UPUTSTVO

O SPROVOĐENJU POKRAJINSKE SKUPŠTINSKE ODLUKE O POLAGANJU PRIJEMNOG ISPITA ODNOSNO ISPITA ZA PROVERU SKLONOSTI I SPOSOBNOSTI ZA UPIS NA VISOKOŠKOLSKU USTANOVU ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA NA JEZICIMA NACIONALNIH MANJINA - NACIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 27/2015)

Član 1

Ovim uputstvom uređuje se način pružanja stručne pomoći od strane pokrajinskog organa uprave zaduženog za poslove prevođenja, kao i druga pitanja u vezi sa organizovanjem prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti (u daljem tekstu: prijemnog ispita) na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, koji su u službenoj upotrebi u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, za upis na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: visokoškolska ustanova).

Visokoškolska ustanova iz stava 1. ovog člana, koja je do dana donošenja ovog uputstva samostalno organizovala polaganje prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, nastavlja samostalno da organizuje ispit, bez stručne pomoći, na način koji je utvrđen njenim internim aktom

Član 2

Prilikom podnošenja prijave na konkurs za polaganje prijemnog ispita, kandidat za upis na visokoškolsku ustanovu, na obrascu koji je sastavni deo ovog uputstva, opredeljuje se za jezik na kome želi da polaže prijemni ispit.

Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs za polaganje prijemnog ispita, visokoškolska ustanova sačinjava spisak jezika na kojima će se polagati prijemni ispit, s brojem kandidata za svaki jezik. Visokoškolska ustanova, u roku od dva radna dana od isteka roka za prijem prijava, dostavlja spisak pokrajinskom organu uprave nadležnom za oblast visokog obrazovanja.

Član 3

Sredstva za prevođenje na jezike koji nisu u službenoj upotrebi u organima Autonomne pokrajine Vojvodine, obezbediće se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine u okviru razdela pokrajinskog organa uprave nadležnog za oblast visokog obrazovanja, koji je dužan da sprovede odgovarajuće postupke radi određivanja lica koje će vršiti prevođenje prijemnog ispita.

Član 4

U slučaju da visokoškolska ustanova ne može sama da organizuje polaganje prijemnih ispita na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, pokrajinski organ uprave zadužen za poslove prevođenja, na njen zahtev, samostalno ili u saradnji s pokrajinskim organom uprave nadležnim za visoko obrazovanje, pružiće stručnu pomoć u realizaciji polaganja prijemnih ispita.

Član 5

Nadzor nad primenom ovog uputstva vršiće pokrajinski organ uprave nadležan za visoko obrazovanje, putem inspektora za oblast visokog obrazovanja.

Član 6

Pokrajinski organ uprave nadležan za oblast visokog obrazovanja dužan je da Pokrajinskoj vladi podnese objedinjeni izveštaj o izvršenim poslovima u smislu ovog uputstva, koji će se sastojati od izveštaja pokrajinskog organa uprave nadležnog za oblast visokog obrazovanja i pokrajinskog organa uprave zaduženog za poslove prevođenja, kao i izveštaja o realizaciji polaganja prijemnih ispita na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, koji će visokoškolska ustanova dostaviti pokrajinskom organu uprave nadležnom za oblast visokog obrazovanja, najkasnije mesec dana nakon realizacije polaganja prijemnih ispita.

Član 7

Stupanjem na snagu ovog uputstva, prestaje da važi Uputstvo o sprovođenju Pokrajinske skupštinske odluke o polaganju prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti za upis na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica ("Sl. list AP Vojvodine", br. 22/2015).

Član 8

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

OBRAZAC IZJAVE NA KOJEM JEZIKU SE POLAŽE PRIJEMNI ISPIT

U skladu sa članom 3. Pokrajinske skupštinske odluke o polaganju prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti za upis na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica ("Službeni list APV", broj 14/15), izjavljujem da želim da prijemni ispit odnosno ispit za proveru sklonosti i sposobnosti polažem na jednom od sledećih jezika:

1. srpski

2. mađarski

3. slovački

4. hrvatski

5. rumunski

6. rusinski

7. bugarski

8. makedonski

9. češki

10. crnogorski

_________________________________
(ime i prezime)