PRAVILNIK
O STEPENU I VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA, STRUČNIH SARADNIKA I POMOĆNIH NASTAVNIKA U STRUČNIM ŠKOLAMA U PODRUČJU RADA TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 5/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se stepen i vrsta obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam, i to za sticanje obrazovanja u trajanju od dve godine i za srednje obrazovanje i vaspitanje u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju.

Član 2

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz opšteobrazovnih predmeta, kao i stručne poslove u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam može da izvodi lice koje ispunjava uslove za nastavnika, odnosno stručnog saradnika koji su propisani posebnim pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača koji se donosi za sva područja rada.

Član 3

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta u oblasti Trgovina, može da izvodi za:

1) Osnovi ekonomije:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

2) Nacionalna ekonomija:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

3) Osnovi ekonomike trgovine

Ekonomika i organizacija trgovinskih preduzeća

Ekonomika trgovine:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

4) Marketing

Marketing u trgovini

Preduzetništvo

Poslovna komunikacija:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;

(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(5) master inženjer organizacionih nauka, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžment i organizacija, studijska grupa Menadžment.

5) Pravo:

(1) diplomirani pravnik;

(2) master pravnik, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti pravnih nauka.

6) Poznavanje robe:

(1) diplomirani inženjer tehnologije;

(2) profesor hemije;

(3) diplomirani hemičar;

(4) diplomirani inženjer hemije, analitički smer;

(5) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;

(6) diplomirani hemičar opšte hemije;

(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;

(8) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo;

(9) diplomirani hemičar - profesor hemije;

(10) diplomirani hemičar - master;

(11) diplomirani profesor hemije - master;

(12) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(13) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije animalnih proizvoda;

(14) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda;

(15) master inženjer tehnologije;

(16) master profesor hemije;

(17) master hemičar.

7) Poslovna informatika:

(1) diplomirani ekonomist, smer ekonomske statistike i kibernetike ili smer poslovne informatike;

(2) profesor matematike;

(3) diplomirani matematičar;

(4) diplomirani inženjer elektrotehnike, smer računarske tehnike i informatike;

(5) diplomirani inženjer organizacije rada, smer kibernetski;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(7) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;

(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

8) Psihologija

Psihologija potrošača:

(1) profesor psihologije;

(2) diplomirani psiholog;

(3) diplomirani školski psiholog-pedagog;

(4) master psiholog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti psiholoških nauka.

9) Računovodstvo:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

Lice iz podtačke (3) treba da je na osnovnim akademskim studijama izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Računovodstvo.

10) Osnovi trgovine

Tehnika prodaje i usluge kupcima

Osnovi poslovanja u trgovini

Trgovinsko poslovanje

Komercijalno poznavanje robe

Nabavka i fizička distribucija:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

11) Praktična nastava

Skladišna evidencija

Skladišno poslovanje:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;

(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

12) Aranžiranje u trgovini

Crtanje i oblikovanje:

(1) profesor likovnih umetnosti;

(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(3) akademski slikar - likovni pedagog;

(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(5) akademski vajar - likovni pedagog;

(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(7) akademski grafičar - likovni pedagog;

(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(12) diplomirani slikar;

(13) diplomirani vajar;

(14) diplomirani grafičar;

(15) diplomirani grafički dizajner;

(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;

(20) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;

(21) master likovni umetnik;

(22) master primenjeni umetnik;

(23) master konzervator i restaurator;

(24) master dizajner.

13) Nacrtna geometrija

Perspektiva:

(1) diplomirani inženjer arhitekture;

(2) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(3) diplomirani arhitekta;

(4) diplomirani dizajner enterijera i nameštaja;

(5) diplomirani arhitekta unutrašnja arhitektura.

(6) master inženjer arhitekture;

(7) master inženjer građevinarstva.

14. Projektovanje:

(1) diplomirani inženjer arhitekture;

(2) master inženjer arhitekture;

(3) master inženjer građevinarstva.

