PRAVILNIKO STEPENU I VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA, STRUČNIH SARADNIKA I POMOĆNIH NASTAVNIKA U STRUČNIM ŠKOLAMA U PODRUČJU RADA TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 5/2015) |
Ovim pravilnikom propisuje se stepen i vrsta obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam, i to za sticanje obrazovanja u trajanju od dve godine i za srednje obrazovanje i vaspitanje u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju.
Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz opšteobrazovnih predmeta, kao i stručne poslove u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam može da izvodi lice koje ispunjava uslove za nastavnika, odnosno stručnog saradnika koji su propisani posebnim pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača koji se donosi za sva područja rada.
Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta u oblasti Trgovina, može da izvodi za:
1) Osnovi ekonomije:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.
2) Nacionalna ekonomija:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.
3) Osnovi ekonomike trgovine
Ekonomika i organizacija trgovinskih preduzeća
Ekonomika trgovine:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.
4) Marketing
Marketing u trgovini
Preduzetništvo
Poslovna komunikacija:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;
(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;
(5) master inženjer organizacionih nauka, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžment i organizacija, studijska grupa Menadžment.
5) Pravo:
(1) diplomirani pravnik;
(2) master pravnik, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti pravnih nauka.
6) Poznavanje robe:
(1) diplomirani inženjer tehnologije;
(2) profesor hemije;
(3) diplomirani hemičar;
(4) diplomirani inženjer hemije, analitički smer;
(5) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;
(6) diplomirani hemičar opšte hemije;
(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;
(8) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo;
(9) diplomirani hemičar - profesor hemije;
(10) diplomirani hemičar - master;
(11) diplomirani profesor hemije - master;
(12) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;
(13) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije animalnih proizvoda;
(14) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda;
(15) master inženjer tehnologije;
(16) master profesor hemije;
(17) master hemičar.
7) Poslovna informatika:
(1) diplomirani ekonomist, smer ekonomske statistike i kibernetike ili smer poslovne informatike;
(2) profesor matematike;
(3) diplomirani matematičar;
(4) diplomirani inženjer elektrotehnike, smer računarske tehnike i informatike;
(5) diplomirani inženjer organizacije rada, smer kibernetski;
(6) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(7) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;
(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.
8) Psihologija
Psihologija potrošača:
(1) profesor psihologije;
(2) diplomirani psiholog;
(3) diplomirani školski psiholog-pedagog;
(4) master psiholog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti psiholoških nauka.
9) Računovodstvo:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(3) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.
Lice iz podtačke (3) treba da je na osnovnim akademskim studijama izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Računovodstvo.
10) Osnovi trgovine
Tehnika prodaje i usluge kupcima
Osnovi poslovanja u trgovini
Trgovinsko poslovanje
Komercijalno poznavanje robe
Nabavka i fizička distribucija:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(3) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.
11) Praktična nastava
Skladišna evidencija
Skladišno poslovanje:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;
(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.
12) Aranžiranje u trgovini
Crtanje i oblikovanje:
(1) profesor likovnih umetnosti;
(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;
(3) akademski slikar - likovni pedagog;
(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;
(5) akademski vajar - likovni pedagog;
(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;
(7) akademski grafičar - likovni pedagog;
(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;
(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;
(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;
(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;
(12) diplomirani slikar;
(13) diplomirani vajar;
(14) diplomirani grafičar;
(15) diplomirani grafički dizajner;
(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;
(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;
(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;
(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;
(20) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;
(21) master likovni umetnik;
(22) master primenjeni umetnik;
(23) master konzervator i restaurator;
(24) master dizajner.
13) Nacrtna geometrija
Perspektiva:
(1) diplomirani inženjer arhitekture;
(2) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;
(3) diplomirani arhitekta;
(4) diplomirani dizajner enterijera i nameštaja;
(5) diplomirani arhitekta unutrašnja arhitektura.
(6) master inženjer arhitekture;
(7) master inženjer građevinarstva.
14. Projektovanje:
(1) diplomirani inženjer arhitekture;
(2) master inženjer arhitekture;
(3) master inženjer građevinarstva.
