PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2015. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 57/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja za 2015. godinu (u daljem tekstu: Godišnji program), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Godišnjim programom obezbeđuje se kontrola primene sredstava za zaštitu bilja ispitivanjem uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla na prisustvo i nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Član 2

Godišnji program sadrži: plan uzimanja uzoraka, vrstu i broj uzoraka, način uzimanja i ispitivanja uzoraka, objekte iz kojih se uzima uzorak, dinamiku uzimanja uzoraka (u daljem tekstu: Plan uzorkovanja i ispitivanja), kao i mere koje se preduzimaju kada se utvrdi da su ostaci sredstava za zaštitu bilja veći od propisanih maksimalno dozvoljenih količina (u daljem tekstu: preduzimanje mera).

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PROGRAM
POSTREGISTRACIONE KONTROLE ZA 2015. GODINU1

1. Cilj sprovođenja Godišnjeg programa

Godišnji program sprovodi se u cilju:

1) praćenja stanja (monitoringa) u oblasti ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani u smislu prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog i životinjskog porekla u Republici Srbiji;

2) upoznavanje proizvođača, distributera, uvoznika i potrošača o utvrđenim nepravilnostima;

3) isključivanje iz prometa u Republici Srbiji hrane biljnog i životinjskog porekla koja ne ispunjava uslove maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani.

U cilju kontrole sprovođenja Godišnjeg programa, sačinjava se Godišnji izveštaj o ispitivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Godišnji izveštaj), najkasnije do 31. maja 2016. godine, koji sadrži:

1) analize rezultata kontrole;

2) moguće razloge prekoračenja utvrđenih maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani, sa odgovarajućim primedbama koje se odnose na mogućnosti upravljanja rizikom;

3) procenu izloženosti potrošača ostacima sredstava za zaštitu bilja u Republici Srbiji;

4) granice detekcije (LOD) koje su primenjene;

5) podatke o laboratorijama koje su vršile ispitivanje uzoraka;

6) detalje o primeni preduzetih mera.

Godišnji izveštaj može da sadrži i podatke o hrani koja će se uzorkovati i ispitivati u narednom periodu u okviru godišnjih programa.

______________
1 Godišnji program postregistracione kontrole za 2015. godinu delimično je zasnovan na Implementacionoj Uredbi Evropske komisije (EU), br. 400/2014. godine od 22. aprila 2014. godine o koordinisanom višegodišnjem programu kontrole Evropske unije za 2015, 2016. i 2017. godinu da bi se obezbedilo poštovanje maksimalnih nivoa ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porekla (Commission Implementing Regulation (EU) No 400/2014 of 22 April 2014 concerning a coordinated multiannual control programme of the Union for 2015, 2016 and 2017 to ensure compliance with maximum residue levels of pesticides and to assess the consumer exposure to pesticide residues in and on food of plant and animal origin).

2. Plan uzorkovanja i ispitivanja

Uzorkovanje hrane, objekti iz kojih se uzimaju uzorci i dinamika uzimanja uzoraka

Uzorkovanje hrane biljnog i životinjskog porekla vrši se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Uzorkovanje hrane vrši nadležna inspekcija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

Uzorkovanje se vrši u objektima za promet hrane na veliko i malo i kod primarnih proizvođača hrane u toku 2015. godine, u zavisnosti od vrste hrane.

Uzimanje uzoraka, vrsta i broj uzoraka

Hrana biljnog i životinjskog porekla, broj uzoraka u zavisnosti od vrste hrane i procenta hrane iz domaće proizvodnje, odnosno iz uvoza, koja je obuhvaćena Godišnjim programom, data je u Tabeli 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Tabela 1).

Tabela 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja

Hrana

Ukupan broj uzoraka po vrsti hrane

Broj uzoraka hrane iz domaće proizvodnje

Procenat hrane iz domaće proizvodnje

Broj uzoraka hrane iz uvoza

Procenat hrane iz uvoza

Jabuka

150

90

60%

60

40%

Kruška

70

40

57%

30

43%

Breskva, uključujući nektarine i slične hibride

50

25

50%

25

50%

Kajsija sveža

12

12

100%

-

-

Kajsija suva

12

12

100%

-

-

Šljiva sveža iz konvencionalne proizvodnje

70

70

100%

-

-

Šljiva sveža iz organske proizvodnje

20

10

50%

10

50%

Šljiva suva

30

30

100%

-

-

Trešnja

70

49

70%

21

30%

Višnja sveža

20

20

100%

-

-

Višnja zamrznuta

12

12

100%

-

-

Malina

100

100

100%

-

-

Kupina sveža

15

15

100%

   

Kupina zamrznuta

12

12

100%

   