15. Fotografija sa grafičkim tehnikama:

(1) diplomirani slikar - grafičar;

(2) diplomirani fotograf;

(3) diplomirani dizajner grafike - fotograf;

(4) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(5) master likovnih umetnosti;

(6) master primenjeni umetnik;

(7) master umetnik višemedijske umetnosti;

(8) master umetnik digitalnih medija.

Lice iz podtač. (5)-(8) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz programa, odnosno modula: Fotografija.

16) Forma i oblikovanje:

(1) profesor likovnih umetnosti;

(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(3) akademski slikar - likovni pedagog;

(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(5) akademski vajar - likovni pedagog;

(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(7) akademski grafičar - likovni pedagog;

(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(12) diplomirani slikar;

(13) diplomirani vajar;

(14) diplomirani grafičar;

(15) diplomirani grafički dizajner;

(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti.

(20) master likovni umetnik;

(21) master primenjeni umetnik;

(22) master konzervator i restaurator;

(23) master dizajner.

17) Poznavanje materijala i robe:

(1) diplomirani inženjer tehnologije;

(2) profesor hemije;

(3) diplomirani hemičar;

(4) diplomirani inženjer hemije, analitički smer;

(5) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;

(6) diplomirani hemičar opšte hemije;

(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;

(8) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo.

(9) diplomirani hemičar - profesor hemije;

(10) diplomirani hemičar - master;

(11) diplomirani profesor hemije - master;

(12) master inženjer tehnologije.

18) Praktična nastava u časovnom i blok sistemu za predmet Aranžiranje u trgovini:

(1) diplomirani arhitekta;

(2) aranžer;

(3) master inženjer arhitekture;

(4) profesor likovnih umetnosti;

(5) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(6) akademski slikar - likovni pedagog;

(7) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(8) akademski vajar - likovni pedagog;

(9) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(10) akademski grafičar - likovni pedagog;

(11) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(12) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(13) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(14) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(15) diplomirani slikar;

(16) diplomirani vajar;

(17) diplomirani grafičar;

(18) diplomirani grafički dizajner;

(19) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(20) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(21) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(22) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;

(23) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;

(24) master likovni umetnik;

(25) master primenjeni umetnik;

(26) master konzervator i restaurator;

(27) master dizajner.

19) Poslovni strani jezik:

1) Engleski jezik:

- engleskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog engleskog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

2) Francuski jezik:

- profesor francuskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog francuskog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

3) Ruski jezik:

- profesor ruskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog ruskog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

4) Nemački jezik:

- profesor nemačkog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog nemačkog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

5) Italijanski jezik:

- profesor italijanskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog italijanskog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

6) Španski jezik:

- profesor španskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog španskog jezika i književnosti;

- profesor španskog jezika i hispanskih književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

Za lica sa stečenim akademskim nazivom master profesor jezika i književnosti ili master filolog, u dodatku diplome navodi se odgovarajući studijski program.

20) Pomoćni nastavnik (za oblast trgovina):

(1) lice koje je steklo najmanje III stepen stručne spreme, odnosno srednje obrazovanje trgovinske struke;

(2) lice koje je steklo srednje obrazovanje za obrazovne profile: trgovac, trgovinski tehničar ili aranžer u trgovini.

Član 4

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta u oblasti Ugostiteljstvo i turizam, može da izvodi za:

1) Osnovi turizma i ugostiteljstva

Posebni oblici turizma:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani turizmolog;

(3) diplomirani geograf - turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani menadžer u turizmu;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(7) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(8) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(9) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu;

(12) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije.

2) Ekonomika i organizacija preduzeća:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(4) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(6) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(8) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

3) Psihologija

Psihologija u turizmu:

(1) profesor psihologije;

(2) diplomirani psiholog;

(3) diplomirani školski psiholog - pedagog.

(4) master psiholog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti psiholoških nauka.

