ODLUKA
O DAVANJU U ZAKUP STANOVA IZGRAĐENIH NA OSNOVU PROGRAMA IZGRADNJE STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

("Sl. list grada Čačka", br. 8/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom detaljnije se propisuju uslovi i merila za rešavanje stambenih potreba davanjem stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje (u daljem tekstu: Program) u zakup u skladu sa Uredbom o uslovima i merilima za utvrđivanje reda prvenstva zakupaca stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS" br. 140/14, u daljem tekstu: Uredba).

Program izgradnje stanova za socijalno stanovanje usvojen je zaključkom Vlade broj 360-9100/2012 od 13.12.2012. godine sa izmenama usvojenim zaključkom broj 360-9539/2012 od 27.12.2012. godine.

Član 2

Gradonačelnik grada Čačka imenuje Komisiju za davanje u zakup stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i šest članova. Svaki član Komisije i predsednik imaju zamenike koji ih zamenjuju u njihovom odsustvu. Kada sednici prisustvuje predsednik i članovi komisije, zamenik predsednika i zamenici članova komisije ne učestvuju u odlučivanju.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova Komisije, uključujući i predsednika.

Predsednik i članovi Komisije se imenuju na sledeći način:

- predsednik i zamenik predsednika, kao i 2 člana i 2 zamenika člana, imenuju se iz reda zaposlenih ili članova Upravnog odbora "Gradske stambene agencije" Čačak (u daljem tekstu: GSA),

- 1 član i 1 zamenik člana imenuju se iz reda zaposlenih u Centru za socijalni rad Čačak,

- 1 član i 1 zamenik imenuju se iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi za društvene delatnosti - Služba za boračko - invalidsku zaštitu,

- 1 član (doktor medicine) i 1 zamenik člana (doktor medicine) imenuju se iz reda zaposlenih u Domu zdravlja Čačak,

- 1 član i 1 zamenik člana imenuje se iz reda zaposlenih Gradske uprave za stručne poslove Skupštine, Gradonačelnika i Gradskog veća.

Predstavnici Republičke agencije za stanovanje su posmatrači rada Komisije.

Komisija se raspušta po konačnosti odluke o raspodeli.

Komisija donosi Poslovnik o svom radu na prvoj sednici.

Član 3

GSA obavlja stručne, tehničke i administrativne poslove za potrebe Komisije i vodi evidenciju stanova izgrađenih na osnovu Programa.

II KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD ZAKUPNINA

Član 4

Zakupnina stanova, izgrađenih sredstvima Republike Srbije u okviru Programa, utvrđuje se i koristi u skladu sa članom 43. Uredbe o standardima i normativima za planiranje, projektovanje, građenje i uslovima za korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS" br. 26/13, u daljem tekstu: Uredba o standardima i normativima).

Sredstva od zakupnina iz stava 1. ovog člana u iznosu od 30% koriste se u skladu sa Programom, tako da se u periodu od 20 godina odvajaju na namenski račun GSA, radi daljeg razvoja socijalnog stanovanja.

Član 5

Namensko korišćenje sredstava od zakupnina iz člana 5. GSA će prikazati u sklopu godišnjeg izveštaja o svom poslovanju.

GSA ima obavezu da izveštaj iz prethodnog stava, nakon potvrđivanja od strane nadležnog Upravnog odbora, dostavi Skupštini grada Čačka na usvajanje.

GSA ima obavezu da usvojeni izveštaj iz stava 2. Ovog člana dostavi Republičkoj agenciji za stanovanje.

III POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

Član 6

Licu ili licu sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva, može se rešiti stambena potreba davanjem stana izgrađenog na osnovu Programa u zakup ako ispunjava uslove propisane Uredbom.

Član 7

GSA će stanove izgrađene na osnovu Programa davati u zakup na određeno vreme, sledećim licima, i to:

1. Stambeno ugroženim invalidnim licima i licima sa telesnim oštećenjem sa prebivalištem na teritoriji grada Čačka u poslednje 3 godine, i to: dva stana u porodičnom stambenom objektu označenom kao zgrada broj 1. na k.p.br.345/126 K.O. Atenica i dva stana u porodičnom stambenom objektu označenom kao objekat broj 1. na k.p. br. 345/128 - ukupno 4 stana;

