PRAVILNIK
O POPUNJAVANJU RADNIH MESTA U STRUČNOJ SLUŽBI POVERENIKA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 61/2015)

 

OPŠTA ODREDBA

Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se bliže uređuje popunjavanje izvršilačkih radnih mesta i položaja u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti (u daljem tekstu: Stručna služba Poverenika), stručne osposobljenosti, znanja i veštine koje se vrednuju u izbornom postupku i način njihove provere, merila za izbor i imenovanje konkursne komisije.

POPUNJAVANJE RADNIH MESTA

Premeštaj, interni i javni konkurs

Član 2

Popunjavanje izvršilačkog radnog mesta u Stručnoj službi Poverenika može se, po odluci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti (u daljem tekstu: Poverenik), izvršiti premeštajem zaposlenog iz druge unutrašnje jedinice unutar Stručne službe Poverenika, ako za to postoje uslovi; premeštajem na osnovu sporazuma o preuzimanju iz drugog državnog organa; premeštajem iz drugog državnog organa po sprovedenom internom ili javnom konkursu i zasnivanjem radnog odnosa ako je na konkursu izabran kandidat koji nije državni službenik.

Kada se radno mesto ne popuni premeštajem, sprovešće se interni ili javni konkurs.

Radi popunjavanja položaja sprovodi se interni ili javni konkurs.

Član 3

Poverenik odlučuje da li će se sprovoditi interni konkurs, kao i iz kojih državnih organa državni službenici mogu da učestvuju na internom konkursu.

Interni konkurs za popunjavanje upražnjenog radnog mesta oglašava se na internet prezentaciji Poverenika ili na drugi način koji odredi Poverenik.

Rok za podnošenje prijava je osam dana od dana oglašavanja internog konkursa.

Član 4

Kada interni konkurs nije uspeo ili nije sproveden, sprovodi se javni konkurs.

Javni konkurs se obavezno sprovodi ako se prima pripravnik.

Javni konkurs se oglašava na internet prezentaciji Poverenika, na internet prezentaciji Službe za upravljanje kadrovima, na portalu e-uprave, na oglasnoj tabli, internet prezentaciji i periodičnom izdanju oglasa Nacionalne službe za zapošljavanje.

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs je najmanje osam dana, počev od dana oglašavanja javnog konkursa u periodičnom izdanju oglasa Nacionalne službe za zapošljavanje.

KONKURSNA KOMISIJA

Obrazovanje i sastav konkursne komisije

Član 5

Radi sprovođenja internog i javnog konkursa, pre oglašavanja, imenuje se konkursna komisija.

Konkursna komisija ima najmanje tri člana: predsednika i članove komisije.

Članove konkursne komisije imenuje Poverenik iz reda državnih službenika zaposlenih u Stručnoj službi Poverenika, drugom državnom organu ili iz reda stručnih lica za određenu oblast.

Član konkursne komisije koji nije iz Stručne službe Poverenika ima pravo na naknadu za rad u konkursnoj komisiji za svaki sprovedeni konkurs u visini od 8.000 dinara, kao i naknadu troškova nastalih radom u komisiji.

Član 6

Poverenik određuje sastav konkursne komisije u zavisnosti od uslova za rad na radnom mestu koje se popunjava, predviđenih pravilnikom kojim se uređuje sistematizacija radnih mesta u Službi Poverenika, vodeći računa da jedan član komisije bude neposredni rukovodilac unutrašnje jedinice u kojoj se vrši popuna, odnosno prijem, dok ostali članovi komisije treba da imaju najmanje isti stepen obrazovanja propisan oglašeno radno mesto.

Član 7

Članovi konkursne komisije će, nakon uvida u podnete prijave učesnika konkursa, dati pismenu izjavu Povereniku o tome da li oni ili sa njima povezana lica, imaju interes za sprovođenje konkursa, odnosno da kod njih ne postoji sukob interesa.

