlenih (zarada) i socijalnih doprinosa na teret poslodavca koriste se posebni obrasci zahteva: Zahtev za isplatu plata direktnih korisnika (obrasci ZPDZ i ZPDP) i Zahtev za transfer sredstava za plate indirektnih korisnika (obrasci ZPIZ i ZPIP).

Zarade i doprinose za plate zaposlenih u direktnim korisnicima obračunava Računovodstvo, u sastavu Trezora i obračun dostavlja direktnim korisnicima.

Uz zahteve iz stava 1. ove tačke, koje za svoje plate dostavljaju direktni korisnici, dostavlja se i obračun plata i doprinosa iz prethodnog stava, kao i platni spisak budžetskog korisnika, koji je overen od strane ovlašćenog lica u Trezoru.

Isplata plata zaposlenih u direktnim korisnicima, koje podrazumevaju plate izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u organima Grada, posebnim organizacijama i službama, vrši se u skladu sa rešenjem starešine direktnog korisnika, prenosom sredstava sa KRT-a Grada na tekuće račune navedenih lica u odgovarajućim bankama ili drugim ovlašćenim organizacijama za platni promet.

Transfer sredstava za zarade zaposlenih u indirektnim korisnicima vrši se prema zahtevu nadležnog direktnog korisnika, a na osnovu obračuna plata i doprinosa za plate koji priprema nadležna služba u svakom indirektnom korisniku, izuzev zarada za Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" Novi Sad, koja se, u skladu sa zakonom, finansira preko utvrđene ekonomske cene za boravak dece.

Tačka 25.

Obrazac Zahteva za evidentiranje izvršenih isplata koristi se za isplatu naknada odbornicima i evidentiranje izvršene prinudne naplate, koju svakog meseca vrši Uprava za trezor sa računa za izvršenje budžeta Grada, na ime naknade za izvršene usluge platnog prometa, kao i drugih prinudnih naplata.

Po dobijanju izvoda od Uprave za trezor, koji dnevno prikazuje stanje i promene sredstava na svim računima u okviru KRT-a Grada, Trezor utvrđuje korisnike na teret čijih sredstava je sprovedeno plaćanje prinudnim putem i odmah ih o tome obaveštava, u slučaju kada je moguće utvrditi na kojeg se korisnika odnosi prinudna naplata.

Po prijemu obaveštenja od Trezora, korisnik, na teret čijih sredstava je sprovedena prinudna naplata, ima obavezu da pripremi Zahtev za evidentiranje izvršenih isplata i, zatim, postupi po propisanoj proceduri za plaćanje i transfer sredstava iz budžeta, u pogledu overe i odobrenja zahteva i njegovog dostavljanja Gradskoj upravi za finansije.

U slučaju prinudne naplate, kada po izvršenju plaćanja, prilikom sravnjivanja izvoda, nije moguće prepoznati obaveze, odnosno korisnika na koje se to plaćanje odnosi, takvo plaćanje se automatski evidentira na posebnom, prelaznom, kontu kao "neprepoznata stavka".

U tom slučaju, u cilju identifikovanja korisnika na kojeg se odnose "neprepoznate stavke", Trezor je u obavezi da spisak (pregled) "neprepoznatih stavki" dostavi Pravobranilaštvu Grada Novog Sada, kao zakonskom zastupniku Grada i njegovih organa pred sudovima i drugim nadležnim organima, radi utvrđivanja konkretnih obaveza na koje se te stavke odnose.

Pošto Pravobranilaštvo Grada Novog Sada utvrdi direktnog korisnika na kojeg se "neprepoznate stavke" odnose, o tome obaveštava Trezor i samog korisnika, koji ima obavezu da, u roku ne dužem od pet radnih dana, pripremi Zahtev za evidentiranje izvršenih isplata i donese rešenje, radi knjigovodstvenog evidentiranja prepoznatih stavki.

Po dobijanju obaveštenja, odnosno Zahteva, Trezor pregleda i odobrava Zahtev, vraća ga Sektoru za budžet, koji je pre toga Zahtev pregledao i odobrio i direktnom korisniku koji je Zahtev uputio i prosleđuje ga Računovodstvu, radi knjiženja utvrđenih obaveza koje su prinudnom naplatom izvršene.

Tačka 26.

