ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU PLANA RAZVOJA ŠUMA JUŽNOBAČKOG ŠUMSKOG PODRUČJA ZA PERIOD OD 2016. DO 2025. GODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 27/2015)

Član 1

Pristupa se strateškoj proceni i izradi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Plana razvoja šuma Južnobačkog šumskog područja za period od 2016. do 2025. godine na životnu sredinu (u daljem tekstu: Izveštaj o strateškoj proceni).

Član 2

Razlozi za stratešku procenu jesu sagledavanje svih promena u prostorno-funkcionalnoj organizaciji područja koje se planiraju predmetnim planom, a koje mogu imati uticaja na stanje životne sredine, kao i obaveza procene uticaja realizacije planskih dokumenata ovog ranga iz oblasti šumarstva na zaštitu i održivi razvoj prirodnog prostora u celini, a posebno na: zaštitu životne sredine Južnobačkog šumskog područja, zaštitu, unapređivanje, korišćenje i upravljanje prirodnim resursima (šume, zemljište, vode, flora, fauna, vazduh), klimu, staništa i biodiverzitet i kulturno-istorijsku baštinu i druge stvorene vrednosti. Izradom Izveštaja o strateškoj proceni, proceniće se uticaji planiranih aktivnosti i definisati mere zaštite životne sredine koje je neophodno sprovesti kako bi se minimizirali eventualni negativni uticaji. Strateška procena obuhvatiće sve šume Južnobačkog šumskog područja, odnosno sve površine koje su obuhvaćene postojećim planskim dokumentima iz oblasti šumarstva, kao i šume i šumska zemljišta koja nisu bila obuhvaćena planskim dokumentima, a nalaze se u granicama Južnobačkog šumskog područja.

Pitanja i problemi u pogledu zaštite životne sredine, koji će biti razmatrani u Izveštaju o strateškoj proceni, jesu:

- uticaj planiranih aktivnosti na postojeće stanje, pre svega, na prirodne i klimatske karakteristike prostora, postojeći način korišćenja zemljišta, kao i na ostale prirodne i stvorene karakteristike prostora;

- uticaj planiranih aktivnosti na životnu sredinu u kontekstu utvrđivanja optimalne otvorenosti šumskog područja, zdravstvenog stanja, utvrđivanja ugroženih vrsta i osetljivih ekosistema, definisanja predeonih vrednosti, ugroženosti od erozije i dr.;

- mere zaštite prirodnih dobara i prirodnih dobara predviđenih za zaštitu;

- mere i uslovi zaštite životne sredine;

- mere za unapređivanje šuma, izbor funkcija i namena šuma, utvrđivanje funkcionalnih prostornih celina i definisanje strateških prioriteta i pratećih ciljeva gazdovanja šumama.

Član 3

Izveštaj o strateškoj proceni biće sačinjen po sledećoj metodologiji odnosno sadržaće sledeće elemente:

• polazne osnove strateške procene;

• opšte i posebne ciljeve strateške procene i izbor indikatora;

• procenu mogućih uticaja sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu;

• smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima i procene uticaja projekata na životnu sredinu;

• program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja plana (monitoring);

• prikaz korišćene metodologije i teškoće u izradi strateške procene;

• prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor datog plana i programa iz aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u plan;

• zaključke do kojih se došlo tokom izrade Izveštaja o strateškoj proceni predstavljene na način razumljiv javnosti;

• druge podatke značajne za stratešku procenu.

Kriterijumi za utvrđivanje mogućih značajnih uticaja na životnu sredinu i razlozi za stratešku procenu sadržani su u Prilogu I Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni ocenjivaće se u skladu s kriterijumima sadržanim u Prilogu II Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Član 4

Nosilac izrade strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni biće izabran sprovođenjem postupka javne nabavke, u skladu s Godišnjim programom korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za šume Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu.

Za izradu Izveštaja o strateškoj proceni nosilac izrade sačiniće multidisciplinarni stručni tim, sastavljen od minimalno diplomiranog inženjera šumarstva, diplomiranog inženjera pejzažne arhitekture, diplomiranog biologa, inženjera zaštite životne sredine, diplomiranog inženjera saobraćaja, diplomiranog ekonomiste itd.

Izrada Izveštaja o strateškoj proceni pratiće dinamiku, odnosno rok za izradu plana.

Član 5

Ministarstva, pokrajinski organi i lokalne samouprave, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite životne sredine, zaštite prirode, turizma i usluga, zaštitu spomenika kulture, energetike i rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi zainteresovani organi i organizacije, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, mogu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dostaviti sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svog rada.

Organ nadležan za pripremu plana obezbeđuje učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti, tako da se predlog Izveštaja o strateškoj proceni izloži na javni uvid u trajanju od 30 dana u gradu Novom Sadu i opštinama: Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Vrbas, Srbobran, Bečej, Temerin, Žabalj, Titel, Beočin, Sremski Karlovci i Inđija, pri čemu je potrebno da se u javnim glasilima oglašavaju podaci o vremenu i mestu izlaganja plana i Izveštaja o strateškoj proceni na javni uvid. Takođe, definiše i način na koji zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe o vremenu i mestu održavanja javne rasprave, kao i druge informacije koje su značajne za javni uvid.

Član 6

Sredstva za izradu strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni obezbediće Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u skladu s Godišnjim programom korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za šume Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu.

Član 7

Ovu odluku objaviti u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine". Odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju.