ODLUKA
O OSNIVANJU AKCIONARSKOG DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE JAVNOM ŽELEZNIČKOM INFRASTRUKTUROM

("Sl. glasnik RS", br. 60/2015)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Osniva se Akcionarsko društvo za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom (u daljem tekstu: Društvo), kao društvo sticalac dela imovine "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, čiji je popis i opis utvrđen Deobnim bilansom, kao sastavnim delom Plana statusne promene "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, izdvajanja uz osnivanje novih akcionarskih društava.

Član 2

Delatnost upravljanja javnom železničkom infrastrukturom, za čije obavljanje se osniva Društvo, zakonom kojim se uređuje železnica određena je kao delatnost od opšteg interesa.

Član 3

Društvo se osniva na neodređeno vreme.

Član 4

Osnivač Društva je Republika Srbija, kao jedini akcionar "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd i Društva, u čije ime osnivačka prava ostvaruje Vlada, Beograd, Nemanjina 11, matični broj 07020171 (u daljem tekstu: Osnivač).

Osnivač, kao jedini akcionar, ovim aktom osniva akcionarsko društvo i preuzima obavezu uplate, odnosno unosa uloga po osnovu upisanih akcija.

Član 5

Društvo ima svojstvo pravnog lica i prava, obaveze i odgovornosti utvrđene zakonom i ovom odlukom.

Društvo u pravnom prometu sa trećim licima ima sva ovlašćenja i istupa u svoje ime i za svoj račun.

Društvo odgovara za svoje obaveze celokupnom svojom imovinom.

II POSLOVNO IME I SEDIŠTE

Član 6

Društvo posluje pod poslovnim imenom: Akcionarsko društvo za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom "Infrastruktura železnice Srbije", Beograd.

Skraćeno poslovno ime Društva je: "Infrastruktura železnice Srbije" a.d.

Član 7

Sedište Društva je u Beogradu.

Adresa sedišta Društva je Nemanjina 6, Beograd.

Član 8

O promeni poslovnog imena i sedišta Društva odlučuje Skupština, uz saglasnost Osnivača.

III PRETEŽNA DELATNOST

Član 9

Pretežna delatnost Društva je:

52.21 Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju.

Delatnost iz stava 1. obuhvata upravljanje javnom železničkom infrastrukturom i to u delu: održavanja javne železničke infrastrukture; organizovanja i regulisanja železničkog saobraćaja; obezbeđenja pristupa i korišćenja javne železničke infrastrukture svim zainteresovanim železničkim prevoznicima, kao i pravnim i fizičkim licima koja obavljaju prevoz za sopstvene potrebe; zaštite javne železničke infrastrukture.

Društvo može obavljati i druge delatnosti, u skladu sa zakonom.

Društvo obavlja poslove i usluge u unutrašnjem i spoljnotrgovinskom prometu, u skladu sa zakonom.

Član 10

O promeni pretežne delatnosti Društva odlučuje Skupština, uz saglasnost Osnivača.

IV OSNOVNI KAPITAL I PODACI O AKCIJAMA

Član 11

Osnovni kapital Društva iznosi ukupno 233.352.660.692 dinara (slovima: dvestatridesettrimilijardetristapedesetdvamilionašestošezdesethiljadašestodevedesetdvadinara).

Ulog Osnivača iznosi:

1) novčani, iznos 11.947.565.354 dinara (slovima: jedanaestmilijardidevetstočetrdesetsedammilionapetstošezdesetpethiljadatristapedesetčetiridinara), koji će Osnivač uplatiti do dana registracije Društva;

2) nenovčani, u stvarima i pravima iznosi 211.405.095.338 dinara (slovima: dvestajedanaestmilijardičetiristopetmilionadevedesetpethiljadatristatridesetosamdinara), koje će Osnivač uneti do dana registracije Društva.

Opis i popis stvari i prava sastavni je deo Odluke o statusnoj promeni "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, izdvajanja uz osnivanje novih akcionarskih društava od 11. maja 2015. godine.

Udeo člana Društva u osnovnom kapitalu Društva iznosi 100%.  

Član 12

Ukupan upisani novčani deo osnovnog kapitala Društva iznosi:

11.947.565.354 dinara (slovima: jedanaestmilijardidevetstočetrdesetsedammilionapetstošezdesetpethiljadatristapedesetčetiridinara).

Ukupan uplaćeni novčani deo osnovnog kapitala Društva iznosi:

11.947.565.354 dinara (slovima: jedanaestmilijardidevetstočetrdesetsedammilionapetstošezdesetpethiljadatristapedesetčetiridinara).