Jagoda sveža

30

20

66%

10

34%

Jagoda zamrznuta

12

12

100%

-

-

Borovnica

12

12

100%

-

-

Aronija

12

12

100%

-

-

Stono grožđe

50

25

50%

25

50%

Pomorandža

40

-

-

40

100%

Mandarina

40

-

-

40

100%

Limun

45

-

-

45

100%

Grejpfrut

20

-

-

20

100%

Banana

20

-

-

20

100%

Plavi patlidžan

20

10

50%

10

50%

Kupus

20

10

50%

10

50%

Karfiol

20

10

50%

10

50%

Brokoli

20

10

50%

10

50%

Krastavac

30

20

66%

10

34%

Salata iz konvencionalne proizvodnje

50

30

60%

20

40%

Salata iz organske proizvodnje

15

15

100%

-

-

Grašak bez mahune svež

15

9

60%

6

40%

Grašak bez mahune zamrznut

15

9

60%

6

40%

Pasulj iz konvencionalne proizvodnje

15

9

60%

6

40%

Pasulj iz organske proizvodnje

15

15

100%

-

-

Slatka paprika

50

30

60%

20

40%

Krompir (mladi)

50

25

50%

25

50%

Spanać svež

50

25

50%

25

50%

Spanać zamrznut

50

25

50%

25

50%

Paradajz iz konvencionalne proizvodnje

50

25

50%

25

50%

Paradajz iz organske proizvodnje

20

20

100%

-

-

Celer (koren)

12

12

100%

-

-

Pečurke

24

24

100%

-

-

Žito

20

20

100%

-

-

Pirinač

20

-

-

20

100%

Pšenično brašno

20

10

50%

10

50%

Hleb beli

10

10

100%

-

-

Hleb specijalne vrste

20

20

100%

-

-

Sok od pomorandže

15

9

60%

6

40%

Devičansko maslinovo ulje

15

-

-

15

100%

Hrana za bebe - voćne kašice

20

10

50%

10

50%

Hrana za bebe - voćne kašice iz organske proizvodnje

12

-

-

12

100%

Hrana za bebe - okovi

20

10

50%

10

50%

Hrana za bebe - sokovi iz organske proizvodnje

12

-

-

12

100%

Kravlje mleko sirovo

12

12

100%

-

-

Kravlje mleko u prahu

12

-

-

12

100%

Svinjsko meso

24

10

42%

14

58%

Meso živine

24

14

58%

10

42%

Jetra svinjska

12

6

50%

6

50%

Jetra živinska

12

6

50%

6

50%

Jetra goveđa

12

6

50%

6

50%

Maslac

12

6

50%

6

50%

Kokošija jaja

12

6

50%

6

50%

Ukupan broj uzoraka

1.781

1.066

60%

715

40%

Ispitivanje hrane

U hrani biljnog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla.

Tabela 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla

Broj

Aktivna supstanca

Napomena

1

2,4-D

Ispituje se u pomorandžama i mandarinama.

2

Abamektin

-

3

Acetamiprid

-

4

Aldikarb

Definicija ostataka: Suma aldikarba, njegovih sulfoksida i sulfona, izražena kao aldikarb.

5

Aldrin i dieldrin

 

6

Amitraz

Ispituje se u jabukama, kruškama i paradajzu.

7

Azinfos-metil

-

8

Azoksistrobin

-

9

Bifentrin

-

10

Bitertanol

-

11

Boskalid

-

12

Bromidni jon

Ispituje se samo u slatkoj paprici.

13

Bromopropilate

-

14

Ciflutrin

Definicija ostataka: Ciflutrin, uključujući i smeše izomera (smeša izomera).

15

Cipermetrin

Definicija ostataka: Cipermetrin uključujući i smeše izomera (smeša izomera).

16

Ciprokonazol

-

17

Deltametrin (cis-deltametrin)

-

18

Diazinon

-

19

Difenokonazol

-

20

Dimetoat

Definicija ostataka: Suma dimetoata i ometoata izražena kao dimetoat.

21

Ditiokarbamati

Ne ispituje se u soku od pomorandže i maslinovom ulju.

22

Endosulfan

Definicija ostataka: Suma α- i B- izomera i endosulfan-sulfata izražena kao endosulfan.

23

Epoksiconazole

-

24

Etefon

Ispituje se jedino u soku od pomorandže, slatkoj paprici, žitu i stonom grožđu.

25

Fenarimol

Ne ispituje se u žitu, brašnu i hlebu.

26

Fenitrotion

-

27

Fenpropatrin

-

28

Fenvalerat/Esfenvalerate(suma)

Definicija ostataka: Suma RS/SR i RR/SS izomera.
Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD.

29

Flusilazol

-

30

Folpet

Specifična definicija sume kaptana i folpeta primenjuje se na jabučasto voće, jagode i paradajz. Za ostalu hranu definicija ostataka uključuje samo folpet.

31

Fozalon

-

32

Glifosat

Ispituje se samo u žitu i brašnu.