15. Fotografija sa grafičkim tehnikama:
(1) diplomirani slikar - grafičar;
(2) diplomirani fotograf;
(3) diplomirani dizajner grafike - fotograf;
(4) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;
(5) master likovnih umetnosti;
(6) master primenjeni umetnik;
(7) master umetnik višemedijske umetnosti;
(8) master umetnik digitalnih medija.
Lice iz podtač. (5)-(8) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz programa, odnosno modula: Fotografija.
16) Forma i oblikovanje:
(1) profesor likovnih umetnosti;
(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;
(3) akademski slikar - likovni pedagog;
(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;
(5) akademski vajar - likovni pedagog;
(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;
(7) akademski grafičar - likovni pedagog;
(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;
(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;
(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;
(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;
(12) diplomirani slikar;
(13) diplomirani vajar;
(14) diplomirani grafičar;
(15) diplomirani grafički dizajner;
(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;
(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;
(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;
(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti.
(20) master likovni umetnik;
(21) master primenjeni umetnik;
(22) master konzervator i restaurator;
(23) master dizajner.
17) Poznavanje materijala i robe:
(1) diplomirani inženjer tehnologije;
(2) profesor hemije;
(3) diplomirani hemičar;
(4) diplomirani inženjer hemije, analitički smer;
(5) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;
(6) diplomirani hemičar opšte hemije;
(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;
(8) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo.
(9) diplomirani hemičar - profesor hemije;
(10) diplomirani hemičar - master;
(11) diplomirani profesor hemije - master;
(12) master inženjer tehnologije.
18) Praktična nastava u časovnom i blok sistemu za predmet Aranžiranje u trgovini:
(1) diplomirani arhitekta;
(2) aranžer;
(3) master inženjer arhitekture;
(4) profesor likovnih umetnosti;
(5) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;
(6) akademski slikar - likovni pedagog;
(7) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;
(8) akademski vajar - likovni pedagog;
(9) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;
(10) akademski grafičar - likovni pedagog;
(11) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;
(12) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;
(13) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;
(14) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;
(15) diplomirani slikar;
(16) diplomirani vajar;
(17) diplomirani grafičar;
(18) diplomirani grafički dizajner;
(19) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;
(20) diplomirani slikar zidnog slikarstva;
(21) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;
(22) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;
(23) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;
(24) master likovni umetnik;
(25) master primenjeni umetnik;
(26) master konzervator i restaurator;
(27) master dizajner.
19) Poslovni strani jezik:
1) Engleski jezik:
- engleskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog engleskog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
2) Francuski jezik:
- profesor francuskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog francuskog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
3) Ruski jezik:
- profesor ruskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog ruskog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
4) Nemački jezik:
- profesor nemačkog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog nemačkog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
5) Italijanski jezik:
- profesor italijanskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog italijanskog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
6) Španski jezik:
- profesor španskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog španskog jezika i književnosti;
- profesor španskog jezika i hispanskih književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
Za lica sa stečenim akademskim nazivom master profesor jezika i književnosti ili master filolog, u dodatku diplome navodi se odgovarajući studijski program.
20) Pomoćni nastavnik (za oblast trgovina):
(1) lice koje je steklo najmanje III stepen stručne spreme, odnosno srednje obrazovanje trgovinske struke;
(2) lice koje je steklo srednje obrazovanje za obrazovne profile: trgovac, trgovinski tehničar ili aranžer u trgovini.
Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta u oblasti Ugostiteljstvo i turizam, može da izvodi za:
1) Osnovi turizma i ugostiteljstva
Posebni oblici turizma:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani turizmolog;
(3) diplomirani geograf - turizmolog;
(4) diplomirani geograf (turizmolog);
(5) diplomirani menadžer u turizmu;
(6) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(7) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(8) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;
(9) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;
(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;
(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu;
(12) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije.
2) Ekonomika i organizacija preduzeća:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(4) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;
(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(6) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;
(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;
(8) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.
3) Psihologija
Psihologija u turizmu:
(1) profesor psihologije;
(2) diplomirani psiholog;
(3) diplomirani školski psiholog - pedagog.
(4) master psiholog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti psiholoških nauka.