2. Ostalim stambeno ugroženim licima predviđenim članom 7. Uredbe (porodice sa više dece, lica preko 65 godina starosti, deca bez roditeljskog staranja, samohrani roditelji i ostala lica u skladu sa članom 10. stav 3. Zakona o socijalnom stanovanju "Službeni glasnik RS" br.72/09), sa prebivalištem na teritoriji grada Čačka u poslednje 3 godine, i to: dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br.345/106 K:O. Atenica - dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br.345/108 K.O. Atenica, dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj1. na k.p. br.345/110 K.O. Atenica, dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br. 345/112 K.O. Atenica, dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br. 345/114 K.O. Atenica, dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br. 345/116 K.O. Atenica, dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br. 345/118 K.O. Atenica, dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br. 345/120 K.O. Atenica, dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br. 345/122 K.O. Atenica i dva stana u porodičnom stambenom objektu, označenim kao objekat broj 1. na k.p. br. 345/124 K.O. Atenica - ukupno: 20 stanova.

Stanovi izgrađeni u okviru Programa daju se putem konkursa u zakup na određeno vreme, na period od 3 godine, uz mogućnost obnavljanja ugovornog odnosa, bez prava na otkup.

Odluku o raspisivanju konkursa za davanje stanova u zakup na određeno vreme donosi Upravni odbor GSA, na predlog Komisije.

GSA objavljuje konkurs, kojim poziva zainteresovana lica da u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa podnesu prijavu i odgovarajuće dokaze.

Konkurs se objavljuje na oglasnoj tabli i internet stranici grada Čačka, oglasnoj tabli i internet stranici GSA i u lokalnim sredstvima informisanja.

Rok iz stava 4. ovog člana teče od dana objavljivanja na oglasnoj tabli grada Čačka, uz obavezu da se u roku od 10 dana izvrši objava na način predviđen u stavu 5. ovog člana.

Pored podataka o stambenim jedinicama, konkurs posebno sadrži i napomene o pravima i obavezama lica kojima će stambeno pitanje biti rešavano po objavljenom konkursu, kao i visinu približnih troškova stanovanja (zakupnine i komunalnih troškova) za svaku stambenu jedinicu posebno.

Član 8

Prijavu na konkurs za zakup stana zainteresovano lice podnosi Komisiji na propisanom obrascu i uz prateću dokumentaciju. Zainteresovano lice je dužno da uz prijavu podnese sve dokaze propisane Uredbom, u originalu ili overenoj kopiji.

Komisija razmatra prijave na konkurs i dužna je da u roku od 20 dana od dana zaključivanja konkursa sprovede obradu prispelih prijava, izvrši bodovanje po prijavama čiji podnosioci ispunjavaju uslove i uputi zahteve za dopunu nepotpunih prijava.

Zahtev za dopunu nepotpunih prijava treba da sadrži taksativno nabrojane dopune nepotpune prijave, koje su neophodne za bodovanje, uz upozorenje da Komisija neće vršiti bodovanje po kriterijumu za koji nisu priloženi odgovarajući propisani dokazi.

Sve dopunjene prijave podnosioci moraju da dostave Komisiji najkasnije 5 dana od dana prijema zahteva za dopunu nepotpune prijave. Ukoliko podnosilac prijave ne dostavi tražene dokaze, Komisija neće vršiti bodovanje po kriterijumu za koji nisu priloženi odgovarajući propisani dokazi.

Komisija neće razmatrati neblagovremene prijave, kao ni prijave lica koja ne ispunjavaju propisane uslove za učešće na konkursu. Ako lice uz prijavu ne priloži propisane dokaze o svim činjenicama na osnovu kojih se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na konkursu, smatraće se da ne ispunjava uslove za učešće na konkursu.

Komisija je dužna da u roku od 10 dana od krajnjeg roka za podnošenje dopuna prijava sprovede obradu prispelih dopuna nepotpunih prijava i utvrdi red prvenstva lica koja su podnela prijave na konkurs (u daljem tekstu: rang lista) na osnovu kriterijuma i merila iz ove odluke. Lica koja su podnela prijavu na konkurs ostvaruju pravo na davanje stana u zakup prema redosledu na konačno utvrđenoj rang listi.

Lica koja su podnela neblagovremenu prijavu i lica koja ne ispunjavaju uslove za učešće na konkursu biće navedena ispod utvrđene rang liste, uz navođenje razloga zbog kojih Komisija njihove prijave nije razmatrala.

