PRAVILNIK
O PROGRAMU, NAČINU I VISINI TROŠKOVA POLAGANJA ISPITA ZA IZDAVANJE SERTIFIKATA O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA SAVETNIKA ZA BEZBEDNOST U TRANSPORTU OPASNOG TERETA

("Sl. glasnik RS", br. 57/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se program, način i visina troškova polaganja ispita za izdavanje Sertifikata o stručnoj osposobljenosti za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta (u daljem tekstu: Sertifikat za savetnika), kao i program, način i visina troškova polaganja ispita za produženje roka važenja Sertifikata za savetnika.

Član 2

Program polaganja ispita za izdavanje Sertifikata za savetnika i program polaganja ispita za produženje roka važenja Sertifikata za savetnika obuhvata:

1) Zakon o transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS", broj 88/10);

2) potvrđene međunarodne sporazume, i to:

(1) Evropski sporazum o međunarodnom drumskom transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 2/10, u daljem tekstu: ADR);

(2) Dodatak C Konvencije o međunarodnim prevozima železnicom (COTIF) - Pravilnik za međunarodni železnički transport opasne robe ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 2/13, u daljem tekstu: RID);

(3) Evropski sporazum o međunarodnom transportu opasnog tereta unutrašnjim plovnim putevima ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 3/10, u daljem tekstu: ADN).

Član 3

Ispitom za izdavanje Sertifikata za savetnika (u daljem tekstu: ispit) proverava se stručna osposobljenost kandidata za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta (u daljem tekstu: kandidat).

Član 4

Ispit se polaže pred Komisijom koju obrazuje Uprava za transport opasnog tereta (u daljem tekstu: Uprava), u skladu sa zakonom.

Komisiju čine predsednik, tri člana i sekretar.

Članovi komisije mogu imati zamenike.

Član 5

Prijavu za polaganje ispita podnosi poslodavac kod koga je kandidat zaposlen, privredno društvo kod koga se kandidat stručno osposobljavao za savetnika ili kandidat lično.

Uz prijavu za polaganje ispita podnosi se:

1) diploma o stepenu stručne spreme (overena fotokopija);

2) dokaz o radnom iskustvu na poslovima u vezi transporta opasnog tereta u trajanju od jedne godine za kandidata sa stečenim visokim obrazovanjem, odnosno pet godina za kandidata sa stečenim srednjim obrazovanjem;

3) potvrda o stručnoj osposobljenosti za savetnika koju izdaje privredno društvo kod koga se kandidat stručno osposobljavao, koja važi najduže godinu dana od dana izdavanja;

4) fotokopija lične karte;

5) dokaz o uplati troškova polaganja ispita.

Prijava za polaganje ispita podnosi se u skladu sa obaveštenjem objavljenim na internet stranici Uprave.

Član 6

Uprava, u januaru tekuće godine, objavljuje datume za najmanje tri ispitna roka za tu godinu.

Ispitni rok može se organizovati, i mimo utvrđenih rokova za najmanje petnaest kandidata, najviše tri puta godišnje.

Vremenski interval između dva uzastopna ispitna roka ne može biti kraći od mesec dana.

Član 7

Ispit se održava u Beogradu, u sedištu Uprave.

Ispit se može održati i na drugoj lokaciji za najmanje petnaest kandidata, ako postoje odgovarajući tehnički uslovi, što utvrđuje Komisija.

Član 8

Ispit se polaže pismeno.

Ispit traje tri sata, ako se polaže jedan vid saobraćaja.

Ako se polažu dva vida saobraćaja, ispit traje četiri sata.

Ako se polažu sva tri vida saobraćaja, ispit traje pet sati.

Ispit se može polagati i za pojedine oblasti, shodno pododeljku 1.8.3.13 ADR/RID/ADN i tada ispit traje tri sata.

Na ispitu je dozvoljeno korišćenje potvrđenih međunarodnih sporazuma ADR/RID/ADN i Zakona o transportu opasnog tereta, kao i podzakonskih propisa donetih na osnovu tog zakona koji su usaglašeni sa međunarodnim propisima.

Član 9

Ispit se sastoji od pitanja iz opšteg dela, posebnog dela za vid saobraćaja i studije slučaja.

Opšti deo je zajednički za sva tri vida saobraćaja i čini ga najmanje 20 pitanja koja se vrednuju sa ukupno 45 bodova.

Poseban deo za ADR/RID/ADN čini najmanje pet pitanja koja se vrednuju sa ukupno 15 bodova.

Studija slučaja za ADR/RID/ADN vrednuje se sa ukupno 40 bodova.

Ako se shodno pododeljku 1.8.3.13 ADR/RID/ADN ispit polaže samo za pojedine oblasti, ispit čini najmanje 20 pitanja koja se vrednuju sa ukupno 60 bodova i studija slučaja koja se vrednuje sa ukupno 40 bodova.

Član 10

Ako kandidat poseduje važeći Sertifikat za savetnika, može polagati ispit za produženje roka važenja Sertifikata za savetnika.

Rok važenja Sertifikata za savetnika produžava se za pet godina, ako je imalac Sertifikata za savetnika u godini njegovog isteka, a pre datuma isticanja, položio ispit za produženje roka važenja Sertifikata za savetnika.