4) Turistička geografija
Opšta turistička geografija
Geografija kulture:
(1) profesor geografije;
(2) diplomirani geograf;
(3) diplomirani geograf - turizmolog;
(4) diplomirani geograf (turizmolog);
(5) diplomirani geograf - prostorni planer;
(6) diplomirani menadžer u turizmu;
(7) master geograf;
(8) master turizmolog;
(9) master profesor geografije;
(10) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu.
Lice iz podtač. (7)-(9) mora imati prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Geografije.
5) Higijena
Zdravstvena kultura:
(1) doktor medicine;
(2) doktor stomatologije.
6) Strani jezik II
Poslovni strani jezik:
1) Engleski jezik:
- profesor engleskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog engleskog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
2) Francuski jezik:
- profesor francuskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog francuskog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
3) Ruski jezik:
- profesor ruskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog ruskog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
4) Nemački jezik:
- profesor nemačkog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog nemačkog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
5) Italijanski jezik:
- profesor italijanskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog italijanskog jezika i književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
6) Španski jezik:
- profesor španskog jezika i književnosti;
- diplomirani filolog španskog jezika i književnosti;
- profesor španskog jezika i hispanskih književnosti;
- master filolog;
- master profesor jezika i književnosti.
Za lica sa stečenim akademskim nazivom master profesor jezika i književnosti ili master filolog, u dodatku diplome navodi se odgovarajući studijski program.
7) Umetničko oblikovanje:
(1) profesor likovnih umetnosti;
(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;
(3) akademski slikar - likovni pedagog;
(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;
(5) akademski vajar - likovni pedagog;
(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;
(7) akademski grafičar - likovni pedagog;
(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;
(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;
(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;
(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;
(12) diplomirani slikar;
(13) diplomirani vajar;
(14) diplomirani grafičar;
(15) diplomirani grafički dizajner;
(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;
(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;
(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;
(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti.
(20) master likovni umetnik;
(21) master primenjeni umetnik;
(22) master konzervator i restaurator;
(23) master dizajner.
8) Istorija umetnosti:
(1) profesor likovnih umetnosti;
(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;
(3) akademski slikar - likovni pedagog;
(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;
(5) akademski vajar - likovni pedagog;
(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;
(7) akademski grafičar - likovni pedagog;
(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;
(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;
(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;
(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;
(12) profesor ili diplomirani istoričar umetnosti;
(13) diplomirani slikar;
(14) diplomirani vajar;
(15) diplomirani grafičar;
(16) diplomirani grafički dizajner;
(17) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;
(18) diplomirani slikar zidnog slikarstva;
(19) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;
(20) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;
(21) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;
(22) profesor istorije umetnosti;
(23) diplomirani istoričar umetnosti;
(24) master likovni umetnik;
(25) master primenjeni umetnik;
(26) master konzervator i restaurator;
(27) master dizajner;
(28) master istoričar umetnosti.
9) Statistika:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) profesor matematike;
(3) diplomirani matematičar;
(4) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;
(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;
(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomija;
(8) master matematičar;
(9) master profesor matematike;
(10) diplomirani matematičar - master;
(11) diplomirani profesor matematike - master.
Lice iz podtačke (7) treba da je na studijama izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Statistika.
Lice iz podtač. (8)-(11) treba da je prethodno završilo osnovne akademske studije na studijskom programu Matematika ili Primenjena matematika.
10) Marketing u turizmu
Marketing u turizmu i ugostiteljstvu:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani geograf - turizmolog;
(3) diplomirani geograf (turizmolog);
(4) diplomirani turizmolog;
(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(7) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(8) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;
(9) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;
(10) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;
(11) diplomirani menadžer u turizmu;
(12) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije ili na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;
(13) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije;
(14) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu menadžer - modul turizam ili modul hotelijerstvo;
(15) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.
11) Finansijsko poslovanje
Osnovi ekonomije:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;
(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomije.
12) Spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(4) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;
(5) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.
13) Pravo
Pravo u turizmu:
(1) diplomirani pravnik;
(2) master pravnik, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti pravnih nauka.