Krugom povezanih lica sa članovima konkursne komisije smatraju se: bračni ili vanbračni drug, srodnici po krvi u pravoj liniji bez obzira na stepen, u pobočnoj liniji i tazbini zaključno sa drugim stepenom srodstva, ako su u odnosu staratelja, štićenika, usvojioca, usvojenika, hranitelja ili hranjenika, kao i lica čija delatnost može imati uticaja na nepristrasno i odgovorno sprovođenje izbornog postupka i na imovno stanje članova konkursne komisije.

Konkursna komisija vodi zapisnik o svom radu.

Članovi konkursne komisije dužni su da čuvaju podatke do kojih su došli tokom sprovođenja konkursa.

STRUČNE OSPOSOBLJENOSTI, ZNANJA I VEŠTINE

Vrednovanje stručnih osposobljenosti, znanja i veština

Član 8

Konkursna komisija vrednuje stručnu osposobljenost kandidata u izbornom postupku, ocenjujući sposobnost kandidata da uspešno obavlja poslove konkretnog radnog mesta, polazeći od uslova datih u oglasu, odnosno sistematizovanog radnog mesta koje se popunjava i radnog iskustva kandidata na istovrsnim poslovima.

Konkursna komisija vrednuje znanje kandidata tako što proverava poznavanje delokruga rada Poverenika, oblasti organizacije i rada državnih organa, kao i ceneći stručno znanje kandidata iz oblasti rada na radnom mestu koje se popunjava.

U zavisnosti od poslova radnog mesta, Komisija proverava i poznavanje prava Evropske unije, veštinu komunikacije, logičnog i analitičkog rezonovanja, organizatorske sposobnosti, veštinu rukovođenja, kao i drugih prethodno utvrđenih znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova tog radnog mesta.

Način provere stručnih osposobljenosti, znanja i veština

Član 9

U izbornom postupku konkursna komisija može da ocenjuje samo one stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata koje su navedene u oglasu o konkursu i na način koji je naveden u oglasu o konkursu.

Član 10

Veština rada na računaru može da se proverava odgovarajućim dokazom o završenoj obuci koja odgovara zahtevanoj osposobljenosti za rad na računaru, ili praktičnim radom na računaru. Ukoliko se veština rada na računaru proverava praktičnim radom na računaru, ocene su "ne zadovoljava" i "zadovoljava". Ocenom "zadovoljava" vrednuje se kandidat koji je pokazao osnovno poznavanje rada u standardnim programima za obradu teksta, elektronsku komunikaciju i pretraživanje interneta, odnosno drugim programima predviđenim pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Znanje, stručne osposobljenosti i veštine kandidata ne proveravaju se kandidatu koji je na proveri veštine rada na računaru vrednovan ocenom "ne zadovoljava".

Znanje, odnosno poznavanje engleskog jezika može da se proverava odgovarajućim dokazom o stečenom nivou znanja, pismenom proverom /test, prevod/ ili usmeno.

Član 11

Stručne osposobljenosti, znanja i veštine mogu se proveravati usmeno - razgovorom, a po potrebi i pismeno.

Može da se sprovede više načina provere, ali je razgovor uvek obavezan.

Konkursna komisija može odlučiti da je za popunjavanje slobodnog radnog mesta celishodna pismena provera stručnih osposobljenosti, znanja i veština, o čemu će obavestiti Poverenika i u oglasu kandidate.

Pismena provera se vrši u obliku testa ili pismenog rada.

Ako test služi vrednovanju stručnih osposobljenosti i znanja, kandidati odgovaraju na pitanja tako što biraju jedan od više ponuđenih odgovora u testu koji je prethodno sastavila konkursna komisija.

Provera putem pismenog rada sprovodi se samo izuzetno, kada konkursna komisija proceni da je za radno mesto koje se popunjava izuzetno potrebna veština logičkog i analitičkog zaključivanja, o čemu će kandidati biti obavešteni u oglasu.

Pismeni rad zahteva kratku analizu i izvođenje zaključka na temu koju zada konkursna komisija.

Konkursna komisija unapred određuje temu i vreme koje kandidatima stoji na raspolaganju za izradu pismenog rada.