Rok važenja Sertifikata za savetnika iz stava 2. ovog člana počinje da teče od datuma isteka roka važenja prethodnog Sertifikata za savetnika.

Ispit za produženje roka važenja Sertifikata za savetnika sastoji se od pitanja iz opšteg dela, posebnog dela za vid saobraćaja i studije slučaja.

Opšti deo je zajednički za sva tri vida saobraćaja i čini ga najmanje 15 pitanja koja se vrednuju sa ukupno 45 bodova.

Poseban deo za ADR/RID/ADN čini najmanje pet pitanja koja se vrednuju sa ukupno 15 bodova.

Studija slučaja za ADR/RID/ADN se vrednuje sa ukupno 40 bodova.

Član 11

Svako ispitno pitanje vrednuje se sa jednim ili više bodova.

Komisija utvrđuje spisak ispitnih pitanja i način bodovanja.

Uspeh kandidata na ispitu ocenjuje se ocenom "položio" ili "nije položio".

Kandidat je "položio" ispit ako ima najmanje 70% osvojenih bodova po vidu saobraćaja.

Broj bodova osvojen na opštem delu ispita računa se u zbiru sa posebnim delom i studijom slučaja za svaki vid saobraćaja.

Član 12

Kandidatu koji je položio ispit izdaje se Sertifikat za savetnika.

Sertifikat za savetnika važi pet godina za sve vidove saobraćaja za koje je položen ispit, od datuma kada je položen ispit za prvi vid saobraćaja.

Ako kandidat koji poseduje Sertifikat za savetnika naknadno položi ispit za drugi vid saobraćaja, izdaje mu se novi sertifikat za savetnika u kojem se navodi svaki vid saobraćaja koji je kandidat položio.

Prethodni Sertifikat za savetnika vraća se Upravi i poništava se.

Član 13

Kandidat, koji nije položio ispit u celini polaže popravni ispit.

Na popravnom ispitu kandidat polaže deo ispita koji se odnosi na vid saobraćaja koji nije položio, ako je imao ispit za više vidova saobraćaja.

Kandidatu koji je položio opšti deo ispita, taj deo ispita se priznaje prilikom polaganja popravnog ispita za drugi vid saobraćaja.

Položeni opšti deo ispita važi godinu dana od dana kada je kandidat položio ispit za najmanje jedan vid saobraćaja.

Prijava za polaganje popravnog ispita podnosi se Upravi bez uplate troškova polaganja ispita sa naznakom: "popravni ispit za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta".

Ako je između ispita i popravnog ispita istekao rok važenja potvrde o stručnoj osposobljenosti za savetnika, podnosi se nova potvrda.

U prijavi se navodi vid saobraćaja za koji kandidat polaže popravni ispit (ADR, RID ili ADN, odnosno kombinaciju popravnog ispita).

Član 14

Ako kandidat prijavi polaganje ispita, a neopravdano ne pristupi polaganju ispita (odnosno popravnog ispita) ili odustane od započetog polaganja, smatraće se da je izašao na ispit i da nije položio ispit.

Kandidat koji nije položio ispit, polaže popravni ispit u narednom ispitnom roku, a najduže do isteka roka važenja potvrde o stručnoj osposobljenosti kandidata.

Član 15

Pre početka ispita, kandidat na prvoj strani, koja čini deo zapisnika, unosi sledeće podatke: svoje ime i prezime, potpis, zanimanje, vid saobraćaja za koji polaže ispit ADR/RID/ADN, odnosno naziv pojedinih oblasti ispita prema 1.8.3.13 ADR/RID/ADN, naziv poslodavca ako je kandidat zaposlen, broj telefona i adresu elektronske pošte ako ih kandidat poseduje, mesto i datum održavanja ispita.

Zapisnik o ispitu vodi komisija.

Pored podataka, iz stava 1. ovog člana zapisnik sadrži i: ime i prezime predsednika, članova i sekretara komisije i njihove potpise, postavljena pitanja, način bodovanja ispitnih pitanja i postignut uspeh prema svakom vidu saobraćaja.

Zapisnik potpisuju predsednik, članovi i sekretar komisije.

Član 16

Nakon svakog ispita, Uprava u roku od sedam dana na svojoj internet stranici objavljuje spisak pitanja sa ispita i rezultate uspeha kandidata.

Uprava vodi jedinstveni spisak ispitnih pitanja koji je sastavljen od pitanja sa svih prethodno održanih ispita.

Član 17

Visina troškova polaganja ispita za izdavanje Sertifikata za savetnika iznosi 15.000 dinara.

Visina troškova polaganja ispita za produženje roka važenja Sertifikata za savetnika iznosi 10.000 dinara.

Troškovi iz st. 1. i 2. ovog člana uplaćuju se na račun budžeta Republike Srbije.

Troškove polaganja ispita iz st. 1. i 2. ovog člana snosi kandidat ili poslodavac kod koga je kandidat zaposlen.

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o programu, načinu i visini troškova polaganja ispita za izdavanje Sertifikata o stručnoj osposobljenosti za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS", broj 44/13).

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".