14) Poznavanje robe:
(1) diplomirani inženjer tehnologije, biohemijsko-tehnološki odsek;
(2) diplomirani inženjer poljoprivrede za prehrambenu tehnologiju - animalnih ili biljnih proizvoda;
(3) diplomirani inženjer tehnologije, prehrambeni smer;
(4) profesor hemije;
(5) diplomirani hemičar;
(6) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo;
(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;
(8) diplomirani hemičar opšte hemije;
(9) diplomirani inženjer tehnologije, smer ugljenohidratna hrana;
(10) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;
(11) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;
(12) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;
(13) diplomirani inženjer hemije, analitičkog smera;
(14) diplomirani hemičar - profesor hemije;
(15) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;
(16) master biohemičar;
(17) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane;
(18) master hemičar;
(19) master profesor hemije.
15) Nauka o ishrani:
(1) doktor medicine;
(2) diplomirani inženjer tehnologije, biohemijsko-tehnološki odsek;
(3) diplomirani inženjer poljoprivrede, prehrambeni odsek;
(4) profesor biologije;
(5) diplomirani inženjer tehnologije, smer ugljenohidratna hrana;
(6) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;
(7) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;
(8) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;
(9) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane;
(10) master biolog;
(11) master profesor biologije.
16) Poslovna korespondencija i komunikacija
Poslovna korespondencija:
(1) lice koje ispunjava uslov za nastavnika srpskog jezika i književnosti i koje je položilo ispit iz daktilografije;
(2) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(4) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(5) master ekonomista;
(6) master turizmolog;
(7) master filolog (studijski program Srpski jezik i književnost);
(8) master profesor jezika i književnosti (srbista).
Lice iz tačke 16) treba da poznaje osnove rada na računaru.
17) Ekonomika turizma:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani turizmolog;
(3) diplomirani geograf-turizmolog;
(4) diplomirani geograf (turizmolog);
(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomija ili Turizam i hotelijerstvo;
(8) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu.
18) Usluživanje sa praktičnom nastavom:
(1) viši stručni radnik tehnologije usluživanja;
(2) restorater;
(3) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;
(4) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;
(5) viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;
(6) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer usluživanje;
(7) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;
(8) viši ugostitelj;
(9) komercijalist - ugostiteljstva;
(10) viši stručni radnik struka ugostiteljska - zanimanje komercijalist ugostiteljstva;
(11) ekonomist, na odseku za finansijsko poslovanje preduzeća;
(12) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;
(13) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;
(14) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo;
(15) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo smer usluživanja;
(17) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer restoraterstvo - usluživanje;
(18) ekonomista - menadžer za turizam i ugostiteljstvo;
(19) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;
(20) ekonomista za menadžment, na smeru turizam i ugostiteljstvo;
(21) strukovni menadžer restoraterstva iz oblasti menadžmenta i biznisa;
(22) strukovni menadžer hotelijerstva;
(23) strukovni menadžer za turizam i ugostiteljstvo iz oblasti ekonomskih nauka;
(24) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(25) strukovni menadžer iz oblasti menadžmenta i biznisa;
(26) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam;
(27) diplomirani ekonomista - menadžer turizma;
(28) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, na smeru Turistički menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(29) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(30) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.
(31) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(32) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo ili Ekonomija, modul menadžment u turizmu;
(33) master menadžer, prethodno završene osnovne studije na studijskom programu Menadžer u hotelijerstvu.
Lice iz tačke 18) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: konobar, tehničar usluživanja ili ugostiteljski tehničar.
19) Usluživanje sa praktičnom nastavom (praktična nastava i nastava bloku):
(1) konobar - specijalista.
20) Kuvarstvo sa praktičnom nastavom:
(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;
(2) gastrolog;
(3) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;
(4) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;
(5) viši ugostitelj;
(6) viši ugostitelj - gastrolog;
(7) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;
(8) komercijalist ugostiteljstva;
(9) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;
(10) menadžer hotelijerstva, smer gastrologija;
(11) menadžer u gastronomiji;
(12) strukovni menadžer gastronomije;
(13) strukovni menadžer gastronomije iz oblasti menadžmenta i biznisa;
(14) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;
(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(17) diplomirani menadžer gastronomije;
(18) diplomirani menadžer - gastronomija;
(19) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(20) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;
(21) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;
(22) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(23) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.