Obrazac Zahteva za isplatu gotovine (Obrasci ZIGZ i ZIGP) može da se koristi samo u izuzetnim slučajevima, kada je potrebno pribaviti gotovinska sredstva za realizaciju određenog rashoda, isplatom gotovine.

Tačka 27.

U realizaciji zahteva iz tač. 24. do 26. ovog uputstva postupa se u skladu sa odredbama koje se odnose na zahteve za plaćanje i transfer sredstava i zahteve za otkazivanje plaćanja i transfera sredstava.

Tačka 28.

Direktni korisnici uređuju način dostavljanja zahteva od strane indirektnih korisnika iz svoje nadležnosti, odnosno korisnika subvencija i dotacija.

Tačka 29.

Direktni korisnik je obavezan da vodi hronološku evidenciju, odnosno registar podnetih pojedinačnih i zbirnih zahteva, u koji će hronološkim redom upisivati sve podnete zahteve, kao i da ih arhivira, zajedno sa rešenjima, zaključcima i kopijom dokumentacije, po kojima je izvršeno plaćanje, odnosno transfer sredstava iz budžeta.

Dokumentacija se čuva po redosledu sprovođenja transakcija plaćanja i mora uvek da bude dostupna na uvid, radi provere.

Sektor za budžet je obavezan da evidentira i čuva primljene zahteve, zaključke i rešenja, a Trezor primljene zahteve, zaključke i rešenja, kao i originalnu knjigovodstvenu dokumentaciju, na osnovu koje je izvršeno plaćanje ili transfer sredstava iz budžeta.

Direktni korisnici, uključujući i Gradsku upravu za finansije, dužni su da vode i registar odbijenih zahteva u postupku izvršenja budžeta.

Procedure za ispravku knjiženja

Tačka 30.

Procedure za ispravku knjiženja odnose se na sprovođenje poravnanja knjiženja u glavnoj knjizi trezora, kada se podnosi Zahtev za ispravku knjiženja (Obrazac ZIK).

U glavnoj knjizi trezora vodi se posebna evidencija za svakog korisnika budžeta.

Glavna knjiga trezora sadrži sve transakcije i poslovne događaje, prihode i primanja, rashode i izdatke, stanje i promene na imovini, obavezama i kapitalu.

Zahtev za ispravku knjiženja služi za ispravke i promene stanja računovodstvenih podataka u glavnoj knjizi trezora, ali promene ne mogu uticati na stanje sredstava na KRT-u Grada.

Zahtev za ispravku knjiženja koristi se u slučajevima isplate akontacije za službeno putovanje u zemlji i u inostranstvo, kada se u glavnoj knjizi trezora sprovodi knjiženje na jednom subanalitičkom kontu i kada se, po obavljenom službenom putu, utvrdi da se podignuta akontacija ne odnosi samo na tu vrstu troška.

Zahtev za ispravku knjiženja koristi se i kod isplate plata, kada se sa subanalitičkog konta: Plate po osnovu cene rada (konto 411111), preknjižava na odgovarajuća subanalitička konta u okviru istog analitičkog konta: Plate, dodaci i naknade stalno zaposlenih (konto 411110).

Zahtev priprema, overava i odobrava direktni korisnik, u skladu sa tačkom 19. ovog uputstva, kada ustanovi grešku u knjiženju ili identifikuje potrebu da se određeno knjiženje ispravi i dostavlja ga Gradskoj upravi za finansije, odnosno Trezoru, koji ga, posle provere i odobrenja od strane za to ovlašćenih lica, prosleđuje Računovodstvu, koji Zahtev realizuje i odlaže u arhivu.

III PRIORITETI I DINAMIKA IZVRŠAVANJA BUDŽETA GRADA

Prioriteti u izvršavanju budžeta Grada

Tačka 31.

Budžet Grada, odnosno utvrđeni rashodi i izdaci, izvršavaju se po sledećim prioritetima:

1. obaveze po kreditima, uključujući i kamate;

2. zakonske obaveze po osnovu poreza, obaveznih taksi i drugih javnih prihoda i obaveze po sudskim presudama;

3. stalni troškovi (za komunalne i druge usluge javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća);

4. prevoz zaposlenih i učenika;

5. najneophodniji kancelarijski i drugi materijal;

6. plate i naknade zaposlenima i odbornicima;

7. tekući transferi u oblasti obrazovanja za ostale tekuće rashode;

8. tekući transferi u oblasti socijalne zaštite;

9. kapitalni rashodi;

10. ostalo.

