ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU ODOBRAVANJA KREDITA ZA HITNO OBEZBEĐENJE LIKVIDNOSTI BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 61/2015)

1. Ovom odlukom uređuju se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije može solventnoj banci kojoj je hitno potrebno privremeno obezbediti likvidnost - odobriti kratkoročni kredit za održavanje likvidnosti (u daljem tekstu: kredit za hitno obezbeđenje likvidnosti), kao i vrsta i kvalitet sredstava obezbeđenja na osnovu kojih se taj kredit može odobriti.

2. Narodna banka Srbije može banci odobriti kredit za hitno obezbeđenje likvidnosti u dinarima i/ili devizama (evrima), s rokom dospeća do dvanaest meseci.

Kredit iz stava 1. ove tačke može se odobriti banci na osnovu zaloge hartija od vrednosti, zaloge deviza (uključujući i zalogu izdvojene devizne obavezne rezerve banke), zaloge zlata, zaloge potraživanja banke, upisane hipoteke prvog reda na nepokretnostima na kojima je banka upisana kao vlasnik i na kojima nije upisan teret u korist trećih lica, garancije koju je Republika Srbija, u skladu sa zakonom, dala u korist Narodne banke Srbije za izmirenje obaveza banke po osnovu kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti, kao i na osnovu drugih sredstava obezbeđenja koja Narodna banka Srbija oceni kao prihvatljiva.

Iznos kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti ne može biti veći od 80% vrednosti sredstava obezbeđenja iz stava 2. ove tačke, u skladu s procenom vrednosti tih sredstava i rizika koji su s njima povezani.

Narodna banka Srbije može, imajući u vidu tekuća tržišna i monetarna kretanja i ako proceni da vrednost sredstava obezbeđenja nije dovoljna za obezbeđenje njenih potraživanja po osnovu kredita iz stava 1. ove tačke, zahtevati od banke dodatna sredstva obezbeđenja i/ili vraćanje odgovarajućeg iznosa kredita.

Za iznos kredita iz stava 1. ove tačke koji se banci odobrava u devizama (evrima), sredstva obezbeđenja mogu glasiti samo na stranu valutu.

3. Kredit za hitno obezbeđenje likvidnosti Narodna banka Srbije odobrava banci pod uslovom da je ta banka prethodno iskoristila sve druge dostupne izvore likvidnosti i usvojila odgovarajući program mera za prevazilaženje privremenih teškoća u održavanju likvidnosti.

4. Ispunjenost uslova iz tačke 3. ove odluke banka dokazuje dostavljanjem sledeće dokumentacije:

- analize stanja i uzroka privremene nelikvidnosti banke, s programom mera iz tačke 3. ove odluke koji je doneo upravni odbor banke i planom priliva i odliva sredstava;

- izjave upravnog odbora banke da su prethodno iskorišćeni svi drugi dostupni izvori likvidnosti;

- druge dokumentacije po zahtevu Narodne banke Srbije.

5. Banka je dužna da, pored dokumentacije iz tačke 4. ove odluke, Narodnoj banci Srbije dostavi zahtev za odobravanje kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti, u kome se navodi iznos traženog kredita, a uz koji se dostavljaju odluka upravnog odbora banke da se likvidnost obezbedi korišćenjem kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti i specifikacija sredstava obezbeđenja koja banka nudi u zalogu i/ili nepokretnosti koje nudi u hipoteku, odnosno predlog akta kojim Republika Srbija daje garanciju iz tačke 2. stav 2. ove odluke.

6. Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučuje, pojedinačno za svaku banku, o iznosu kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti koji se može pustiti u tečaj, o roku dospeća ovog kredita, kao i o sredstvu njegovog obezbeđenja.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi odluku iz stava 1. ove tačke ceneći adekvatnost programa mera iz tačke 3. ove odluke, monetarne efekte odobravanja kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti i efekte tog odobravanja na stabilnost finansijskog sistema.

7. Na osnovu odluke iz tačke 6. ove odluke, Narodna banka Srbije i banka zaključuju ugovor o kreditu za hitno obezbeđenje likvidnosti, kojim uređuju međusobna prava i obaveze.

Narodna banka Srbije pustiće u tečaj kredit za hitno obezbeđenje likvidnosti na osnovu zaključenog ugovora iz stava 1. ove tačke, nakon što se ustanovi sredstvo obezbeđenja u korist Narodne banke Srbije u skladu sa odlukom iz tog stava.

8. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja izveštaj o kretanju njene likvidnosti i izvršavanju programa mera iz tačke 3. ove odluke, zajedno s drugim podacima bitnim za izvršavanje obaveza po osnovu odobrenog kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti, najmanje jednom u dve nedelje i po zahtevu Narodne banke Srbije.

9. Narodna banka Srbije ima pravo da jednostrano otkaže ugovor iz tačke 7. ove odluke ako banka, u skladu sa ovom odlukom i tim ugovorom, ne izvršava utvrđene obaveze, prestane da ispunjava utvrđene uslove ili se njeno finansijsko stanje promeni tako da ona ne može da izvrši svoje obaveze ili je njihovo izvršenje otežano.

Na dan otkaza ugovora iz stava 1. ove tačke dospevaju za naplatu sve neizmirene obaveze koje banka duguje ili će dugovati (nedospela kamata do dana otkaza) po osnovu tog ugovora.

Ako banka na dan otkaza ugovora iz stava 1. ove tačke ne izvrši sve svoje obaveze u smislu stava 2. ove tačke, na naplatu potraživanja Narodne banke Srbije shodno se primenjuju odredbe o aktiviranju sredstava obezbeđenja iz tačke 12. ove odluke.

10. Na iznos kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti koji je korišćen u dinarima - banka je dužna da Narodnoj banci Srbije plaća kamatu, po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećane za 5 procentnih poena.

Na iznos kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti koji je korišćen u devizama (evrima) - banka je dužna da Narodnoj banci Srbije plaća kamatu, po kamatnoj stopi u visini tromesečnog EURIBOR-a koji važi na dan obračuna kamate uvećanog za 5 procentnih poena.

Na iznos dospelog a nevraćenog kredita za hitno obezbeđenje likvidnosti - Narodna banka Srbije, za period docnje, obračunava i naplaćuje kamatu po kamatnoj stopi koja je odlukom kojom se uređuju kamatne stope koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike utvrđena za kredite koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno za kredite koji se koriste protivno propisima.

11. Narodna banka Srbije kamate iz tačke 10. ove odluke obračunava mesečno i naplaćuje do 8. u mesecu za prethodni mesec.

Na ime obezbeđenja naplate kamata iz tačke 10. ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi odgovarajući broj blanko sopstvenih potpisanih i overenih menica, kao i ovlašćenje za njihovu popunu.

12. Ako banka kredit za hitno obezbeđenje likvidnosti ne vrati do roka utvrđenog ugovorom iz tačke 7. ove odluke - Narodna banka Srbije naplatiće nevraćeni iznos tog kredita, s kamatom i drugim troškovima, aktiviranjem zaloge i/ili hipoteke, odnosno drugog sredstva obezbeđenja.

13. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima odobravanja kredita za održavanje likvidnosti banaka ("Službeni glasnik RS", br. 31/12 i 98/12).

14. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".