ODLUKA

O POSTUPANJU SA PRINUDNO UKLONJENIM VOZILIMA, STVARIMA I DRUGIM PREDMETIMA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 11/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se bliže uređuje postupanje sa prinudno uklonjenim vozilima, stvarima i drugim predmetima (u daljem tekstu: pokretne stvari) sa površina javne namene, po nalogu komunalnog inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora, kao i uslovi i način na koji vršilac komunalne delatnosti može ostvariti pravo da prinudno uklonjena vozila, stvari i druge predmete proda, da bi se namirili troškovi postupka, odnošenja, ležarine kao i drugi troškovi.

Član 2

Uklanjanje vozila sa površina javne namene na odgovarajući prostor, prijem, čuvanje i izdavanje istih vlasnicima, u skladu sa zakonom i odlukama Grada Leskovca, obavlja preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je, u skladu sa zakonom i odlukama Grada Leskovca, poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila.

Član 3

Stvari i druge predmete sa površina javne namene uklanja i odlaže na odgovarajući prostor za smeštaj i čuvanje (u daljem tekstu: skladišni prostor) i iste izdaje vlasnicima, preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome su, u skladu sa zakonom i odlukama Grada Leskovca, povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene.

Član 4

Prostor na koji se odlažu i čuvaju vozila uklonjena sa površina javne namene obezbeđuje preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila.

Skladišni prostor na koji se odlažu stvari i drugi predmeti uklonjeni sa površina javne namene obezbeđuje preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene.

Član 5

Prijem i evidentiranje uklonjenih vozila na odgovarajući prostor vrše ovlašćena lica preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika iz člana 2. ove Odluke.

Prijem i evidentiranje uklonjenih stvari i drugih predmeta u skladišni prostor vrše ovlašćena lica preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika iz člana 3. ove Odluke.

Član 6

Preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik iz člana 2. i člana 3. ove Odluke ne snosi odgovornost za eventualna oštećenja na uskladištenim pokretnim stvarima, prouzrokovana višom silom.

II TROŠKOVI POSTUPKA ODNOŠENJA POKRETNIH STVARI, LEŽARINE I DRUGI DOSPELI TROŠKOVI

Član 7

Troškovi postupka odnošenja pokretnih stvari, ležarine i drugi dospeli troškovi obračunavaju se u skladu sa važećim cenovnikom preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika Preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila u slučaju uklanjanja vozila sa površina javne namene, odnosno preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene u slučaju uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene.

Na cenovnike iz stava 1. ovog člana saglasnost daje Gradsko veće Grada Leskovca.

III POSTUPANJE SA POKRETNIM STVARIMA

Član 8

Preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, u roku od 15 dana od dana prijema pokretnih stvari, obaveštava vlasnika pokretnih stvari o troškovima postupka odnošenja, ležarine i drugim dospelim troškovima, kao i da će isti čuvati uklonjene pokretne stvari 120 dana od dana uklanjanja.

Ukoliko se vlasniku pokretnih stvari nije moglo dostaviti obaveštenje iz stava 1. ovog člana, isto će se staviti na oglasnu tablu preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika iz stava 1. ovog člana.

Po isteku osmog dana od dana stavljanja obaveštenja iz stava 1. ovog člana, na oglasnu tablu preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika iz stava 1. ovog člana, smatra se da je vlasnik pokretnih stvari uredno obavešten.

Ukoliko je vlasnik pokretnih stvari nepoznato lice, preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik iz stava 1. ovog člana, stavlja obaveštenje iz stava 1. ovog člana na oglasnu tablu preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika iz stava 1. ovog člana.

Po isteku osmog dana od dana stavljanja obaveštenja iz stava 1. ovog člana, na oglasnu tablu preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika iz stava 1. ovog člana, smatra se da je nepoznato lice uredno obavešteno.

Preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik iz stava 1. ovog člana počinje da računa troškove postupka nakon isteka 24 sata od momenta uklanjanja pokretnih stvari.

Član 9

Vlasnici pokretnih stvari dužni su da ispune uslove za vraćanje pokretnih stvari i ista preuzmu u roku od stodvadeset (120) kalendarskih dana, računajući od dana uklanjanja pokretnih stvari.

Vlasnici pokretnih stvari mogu da izvrše preuzimanje istih, nakon što postupe po rešenju komunalnog inspektora i plate troškove postupka odnošenja, ležarine i druge dospele troškove.