U slučaju nedovoljnog priliva sredstava u budžet Grada, Gradonačelnik može posebnim aktom da izvrši korekciju prioriteta, utvrđenih u stavu 1. ove tačke.

Dinamika i rokovi u izvršavanju budžeta Grada

Tačka 32.

Da bi se obezbedilo redovno, ujednačeno i blagovremeno izvršavanje obaveza budžeta Grada, utvrđuje se dinamika za plaćanje, odnosno rokovi za podnošenje zahteva, za redovna mesečna plaćanja.

Budžet, odnosno utvrđeni rashodi i izdaci, izvršavaju se, posmatrano dinamički, na sledeći način:

Rashod, izdatak

rok za podnošenje zahteva

Plate zaposlenih

do 2. u mesecu za prethodni mesec

Prevoz zaposlenih i učenika

do 10. u mesecu za tekući mesec

Troškovi platnog prometa, komunalne, energetske i usluge komunikacija, za indirektne korisnike

do 15. u mesecu za prethodni mesec

Kancelarijski i drugi potrošni materijal

od 20. do 25. u mesecu za tekući mesec ili po potrebi

Obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda

u zakonskim rokovima

Tekuće subvencije

do 15. u mesecu za tekući mesec

Obaveze po ugovorima za usluge i drugi troškovi i obaveze, odnosno rashodi i izdaci

u skladu sa ugovorom ili po potrebi

Da bi se izbeglo plaćanje kazni za kašnjenje (zateznih kamata) zbog neblagovremeno plaćenih računa, direktni korisnici koji su nadležni za indirektne korisnike imaju obavezu da do utvrđenog roka za podnošenje zahteva za stalne troškove po računima javnih i javnih komunalnih preduzeća iz stava 2. ove tačke dostave Gradskoj upravi za finansije Zahtev za transfer sredstava indirektnom korisniku iz svoje nadležnosti, na ime akontacije ovih rashoda, najviše do iznosa plaćenih troškova za prethodni mesec.

Rokovi iz stava 2. ove tačke, u slučaju da padaju u nedelju ili u druge neradne dane, pomeraju se na prvi naredni radni dan.

Rashodi i izdaci korisnika za koje je predviđeno da se finansiraju iz određenih planiranih donacija realizovaće se u skladu sa dinamikom priliva tih sredstava, srazmerno učešću korisnika u ovim sredstvima.

Izuzetno, zbog neusklađenog priliva sredstava u budžet, može da se izmeni dinamika doznake sredstava pojedinim korisnicima, o čemu, posebnim aktom, odlučuje Gradonačelnik.

IV POTREBE DIREKTNIH KORISNIKA U POSTUPKU IZVRŠENJA BUDŽETA

Tačka 33.

Potrebe direktnih korisnika u postupku izvršenja budžeta Grada odnose se na nabavku kancelarijskog i drugog potrošnog materijala, sitnog inventara, kancelarijske i druge opreme, kao i na tekuće i kapitalno održavanje zgrada, odnosno objekata i opreme koje koriste direktni korisnici.

Potrebe direktnih korisnika iz stava 1. ove tačke zadovoljavaju se na način utvrđen ovim uputstvom.

Nabavka materijala i opreme

Tačka 34.

Direktni korisnici za nabavku roba, odnosno materijala i opreme iz tačke 33. ovog uputstva podnose Službi posebne zahteve, na propisanom obrascu zahteva (Obrazac ZNMO) koji je, pod nazivom Zahtev za nabavku materijala i opreme, sastavni deo ovog uputstva.

Obrazac zahteva iz stava 1. ove tačke sadrži naziv direktnog korisnika, broj zahteva, datum podnošenja zahteva, naziv robe, koja je predmet nabavke, jedinicu mere, potrebnu količinu i obrazloženje.

Obrazac zahteva potpisuje starešina direktnog korisnika.

Saglasno tački 32. ovog uputstva, zahtev se dostavlja jedanput mesečno i to do 20. u tekućem mesecu za potrebe u narednom mesecu.

