ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU SREDSTAVA ZA PROGRAME SPORTSKIH UDRUŽENJA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 33/2015)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom uređuje se obezbeđivanje sredstava za programe sportskih udruženja na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), uslovi, način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada) za programe sportskih udruženja (u daljem tekstu: godišnje, odnosno posebne programe, korišćenje sportskih sala i sportskih objekata (u daljem tekstu: sportski objekti), kao i druga pitanja u oblasti sporta.

II OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA ZA PROGRAME SPORTSKIH UDRUŽENJA

Član 2

Sredstva za programe sportskih udruženja za zadovoljavanje potreba građana u oblasti sporta na teritoriji Grada, utvrđenih Zakonom o sportu (u daljem tekstu: Zakon), obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 3

Sredstva iz člana 2. ove odluke koristiće se u skladu sa Zakonom, za:

1. realizaciju godišnjih, odnosno posebnih programa sportskih udruženja, i

2. korišćenje sportskih objekata koji su povereni na upravljanje Javnom preduzeću "Sportski i poslovni centar Vojvodina" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

III USLOVI, NAČIN I POSTUPAK DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA ZA GODIŠNJE, ODNOSNO POSEBNE PROGRAME

Član 4

Sportskom udruženju dodeljuju se sredstva iz člana 3 tačka 1. ove odluke na osnovu podnetog predloga godišnjeg, odnosno predloga posebnog programa.

Član 5

Sportskom udruženju mogu da se dodele sredstva iz budžeta Grada, na osnovu podnetog predloga godišnjeg, odnosno predloga posebnog programa, pod uslovom da:

- je upisano u registar kod nadležnog organa,

- posluje na nedobitnoj osnovi,

- ima sedište i svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada,

- nije u postupku likvidacije, stečaja i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti,

- nema blokadu poslovnog računa, nema poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja,

- nije u poslednje dve godine pravnosnažnom odlukom kažnjeno za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa svojom delatnošću,

- je direktno odgovorno za pripremu i izvođenje programa,

- je prethodno obavljalo delatnost najmanje godinu dana,

- je sa uspehom realizovalo odobreni program ranijih godina,

- angažuje sportskog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu i

- ima obezbeđen prostor za realizaciju programa.

Član 6

Sportska udruženja dostavljaju svoje predloge godišnjih programa Gradskoj upravi za sport i omladinu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Gradska uprava, uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) raspisuje Javni poziv, za dodelu sredstava za posebne programe sportskih udruženja.

Član 7

Analizu i ocenu podnetih predloga godišnjih, odnosno posebnih programa sportskih udruženja vrši stručna Komisija za izbor godišnjih, odnosno posebnih programa (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz stava 1. ovog člana, obrazuje i imenuje Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Članovi komisije iz stava 1. ovog člana imenuju se iz reda sportskih stručnjaka, koji Zakonom imaju predviđene kvalifikacije za rad u sportu.

Član 8

Nakon izvršene analize i ocene podnetih predloga godišnjih, odnosno posebnih programa, Komisija sačinjava obrazložen predlog godišnjih programa u oblasti sporta na teritoriji Grada za narednu budžetsku godinu, odnosno za tekuću budžetsku godinu za posebne programe u oblasti sporta, kojima mogu da se dodele sredstava iz budžeta Grada, i predlaže iznos sredstava sportskom udruženju za realizaciju programa.

Član 9

Na predlog Komisije, iz člana 8. Gradsko veće donosi rešenje kojim odobrava godišnje, odnosno posebne programe u oblasti sporta na teritoriji Grada, koji se dotiraju iz budžeta Grada.

Član 10

Međusobna prava i obaveze između sportskog udruženja, čiji program je odobren rešenjem iz člana 9. ove odluke i Gradske uprave, uređuju se ugovorom o dodeli sredstava za realizaciju programa.

Član 11

Izuzetno, sportskom udruženju mogu da se dodele sredstva za realizaciju programa bez javnog poziva, a na osnovu podnetog predloga posebnog programa, ukoliko program iz objektivnih razloga nije mogao da bude podnet u rokovima utvrđenim Zakonom, a predmet i sadržaj programa je takav da može biti uspešno realizovan samo od strane određenog sportskog udruženja kao nosioca programa.

Rešenjem o odobrenju programa iz stava 1. ovog člana koje donosi Gradonačelnik na obrazložen predlog Gradske uprave, utvrđuje se i iznos sredstava za njegovu realizaciju.

Međusobna prava i obaveze između sportskog udruženja čiji je program odobren rešenjem iz stava 2. ovog člana i Gradske uprave, uređuju se ugovorom o dodeli sredstava za realizaciju programa.

Član 12

Bliži način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada za odobrenje godišnjih, odnosno posebnih programa, zaključenje ugovora, izveštavanje, način javnog objavljivanja podataka o predloženim programima za dodelu sredstava, odobrenim programima i realizaciji programa, kao i kontrola realizacije odobrenih godišnjih, odnosno posebnih programa, bliže će se urediti posebnim aktom koji donosi Gradsko veće.

IV KORIŠĆENJE SPORTSKIH OBJEKATA

Član 13

Sportske objekte koji su povereni na upravljanje Javnom preduzeću mogu da koriste građani odnosno sportska udruženja sa sedištem u Novom Sadu.

Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada), može da omogući sportskim udruženjima korišćenje sportskih objekata Javnog preduzeća, bez naknade tako što će Javnom preduzeću umesto naknade obezbediti deo sredstava za tekuće održavanje sportskih objekata.

Sredstva iz stava 2. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Grada za svaku godinu i koriste se u skladu sa programom tekućih subvencija koji donosi Skupština Grada.

Raspored i vreme korišćenja sportskih objekata bez naknade utvrđuje Gradsko veće rešenjem, na predlog Gradske uprave.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Akt iz člana 12. ove odluke, Gradsko veće će uskladiti sa odredbama ove odluke u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 15

Postupci započeti do dana stupanja na snagu ove odluke okončaće se u skladu sa Odlukom o obezbeđivanju sredstava za finansiranje potreba i interesa u oblasti sporta na teritoriji Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 51/11) i Pravilnikom o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 45/12).

Član 16

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju sredstava za finansiranje potreba i interesa u oblasti sporta na teritoriji Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 51/11).

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".