Ukoliko vlasnici pokretnih stvari ne ispune uslove za vraćanje i ne izvrše preuzimanje u navedenom roku, preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, stiče pravo da izvrši prodaju istih u cilju namirenja troškova postupka, odnošenja, ležarine i drugih dospelih troškova.

IV KOMISIJA ZA POPIS I PROCENU POKRETNIH STVARI

Član 10

Procenu vrednosti pokretnih stvari, vrši Komisija za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno Komisija za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta.

Gradonačelnik Grada Leskovca, na predlog uprave nadležne za imovinsko-pravne poslove i preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, donosi rešenje o imenovanju Komisije za procenu vrednosti uklonjenih vozila.

Gradonačelnik Grada Leskovca, na predlog uprave nadležne za imovinsko-pravne poslove i preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, donosi rešenje o imenovanju Komisije za procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta.

Članovi Komisije za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila i Komisije za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta, imenuju se iz reda zaposlenih u upravi nadležnoj za imovinsko-pravne poslove, upravi nadležnoj za komunalne delatnosti i iz reda zaposlenih u preduzeću, privrednom društvu ili kod preduzetnika kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeću, privrednom društvu ili kod preduzetnika kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, na period od dve (2) godine.

Komisiju za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno Komisiju za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta čine predsednik, zamenik predsednika i tri (3) člana.

Komisiju za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno Komisiju za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta, čine dva (2) člana iz reda zaposlenih u upravi nadležnoj za imovinsko-pravne poslove, od kojih je jedan zamenik predsednika, jedan (1) član iz reda zaposlenih u upravi nadležnoj za komunalne delatnosti i dva (2) člana iz preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, u slučaju procene vrednosti vozila uklonjenih sa površine javne namene, odnosno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, u slučaju procene vrednosti stvari i drugih predmeta uklonjenih sa površine javne namene, od kojih je jedan predsednik Komisije za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno Komisije za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta.

Član 11

Komisija za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno Komisija za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta, vrši procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno uklonjenih stvari i drugih predmeta, po isteku roka od stodvadeset (120) kalendarskih dana, od dana uklanjanja vozila, odnosno stvari i drugih predmeta, u viđenom stanju.

Komisija za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno Komisija za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta, sačinjava Zapisnik.

U Zapisniku se navode popisane pokretne stvari vozila, odnosno stvari i drugi predmeti, sa njihovom procenjenom vrednošću, koja predstavlja utvrđenu početnu vrednost pokretnih stvari.

Zapisnik mora biti potpisan od strane predsednika ili zamenika predsednika Komisije za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno Komisije za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta, i najmanje dva člana Komisije za popis i procenu vrednosti uklonjenih vozila, odnosno Komisije za popis i procenu vrednosti uklonjenih stvari i drugih predmeta.

V POSTUPAK PRODAJE POKRETNIH STVARI

Član 12

Preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene pristupa postupku prodaje uklonjenih vozila, odnosno prodaji uklonjenih stvari i drugih predmeta, putem javnog nadmetanja ili neposrednom pogodbom.

Odluku o prodaji pokretnih stvari vozila, odnosno stvari i drugih predmeta i obrazovanju Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila i Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, donosi Nadzorni odbor preduzeća ili privrednog društva, odnosno preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno Nadzorni odbor preduzeća ili privrednog društva, odnosno preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, na predlog direktora preduzeća ili privrednog društva, odnosno preduzetnika kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno direktora preduzeća ili privrednog društva ili preduzetnika kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene.

Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta imaju predsednika i dva člana.

Član 13

Prodaja putem javnog nadmetanja sprovodi se kada je utvrđena početna vrednost pokretnih stvari, veća od troškova odnošenja, ležarine i drugih dospelih troškova.

Član 14

Prodaja putem javnog nadmetanja vrši se objavljivanjem javnog oglasa, u postupku koji sprovodi Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta.

Član 15

Javno nadmetanje će se održati i kada mu pristupi samo jedan učesnik, pod uslovom da prihvati utvrđenu početnu vrednost pokretnih stvari.

Član 16

Javni oglas objavljuje se na oglasnoj tabli preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, kao i u lokalnom listu.