Služba za svoje potrebe sastavlja poseban zahtev, prema istom obrascu, čiju kopiju dostavlja, do kraja meseca, zajedno sa kopijama prikupljenih pojedinačnih zahteva direktnih korisnika, izabranom dobavljaču sa kojim je zaključila ugovor, po sprovedenom postupku u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke.

Pošto dobavljač primi porudžbinu i isporuči robu Službi, pri čemu isporuka sadrži i otpremnicu (kojom se dokazuje da je roba isporučena kupcu), sa detaljnim opisom sadržaja isporuke, upućuje Službi fakture, na osnovu kojih Služba utvrđuje potrebna sredstva za realizaciju nabavke, prema fakturisanim vrednostima za svaku pojedinačnu robu.

Utvrđujući potrebna sredstva, na osnovu faktura i otpremnica dobijenih od dobavljača, Služba priprema Zahtev za plaćanje i transfer sredstava, na način propisan ovim uputstvom i predlog zaključka koji, sa overenim Zahtevom, fakturama i otpremnicama dobavljača, upućuje Gradonačelniku, uz obrazloženje razloga za nabavku robe.

Po prijemu zaključka Gradonačelnika, kojim se odobravaju sredstva za finansiranje nabavke robe, koja je predmet Zahteva za plaćanje i transfer sredstava, Služba može da otpočne proceduru za plaćanje, u skladu sa tačkom 20. ovog uputstva.

Sa svakim Zahtevom za plaćanje i transfer sredstava, istovremeno smanjuje se iznos preuzete obaveze, evidentiran u sistemu, po Zahtevu za preuzimanje obaveza, koji je Služba dostavila Gradskoj upravi za finansije, postupajući po pravilima ovog uputstva, odmah po zaključivanju ugovora sa izabranim dobavljačem.

U slučaju vanrednih okolnosti ili nepredviđenog povećanja obima poslova, koje iziskuje neplanirane, vanredne nabavke, dozvoljeno je podnošenje naknadnog zahteva za potrebnu nabavku u nastalim okolnostima.

Održavanje objekata i opreme koje koriste direktni korisnici

Tačka 35.

Redovno tekuće i kapitalno održavanje objekata i opreme vrši se na osnovu programa koji sačinjava Služba, a usvaja Gradsko veće, po predlogu Gradonačelnika.

Za vanredne, neplanirane popravke oštećene opreme ili objekata, starešina direktnog korisnika upućuje zahtev Službi, na propisanom obrascu (Obrazac ZNPOO) koji je sastavni deo ovog uputstva.

Obrazac zahteva iz stava 2. ove tačke sadrži naziv direktnog korisnika, broj zahteva, datum podnošenja zahteva, naziv predmeta popravke i obrazloženje.

Obrazac zahteva potpisuje starešina direktnog korisnika.

Služba na osnovu nalaza, odnosno opisa nastalog oštećenja, koji, po izvršenom uvidu, sačinjava Odsek za održavanje objekata, uređaja i opreme, u njenom sastavu, ceni da li zahtevanu popravku može da izvrši ovaj odsek ili je potrebno da se angažuju drugi izvođači.

U izboru dobavljača za usluge održavanja objekata, mašina i opreme, nabavku i održavanje softvera i druge usluge, koji za sve direktne korisnike vrši Služba, primenjuje se postupak nabavke u skladu sa odredbama zakona koji uređuje javne nabavke.

V INTERNA KONTROLA

Tačka 36.

Interna, odnosno unutrašnja kontrola predstavlja sistem postupaka i odgovornosti svih lica uključenih u transakcije i poslovne događaje kod korisnika budžeta i ostalih korisnika javnih sredstava koji se finansiraju iz budžeta Grada.

Interna kontrola podrazumeva postupke vršenja kontrole računovodstvenih isprava, procedura i aktivnosti u postupku izvršenja budžeta, koji se preduzimaju da bi se utvrdili eventualni problemi i odgovarajuća rešenja, kako bi se obezbedilo sprovođenje planiranih aktivnosti, optimalno korišćenje sredstava bez gubitaka i lošeg upravljanja, postizanje planiranih rezultata i raspolaganje pouzdanim i blagovremenim informacijama, koje mogu da se koriste pri upravljanju sredstvima i izveštavanju.