Ukupan upisani nenovčani deo osnovnog kapitala Društva iznosi:

211.405.095.338 dinara (slovima: dvestajedanaestmilijardičetiristopetmilionadevedesetpethiljadatristatridesetosamdinara).

Ukupan uneti nenovčani deo osnovnog kapitala Društva iznosi:

211.405.095.338 dinara (slovima: dvestajedanaestmilijardičetristopetmilionadevedesetpethiljadatristatridesetosamdinara).

Član 13

Osnovni kapital Društva je 100% akcijski kapital i podeljen je na 233.352.660 običnih akcija, pojedinačne nominalne vrednosti od 1.000 dinara, po jednoj akciji i ukupne nominalne vrednosti od 233.352.660.000 dinara.

Akcije su obične i upisuju se u knjigu akcionara.

Obične akcije koje se izdaju u skladu sa ovom odlukom, izdaju se, prenose i evidentiraju u obliku elektronskog zapisa u informacionom sistemu Centralnog registra, te će nositi ISIN broj i CFI kod, koji će im biti dodeljen od strane Centralnog registra.

V SREDSTVA ZA OSNIVANJE I RAD DRUŠTVA

Član 14

Sredstva za osnivanje i početak rada Društva obezbeđuju se iz dela imovine "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, koja je preneta Društvu, kao društvu sticaocu, čiji je opis i popis sadržan u Deobnom bilansu koji je sastavni deo Plana statusne promene "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, izdvajanja uz osnivanje novih akcionarskih društava.

Član 15

Sredstva za rad Društva obezbeđuju se iz:

1) naknade za korišćenje železničke infrastrukture i cena usluga;

2) naknade troškova upravljanja železničkom infrastrukturom, koja se uređuje ugovorom koji zaključuje Društvo i Osnivač, odnosno autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, u skladu sa zakonom kojim se uređuje železnica;

3) finansijskih kredita;

4) ulaganja domaćih i stranih lica;

5) budžeta Republike Srbije;

6) drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 16

Sredstva za investiciona ulaganja Društva, obezbeđuju se iz:

1) investicionih sredstava Društva;

2) budžeta Republike Srbije, opredeljena za ove namene;

3) finansijskih kredita;

4) drugih izvora, u skladu sa zakonom.

VI OBEZBEĐIVANJE ZAŠTITE OPŠTEG INTERESA

Član 17

Ostvarivanje opšteg interesa u Društvu obezbeđuje se davanjem saglasnosti Osnivača na:

1) statut;

2) tarifu (odluku o cenama, tarifni sistem i dr.) osim ako drugim zakonom nije predviđeno da tu saglasnost daje drugi državni organ;

3) druge odluke u skladu sa zakonom kojim se uređuje obavljanje delatnosti za koju je osnovano Društvo, ovom odlukom i statutom Društva.

VII OVLAŠĆENJA OSNIVAČA

Član 18

U slučaju poremećaja u poslovanju Društva, Osnivač može preduzeti mere kojima se obezbeđuje nesmetano obavljanje delatnosti od opšteg interesa Društva, a naročito:

1) promenu unutrašnje organizacije Društva;

2) razrešenje direktora i imenovanje vršioca dužnosti direktora;

3) ograničenje prava raspolaganja pojedinim sredstvima u svojini Društva i u javnoj svojini.

Za vreme ratnog stanja Osnivač može u Društvu utvrditi organizaciju koja je potrebna za obavljanje delatnosti od opšteg interesa Društva.

VIII OSTVARIVANJE PRAVA NA ŠTRAJK

Član 19

Zaposleni u Društvu imaju pravo na štrajk koje ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje štrajk, kolektivnim ugovorom i drugim aktom.

U slučaju štrajka, Društvo je dužno da obezbedi uslove za obavljanje minimuma procesa rada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje štrajk i aktom Osnivača o određivanju minimuma procesa rada u Društvu.

Ako se u Društvu ne obezbede uslovi za ostvarivanje minimuma procesa rada, u njemu se sprovode mere utvrđene zakonom kojim se uređuje položaj javnih preduzeća.

IX ODNOS PREMA OSNIVAČU

Član 20

Na pitanja koja se odnose na donošenje programa poslovanja Društva, praćenje realizacije programa poslovanja Društva i na kontrolu redovnosti plaćanja, shodno se primenjuju odgovarajuće odredbe zakona kojim se uređuje položaj javnih preduzeća.