Javni oglas sadrži:

- podatke o pokretnim stvarima koji se prodaju;

- utvrđenu početnu vrednost pokretnih stvari;

- iznos depozita u visini od 10% od utvrđene početne vrednost pokretnih stvari, koji polažu učesnici javnog nadmetanja;

- vreme i mesto gde se mogu pregledati pokretne stvari koje se prodaju;

- vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja;

- rok za podnošenje prijava;

- naznaku da se učesniku u postupku javnog nadmetanja vraća depozit ako nisu pobedili na javnom nadmetanju;

- rok za isplatu cene i zaključivanje ugovora;

- rok za preuzimanje pokretnih stvari.

Član 17

Postupak javnog nadmetanja sprovodi Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta.

Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, vodi zapisnik o javnom nadmetanju, koji potpisuju predsednik i članovi Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta.

Postupak otvara predsednik Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, nakon što utvrdi da li su ispunjeni uslovi iz člana 16. odluke.

Javno nadmetanje se sprovodi tako što učesnici javnog nadmetanja na poziv predsednika Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, daju svoje ponude.

Učesnik javnog nadmetanja je dužan da jasno i glasno kaže svoju ponudu.

Postupak javnog nadmetanja je završen kada posle trećeg poziva predsednika Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, niko od učesnika ne podnese ponudu višu od prethodne.

Predsednik Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, objavljuje najbolju ponudu i ime učesnika, na osnovu koje Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, donosi odluku.

Na poziv predsednika Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, učesnik koji je dao najbolju ponudu, potpisuje izjavu da je ponudio najveću cenu, sa naznakom visine cene.

Nakon toga predsednik Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, objavljuje da je postupak javnog nadmetanja završen.

Odluka o dodeli pokretnih stvari vozila, odnosno stvari i drugih predmeta, koje su prodate u postupku javnog nadmetanja, objavljuje se na oglasnoj tabli preduzeća ili privrednog društva ili preduzetnika kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, u roku od 3 dana od dana završetka postupka javnog nadmetanja.

Na odluku, učesnici u postupku javnog nadmetanja imaju pravo prigovora u roku od 3 dana od dana objavljivanja odluke na oglasnoj tabli.

O prigovoru odlučuje Nadzorni odbor preduzeća ili privrednog društva, odnosno preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno Nadzorni odbor preduzeća ili privrednog društva, odnosno preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene.

Odluka doneta po prigovoru je konačna i objavljuje se na oglasnoj tabli preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene.

Član 18

Učesnik koji je dao najbolju ponudu, dužan je da uplati iznos naveden u odluci Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisije za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, u roku od 8 (osam) dana, od dana kada je odluka postala konačna. Ako ne postupi u navedenom roku, gubi pravo na zaključenje ugovora i povraćaj uplaćenog depozita.

U slučaju odustanka učesnika koji je dao najbolju ponudu, poziva se drugi učesnik, koji je dao drugu najbolju ponudu.

Ako se ne može izvršiti izbor najpovoljnije ponude, ponavlja se postupak.

Nakon uplate učesnik iz stava 1., odnosno stava 2. ovo člana i preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, potpisuju Ugovor u roku od 8 (osam) dana.

Član 19

Ako pokretna stvar - vozilo, odnosno stvari i drugi predmeti, ne budu prodati na javnom nadmetanju, Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta, konstatuje da prodaja nije uspela i donosi zaključak da se prodaja pokretnih stvari - vozila, odnosno stvari i drugih predmeta, nastavlja putem neposredne pogodbe, po ceni koja može biti niža od utvrđene početne vrednosti pokretnih stvari.

Član 20

Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih vozila, odnosno Komisija za sprovođenje postupka prodaje uklonjenih stvari i drugih predmeta donosi zaključak o prodaji pokretnih stvari - vozila, odnosno stvari i drugih predmeta, putem neposredne pogodbe, kada su troškovi odnošenja, ležarine i drugi dospeli troškovi pokretnih stvari, veći od utvrđene početne vrednosti pokretnih stvari.

Član 21

Ukoliko je postignuta vrednost prodatih pokretnih stvari - vozila, odnosno stvari i drugih predmeta, veća od kumulativnih troškova postupka, odnošenja, ležarine i drugih dospelih troškova, preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome je poverena komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik kome su povereni poslovi uklanjanja stvari i drugih predmeta sa površina javne namene, ima obavezu da višak vrednosti isplati vlasniku pokretnih stvari.

U slučaju kada je vlasnik nepoznato lice ova obaveza ne postoji.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".