33

Heksakonazol

-

34

Hlorotalonil

-

35

Hlorpiriphos

-

36

Imazalil

 

37

Imidakloprid

-

38

Kaptan

Specifična definicija sume kaptana i folpeta primenjuje se na jabučasto voće, jagode i paradajz. Za ostalu hranu definicija ostataka uključuje samo kaptan. Kaptan i folpet se saopštavaju i pojedinačno i kao suma.

39

Karbaril

-

40

Karbendazim

Definicija ostataka: Suma benomila i karbendazima izražena kao karbendazim.

41

Karbofuran

Definicija ostataka: Suma karbofurana i 3-hidroksikarbofuran izražena kao karbofuran.

42

Karbosulfan

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

43

Klofentezin

Ne ispituje se u žitu, brašnu i hlebu.

44

Kresoksim-metil

-

45

Lambda-cihalotrin

-

46

Malation

Definicija ostataka: Suma malationa i malaoksona izražena kao malation.

47

Metalaksil

Definicija ostataka: Metalaksil uključujući smešu izometa, kao i metalaksil -M (suma isomer).

48

Metkonazol

-

49

Metidation

-

50

Metiokarb

Definicija ostataka: Suma metiokarba i metiokarb-sulfoksida i sulfona, izražena kao metikkarb.

51

Metomil

Definicija ostataka: Metomil i tiodikarb (suma metomila i tiodikarba izražena kao metomil).

52

Miclobutanil

-

53

Paration-metil

Definicija ostataka: Suma paration-metila i paraokson-metila izražena kao paration-metil.
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

54

Penkonazol

-

55

Pirimetanil

 

56

Pirimikarb

Definicija ostataka: Suma pirimikarba i desmetilpirimikarba izražena kao pirimikarb.

57

Pirimiphos-metil

Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD.

58

Prohloraz

Definicija ostataka: Suma prohloraza i njegovih metabolita koji sadrže 2,4,6-tri-hlorfenol, izražena kao prohloraz.

59

Prosimidon

-

60

Propikonazole

-

61

Propoksur

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

62

Propizamide

-

63

Tebukonazole

-

64

Tiametoksam

Definicija ostataka: Suma tiametoksama i klotianidina, izražena kao tiametoksam.

65

Triadimefon i Triadimenol

Definicija ostataka: Suma triadimefona i triadimenola.

66

Vinklozolin

Ne ispituje se u hlebu.
Definicija ostataka: Suma vinklozolina i njegovih metabolita koji sadrže 3,5-di-hloraninilin, izražena kao vinklozolin.
Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD.

U hrani životinjskog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 3. - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla.

Tabela 3. - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla

Broj

Aktivna supstanca

Napomena

1

Aldrin i dieldrin

Definicija ostataka: Kombinacija aldrina i dieldrina, izražena kao dieldrin.
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

2

Bifentrin

-

3

Cipermetrin

-

4

DDT

-

5

Deltametrin

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

6

Diazinon

-

7

Endosulfan

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

8

Endrin

-

9

Fention

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

10

Fenvalerat/Esfenvalerat

Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD.

11

Heptahlor

Definicija ostataka: Suma heptahlora i heptahlor epoksida, izražena kao heptahlor.

12

Heksahlorobenzen

-

13

Heksahlorcikloheksan (HCH), alfa-izomer

-

14

Heksahlorcikloheksan (HCH), beta-izomer

-

15

Heksahlorcikloheksan (HCH), gama izomer (Lindan)

-

16

Hlordan

Definicija ostataka: Suma cis- i trans-izomera i oksihlordana, izražena kao hlordan.
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

17

Hlorpirifos

-

18

Karbendazim tiofanat-metil

Definicija ostataka: karbendazim tiofanat-metil karbendazim

19

Lindan

 

20

Metidation

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

21

Paration

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

22

Permetrin

Definicija ostataka: Suma cis- i trans-permetrina.

23

Pirimifof metil

-

24

Pirazofos

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2015. godinu neće se tražiti validacija metode.

Laboratorijsko ispitivanje hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja vrše laboratorije koje su na osnovu sprovedenog konkursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, zaključile ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, i to:

1) SP Laboratorija, Bečej i Rea Lab, Beograd - za hranu biljnog porekla, odnosno voće, povrće, pečurke, žito i pirinač;

2) Institut za hemiju i tehnologiju mesa, Beograd - za hranu životinjskog porekla;

3) Gradski zavod za zaštitu zdravlja, Beograd - za pšenično brašno, hleb, hranu za bebe, sok od pomorandže i devičansko maslinovo ulje.

3. Preduzimanje mera

Kada se ispitivanjem uzoraka utvrdi da nivo ostataka sredstva za zaštitu bilja nije u skladu sa maksimalno propisanim količinama ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za zaštitu bilja i zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.