ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA ADMINISTRATIVNOG PODRUČJA GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 30/2015)

Član 1

Pristupa se izradi Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana administrativnog područja grada Beograda (u daljem tekstu: Izmena i dopuna RPP).

Član 2

Granicom Izmena i dopuna RPP obuhvaćena je teritorija administrativnog područja grada Beograda, teritorija svih 17 gradskih opština, površine oko 3.224 km2.

Član 3

Planski osnov za izradu Izmene i dopune RPP je Zakon o prostornom planu Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kao i Strategija razvoja grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 24/2011). Zakonom o prostornom planu Republike Srbije utvrđene su dugoročne osnove organizacije, korišćenja i zaštite prostora Republike Srbije i on se razrađuje regionalnim prostornim planovima. Strategijom razvoja grada Beograda predviđen je razvoj grada Beograda uz potrebu stalnog usaglašavanja i daljeg razvoja posebno u oblastima saobraćaja, infrastrukture i organizacije prostora. U skladu sa navedenim.

Obzirom na obuhvat i karakter, Izmene i dopune RPP, će se raditi na raspoloživim geodetskim podlogama (ODK 1:50.000).

Član 4

Cilj izrade Izmene i dopune RPP je priprema informacione osnove za potrebe ažuriranja Transportnog modela Beograda i SMART plana na teritoriji Regiona grada Beograda, odnosno implementacija dobijenih rezultata u tekstualni i grafički deo Izmena i dopuna RPP. Važeći Regionalni prostorni plan, ne sadrži podatke o zonskom sistemu, putnoj i uličnoj mreži potrebnoj za sistemsko praćenje i unapređenje saobraćaja na teritoriji grada Beograda.

Član 5

Izrada Izmene i dopune RPP radiće se u dve faze:

Prva faza će obuhvatiti izradu Informacione osnove za potrebe ažuriranja TMB i izradu "Saobraćajnog master plana Beograda i strateške procene uticaja na životnu sredinu sa pratećim aktivnostima". Faza se odnosi na ažuriranje ulaznih elemenata Transportnog modela Beograda koji predstavlja polazne osnove za izradu SMART plana.

U skladu sa navedenim izrada informacione osnove obuhvata:

1. Izrada zonskog sistema na nivou saobraćajnih zona za teritoriju u obuhvatu RPP;

2. Izrada i korekcije ulične i putne mreže za teritoriju u obuhvatu RPP;

3. Definisanje konektora za predloženi zonski sistem (za saobraćajne zone unutar teritorije u obuhvatu RPP i spoljne zone);

4. Izrada socioekonomskih pokazatelja na nivou saobraćajne zone u obuhvatu RPP; i

5. Prikaz kvantifikacije namene površina u granicama RPP.

Druga faza će obuhvatiti unos rezultata SMART plana i njegovu implementaciju u Izmene i dopune RPP.

Član 6

Predmet Izmena i dopuna RPP je:

1. Tekstualni deo plana, poglavlje IV "Prostorni razvoj Regiona Beograda", potpoglavlje 1.2. "Zaštita životne sredine, predela, prirodnih i kulturnih dobara"; 1.2.1. "Zaštita životne sredine"; potpoglavlje; 4. "Tehnička infrastruktura"; 4.1. "Saobraćaj i saobraćajna infrastruktura";

2. Tekstualni deo plana, poglavlje V "Implementacija", podpoglavlje 5. "Prioriteti, mere i instrumenti implementacije";

3. Grafički deo RPP, referalna karta br 2. "Mreža naselja i infrastrukturnih sistema";

4. Drugi tekstualni i grafički delovi plana, po potrebi; i

5. Dopuna dokumentacione osnove RPP rezultatima SMART plana (zonski sistem, socio-ekonomski pokazatelji), kao i izrada posebnih grafičkih priloga po potrebi.

Član 7

Izrada Izmena i dopuna RPP poverava se JUP Urbanistički zavod Beograda, Beograd, Palmotićeva br. 30, koji je dužan da nacrt plana izradi u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Izmena i dopuna RPP obezbediće Agencija za investicije i stanovanje, Beograd, Trg Nikole Pašića br. 6.

Procenjena finansijska vrednost izrade Izmena i dopuna RPP okvirno iznosi oko 5.960.000 dinara.

Član 9

Nacrt Izmena i dopuna RPP biće izložen na javni uvid u prostorijama Skupštine Grada Beograda.

Podaci o načinu izlaganja Nacrta Izmena i dopuna RPP na javni uvid i trajanju javnog uvida, oglasiće se u dnevnim sredstvima informisanja i u informativnim glasilima svih 17 gradskih opština.

Nacrt Izmena i dopuna RPP dostaviće se na mišljenje svih 17 gradskih opština.

Član 10

Za potrebe izrade Izmena i dopuna RPP pristupa se izradi strateške procene uticaja planiranih namena na životnu sredinu.

U skladu sa odredbama Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 135/04), Rešenje o pristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu doneo je sekretar Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove pod IX-03 br. 350.14-23/15 od 28. maja 2015. godine.

Član 11

Elaborat Izmena i dopuna RPP izradiće se u tri primerka originala u analognom i digitalnom obliku koji će se po overi čuvati kod Skupštine Grada Beograda kao donosioca plana i Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove (dva primerka) i jedan primerak originala u digitalnom obliku za potrebe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i 21 primerak kopija u analognom i digitalnom obliku za potrebe Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda (po dve kopije), Republičkog geodetskog zavoda, Javnog urbanističkog preduzeća "Urbanistički zavod Beograda" i svih 17 gradskih opština (po jedna kopija).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".