Računovodstvenom ispravom smatra se isprava koja se sastavlja na osnovu izvorne knjigovodstvene dokumentacije iz tačke 17. ovog uputstva, kao pisani dokaz o nastaloj poslovnoj promeni i drugom događaju na imovini, obavezama, kapitalu, prihodima i rashodima, na osnovu koje se vrši knjiženje u poslovnim knjigama.

Računovodstvene isprave koje podležu internoj kontroli jesu svi zahtevi propisani ovim uputstvom i prateća dokumentacija: obračuni, specifikacije, pregledi i drugo.

U postupcima interne kontrole kontrolišu se računovodstvene isprave u pogledu zakonitosti, potpunosti, istinitosti i tačnosti podataka sadržanih u njima.

Korisnici budžeta uspostavljaju i održavaju sistem unutrašnje kontrole postupaka u izvršenju budžeta, od evidentiranja i promena aproprijacija i kvota, do sprovođenja plaćanja, odnosno transfera sredstava iz budžeta, radi sprečavanja prekoračenja budžeta, to jest osiguranja potrošnje u okviru raspoloživih sredstava, a sve u cilju sprečavanja prekomernog trošenja budžetskih sredstava.

U postupku kontrole korisnika budžeta i drugih korisnika javnih sredstava kontroliše se:

- primena propisa o budžetskom sistemu i pojedinačnih propisa o javnim prihodima, pri planiranju i ostvarivanju sredstava budžeta,

- primena zakona i drugih propisa, kao i odluka organa Grada u ostvarivanju prava na korišćenje sredstava budžeta i

- namensko i zakonito korišćenje sredstava budžeta za tekuće rashode, kapitalna ulaganja, dotacije i subvencije iz budžeta.

Direktni korisnici sprovode internu kontrolu, to jest odgovarajuće provere svojih aktivnosti u postupku izvršenja budžeta, u skladu sa ovim uputstvom, kako je opisano u svim ustanovljenim procedurama.

Obaveze i odgovornosti lica zaduženih za izvršenje budžeta u direktnom korisniku utvrđene su u tački 9. ovog uputstva.

VI IZVEŠTAVANJE O IZVRŠENJU BUDŽETA

Tačka 37.

Trezor priprema i dostavlja Sektoru za budžet mesečni izveštaj o izvršenju budžeta do 5. u mesecu za prethodni mesec, a tromesečni i godišnji izveštaj u skladu sa važećim propisima.

Mesečni izveštaj iz stava 1. ove tačke, koji sadrži ostvarene prihode i primanja i izvršene rashode i izdatke u izveštajnom periodu, podnosi se u cilju praćenja izvršenja budžeta i preduzimanja blagovremenih mera radi uravnoteženja budžeta, kao i izveštavanja Gradonačelnika i drugih nivoa vlasti, saglasno zakonu i drugim propisima.

Sektor za budžet u izveštaju o izvršenju budžeta Grada daje prikaz fiskalnog stanja, koji podrazumeva uporedni pregled planiranih i ostvarenih prihoda i primanja i planiranih i izvršenih rashoda i izdataka, kao i odstupanja u izvršenju, odnosno razliku između odobrenih i stvarnih rashoda i izdataka i, po potrebi, predlog mera za prevazilaženje problema i poboljšanje u izvršavanju budžeta.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Tačka 38.

Do uspostavljanja sistema koji će omogućiti elektronsku evidenciju preuzetih obaveza, rashodi i izdaci korisnika budžeta izvršavaće se po procedurama za plaćanje i transfer sredstava iz budžeta, koje su propisane ovim uputstvom, a bez prethodnog preuzimanja obaveza.

Tačka 39.

Na sva pitanja koja nisu uređena ovim uputstvom, a tiču se načina i postupka izvršavanja budžeta Grada, prava i obaveza korisnika budžeta i druga srodna pitanja primenjuju se odredbe Zakona o budžetskom sistemu.

Tačka 40.

Danom početka primene ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o izvršenju budžeta broj: 020-2/2005-1229 od 27. maja 2005. godine.

Tačka 41.

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Grada Novog Sada, a primenjivaće se od 1. januara 2016. godine.

 

Samostalna odredba Rešenja o izmeni
Uputstva za izvršenje budžeta Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 24/2015)

Tačka 2.