Član 9

Komisija će sačiniti dve posebne rang liste za lica koja konkurišu za namenske stanove navedene u članu 7. stav 1. tačka 1. i tačka 2. ove odluke.

Nakon sačinjavanja rang listi za raspodelu stanova, vrši se njihovo objavljivanje na oglasnoj tabli i internet stranici grada Čačka, oglasnoj tabli i internet stranici GSA i u lokalnim sredstvima informisanja.

Broj bodova na rang listi utvrđuje se sa stanjem na dan isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Član 10

Podnosioci prijave imaju pravo prigovora na odluku Komisije o utvrđivanju rang liste prijavljenih lica, u roku od 8 dana od dana objavljivanja rang liste na oglasnoj tabli grada Čačka.

Prigovor se podnosi Komisiji preko GSA.

Odluku po prigovoru donosi Komisija u roku od 8 dana od dana prispeća prigovora.

Nakon donetih odluka po prigovorima i proteka roka iz stava 1. ovog člana, rang lista je konačna i objavljuje se na način utvrđen u članu 9. stav 2. ove odluke.

Po konačnosti rang liste, Komisija donosi rešenja o davanju u zakup pojedinačnih stanova na osnovu redosleda podnosilaca prijave na konačnoj rang listi, protiv kojih zainteresovana lica mogu izjaviti prigovor Gradskom veću grada Čačka, u roku od 8 dana od dana objavljivanja rešenja na oglasnoj tabli grada Čačka.

Rešenje o davanju stana u zakup postaje konačno istekom roka za prigovor, ako prigovor nije izjavljen, kao i donošenjem rešenja Gradskog veća grada Čačka, kojim se prigovor odbacuje ili odbija i javno se objavljuje na oglasnoj tabli i internet stranici grada Čačka i oglasnoj tabli i internet stranici GSA.

Član 11

Rešenje o davanju stana u zakup sadrži:

1) naziv organa koji je doneo rešenje i datum donošenja rešenja,

2) ime i prezime nosioca porodičnog domaćinstva kome je na osnovu rang liste dat stan u zakup,

3) podatke o članovima porodičnog domaćinstva (ime, prezime, srodstvo, matični broj),

4) podatke o stanu (adresa, sprat, broj stana, broj soba i površina stana),

5) period na koji se stan daje u zakup,

6) obrazloženje rešenja,

7) pouku o pravnom leku,

8) druga značajna pitanja.

Direktor GSA zaključuje ugovor o zakupu na osnovu konačnog rešenja o dodeli stana u zakup.

Zakupac može obnoviti ugovor o zakupu podnošenjem pismenog zahteva GSA najkasnije 60 dana pre isteka ugovora o zakupu.

Na zahtev zakupca GSA može dodeliti nov ugovor na određeno vreme, a najduže do 3 godine ako su ispunjeni uslovi iz ove odluke.

Ukoliko se tokom trajanja ugovora bitno promeni cena zakupa stana ugovorne strane će sačiniti aneks ugovora.

IV KRITERIJUMI ZA DAVANJE U ZAKUP STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

Član 12

Kriterijumi za davanje u zakup su:

1) stambeni status,

2) visina primanja,

3) zdravstveno stanje,

4) invalidnost,

5) broj članova porodičnog domaćinstva.

Određivanje redosleda na rang listi utvrđuje se brojem bodova.

Član 13

U skladu sa merilima iz člana 12. ove odluke za utvrđivanje reda prvenstva, prednost u rešavanju stambene potrebe davanjem stana u zakup imaju lica koja pripadaju sledećim kategorijama, po redosledu kako su navedena:

1) osobe sa invaliditetom;

2) porodice sa više dece;

3) lica preko 65 godina starosti;

4) deca bez roditeljskog staranja;

5) samohrani roditelji; ostala lica u skladu sa članom 10. stav 3. Zakona o socijalnom stanovanju.

Ako dva ili više lica ima isti broj bodova na rang listi, prednost za davanje stana u zakup ima lice koje pripada kategorijama po redosledu koji je naveden u stavu 1. ovog člana.

Stambeni status

Član 14

Licu ili licu sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva koje je podnelo prijavu na konkurs daju se bodovi kojima se vrednuje njegov stambeni status, ako:

1) stanuju kao podstanari više od pet godina - 30 bodova;

2) stanuju kao podstanari do pet godina ili su korisnici sobe u samačkom hotelu, ili stanuju u istoj stambenoj jedinici kod roditelja ili roditelja svog supružnika ili vanbračnog partnera ili bliskih srodnika ili su korisnici prostorija za privremeni smeštaj ili su korisnici stana na kojem je prestao pravni osnov bez njihove krivice - 20 bodova;

3) stanuju u stanu neodgovarajućeg standarda - 5 bodova.