4) Turistička geografija

Opšta turistička geografija

Geografija kulture:

(1) profesor geografije;

(2) diplomirani geograf;

(3) diplomirani geograf - turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani geograf - prostorni planer;

(6) diplomirani menadžer u turizmu;

(7) master geograf;

(8) master turizmolog;

(9) master profesor geografije;

(10) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu.

Lice iz podtač. (7)-(9) mora imati prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Geografije.

5) Higijena

Zdravstvena kultura:

(1) doktor medicine;

(2) doktor stomatologije.

6) Strani jezik II

Poslovni strani jezik:

1) Engleski jezik:

- profesor engleskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog engleskog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

2) Francuski jezik:

- profesor francuskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog francuskog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

3) Ruski jezik:

- profesor ruskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog ruskog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

4) Nemački jezik:

- profesor nemačkog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog nemačkog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

5) Italijanski jezik:

- profesor italijanskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog italijanskog jezika i književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

6) Španski jezik:

- profesor španskog jezika i književnosti;

- diplomirani filolog španskog jezika i književnosti;

- profesor španskog jezika i hispanskih književnosti;

- master filolog;

- master profesor jezika i književnosti.

Za lica sa stečenim akademskim nazivom master profesor jezika i književnosti ili master filolog, u dodatku diplome navodi se odgovarajući studijski program.

7) Umetničko oblikovanje:

(1) profesor likovnih umetnosti;

(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(3) akademski slikar - likovni pedagog;

(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(5) akademski vajar - likovni pedagog;

(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(7) akademski grafičar - likovni pedagog;

(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(12) diplomirani slikar;

(13) diplomirani vajar;

(14) diplomirani grafičar;

(15) diplomirani grafički dizajner;

(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti.

(20) master likovni umetnik;

(21) master primenjeni umetnik;

(22) master konzervator i restaurator;

(23) master dizajner.

8) Istorija umetnosti:

(1) profesor likovnih umetnosti;

(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(3) akademski slikar - likovni pedagog;

(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(5) akademski vajar - likovni pedagog;

(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(7) akademski grafičar - likovni pedagog;

(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(12) profesor ili diplomirani istoričar umetnosti;

(13) diplomirani slikar;

(14) diplomirani vajar;

(15) diplomirani grafičar;

(16) diplomirani grafički dizajner;

(17) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(18) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(19) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(20) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;

(21) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;

(22) profesor istorije umetnosti;

(23) diplomirani istoričar umetnosti;

(24) master likovni umetnik;

(25) master primenjeni umetnik;

(26) master konzervator i restaurator;

(27) master dizajner;

(28) master istoričar umetnosti.

9) Statistika:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) profesor matematike;

(3) diplomirani matematičar;

(4) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomija;

(8) master matematičar;

(9) master profesor matematike;

(10) diplomirani matematičar - master;

(11) diplomirani profesor matematike - master.

Lice iz podtačke (7) treba da je na studijama izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Statistika.

Lice iz podtač. (8)-(11) treba da je prethodno završilo osnovne akademske studije na studijskom programu Matematika ili Primenjena matematika.

10) Marketing u turizmu

Marketing u turizmu i ugostiteljstvu:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani geograf - turizmolog;

(3) diplomirani geograf (turizmolog);

(4) diplomirani turizmolog;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(7) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(8) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(9) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(10) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(11) diplomirani menadžer u turizmu;

(12) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije ili na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(13) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije;

(14) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu menadžer - modul turizam ili modul hotelijerstvo;

(15) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

11) Finansijsko poslovanje

Osnovi ekonomije:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomije.

12) Spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(4) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(5) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

13) Pravo

Pravo u turizmu:

(1) diplomirani pravnik;

(2) master pravnik, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti pravnih nauka.