X USLOVI I NAČIN UTVRĐIVANJA I RASPOREĐIVANJA DOBITI I NAČIN POKRIĆA GUBITKA I SNOŠENJA RIZIKA

Član 21

Društvo posluje pod tržišnim uslovima.

Dobit i gubitak Društva utvrđuju se i raspodeljuju u skladu sa zakonom.

Odluku o raspodeli dobiti Društva donosi Skupština, uz saglasnost Osnivača, i njome se određuje deo sredstava koji se uplaćuje u budžet Republike Srbije, u skladu sa zakonom.

Odluku o načinu pokrića gubitka Društva donosi Skupština uz saglasnost Osnivača.

XI USLOVI I NAČIN ZADUŽIVANJA

Član 22

Društvo se može kratkoročno zaduživati na domaćem i inostranom finansijskom tržištu, za održavanje tekuće likvidnosti, uz saglasnost Osnivača u skladu sa zakonom.

Društvo se može dugoročno zaduživati za investicione projekte, uz saglasnost Osnivača, u skladu sa zakonom.

XII ZASTUPANJE

Član 23

Društvo u poslovima unutrašnjeg i spoljnotrgovinskog prometa zastupa i predstavlja direktor, bez ograničenja.

Direktor može, u okviru svojih ovlašćenja, dati drugom licu pismeno punomoćje za zastupanje Društva.

XIII UPRAVLJANJE

Član 24

Upravljanje u Društvu je organizovano kao jednodomno.

Organi Društva su Skupština i Odbor direktora.

Član 25

Ovlašćenja Skupštine vrši Osnivač preko ovlašćenih predstavnika.

Član 26

Statutom Društva uređuju se sastav i delokrug rada organa Društva, kao i uslovi i postupak njihovog izbora, u skladu sa zakonom.

XIV ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Član 27

Društvo je dužno da primenjuje sve zakone i druge propise kojima se uređuje zaštita životne sredine.

XV OVERA POTPISA, REGISTRACIJA I SHODNA PRIMENA

Član 28

Potpisi na ovoj odluci overavaju se u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa.

Član 29

Ova odluka se, sa drugom propisanom dokumentacijom, podnosi uz prijavu registracije statusne promene "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd izdvajanja uz osnivanje novih akcionarskih društava u Registar privrednih subjekata, u skladu sa zakonom o registraciji.

Član 30

Na pitanja koja nisu posebno uređena ovom odlukom, shodno se primenjuju odgovarajuće odredbe zakona kojim se uređuje položaj privrednih društava i zakona kojim se uređuje položaj javnih preduzeća.

XVI PRELAZNE ODREDBE

Član 31

Društvo počinje sa radom danom registracije u Registar privrednih subjekata, u skladu sa zakonom o registraciji.

Danom početka rada, Društvo preuzima prava, obaveze, opremu, postrojenja i druga sredstva za rad, dokumentaciju, predmete, kao i druge stvari, koje su u "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd u funkciji obavljanja delatnosti za koju je osnovano Društvo, čiji je popis i opis sadržan u Deobnom bilansu koji je sastavni deo Plana statusne promene "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, izdvajanja uz osnivanje novih akcionarskih društava, kao i zaposlene u "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, koji radni odnos u Društvu nastavljaju pod istim uslovima pod kojima je taj radni odnos postojao u "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, pre statusne promene izdvajanja uz osnivanje, čiji je spisak sastavni deo Plana statusne promene "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, izdvajanja uz osnivanje novih akcionarskih društava.

Način preuzimanja imovine i obaveza iz stava 2. ovog člana i način realizacije obaveza od strane Društva i "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd, biće bliže uređeni ugovorom o međusobnom preuzimanju prava i obaveza.

Član 32

Sve pripremne radnje oko registracije Društva u Registar privrednih subjekata, obaviće prvi Direktor.

Prvi Direktor izvršiće sudsku overu ove odluke, u skladu sa zakonom.

Član 33

Za prvog Direktora određuje se Goran Maksić, JMBG 0308975774117, koji će obavljati dužnost direktora do imenovanja direktora Društva, u skladu sa zakonom.

Član 34

Do donošenja opštih akata Društvo će neposredno primenjivati opšta akta "Železnice Srbije" akcionarsko društvo, Beograd.

Član 35

Prvi statut Društva donosi Osnivač, istovremeno sa donošenjem ove odluke.

XVII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 36

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".