ODLUKA
O NAKNADI DELA TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO I FIZIČKO LICE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 37/2014 i 30/2015)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za pružanje finansijske pomoći porodici sa decom uzrasta od šest meseci do polaska u osnovnu školu, na ime naknade dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi na teritoriji Grada Novog Sada čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice.

Član 2

Finansijska pomoć pruža se roditelju deteta o kome se roditelj neposredno brine a koje ne može da se upiše od 1. septembra 2014. godine u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" Novi Sad čiji je osnivač Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Predškolska ustanova), zbog nedovoljnih kapaciteta ove ustanove.

Finansijska pomoć roditelju deteta iz stava 1. ovog člana se obezbeđuje pod uslovom:

- da je državljanin Republike Srbije,

- da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravište ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije, i

- da je dete upisano u predškolsku ustanovu čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice koja poseduje rešenje o verifikaciji izdato od strane nadležnog ministarstva (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova).

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz stava 2. ovog člana, roditelj ostvaruje finansijsku pomoć od prvog dana narednog meseca u odnosu na mesec u kome je podnet zahtev.

Član 3

Zahtev za finansijsku pomoć iz ove odluke roditelji podnose Predškolskoj ustanovi i uz zahtev prilažu potvrdu o upisu deteta u privatnu predškolsku ustanovu.

Predškolska ustanova po prijemu zahteva utvrđuje da li su ispunjeni uslovi iz člana 2. ove odluke, i zahtev i potvrdu iz stava 1. ovog člana dostavlja Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava), s predlogom da se roditelju deteta upisanog u privatnu predškolsku ustanovu odobri finansijska pomoć.

Gradska uprava rešava o dodeli finansijske pomoći iz stava 1. ovog člana u prvom stepenu, na predlog Predškolske ustanove.

Po žalbi protiv rešenja Gradske uprave, u drugom stepenu rešava Gradsko veće Grada Novog Sada.

Član 4

Roditelj koji je ostvario finansijsku pomoć na osnovu rešenja iz člana 3. stav 3. ove odluke dužan je da, u roku od tri dana, prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje ove pomoći.

Rešenje iz člana 3. stav 2. ove odluke će se ukinuti:

- ukoliko se dete upiše u Predškolsku ustanovu, i

- ukoliko roditelj odbije da prebaci dete iz privatne predškolske ustanove u Predškolsku ustanovu, a za to postoje uslovi.

Član 5

Mesečni iznos finansijske pomoći porodici sa decom utvrdiće Gradsko veće Grada Novog Sada, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, prema vrsti boravka, u skladu sa mogućnostima budžeta Grada Novog Sada.

Dnevni iznos pomoći po detetu utvrđuje se deljenjem mesečnog iznosa iz stava 1. ovog člana sa brojem radnih dana u mesecu.

Član 6

Sredstva za ostvarivanje finansijske pomoći iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada.

Sredstva za finansijsku pomoć dodeljenu roditeljima uplaćuju se na račun privatne predškolske ustanove u koju je dete upisano.

Finansijska pomoć iz ove odluke odobrava se od 1. septembra 2014. godine do 31. avgusta 2016. godine.

Član 7

Privatna predškolska ustanova dostavlja Gradskoj upravi, do desetog u mesecu za prethodni mesec, zahtev za prenos sredstava za finansijsku pomoć iz ove odluke.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži obračun finansijske pomoći za svu decu za koju je rešenjem Gradske uprave odobrena finansijska pomoć, a koja su upisana u tu privatnu predškolsku ustanovu.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se overen mesečni izveštaj prema vrsti boravka, za svako dete iz stava 2. ovog člana, koji sadrži: ime i prezime i jedinstveni matični broj deteta, broj rešenja Gradske uprave, broj dana prisustva deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi, dnevni iznos pomoći po detetu i obračun ukupnog iznosa pomoći za svako dete.

Gradska uprava, po izvršenoj kontroli, prenosi sredstva za finansijsku pomoć iz ove odluke, na račun privatne predškolske ustanove, a na osnovu ugovora.

Ugovor iz stava 4. ovog člana zaključuje Gradska uprava sa privatnom predškolskom ustanovom.

Član 8

Rok za podnošenje zahteva iz član 3. ove odluke je 30 dana od dana stupanja na snagu Odluke.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".