ODLUKA

O ORGANIZACIJI RADA DOKTORA MEDICINE ZA STRUČNO UTVRĐIVANJE VREMENA I UZROKA SMRTI LICA UMRLIH VAN ZDRAVSTVENE USTANOVE NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I IZDAVANJE POTVRDE O NJIHOVOJ SMRTI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 7/2015)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se organizacija, način rada i druga pitanja od značaja za rad doktora medicine-mrtvozornika za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove na teritoriji grada Požarevca i izdavanje potvrde o njihovoj smrti.

Član 2

Stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica iz člana 1. ove odluke i izdavanje potvrde o njihovoj smrti, vrše doktori medicine.

Gradsko veće grada Požarevca određuje doktore medicine-mrtvozornike, na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Radi efikasne organizacije poslova, Gradsko veće grada Požarevca određuje koordinatora mrtvozorske službe, koji je i sam mrtvozornik.

Član 3

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti i izdavanje potvrde o smrti, lekari mrtvozornici vrše po pozivu Doma zdravlja Požarevac-Službe hitne medicinske pomoći, Policijske uprave Požarevca ili lica koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti.

Član 4

Mrtvozornici su dužni da stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove na teritoriji grada Požarevca i izdavanje potvrda o njihovoj smrti vrše po odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o postupku izdavanja potvrde o smrti i obrascu potvrde o smrti.

U vreme pripravnosti, mrtvozornik je dužan da bude neprestano dostupan putem mobilnog ili fiksnog telefona i da se odazove pozivu i u zakonskom roku izađe na označenu lokaciju i utvrdi vreme i uzrok smrti lica umrlog van zdravstvene ustanove i izda potvrdu o njegovoj smrti.

Član 5

Koordinator mrtvozorske službe sačinjava mesečni raspored pripravnosti mrtvozornika i dostavlja ga Policijskoj upravi Požarevca i direktoru Doma zdravlja Požarevac i načelniku Službe hitne medicinske pomoći, najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Član 6

Visinu novčane naknade za obavljanje poslova mrtvozornika i koordinatora utvrđuje rešenjem Gradsko veća grada Požarevca.

Isplata novčane naknade iz stava 1. ovog člana vrši se iz budžeta grada Požarevca, na osnovu izveštaja koordinatora mrtvozorske službe, koji sadrži podatke o izvršenim pregledima umrlih lica sa njihovim imenima i adresama i izdatim potvrdama o njihovoj smrti, kao i podatke o doktoru mrtvozorniku koji je izvršio pregled i izdao potvrdu o smrti, koji se dostavlja Gradskoj upravi grada Požarevca - Odeljenju za društvene delatnosti, najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec.

Na osnovu izveštaja iz stava 2. ovog člana, isplata naknada izvršiće se mrtvozornicima najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Član 7

Posebnim ugovorima regulisaće se međusobna prava i obaveze između Gradske uprave grada Požarevca, Doma zdravlja Požarevac i doktora medicine - mrtvozornika.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".