14) Poznavanje robe:

(1) diplomirani inženjer tehnologije, biohemijsko-tehnološki odsek;

(2) diplomirani inženjer poljoprivrede za prehrambenu tehnologiju - animalnih ili biljnih proizvoda;

(3) diplomirani inženjer tehnologije, prehrambeni smer;

(4) profesor hemije;

(5) diplomirani hemičar;

(6) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo;

(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;

(8) diplomirani hemičar opšte hemije;

(9) diplomirani inženjer tehnologije, smer ugljenohidratna hrana;

(10) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(11) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;

(12) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;

(13) diplomirani inženjer hemije, analitičkog smera;

(14) diplomirani hemičar - profesor hemije;

(15) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;

(16) master biohemičar;

(17) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane;

(18) master hemičar;

(19) master profesor hemije.

15) Nauka o ishrani:

(1) doktor medicine;

(2) diplomirani inženjer tehnologije, biohemijsko-tehnološki odsek;

(3) diplomirani inženjer poljoprivrede, prehrambeni odsek;

(4) profesor biologije;

(5) diplomirani inženjer tehnologije, smer ugljenohidratna hrana;

(6) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(7) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;

(8) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;

(9) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane;

(10) master biolog;

(11) master profesor biologije.

16) Poslovna korespondencija i komunikacija

Poslovna korespondencija:

(1) lice koje ispunjava uslov za nastavnika srpskog jezika i književnosti i koje je položilo ispit iz daktilografije;

(2) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(4) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(5) master ekonomista;

(6) master turizmolog;

(7) master filolog (studijski program Srpski jezik i književnost);

(8) master profesor jezika i književnosti (srbista).

Lice iz tačke 16) treba da poznaje osnove rada na računaru.

17) Ekonomika turizma:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani turizmolog;

(3) diplomirani geograf-turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomija ili Turizam i hotelijerstvo;

(8) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu.

18) Usluživanje sa praktičnom nastavom:

(1) viši stručni radnik tehnologije usluživanja;

(2) restorater;

(3) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

(4) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;

(5) viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;

(6) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer usluživanje;

(7) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;

(8) viši ugostitelj;

(9) komercijalist - ugostiteljstva;

(10) viši stručni radnik struka ugostiteljska - zanimanje komercijalist ugostiteljstva;

(11) ekonomist, na odseku za finansijsko poslovanje preduzeća;

(12) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

(13) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;

(14) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo;

(15) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo smer usluživanja;

(17) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer restoraterstvo - usluživanje;

(18) ekonomista - menadžer za turizam i ugostiteljstvo;

(19) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(20) ekonomista za menadžment, na smeru turizam i ugostiteljstvo;

(21) strukovni menadžer restoraterstva iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(22) strukovni menadžer hotelijerstva;

(23) strukovni menadžer za turizam i ugostiteljstvo iz oblasti ekonomskih nauka;

(24) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(25) strukovni menadžer iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(26) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam;

(27) diplomirani ekonomista - menadžer turizma;

(28) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, na smeru Turistički menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(29) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(30) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

(31) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(32) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo ili Ekonomija, modul menadžment u turizmu;

(33) master menadžer, prethodno završene osnovne studije na studijskom programu Menadžer u hotelijerstvu.

Lice iz tačke 18) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: konobar, tehničar usluživanja ili ugostiteljski tehničar.

19) Usluživanje sa praktičnom nastavom (praktična nastava i nastava bloku):

(1) konobar - specijalista.

20) Kuvarstvo sa praktičnom nastavom:

(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;

(2) gastrolog;

(3) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;

(4) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;

(5) viši ugostitelj;

(6) viši ugostitelj - gastrolog;

(7) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;

(8) komercijalist ugostiteljstva;

(9) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;

(10) menadžer hotelijerstva, smer gastrologija;

(11) menadžer u gastronomiji;

(12) strukovni menadžer gastronomije;

(13) strukovni menadžer gastronomije iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(14) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(17) diplomirani menadžer gastronomije;

(18) diplomirani menadžer - gastronomija;

(19) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(20) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;

(21) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(22) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(23) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

Lice iz tačke 20) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.