Ovo rešenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

PREGLED
ŠIFARA RAZLOGA ZA ODBIJANJE ZAHTEVA ZA PROMENU APROPRIJACIJE

Šifra razloga
za odbijanje

Opis razloga

01

promena aproprijacija ne odgovara nameni utvrđenoj u budžetu, to jest nije u skladu sa odlukom o budžetu

02

promena premašuje zakonom utvrđeni limit, odnosno dozvoljeni % promene vrednosti aproprijacija

03

Zahtev nije pravilno popunjen

04

Zahtev nije overen pečatom i/ili nije potpisan od strane svih ovlašćenih potpisnika

05

greške u priloženom Predlogu rešenja kojim se odobrava promena aproprijacija

06

nije dostavljena prateća dokumentacija

07

nije dostavljeno obrazloženje

08

Zahtev je bez odgovarajućeg obrazloženja osnova i razloga promene

09

u Zahtevu nedostaje obrazloženje načina obračuna potrebnih sredstava i iznosa promene

10

u obrazloženju Zahteva nije naveden obračunati iznos raspoloživih sredstava, odnosno aproprijacije

11

neusaglašeni podaci u Zahtevu i u pratećoj dokumentaciji

12

ne postoji raspoloživa aproprijacija da pokrije zahtevani iznos promene

13

promenu aproprijacije ne prati i promena plana izvršenja budžeta i promena kvote, to jest uz Zahtev nisu dostavljene odgovarajuće izmene i/ili dopune planova korisnika

14

ostali (nepomenuti) razlozi

PREGLED
ŠIFARA RAZLOGA ZA ODBIJANJE ZAHTEVA ZA PROMENU KVOTE

Šifra razloga
za odbijanje

Opis razloga

01

promena kvote nije u skladu sa namenom u odluci o budžetu

02

promena kvote nije u skladu sa projekcijom dinamike prihoda i primanja budžeta u tromesečnom planu

03

Zahtev nije pravilno popunjen

04

Zahtev nije overen pečatom i/ili nije potpisan od strane svih ovlašćenih potpisnika

05

promenu kvote ne prati promena aproprijacija

06

nije dostavljena prateća dokumentacija

07

nije dostavljeno obrazloženje

08

Zahtev je bez odgovarajućeg obrazloženja osnova i razloga promene

09

Zahtev je bez obrazloženja načina obračuna potrebnih sredstava i iznosa promene

10

dostavljeno obrazloženje Zahteva je bez određivanja raspoloživih sredstava, odnosno kvote

11

neusaglašeni podaci u Zahtevu i u pratećoj dokumentaciji

12

ne postoji raspoloživa kvota da pokrije zahtevani iznos promene

13

ostali (nepomenuti) razlozi

PREGLED
ŠIFARA RAZLOGA ZA ODBIJANJE ZAHTEVA ZA PLAĆANJE I TRANSFER SREDSTAVA I ZAHTEVA ZA TRANSFER SREDSTAVA

Šifra razloga
za odbijanje

Opis razloga

01

nije u skladu sa budžetom, odnosno godišnjim planom, u pogledu traženog iznosa i namene trošenja sredstava

02

nije u skladu sa tromesečnim planom za izvršenje budžeta - pre realizacije Zahteva, neophodna promena kvota

03

Zahtev nije pravilno popunjen

04

Zahtev nije overen pečatom i/ili nije potpisan od strane svih ovlašćenih potpisnika

05

greške u pravnom aktu (zaključku, rešenju) koji je osnov za dostavljanje zahteva (nije naveden pravni osnov, zasnovan na zakonu, neadekvatan pravni osnov, tehničke greške......)

06

nije dostavljena prateća dokumentacija

07

nepotpuna dokumentacija

08

neispravna dokumentacija

09

računski netačna dokumentacija

10

dostavljena sredstva obezbeđenja neispravna ili neodgovarajuća

11

neusaglašeni podaci u Zahtevu i u pratećoj dokumentaciji

12

ostali (nepomenuti) razlozi

PREGLED
ŠIFARA RAZLOGA ZA ODBIJANJE OSTALIH ZAHTEVA U POSTUPKU IZVRŠENJA BUDŽETA

Šifra razloga
za odbijanje

Opis razloga

01

zahtevano nije u skladu sa budžetom, odnosno sa godišnjim planom korisnika

02

zahtevano nije u skladu sa tromesečnim planom za izvršenje budžeta - neophodna promena kvota