Član 12

Razgovor s kandidatima je poslednji deo izbornog postupka.

Na razgovor se pozivaju samo kandidati koji su u prethodnim delovima izbornog postupka stekli pravo da učestvuju na razgovoru.

Konkursna komisija, pre početka razgovora sa kandidatima, određuje koji su joj podaci o kandidatima potrebni i pitanja koja se postavljaju kandidatima.

Kandidatima se postavljaju ista pitanja, po istom redosledu, s tim da konkursna komisija može u toku razgovora postaviti dodatna pitanja, ako su neophodna dodatna objašnjenja ili obaveštenja.

Merila za izbor kandidata

Član 13

Ako se u izbornom postupku znanje proverava testom, rezultat kandidata vrednuje se tako što se određuje procenat tačnih odgovora.

Samo kandidati sa više od 50% tačnih odgovora mogu da učestvuju u narednom delu izbornog postupka.

Ako se u izbornom postupku kao način provere koriste pismeni rad, rad kandidata vrednuje svaki član konkursne komisije ocenom "ne zadovoljava", "delimično zadovoljava" i "zadovoljava", prema kriterijumima koje konkursna komisija unapred određuje.

U narednom delu izbornog postupka mogu da učestvuju samo kandidati koje su svi članovi konkursne komisije vrednovali ocenom "delimično zadovoljava" ili "zadovoljava".

Na razgovoru sa kandidatima, svaki član konkursne komisije vrednuje ocenama od 1 do 3 ocenom odgovore kandidata na pitanja koja su mu postavljena, prema kriterijumima koje konkursna komisija unapred određuje. Ocenom 3 vrednuje se kandidat koji u potpunosti ispunjava zahteve za izbor na radno mesto, ocenom 2 vrednuje se kandidat koji delimično ispunjava zahteve, a ocenom 1 vrednuje se kandidat koji ne ispunjava zahteve za izbor na radno mesto.

Rezultat kandidata dobija se tako što se izračunava prosečna vrednost ocena kojima je kandidat vrednovan. Prosečna vrednost ocena računa se samo onom kandidatu kojeg je svaki član konkursne komisije vrednovao ocenom 2 ili 3.

Član 14

Nakon usmenog razgovora s kandidatima i bodovanja, konkursna komisija sačinjava listu za izbor sa najviše tri kandidata koja su sa najboljim rezultatom ispunila merila propisana za izbor.

Ako više kandidata ima jednaki rezultat, prednost imaju oni sa boljim rezultatima na pismenoj proveri znanja i stručnih osposobljenosti (prvo dopunsko merilo) i boljim rezultatom na testu veština (drugo dopunsko merilo).

Lista za izbor sadrži sve podatke o rezultatima koje su kandidati postigli u izbornom postupku.

Konkursna komisija dostavlja listu za izbor zajedno sa zapisnikom o svom radu Povereniku koji može da obavi dodatni usmeni razgovor sa kandidatima sa liste pre nego što odluči o izboru.

Posebne odredbe za položaje

Član 15

Prilikom izbornog postupka za popunjavanje položaja, primenjuju se pravila kao za popunu izvršilačkih radnih mesta, provera i merila za vrednovanje stručnih osposobljenosti znanja i veština.

Prilikom izbornog postupka za popunjavanje položaja vrednuje se i sadržina prijave za konkurs.

Prijava na konkurs sadrži ime i prezime kandidata, datum i mesto rođenja, adresu stanovanja, podatke o obrazovanju, podatke o vrsti i dužini radnog iskustva s kratkim opisom poslova na kojima je kandidat radio do podnošenja prijave i odgovornosti na tim poslovima, podatke o stručnom usavršavanju i podatke o posebnim oblastima znanja.

Za popunu položaja vrši se provera i stručnog znanja i poznavanja prava Evropske unije, proverava se veština logičnog i analitičkog rezonovanja, veština komunikacije, organizacione sposobnosti i veštine rukovođenja.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o popunjavanju radnih mesta u Službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ("Službeni glasnik RS", broj 29/13).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".