21) Kuvarstvo sa praktičnom nastavom (praktična nastava i nastava bloku):

(1) kuvar - specijalista.

22) Osnovi kuvarstva:

(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;

(2) viši ugostitelj;

(3) gastrolog;

(4) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;

(5) menadžer hotelijerstva, smer gastrologija;

(6) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;

(7) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;

(8) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;

(9) viši ugostitelj - gastrolog;

(10) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(11) menadžer u gastronomiji;

(12) diplomirani menadžer - gastronomija,

(13) master menadžer, prethodno završene studije prvog stepena na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(14) strukovni menadžer gastronomije;

(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(16) diplomirani menadžer gastronomije;

(17) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(18) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(19) master menadžer, prethodno završene studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(20) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su tokom studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

Lice iz tačke 22) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.

23) Poslastičarstvo

Nacionalne poslastice

Osnove poslastičarstva

Profesionalna praksa - za obrazovni profil poslastičar

Čokolaterstvo:

(1) viši stručni radnik tehnologije poslastičarstva;

(2) viši ugostitelj;

(3) gastrolog;

(4) menadžer hotelijerstva, smer poslastičarstvo sa pekarstvom;

(5) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(6) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek kulinarstvo;

(7) strukovni menadžer gastronomije;

(8) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(9) menadžer hotelijerstva smer gastrologija;

(10) diplomirani menadžer - gastronomije;

(11) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(12) master menadžer, prethodno završene studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(13) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

Lice iz tačke 23) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: poslastičar, kuvar tehničar, tehničar kulinar, kulinarski tehničar ili poslastičar tehničar.

24) Poslastičarstvo (praktična nastava i nastava bloku)

Profesionalna praksa - za obrazovni profil poslastičar:

(1) poslastičar - specijalista.

25) Agencijsko i hotelijersko poslovanje

Profesionalna praksa - za obrazovni profil turistički tehničar

Turističke destinacije sveta

Smeštaj u seoskom turističkom domaćinstvu:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani turizmolog;

(3) diplomirani geograf - turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(7) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(9) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije ili u oblasti Ekonomije;

(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: menadžer u turizmu ili menadžer u hotelijerstvu.

26) Pekarstvo:

(1) diplomirani inženjer tehnologije za prehrambenu tehnologiju;

(2) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju ratarskih proizvoda, ako ima prethodno završeno srednje obrazovanje za obrazovni profil pekar;

(3) viši ugostitelj, ako ima prethodno završen III stepen ugostiteljsko-turističke struke za zanimanje poslastičar ili IV stepen za zanimanje poslastičar - tehničar;

(4) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(5) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;

(6) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija; Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;

(7) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane.

27) Hotelijerstvo:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani turizmolog;

(3) diplomirani geograf - turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(6) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(7) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(9) master turizmolog;

(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

Lice iz podtač. (8)-(11) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Hotelijerstvo.

28) Usluživanje

Svečani prijemi

Osnove usluživanja

Profesionalna praksa - za obrazovni profil konobar

Barsko poslovanje:

(1) viši stručni radnik tehnologije usluživanja;

(2) restorater;

(3) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

(4) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;

(5) viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;

(6) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer usluživanje;

(7) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;

(8) viši ugostitelj;

(9) komercijalist ugostiteljstva;

(10) viši stručni radnik struka ugostiteljska - zanimanje komercijalist ugostiteljstva;

(11) ekonomist, na odseku za finansijsko poslovanje preduzeća;

(12) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;

(13) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo;

(14) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

(15) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer usluživanja;

(17) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer restoraterstvo - usluživanje;

(18) ekonomista - menadžer za turizam i ugostiteljstvo;

(19) strukovni menadžer restoraterstva iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(20) strukovni menadžer restoraterstva;

(21) strukovni menadžer hotelijerstva;

(22) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljsto;

(23) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(24) ekonomista za menadžment, na smeru turizam i ugostiteljstvo;

(25) strukovni menadžer za turizam i ugostiteljstvo iz oblasti ekonomskih nauka;

(26) strukovni menadžer iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(27) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(28) diplomirani ekonomista - menadžer turizma;

(29) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, na smeru Turistički menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(30) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(31) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(32) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(33) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo ili Ekonomija - modul menadžment u turizmu;

(34) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u hotelijerstvu.

