ODLUKA

O NAČINU POVERAVANJA PREVOZA PUTNIKA U GRADSKOM I PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2015)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način i postupak poveravanja prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju (javnog prevoza putnika) na teritoriji grada Kraljeva kao komunalna delatnost od opšteg interesa).

Organizacija i način obavljanja prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju odvijaju se u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju i aktima donetim na osnovu zakona.

Član 2

Gradski i prigradski prevoz putnika može se poveriti preduzeću ili drugom pravnom licu ili konzorcijumu, registrovanom za obavljanje ovakve vrste delatnosti i koje ispunjava uslove utvrđene Zakonom o bezbednosti saobraćaja i Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju u pogledu opremljenosti, obezbeđenja odgovarajućeg parking prostora i kadrova koji obavljaju poslove redovnog održavanja vozila i kontrolu njihove tehničke ispravnosti.

Član 3

Grad obezbeđuje organizovano i trajno obavljanje i razvoj komunalne delatnosti javnog prevoza putnika, koji je kao jedna od osnovnih funkcija, preduslov za odvijanje života i rada građana i drugih subjekata na području grada.

Grad je dužan da obezbedi potreban obim i kvalitet komunalne delatnosti javnog prevoza u zavisnosti od potreba i materijalnih mogućnosti korisnika usluga i materijalnih mogućnosti grada.

Član 4

Obavljanje delatnosti prevoza putnika poverava se u skladu sa odredbama Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, zaključivanjem Javnog ugovora, odnosno Ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije, nakon sprovedenog javnog poziva ili izuzetno, neposrednom pogodbom u skladu sa odredbama zakona i ove odluke.

Javni ugovor sadrži sve odredbe, uslove, prava i obaveze i druge klauzule koje Skupština grada Kraljeva - kao davalac koncesije smatra neophodnim i korisnim za kvalitetno obavljanje prevoza putnika i za odnos sa licem kome je povereno obavljanje prevoza putnika, a na osnovu odluke o izboru najpovoljnije ponude.

Uređivanje uslova, načina i postupka zaključivanja javnog ugovora mora se zasnivati na načelima: zaštite javnog interesa, efikasnosti, transparentnosti, jednakog i pravičnog tretmana, slobodne tržišne utakmice, proporcionalnosti, zaštite životne sredine, autonomije volje i ravnopravnosti ugovornih strana.

Član 5

Davalac koncesije u toku sprovođenja postupka poveravanja javnog prevoza putnika daje saglasnost na konačan Nacrt javnog ugovora i donosi Odluku o izboru najpovoljnije ponude.

U ime i za račun davaoca koncesije gradonačelnik grada Kraljeva će potpisati Javni ugovor sa odabranim ponuđačem.

Član 6

Ako dođe do poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, moraju se preduzeti mere radi otklanjanja poremećaja ili prekida ili na drugi način obezbediti zadovoljenje potreba korisnika usluga.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana gradonačelnik grada Kraljeva može privremeno, a najduže 6 meseci angažovati drugog prevoznika i neposrednom pogodbom zaključiti ugovor o privremenom poveravanju obavljanja komunalne delatnosti javnog prevoza putnika, po pribavljenoj saglasnosti Skupštine grada Kraljeva.

U slučaju da se ne donese Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača (zbog neispunjavanja uslova i slično), gradonačelnik grada Kraljeva će privremeno, a najduže do jedne godine, poveriti obavljanje komunalne delatnosti javnog prevoza putnika neposrednom pogodbom i zaključiti privremeni ugovor, po pribavljenoj saglasnosti Skupštine grada Kraljeva.

Član 7

Poveravanje javnog prevoza putnika vrši se na vremenski period od najmanje 5 (pet) godina, na osnovu Studije opravdanosti davanja koncesije, što će predstavljati i odredbu Javnog ugovora.

Član 8

Postupak poveravanja obavljanja komunalne delatnosti javnog prevoza putnika pokreće samostalno Gradsko veće grada Kraljeva, kao javno telo, shodno Zakonu o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, utvrđenoj nadležnosti Statutom grada Kraljeva i ovoj odluci, a na osnovu posebnog akta.

Donošenjem Rešenja javno telo će imenovati Stručni tim za koncesiju, utvrditi njegove poslove i zadatke i rokove za izvršenje istih.

Član 9

Davalac koncesije će poništiti postupak davanja koncesije donošenjem Odluke o poništaju postupka davanja koncesije, a na obrazložen predlog javnog tela.

Član 10

U slučaju promene propisa nakon zaključenja javnog ugovora koje pogoršavaju položaj privatnog ili javnog partnera, ugovor se može izmeniti bez ograničenja, a u obimu koji je neophodan da se privatni, odnosno javni partner dovede u položaj u kome je bio u momentu zaključenja javnog ugovora.

Član 11

Komunalnu delatnost javnog prevoza putnika na teritoriji grada Kraljeva, može obavljati i javno preduzeće, gde u tom slučaju ne postoji obaveza sprovođenja postupka predviđenog zakonom kojim se uređuju koncesije, već se vršilac komunalne delatnosti određuje odlukom Skupštine grada Kraljeva.

Prelazne i završne odredbe

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu poveravanja prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na području opštine Kraljevo ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 3/2005 i 16/2007 i "Službeni list grada Kraljeva", broj 20/2010).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".