Lice iz tačke 20) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.
21) Kuvarstvo sa praktičnom nastavom (praktična nastava i nastava bloku):
(1) kuvar - specijalista.
22) Osnovi kuvarstva:
(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;
(2) viši ugostitelj;
(3) gastrolog;
(4) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;
(5) menadžer hotelijerstva, smer gastrologija;
(6) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;
(7) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;
(8) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;
(9) viši ugostitelj - gastrolog;
(10) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(11) menadžer u gastronomiji;
(12) diplomirani menadžer - gastronomija,
(13) master menadžer, prethodno završene studije prvog stepena na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;
(14) strukovni menadžer gastronomije;
(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;
(16) diplomirani menadžer gastronomije;
(17) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(18) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(19) master menadžer, prethodno završene studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;
(20) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su tokom studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.
Lice iz tačke 22) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.
23) Poslastičarstvo
Nacionalne poslastice
Osnove poslastičarstva
Profesionalna praksa - za obrazovni profil poslastičar
Čokolaterstvo:
(1) viši stručni radnik tehnologije poslastičarstva;
(2) viši ugostitelj;
(3) gastrolog;
(4) menadžer hotelijerstva, smer poslastičarstvo sa pekarstvom;
(5) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(6) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek kulinarstvo;
(7) strukovni menadžer gastronomije;
(8) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(9) menadžer hotelijerstva smer gastrologija;
(10) diplomirani menadžer - gastronomije;
(11) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(12) master menadžer, prethodno završene studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;
(13) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.
Lice iz tačke 23) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: poslastičar, kuvar tehničar, tehničar kulinar, kulinarski tehničar ili poslastičar tehničar.
24) Poslastičarstvo (praktična nastava i nastava bloku)
Profesionalna praksa - za obrazovni profil poslastičar:
(1) poslastičar - specijalista.
25) Agencijsko i hotelijersko poslovanje
Profesionalna praksa - za obrazovni profil turistički tehničar
Turističke destinacije sveta
Smeštaj u seoskom turističkom domaćinstvu:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani turizmolog;
(3) diplomirani geograf - turizmolog;
(4) diplomirani geograf (turizmolog);
(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(7) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;
(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;
(9) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije ili u oblasti Ekonomije;
(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;
(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: menadžer u turizmu ili menadžer u hotelijerstvu.
26) Pekarstvo:
(1) diplomirani inženjer tehnologije za prehrambenu tehnologiju;
(2) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju ratarskih proizvoda, ako ima prethodno završeno srednje obrazovanje za obrazovni profil pekar;
(3) viši ugostitelj, ako ima prethodno završen III stepen ugostiteljsko-turističke struke za zanimanje poslastičar ili IV stepen za zanimanje poslastičar - tehničar;
(4) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;
(5) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;
(6) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija; Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;
(7) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane.
27) Hotelijerstvo:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani turizmolog;
(3) diplomirani geograf - turizmolog;
(4) diplomirani geograf (turizmolog);
(5) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(6) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;
(7) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;
(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;
(9) master turizmolog;
(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;
(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.
Lice iz podtač. (8)-(11) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Hotelijerstvo.
28) Usluživanje
Svečani prijemi
Osnove usluživanja
Profesionalna praksa - za obrazovni profil konobar
Barsko poslovanje:
(1) viši stručni radnik tehnologije usluživanja;
(2) restorater;
(3) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;
(4) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;
(5) viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;
(6) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer usluživanje;
(7) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;
(8) viši ugostitelj;
(9) komercijalist ugostiteljstva;
(10) viši stručni radnik struka ugostiteljska - zanimanje komercijalist ugostiteljstva;
(11) ekonomist, na odseku za finansijsko poslovanje preduzeća;
(12) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;
(13) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo;
(14) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;
(15) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer usluživanja;
(17) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer restoraterstvo - usluživanje;
(18) ekonomista - menadžer za turizam i ugostiteljstvo;
(19) strukovni menadžer restoraterstva iz oblasti menadžmenta i biznisa;
(20) strukovni menadžer restoraterstva;
(21) strukovni menadžer hotelijerstva;
(22) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljsto;
(23) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;
(24) ekonomista za menadžment, na smeru turizam i ugostiteljstvo;
(25) strukovni menadžer za turizam i ugostiteljstvo iz oblasti ekonomskih nauka;
(26) strukovni menadžer iz oblasti menadžmenta i biznisa;
(27) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;
(28) diplomirani ekonomista - menadžer turizma;
(29) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, na smeru Turistički menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(30) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(31) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(32) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(33) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo ili Ekonomija - modul menadžment u turizmu;
(34) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u hotelijerstvu.