Lice iz tačke 28) mora imati prethodno završeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: konobar, tehničar usluživanja ili ugostiteljski tehničar.

29) Usluživanje (praktična nastava i nastava bloku)

Profesionalna praksa - za obrazovni profil konobar:

(1) konobar - specijalista.

30) Kuvarstvo

Nacionalne kuhinje

Profesionalna praksa - za obrazovni profil kuvar

Putevi hrane:

(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;

(2) gastrolog;

(3) menadžer hotelijerstava, smer gastrologija;

(4) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;

(5) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;

(6) viši ugostitelj;

(7) viši ugostitelj - gastrolog;

(8) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;

(9) komercijalist ugostiteljstva;

(10) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;

(11) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;

(12) menadžer u gastronomiji;

(13) strukovni menadžer gastronomije;

(14) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(17) diplomirani menadžer gastronomije;

(18) diplomirani menadžer - gastronomija;

(19) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(20) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(21) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(22) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

Lice iz tačke 30) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil, odnosno smer: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.

31) Kuvarstvo (praktična nastava i nastava bloku)

Profesionalna praksa - za obrazovni profil kuvar:

(1) kuvar - specijalista.

32) Ishrana

Poznavanje životnih namirnica:

(1) diplomirani inženjer tehnolog, odsek organsko-tehnološki, grupa: biotehnološka;

(2) diplomirani inženjer tehnolog, odseci: prehrambeno inženjerstvo, biohemijsko i prehrambeno inženjerstvo, hemijsko i biohemijsko inženjerstvo ili biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija;

(3) diplomirani inženjer tehnologije, odsek prehrambeno inženjerstvo;

(4) diplomirani inženjer tehnologije za prehrambenu tehnologiju;

(5) diplomirani inženjer tehnologije, smer biohemijsko i prehrambeno inženjerstvo;

(6) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(7) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;

(8) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda;

(9) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije animalnih proizvoda;

(10) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju biljnih proizvoda;

(11) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju stočnih proizvoda;

(12) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju animalnih proizvoda;

(13) doktor medicine;

(14) profesor biologije;

(15) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija; Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;

(16) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene studije osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija, na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane.

33) Ekonomika turističkih i ugostiteljskih preduzeća:

(1) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(3) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(4) diplomirani menadžer u turizmu;

(5) diplomirani ekonomist;

(6) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(7) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(9) master turizmolog;

(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

Lice iz podtač. (7)-(10) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Ekonomika turističkih i ugostiteljskih preduzeća.

34) Preduzetništvo:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(4) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(7) diplomirani turizmolog;

(8) master ekonomista;

(9) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

35) Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(4) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(7) diplomirani ekonomist, smer ekonomske statistike i kibernetike ili smer poslovne informatike;

(8) profesor informatike, odnosno diplomirani informatičar;

(9) profesor matematike, odnosno diplomirani matematičar, smer računarstvo i informatika;

(10) master ekonomista;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu;

(12) master turizmolog.

Član 5

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe člana 13. Pravilnika o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama ("Prosvetni glasnik", br. 5/91, 1/92, 21/93, 3/94, 7/96, 7/98, 3/99, 6/01, 3/03, 8/03, 11/04, 5/05, 6/05, 2/07, 4/07, 7/08, 11/08, 5/11, 8/11, 9/13 i 6/14).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Prosvetnom glasniku".