Podstanarski status iz stava 1. tačka 1) i 2) ovog člana vrednuje se samo ako je podstanarski status ostvaren na teritoriji grada Čačka.

Prilikom utvrđivanja reda prvenstva uzima se u obzir stambeni status koji su ostvarili lice, odnosno lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva, a koji su bez stana u svojini ili bez stana odgovarajućeg standarda, samo ako je taj stambeni status ostvaren neprekidno u periodu od najmanje tri godine zaključno sa danom podnošenja prijave.

Podnosiocu prijave ili članu njegovog porodičnog domaćinstva koji se od dana stupanja na snagu Uredbe svojom voljom liši svojine na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi, odnosno svojstva zakupca na neodređeno vreme ili korisnika takvog stana, uzeće se u obzir stambeni status koji je imao do dana promene stambenog statusa.

Visina primanja

Član 15

Licu, odnosno licu sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva koje je podnelo prijavu na konkurs daje se 20 bodova ako to lice, i članovi njegovog porodičnog domaćinstva imaju primanja ispod 50% odgovarajućih maksimalnih kvalifikujućih primanja iz člana 3. stav 3. Uredbe, a iznad visine primanja utvrđenih u članu 3. stav 6. Uredbe.

Zdravstveno stanje

Član 16

Lice, odnosno lice sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva koje je podnelo prijavu na konkurs, dobija bodove po osnovu kriterijuma zdravstveno stanje ako on ili član njegovog porodičnog domaćinstva ima neku od teških bolesti navedenih u članu 10. stav 1. Uredbe i to za svako lice, odnosno člana porodičnog domaćinstva koje ima neku od ovih bolesti po 10 bodova.

Lice koje je podnelo prijavu na konkurs dužno je da uz prijavu dostavi mišljenje lekara zdravstvene ustanove u kojoj se ono ili član porodičnog domaćinstva leči kojom se potvrđuje postojanje jedne od navedenih teških bolesti, kao uslov za dodelu bodova po osnovu kriterijuma zdravstveno stanje.

Invalidnost i telesno oštećenje

Član 17

Invalidnost i telesno oštećenje vrednuju se za podnosioca prijave na konkursu i članove njegovog porodičnog domaćinstva sa najviše 10 bodova, i to na sledeći način:

Ako podnosilac prijave ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva imaju invalidnost, za lice koje ima potpuni gubitak radne sposobnosti daje se 10 bodova, a za lice koje ima preostalu radnu sposobnost daje se 5 bodova.

Ako podnosilac prijave ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva imaju telesno oštećenje, za telesno oštećenje navedenog lica daju se bodovi, zavisno od težine telesnog oštećenja i to:

- telesno oštećenje

100%

10 bodova,

- telesno oštećenje

90%

9 bodova,

- telesno oštećenje

80%

8 bodova,

- telesno oštećenje

70%

7 bodova,

- telesno oštećenje

60%

6 bodova,

- telesno oštećenje

50%

5 bodova,

- telesno oštećenje

40%

4 boda,

- telesno oštećenje

30%

3 boda.

U slučaju da kod istog lica postoje invalidnost i telesno oštećenje, bodovanje se vrši samo po jednom osnovu.

Broj članova porodičnog domaćinstva

Član 18

Lice, odnosno lice sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva koje je podnelo prijavu na konkurs, dobija bodove po osnovu kriterijuma broj članova porodičnog domaćinstva, tako što se za svakog člana porodičnog domaćinstva daje po 2 boda.

Za svakog maloletnog člana porodičnog domaćinstva daje se dodatnih 5 bodova.

Samohranom roditelju pripada dodatnih 10 bodova.

Samohrani roditelj je roditelj deteta čiji je drugi roditelj nepoznat, umro ili proglašen za umrlog, potpuno lišen roditeljskog prava ili potpuno lišen poslovne sposobnosti, ili je razvedeni roditelj koji vrši samostalno roditeljsko pravo, a u skladu sa odlukom nadležnog organa.

Član 19

Na sve što nije uređeno ovom Odlukom, primenjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o socijalnom stanovanju, Uredbe o standardima i normativima i Uredbe.

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".