ODLUKA
O OBJAVLJIVANJU STALNO OTVORENOG KONKURSA ZA DOSTAVLJANJE PREDLOGA PROJEKATA UDRUŽENJA/ORGANIZACIJA U OBLASTI SOCIJALNE I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U CILJU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA KRAGUJEVCA ZA 2015. GODINU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 23/2015)

1. Objavljuje se stalno otvoreni konkurs za dostavljanje predloga projekata udruženja/organizacija u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite sa teritorije grada Kragujevca, u cilju izbora udruženja/organizacija kojima će biti dodeljena sredstva za realizaciju projekata namenjenih unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i obolelih lica tokom 2015.godine.

2. Sredstva za realizaciju projekata iz stava 1. ove odluke raspoređena su Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2015.godinu, Programom raspodele sredstava udruženjima/oranizacijama u oblasti socijalne zaštite za 2015. godinu na teritoriji grada Kragujevca i Programom raspodele sredstava udruženjima/oranizacijama u oblasti zdravstvene zaštite za 2015. godinu na teritoriji grada Kragujevca u iznosu do:

- 2.222.848,44 dinara za projekte u oblasti socijalne zaštite

- 861.600,00 dinara za projekte u oblasti zdravstvene zaštite.

3. Predloge projekata mogu dostaviti udruženja/organizacije u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite koja ispunjavaju sledeće uslove:

- da su registrovana na teritoriji grada Kragujevca;

- da su aktivno delovala najmanje godinu dana;

- da statutom prepoznaju unapređenje i zaštitu položaja osetljivih društvenih grupa, obavljaju aktivnosti kojima se unapređuje položaj ciljnih grupa i doprinosi njihovoj integraciji u okruženje;

- da su sa uspehom realizovala prethodno odobrene projekte;

- da raspolažu kapacitetima za realizaciju projekta;

- da su direktno odgovorna za pripremu i realizaciju projekta;

- da su opravdala sredstva koja su im dodeljena iz budžeta Grada tokom 2014.godine po bilo kom osnovu.

4. Projekti u oblasti socijalne zaštite moraju biti od značaja za očuvanje i unapređenje položaja socijalno osetljivih grupa. Ciljna grupa prema kojoj mogu biti usmereni projekti su: deca, mladi, starije osobe, osobe sa invaliditetom, Romi, izbegla i interno raseljena lica. Aktivnosti se mogu odnositi na razvoj inkluzije i socijalne uključenosti, vaspitno-obrazovni i socijalno-humanitarni rad, obeležavanje značajnih datuma i jubileja u oblasti socijalne zaštite, organizovanje: manifestacija, edukacija, radionica (jednokratnih/višekratnih), štampanje publikacija i slično.

Projekti u oblasti zdravstvene zaštite moraju biti od značaja za očuvanje i unapređenje zdravlja građana Kragujevca i doprinositi sprovođenju prioriteta u zdravstvenoj zaštiti. U skladu sa navedenim, podržaće se aktivnosti kojima se doprinosi promociji zdravlja, prevenciji bolesti, zaštiti i unapređenju zdravlja posebno osetljivih grupa stanovništva, obeležavanje značajnih datuma i jubileja, organizovanje: manifestacija u oblasti zdravstva, zdravstvenih kampanja i stručnih sastanaka (jednokratnih/višekratnih), štampanje publikacija, kao i druge slične aktivnosti od posebnog značaja za očuvanje i unapređenje zdravlja građana grada Kragujevca.

5. Konkurs je otvoren tokom 2015.godine, odnosno do utroška sredstava opredeljenih za navedenu namenu.

6. Maksimalno vreme trajanja projekta je do 4 meseca, osim u slučaju višegodišnjih projekata koji se većim delom sufinansiraju iz drugih izvora (budžet RS, strani donatori...).

7. Tekst Konkursa je sastavni deo ove odluke.

Konkurs objaviti na internet stranici grada Kragujevca: www.kragujevac.rs

8. Izbor korisnika sredstava vrši Komisija za sprovođenje stalno otvorenog konkursa za dostavljanje predloga projekata udruženja/organizacija u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite u cilju dodele sredstava iz budžeta grada Kragujevca za 2015. godinu, koju obrazuje Gradsko veće na predlog Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, u skladu sa Pravilnikom o postupku dodele sredstava iz budžeta grada Kragujevca za socijalne i zdravstvene zaštite ("Sl. list grada Kragujevca", broj 20/2015).

9. Ovu odluku objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".