03

Zahtev nije pravilno popunjen

04

Zahtev nije overen pečatom i/ili nije potpisan od strane svih ovlašćenih potpisnika

05

greške u pravnom aktu (zaključku, rešenju), u kome je neposredni pravni osnov za sprovođenje zahtevane transakcije, na osnovu kojeg se dostavlja Zahtev

06

nije dostavljena prateća dokumentacija

07

nepotpuna prateća dokumentacija

08

neispravna prateća dokumentacija

09

priložena dokumentacija računski netačna

10

priložena dokumentacija neodgovarajuća - ne daje potvrdu (dokaz) o ispunjenosti uslova neophodnih za sprovođenje zahtevane transakcije

11

neusaglašeni podaci u Zahtevu i u pratećim dokumentima

12

nema pravnog osnova za sprovođenje zahtevane transakcije

13

ostali (nepomenuti) razlozi

 

Obrazac ZPA

ZAHTEV ZA PROMENU APROPRIJACIJE

Obrazac ZPK

ZAHTEV ZA PROMENU KVOTE

Obrazac ZPO

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE OBAVEZA

Obrazac ZPPO

ZAHTEV ZA PROMENU PREUZETE OBAVEZE

Obrazac ZOPO

ZAHTEV ZA ODOBRENJE PREUZIMANJA OBAVEZA

Obrazac ZPTP

ZAHTEV ZA PLAĆANJE I TRANSFER SREDSTAVA - POJEDINAČNI

Obrazac ZPTZ

ZAHTEV ZA PLAĆANJE I TRANSFER SREDSTAVA - ZBIRNI

Obrazac ZTP

ZAHTEV ZA TRANSFER SREDSTAVA - POJEDINAČNI

Obrazac ZTZ

ZAHTEV ZA TRANSFER SREDSTAVA - ZBIRNI PO TROŠKOVIMA

Obrazac ZTZ

ZAHTEV ZA TRANSFER SREDSTAVA - ZBIRNI PO KORISNICIMA

Obrazac ZOPTZ

ZAHTEV ZA OTKAZIVANJE PLAĆANJA I TRANSFERA SREDSTAVA - ZBIRNI

Obrazac ZOPTP

ZAHTEV ZA OTKAZIVANJE PLAĆANJA I TRANSFERA SREDSTAVA - POJEDINAČNI

Obrazac ZSZZ

ZAHTEV ZA STORNIRANJE ZAHTEVA ZA PLAĆANJE I TRANSFER SREDSTAVA - ZBIRNI

Obrazac ZSZP

ZAHTEV ZA STORNIRANJE ZAHTEVA ZA PLAĆANJE I TRANSFER SREDSTAVA - POJEDINAČNI

Obrazac ZPDP

ZAHTEV ZA ISPLATU PLATA DIREKTNIH KORISNIKA - POJEDINAČNI

Obrazac ZPDZ

ZAHTEV ZA ISPLATU PLATA DIREKTNIH KORISNIKA - ZBIRNI

Obrazac ZPIP

ZAHTEV ZA TRANSFER SREDSTAVA ZA PLATE INDIREKTNIH KORISNIKA - POJEDINAČNI

Obrazac ZPIZ

ZAHTEV ZA TRANSFER SREDSTAVA ZA PLATE INDIREKTNIH KORISNIKA - ZBIRNI PO TROŠKOVIMA

Obrazac ZPIZ

ZAHTEV ZA TRANSFER SREDSTAVA ZA PLATE INDIREKTNIH KORISNIKA - ZBIRNI PO KORISNICIMA

Obrazac ZEIZ

ZAHTEV ZA EVIDENTIRANJE IZVRŠENIH ISPLATA - ZBIRNI

Obrazac ZEIP

ZAHTEV ZA EVIDENTIRANJE IZVRŠENIH ISPLATA - POJEDINAČNI

Obrazac ZIGZ

ZAHTEV ZA ISPLATU GOTOVINE - ZBIRNI

Obrazac ZIGP

ZAHTEV ZA ISPLATU GOTOVINE - POJEDINAČNI

Obrazac ZIK

ZAHTEV ZA ISPRAVKU KNJIŽENJA

Obrazac ZNMO

ZAHTEV ZA NABAVKU MATERIJALA I OPREME

Obrazac ZNPOO

ZAHTEV ZA NEPLANIRANE POPRAVKE OPREME I OBJEKATA