Lice iz tačke 28) mora imati prethodno završeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: konobar, tehničar usluživanja ili ugostiteljski tehničar.
29) Usluživanje (praktična nastava i nastava bloku)
Profesionalna praksa - za obrazovni profil konobar:
(1) konobar - specijalista.
30) Kuvarstvo
Nacionalne kuhinje
Profesionalna praksa - za obrazovni profil kuvar
Putevi hrane:
(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;
(2) gastrolog;
(3) menadžer hotelijerstava, smer gastrologija;
(4) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;
(5) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;
(6) viši ugostitelj;
(7) viši ugostitelj - gastrolog;
(8) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;
(9) komercijalist ugostiteljstva;
(10) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;
(11) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;
(12) menadžer u gastronomiji;
(13) strukovni menadžer gastronomije;
(14) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;
(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;
(17) diplomirani menadžer gastronomije;
(18) diplomirani menadžer - gastronomija;
(19) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(20) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;
(21) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;
(22) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.
Lice iz tačke 30) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil, odnosno smer: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.
31) Kuvarstvo (praktična nastava i nastava bloku)
Profesionalna praksa - za obrazovni profil kuvar:
(1) kuvar - specijalista.
32) Ishrana
Poznavanje životnih namirnica:
(1) diplomirani inženjer tehnolog, odsek organsko-tehnološki, grupa: biotehnološka;
(2) diplomirani inženjer tehnolog, odseci: prehrambeno inženjerstvo, biohemijsko i prehrambeno inženjerstvo, hemijsko i biohemijsko inženjerstvo ili biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija;
(3) diplomirani inženjer tehnologije, odsek prehrambeno inženjerstvo;
(4) diplomirani inženjer tehnologije za prehrambenu tehnologiju;
(5) diplomirani inženjer tehnologije, smer biohemijsko i prehrambeno inženjerstvo;
(6) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;
(7) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;
(8) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda;
(9) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije animalnih proizvoda;
(10) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju biljnih proizvoda;
(11) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju stočnih proizvoda;
(12) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju animalnih proizvoda;
(13) doktor medicine;
(14) profesor biologije;
(15) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija; Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;
(16) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene studije osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija, na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane.
33) Ekonomika turističkih i ugostiteljskih preduzeća:
(1) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(3) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;
(4) diplomirani menadžer u turizmu;
(5) diplomirani ekonomist;
(6) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;
(7) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;
(9) master turizmolog;
(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;
(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.
Lice iz podtač. (7)-(10) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Ekonomika turističkih i ugostiteljskih preduzeća.
34) Preduzetništvo:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(4) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;
(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;
(7) diplomirani turizmolog;
(8) master ekonomista;
(9) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.
35) Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu:
(1) diplomirani ekonomist;
(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;
(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;
(4) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;
(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;
(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;
(7) diplomirani ekonomist, smer ekonomske statistike i kibernetike ili smer poslovne informatike;
(8) profesor informatike, odnosno diplomirani informatičar;
(9) profesor matematike, odnosno diplomirani matematičar, smer računarstvo i informatika;
(10) master ekonomista;
(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu;
(12) master turizmolog.
Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe člana 13. Pravilnika o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama ("Prosvetni glasnik", br. 5/91, 1/92, 21/93, 3/94, 7/96, 7/98, 3/99, 6/01, 3/03, 8/03, 11/04, 5/05, 6/05, 2/07, 4/07, 7/08, 11/08, 5/11, 8/11, 9/13 i 6/14).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Prosvetnom glasniku".